Prilog poznavanju proizvodnje kefira

Simo Parijez

Istražujući zahtjeve tržišta i želje potrošača da se poveća asortiman mlijeka i mliječnih proizvoda, UPI – Industrija mlijeka i sladoleda – Sarajevo otpočela je sa industrijskom proizvodnjom i plasmanom kefira na sarajevskom tržištu 1960. godine.

Stručni rad

Značaj kontrole randmana kod standardizacije kvalitete ementalskog sira

Tatjana Slanovec

Želi li se određivanjem randmana postići nešto više no kontrola financijske realizacije sirane, neophodno je uzimati u obzir i „kontrolni“ randman. U našim sirarskim pogonima određuje se više-manje samo stvarni randman i to vaganjem sira ili nakon prešanja ili nakon soljenja i/ili prije prodaje, te vaganjem sirovine. Time se kontrolira količina proizvedenog sira u odnosu na upotrijebljeno mlijeko, dok bi randman trebalo uključiti u kontrolu proizvodnje sira kao pomoć kod otklanjanja grešaka i kao činjenicu, koja može utjecati na kvalitetu proizvoda.

Stručni rad

Način preračunavanja broja i površine termokomora

Đorđe Zonji

Proizvodnja kiselog mlijeka odnosno čvrstog jogurta u našoj mljekarskoj industriji ima pozitivan trend. Sve veća potražnja, a shodno tome i povećana proizvodnja iziskuje i odgovarajuće nove investicije, adaptacije, proširenje kapaciteta kao i modernizaciju odnosno racionalizaciju proizvodnog procesa.

Stručni rad

V. jugoslavenski međunarodni simpozijum o suvremenoj proizvodnji i preradi mlijeka

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">