Kemijski sastav, osobine i reološka svojstva bijenog sira sa područja SR Makedonije

Natalija Kapac-Parkačeva, Tihomir Čižbanovski, D. Lazarevska

Bijeni sir je autohtoni proizvod SR Makedonije. U prošlosti to je bio sir uskog područja južnog dijela Republike zvanog „Mariovo“, dok danas već postaje sir svih njenih krajeva. Kako njegova proizvodnja uslijed sve veće potražnje iz godine u godinu raste, ovaj se sir na tržištu sreće u sve većim količinama a njegova cijena često premašuje cijenu kvalitetnijeg kačkavalja.

Izvorni znanstveni članak

Prilog poznavanju tehnologije somborskog sira

Ivica Vujičić, O. Radišić, R. Legetić, Nada Radišić

Somborski sir kao originalni jugoslavenski sir bio je do sada predmet raznih ispitivanja. Ta ispitivanja odnosila su se uglavnom na izučavanja rasprostranjenosti, uvjeta i načina izrade, mogućnosti unapređenja njegove tehnologije ili na izučavanje kemijskih i mikrobioloških osobina sira koji je dobiven takvom proizvodnjom.

Izvorni znanstveni članak

Kratki osvrt na autohtone mliječne proizvode Dalmacije

Davor Baković

Naš interes i istraživanja mliječnih proizvoda koji su se od davnine proizvodili u našim krajevima mora biti jedna od važnih komponenata unapređenja naše mljekarske proizvodnje. Tim putem su već decenijama pošle neke evropske zemlje, dok smo mi na tom području u priličnom zakašnjenju. Zato bi trebalo da i mi najprije evidentiramo sve naše autohtone proizvode, opišemo njihove karakteristike i tehnologije, a zatim proanaliziramo i odlučimo da li takav proizvod treba uvesti u asortiman naših mljekara ili jedne određene mljekare. Ako je odgovor pozitivan, onda bi trebalo ispitati da li treba postojeću tehnologiju mijenjati i prilagoditi industrijskoj proizvodnji. S ovog aspekta dao bih kratak osvrt na autohtone proizvode Dalmacije.

Pregledni rad

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">