Glavna godišnja skupština Udruženja mljekarskih radnika SRH u Mljekarskoj Industriji „Pionir“, PIK Županja

Josip Baotić

12. lipnja ove godine Mljekarska industrija „Pionir“ Kombinata Županja bila je domaćin vrlo značajnog republičkog skupa – godišnje skupštine Udruženja mljekarskih radnika SRH.

Vijest

Tehnološki problemi proizvodnje preparata s određenom fiziološkom namjenom na bazi mlijeka

Petar Brnetić

Iako mlijeko i proizvodi od mlijeka predstavljaju visokovrijednu namirnicu, ipak je u pojedinim slučajevima potrebno izvršiti neke mjere kako bi se ono moglo koristiti za određene svrhe. To se događa u onim slučajevima kad postoje smetnje u metabolizmu ljudskog organizma, i kad se zbog tih uzroka pojedine komponente mlijeka ne mogu pravilno iskoristiti.

Stručni rad

Osnovni sastojci polifosfatnih soli za topljenje

Ivan Strahinja

Osnovna materija je fosforna kiselina. Proizvodi se iz sirovih fosfata-apatita i fosforita i to na dva načina mokrim i suhim ili termičkim. Svi prehrambeni polifosfati su nastali od trobazne orto fosforne kiseline, iz koje neutralizacijom dobijemo primarne, sekundarne i tercijalne soli – ortofosfatne, prave monofosfate.

Stručni rad

Osobine i sastav jogurta na beogradskom tržištu

Dragoslava Mišić, Dušica Petrović

Beograd je najveći potrošač kiselo mliječnih proizvoda u našoj zemlji. Statistički podaci grada pokazuju, da se u toku posljednje decenije stalno povećava potrošnja kiselo mliječnih proizvoda, a prvenstveno jogurta i kiselog mlijeka. Tendencije stalnog porasta potrošnje jednim dijelom vezane su za priraštaj stanovnika u Beogradu i bližoj okolini, a sigurno je da nastaju i zbog većeg učešća ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani. Svakako da na porast potrošnje kiselo mliječnih napitaka, jogurta i kiselog mlijeka u strukturi ishrane značajnu ulogu ima i cijena

Izvorni znanstveni članak

Nova tehnologija proizvodnje kiselog mlijeka s aspekta poboljšanja kvalitete

Tihomir Miljković

Upotreba fermentiranog kiselog mlijeka počela je ubrzo posle pripitomljavanja životinja. Istorijski podaci govore da je kiselo mlijeko čovjek koristio još od vremena Herodota (V. vijek prije naše ere). Ima podataka da su narodi iz stare kulture (hindusi, rimljani, grci, gruzijci i armenci) pripremali kiselo mlijeko od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Stručni rad

Kvaliteta domaćeg kajmaka na beogradskom tržištu

Ljiljana Petković-Babić

Kajmak, ako je dobro i higijenski napravljen, predstavlja ukusnu i hranjivu namirnicu koja se proizvodi od kuhanog mlijeka isključivo u domaćinstvima.

Stručni rad

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">