Visoko mehanizirana proizvodnja sira trapista u OOUR Tvornici sireva „Sirela“ u Bjelovaru

Delimir Dorušić, Antun Kitonić, Ivan Štefekov, Slavko Valinčić, Vlatka Futač

Proizvodnja sira trapista u „Sireli“ Bjelovar ima dugogodišnju tradiciju i bilježi iz godine u godinu stalan porast. Trapist je najtraženiji i najpoznatiji sir na našem tržištu i postao je sinonim za polutvrde sireve. U razdoblju od 1971.-1975. proizvodnja je porasla od 687 na 930 t, tj. za 35,5%.

Stručni rad

Proizvodnja mekog svježeg sira u dvostrukoj kadi

Nikola Taboršak

Posljednjih godina zabilježen je znatan porast proizvodnje i potrošnje svježeg sira. Seljačka proizvodnja, posebno oko većih potrošačkih centara, gubi na važnosti i intenzitetu, dok u mljekarama prilično brzo raste i proizvodnja i asortiman svježih sireva. Sigurno je da takva industrijska proizvodnja osim što pojeftinjuje proizvod, pridonosi i higijenskoj kvaliteti sira.

Stručni rad

Primjena plastičnih premaza u proizvodnji novosadskog sira

Ružica Todorić

Od davnine se sirevi za vrijeme zrenja tretiraju raznim sredstvima da bi se zaštitili od razvoja plesni i dobili što povoljniji vanjski izgled. Među najstarija sredstva spadaju: biljna ulja, slana voda, parafinska ulja, bjelančevinasti premazi, otopina sorbinske kiseline, melasa (bez laktoze), albumini, parafin i drugo.

Stručni rad

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">