Standardizacija u mljekarstvu

Života Živković

Standardizacija je nastala onoga momenta kada i život. U svijetu u kome mi danas živimo, koji se stalno povećava i zahtijeva bolji način sporazumijevanja i sve veći obim razmjene među narodima, standardizacija predstavlja ključ za otvaranje mnogih vrata, a ona predstavlja i disciplinu koju mora prihvatiti svako civilizirano društvo, ako želi uživati dobra i usluge.

Stručni rad

Prijedlog za izmjenu i dopunu standarda za sladoled

Dubravka Filjak

Problem ishrane u svijetu sve više zabrinjava svjetsku javnost. Zato međunarodne organizacije na tom području ulažu velike napore. Jedna od važnih komponenata te aktivnosti je rad na standardima za prehrambene proizvode, gdje i težnja da ih prihvati što veći broj država.

Stručni rad

Problematika standardizacije u oblasti mljekarstva SR Slovenije

Tatjana Slanovec, Ana Arsov

Standardizacija bilo analitičkih postupaka bilo kvaliteta proizvoda u oblasti mljekarstva pitanje je saveznog značaja. Prema tome se za Sloveniju problem ne može ni tretirati ni prikazati izolirano. Vjerojatno su problemi i nastojanja za njihovo rješavanje slični u cijeloj SFRJ.

Stručni rad

Standardizacija metoda za ispitivanje suhe tvari mlijeka

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Sonja Sumenić

Suha tvar mlijeka u suvremenoj mljekarskoj nauci i tehnologiji čini osnovni pokazatelj za kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda. Za utvrđivanje kvalitete mlijeka, neke zemlje su uvele kao obavezno ispitivanje suhe tvari uz ostale analize, što potvrđuje neophodnost rada na ispitivanju ovih sastojaka mlijeka. Način i metode ispitivanja suhe tvari mlijeka su mnogobrojne, te je Internacionalna mljekarska federacija predložila standardnu metodu FIL-IDF-21-1962 (1), koja je do sada pokazala dobre rezultate.

Stručni rad

Sastanak tehnologa u Bjelovaru

Dana 9.4.1976. održan je u tvornici sireva „Sirela“ u Bjelovaru II sastanak sekcije tehnologa Udruženja mljekarskih radnika Hrvatske.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">