Sezonsko variranje nekih mineralnih tvari u mlijeku krupnih stada

Ivan Kureljušić, Ivica Vujičić

Variranje mineralnih tvari u mlijeku ima višestruki značaj kako sa zootehničkog, tako i sa tehnološkog i nutricionog gledišta. Cilj ovih istraživanja je to da se utvrdi veličina sezonskog variranja nekih mineralnih tvari u mlijeku koje potiče od krupnih stada sa područja Vojvodine gdje se proizvodnja obavlja pod uvjetima moderne tehnologije.

Izvorni znanstveni članak

Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja

Mihajlo Ostojić, Miloš Mesner

Osnove tehnologije proizvodnje sireva potiču iz veoma daleke prošlosti. Međutim, ujednačavanje kvalitete kroz standardizaciju tehnoloških operacija došlo je do izražaja tek prelaskom na industrijsku proizvodnju sira. U novije vrijeme se tehnološke operacije sve više usavršavaju, upoznavanjem suštine procesa koji se događa u proizvodnji sira, kao i odgovarajućom mehanizacijom sirarskih strojeva.

Izvorni znanstveni članak

Interpretacija rezultata refraktometrijske analize i prijedlog mjera za suzbijanje patvorenja mlijeka

Nikola Taboršak, Ana Abramović

Ranija ispitivanja i višegodišnja iskustva pokazuju da patvorenje mlijeka dodavanjem vode i dalje predstavlja ozbiljan problem naročito u proizvodnji sireva i mlijeka u prahu. Gubitci koji nastaju motiviraju naš netolerantan stav prema tom problemu i pokreću nas na akciju da pokušamo primijeniti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju kako bismo suzbili patvorenje.

Izvorni znanstveni članak

Kajmak – pitanje klasifikacije i propisa o kvaliteti

Jovan Đorđević

Još je Zega krajem prošlog stoljeća objelodanio termin „srpski maslac“ koji se koristio u Njemačkoj toga vremena kao trgovački naziv za kajmak. Ovaj privlačni termin se dugo zadržao u terminologiji i svijesti čak i onih stručnjaka koji su jasno uočavali razliku između maslaca i kajmaka, ali su ipak smatrali da je kajmak, u uvjetima u kojima se proizvodi, „prva etapa u dobivanju maslaca“.

Stručni rad

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">