Kontrola količine bjelančevina, kalcija i fosfora u našim sirevima

Tatjana Slanovec, Slavica Golc

Količina bjelančevina i mineralnih tvari u siru ovisi o sirovini, pripremi mlijeka i tehnološkom procesu pa se stoga ne pojavljuju samo razlike u njihovim količinama po tipovima sira, već i kod sira istog tipa odnosno naziva. U vezi navedenoga, kao i sa gledišta ishrane, zanimale su nas količine bjelančevina i kalcija u našim sirevima, kao i odnos između kalcija i fosfora.

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj odnosa kačkavalja i bijelog sira u smjesi na neke karakteristike topljenog sira

Radosav Stefanović, Dušica Petrović, Dragoslava Mišić

U većini zemalja koje imaju razvijenu industrijsku preradu mlijeka proizvodnja topljenih sireva zauzima značajno mjesto i kao takva predstavlja posebnu granu u toj industriji.

Izvorni znanstveni članak

Elektroforetska ispitivanja proteina mlijeka u prahu dobivenih različitim postupcima

Marijana Carić, Dragoljub Gavarić

Poznato je da tokom operacija koje se odvijaju na povišenim temperaturama u tehnološkim procesima prerade mlijeka dolazi do izvjesnih ireverzibilnih promjena komponenata mlijeka, pre svega proteina, zatim laktoze i dr. U zavisnosti od temperaturnog režima (visina temperature, vrijeme djelovanja) je i intenzitet nastalih promjena.

Izvorni znanstveni članak

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">