Utjecaj niskih temperatura na održivost sireva

Natalija Dozet, Marko Stanišić, Sonja Bijeljac

Osnovni cilj naših ispitivanja je bio čuvanje zrelih sireva duže vrijeme na sniženim temperaturama. Ogledi su vršeni na livanjskom tvrdom siru i travničkom – bijelom, salamurenom siru. Čuvanje je bilo na temperaturama 12-13 °C, na 4 °C i na -25 °C. Poslije ogleda sirevi su ocijenjeni senzorskom metodom i analizirani. Sirevi tipa livanjskog dobro su podnosili niske temperature, a sirevi u tipu travničkog su se raspadali poslije odmrzavanja, ukoliko nisu bili proizvedeni sa nižim, procentom vlage.

Izvorni znanstveni članak

Promjene kiselosti jogurta u prodaji

Radojka Belomarković, Mirjana Vulić, Branka Bačić

Rok trajanja jogurta različito označen u deklaraciji pojedinih zemalja predstavlja važno svojstvo proizvoda u konkurenciji prema ostalim prehrambenim proizvodima. U našoj zemlji predviđen je rok trajanja 5 dana pri temperaturi čuvanja do 8 °C, što znači da se u prodaji jogurt mora držati na hladnim mjestima.

Izvorni znanstveni članak

Neka zapažanja o industrijskoj proizvodnji mezofilnog kiselog mlijeka

Anka Popović-Vranješ, Brana Trnić, Ivica Vujičić

Proizvodnja mezofilnog kiselog mlijeka u obliku samokisa predstavlja jedan od tradicionalnih kiselo mliječnih proizvoda u Bosni, kao i u mnogim drugim krajevima naše zemlje i svijeta. Nasuprot tome industrijska proizvodnja ovog proizvoda u našoj zemlji je još uvijek ograničena. Naime, industrijska proizvodnja fermentiranih mlijeka uglavnom je bazirana na jogurtu.

Stručni rad

Prilog proučavanju proizvodnje sjeničkog sira

Dragica Miočinović, Mihajlo Ostojić, Ivanka Otenhajmer, Fikreta Ciljević

Autori su kemijski i mikrobiološki ispitivali proizvodnju sjeničkog sira u domaćinstvima i u poluindustrijskim uvjetima.

Izvorni znanstveni članak

Izvodi iz literature

Crtice

1. mljekarski kongres Jugoslavije u Zagrebu 1928. godine

Prvi mljekarski kongres održan je prigodom poljoprivrednog sajma u Zagrebu 6. maja 1928. godine u prostorijama Musik-Hall kinu, Nikolićeva ulica broj 7a.

Vijest

Osnivanje sekcije mljekarskih stručnih radnika u Sloveniji

Štefan Oštir

Usprkos dugogodišnjoj tradiciji mljekarstva i obrazovanja stručnih kadrova u Sloveniji dosad nije postojalo samostalno udruženje mljekarskih radnika. Najsnažniji poticaj za osnivanje takvog udruženja su dali mljekari na organiziranom susretu u Mariboru prilikom sajma „Mleko ’80“. Tada su odabrali inicijativni odbor, koji je bio zadužen za organizacijske pripreme.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">