Rezultati ispitivanja uređaja za kontrolu kvalitete mlijeka

Velimir M. Jovanović

U želji da se pruži doprinos bržem i objektivnijem utvrđivanju kvalitete mlijeka pri otkupu, izvršeno je atestno ispitivanje uređaja MAK-2001. Provjerom tehničkih karakteristika i na osnovu rezultata ispitivanja njegovih tehnoloških svojstava u proizvodnim uvjetima, došlo se do zaključka da se ispitivanim uređajem može egzaktno, jednostavno i brzo utvrditi pH vrijednost i temperatura mlijeka pri njegovom preuzimanju. Na osnovu dobivenih podataka moguće je vršiti praktičnu selekciju mlijeka i formiranje cijene zavisno o njegovoj kvaliteti.

Izvorni znanstveni članak

Izvodi iz stručne literature

Crtice

„Pionir“ Županja proširuje svoje djelovanje

Vijest

Kazalo 1982

Kazalo

Sto godina Fleischmannove formule

U mljekarskoj struci svima je dobro poznata Fleischmannova formula, tj. računski postupak kojim se za desetak minuta (koliko traje kemijska analiza mliječne masti i laktodenzitometrijsko određivanje specifične težine mlijeka) može lako odrediti, i to s velikom točnošću, suha tvar mlijeka za razliku od mukotrpnog gravimetrijskog postupka (sušenjem mlijeka u sušioniku pri 102 do 105 °C do konstantne mase) koji traje gotovo 5 sati i, k tome zahtijeva dobro opremljen analitički laboratorij, a nije ni prikladan za rutinske pretrage većeg broja uzoraka mlijeka.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">