O poslovanju mljekara SRH u 1982. godini

Matej Markeš

Uz istovremeni porast potražnje mlijeka i mliječnih proizvoda, smanjena ponuda je izazvala povremene nestašice mlijeka, fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva te gotovo permanentnu nestašicu maslaca na domaćem tržištu.

Stručni rad

Analiza tehnologije i mikroflore ličke base, te izbor startera za industrijsku proizvodnju

Ljerka Kršev

Usporednim organoleptičkim ocjenjivanjem autohtone i poluindustrijski proizvedene base ustanovljeno je da poluindustrijski proizvedena basa posjeduje sva svojstva koja se cijene na lokalnom tržištu. Izvršeni pokusi proizvodnje base s UF ugušćenim mlijekom dali su također pozitivne rezultate. Na osnovu ovih ispitivanja može se sa sigurnošću pretpostaviti da bi industrijski proizvedena basa, korištenjem standardne mljekarske opreme, bila prihvatljiva i na širem tržištu.

Izvorni znanstveni članak

Primjena toplinske energije mikrovalova u prehrambenoj industriji

Nikola Taboršak, Nada Anić, Krešo Anić

U radu su izneseni osnovni principi korištenja energije mikrovalova za toplinsko tretiranje namirnica. Opisana su osnovna svojstva mikrovalova i navedene različite mogućnosti primjene u pojedinim tehnološkim operacijama. Ukratko je razmotreno djelovanje mikrovalova na pojedine sastojke namirnica i prehrambenu vrijednost namirnica. Upozoreno je na baktericidno djelovanje mikrovalova i djelovanje na enzime. Analizirane su ekonomske i tehnološke prednosti korištenja mikrovalova u komparaciji s klasičnim postupcima zagrijavanja.

Izvorni znanstveni članak

O kakvoći kratkotrajno steriliziranih proizvoda

Darko Škrinjar

U kontroli i nadzoru kratkotrajno steriliziranih proizvoda, a prije donošenja konačne ocjene i odluke, potrebno je bezuvjetno usporediti sve analize, te u promet staviti samo proizvod koji je podoban za ljudsku potrošnju i odgovara postojećim pravilnicima.

Stručni rad

Kretanje otkupne cijene mlijeka i troškova ishrane krava u SR BiH u periodu od 1978. do 1982. godine

Dušan Loza

Proizvodnja mlijeka već duže vrijeme nalazi se u nepovoljnim ekonomskim uvjetima zbog čega opada interes proizvođača za razvoj, a sve je prisutnija i pojava likvidiranja organizirane robne proizvodnje. U naročito teškom položaju su krupniji proizvođači koji imaju više krava i značajniju proizvodnju mlijeka, jer ostvaruju gubitke, a ne mogu se bez teških ekonomskih posljedica brzo preorijentirati na drugu proizvodnju.

Stručni rad

Izvodi iz stručne literature

Crtice

Skupština Udruženja mljekarskih radnika SR Hrvatske

Glavna godišnja skupština Udruženja mljekarskih radnika SR Hrvatske održana je 21. svibnja 1983. godine u Karlovcu. Datum i mjesto održavanja skupštine bili su usklađeni s VIII. susretima mljekarskih radnika SR Hrvatske, koji su se održavali u Karlovcu, od 20.-22. svibnja 1983.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">