Plijesni i mikotoksini mlijeka i polutvrdog sira

Marija Škrinjar, Radivoj Žakula, Emilija Stojanović

U radu su prikazani rezultati ispitivanja prisustva plesni i mikotoksina u sirovom mlijeku i siru tipa trapist, dobiveni tokom jedne godine.

Izvorni znanstveni članak

Razvoj proizvodnje svježeg sira od obranog mlijeka

Ljerka Kršev

Svježi sirevi, bilo kiselinski bilo sirišni, vrlo brzo prestaju biti svježi uslijed sušenja stajanjem ili zbog djelovanja mikroorganizama. Karakteristično je za njih da se troše u svježem stanju, počevši odmah nakon proizvodnje i da sadrže mnogo vode, kao prirodnog sastojka mlijeka.

Stručni rad

Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije

Mihailo Ostojić, Dragoljub Gavarić

Primjena ultrafiltracije mlijeka u izradi sireva postiže sve zapaženije rezultate. Zato je ona predmet mnogih ispitivanja i utvrđivanja prednosti koje sa sobom donosi. U ovom radu je ispitivan različit sadržaj i međusobni odnos pojedinih proteinskih frakcija kod sireva različite vrste, različitog stepena zrelosti, različitog načina skladištenja i pakovanja. Ispitivani su bijeli meki sir, somborski sir, vrsta polutvrdog sira i topljeni i dr., proizvedeni procesima ultrafiltracije. Utvrđeno je da se u relativnim i apsolutnim odnosima poboljšava biološka vrijednost sireva, zbog povećanog sadržaja proteina surutke.

Izvorni znanstveni članak

Vijesti iz mljekarstva

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">