Kolebanje sastava pasteriziranog mlijeka (1974. do 1989.)

Neven Antunac, Silvija Miletić

U razdoblju od godine 1974. do 1989. kolebale su količine bjelančevina u 2034 uzorka pasteriziranog mlijeka, prikupljenih na zagrebačkom, tržištu, od 2,65% do 3,25%, a mjesečni prosjeci od 2,908% do 3,026%. Razlike mjesečnih prosjeka bile su većinom signifikantne. Najmanji je mjesečni prosjek određen u kolovozu, a najveći u studenom. U namjeri da se poboljša sastav mlijeka predlaže se proširenje kontrole muznosti i na određivanje količine bjelančevina, te formiranje cijene mlijeku i na temelju podataka o količini bjelančevina.

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira

Ljiljana Kulić, Marijana Carić

Razlog rasta proizvodnje i potrošnje topljenih sireva prvenstveno je u velikoj mogućnosti primjene različitih komponenata u smjesi za topljenje, kao i u ekonomičnosti same proizvodnje. Uzimajući u obzir uvjete koji vladaju na našem tržištu, ova istraživanja su obuhvatila istraživanje mogućnosti modificiranja sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. U tom cilju su proizvedeni topljeni sirevi za mazanje u laboratorijskim uvjeti uz supstituciju 15% zrelog sira u smjesi za topljenje smešom nedovoljno zrelog sira i surutke u prahu. Variranjem količine surutke u prahu, različitih vrsta i količina prirodnih aroma sira utvrđeni su parametri za industrijsku proizvodnju. Uspješno proizvedeni topljeni sirevi u industrijskim uvjetima, kao i praćenje njihovog kvaliteta, fizičko-kemijskim, organoleptičkim i mikrobiološkim metodama, pokazuju da primjena prirodnih aroma Cheddara i Parmezana omogućava modificiranje sastava smjese za topljenje uz primjenu ekonomski povoljnijih komponenata i postizanje kvalitetnog proizvoda sa aromom izvornog sira.

Izvorni znanstveni članak

Boravak predsjednika Radne grupe za stočarstvo RZ „Alpe-Jadran“ i suradnika u Hrvatskoj

Vladimir Tretinjak

u Radnu zajednicu ALPE-JADRAN učlanjeno je danas 18 federalnih jedinica iz 5 država (Jugoslavije, Austrije, Italije, Mađarske i Savezne Republike Njemačke) a rad se odvija u devet raznih komisija.

Vijest

8. svjetski kongres za simentalsko govedo

Zlatko Mašek

U švicarskim gradovima Lausanne i Bern održan je od 14. do 19. 5. 1990. godine 8. svjetski kongres za simentalsko govedo u sklopu Svjetskog udruženja za simentalsko govedo utemeljenog godine 1974. u Zagrebu.

Vijest

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">