Bakteriološka kvaliteta sirovog mlijeka

Jasmina Lukač

U radu je istraživana bakteriološka kvaliteta uzoraka sirovog mlijeka uzetih u domaćinstvima i na sabirnim mjestima. Rezultati ukazuju na veliku varijabilnost uzoraka mlijeka. Razlozi za takvo stanje su mikroklimatske prilike i manipulacija mlijekom, kao i uvjeti držanja stoke i stočna hrana. U proizvodnji mlijeka potrebno je posvetiti izuzetnu pažnju bakteriološkoj kvaliteti.

Izvorni znanstveni članak

Mogućnosti utvrđivanja dodane vode i kravljeg mlijeka u kozje mlijeko

Nada Vahčić, Angelina Palić, Milana Ritz

Uzorci kozjeg mlijeka od individualnih proizvođača iz područja Hrvatskog Zagorja miješani su s vodom, odnosno kravljim mlijekom u količini od 15, 17, 20, 25 i 34 vol. %. Model uzorcima mjerena je gustoća, viskoznost i električna provodnost. Rezultati su statistički obrađeni i uočena je linearna ovisnost varijabli. Koeficijenti korelacije i determinacije su vrlo visoki, dok je standardna greška mala.

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj veličine populacije Gram-negativnih psihrotrofa na njihovo preživljavanje pri pasterizaciji

Irena Rogelj, Bojana Bogovič

Na tri izolata vrste Pseudomonas fluorescens izolirana iz pasteriziranog mlijeka proučavali smo utjecaj veličine populacije na kinetiku odumiranja za trajanje pasterizacije mlijeka (63 °C/30 min). Bez obzira na veličinu populacije i pojedine izolate, do najveće redukcije broja stanica došlo je u vrijeme dogrijavanja uzroka do 63 °C (4 min.). Ako je početna populacija bila <10^4 BK/ml ustanovili smo sto postotnu letalnost. Nakon 48 sati skladištenja (7 °C) i u tim uzorcima pasteriziranog mlijeka zapazili smo prisustvo živih stanica. Izvorni znanstveni članak

Samo dobri sirevi od dobrog mlijeka

Zlatko Mašek

stara mljekarska uzrečica govori da se dobri sirevi mogu napraviti samo od dobrog mlijeka! Zbog toga stručne službe mljekara dobar dio svojeg radnog vremena provedu u radu na poboljšanju kvalitete mlijeka u gospodarstvima proizvođača. Tako se proizvođači podučavaju da treba prije mužnje vime temeljito oprati i posušiti. Prve kapi mlijeka treba izmusti u posebnu posudicu i nikako ne miješati s ostalim mlijekom. Mlijeko nakon mužnje treba odmah ohladiti.

Vijest

Kazalo 1990

Kazalo

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">