• Autor
  Članci
 • Komentari (13)
  Eldin Član 6.850

  Zbog čega se dešava da kod jeger kobasice kada se izvakumira vrlo brzo pustu vodu…?

  Alija Član 304

  i meni se to dešava, ali dosta više sad u ljetnom periodu. ne znam šta je uzrok

  Zoran Član 4.409

  Podsetnik za tehnologe: stepen vakuuma i temperatura, za početak…

  Alija Član 304

  Kolega, možete li biti malo jasniji?

  Zoran Član 4.409

  Na koliko stepeni ključa voda ako je spoljni pritisak recimo 20 mbar-a?

  Alija Član 304

  18 °C

  Martina Član 4.588

  Prema mojem iskustvu, izdvajanje vode u vakumiranim proizvodima se događa kada voda nije dovoljno dobro vezana u proizvodu. U ljetnom periodu je to jače izraženo zbog više temperature (kao što je gore navedeno), ali i zbog jače aktivnosti mikroorganizama na tim povišenim temperaturama.
  Preporuka: maksimalno poštivati hladni lanac, a izdvajanje vode smanjiti dodatkom nekog aditiva koji na sebe vezuje vodu (škrob ili vlakna).

  Srdjan Član 3.964

  U potpunosti se slažem sa Martinom. Veliki problem je i to što su recepture za današnje kobasice toliko „tanke“ da su dovedene na ivicu jestivosti. Mesa je sve manje a soje i ostalih aditiva sve vise u takvim proizvodima. Vecina tih aditiva se dodaje da bi vezala vodu – tj. da bi prinos bio veci. Logicno je na ovakvim temperaturama ocekivati sinerezu.

  Zoran Član 4.409

  Seha je dao odgovor za pojavu otpuštanja vode u letnjem periodu – ako se vakuumiranje na vašem Multivac-u (ili sl.) vrši na 8 do 15 bar-a, voda ključa i ispod tih 18. Ako je sinereza, ona se javlja i zimi. Problem u nas je neadekvatna temperatura koju susrećemo, pre svega u malim radnjama, ali i u velikom sistemima. Propisanu temperaturu do 4 stepena gotovo da nema niko.
  Što se tiče „tankih“ receptura – to je posledica kupovne moći i tu se vrlo malo sa naše strane može nešto učiniti. Ali šta fali soji (ako nije modifikovana)?

  Đorđe Član 4.738

  Sve do sada rečeno je tačno. Treba proveriti da li je izdvojena voda mutna i da li je miris nakiseo (najverovatnije je tako).To je posledica kvara. Isto tako treba proveriti (pratiti) u maloprodajnim objektima uslove čuvanja, a isto tako i uslove transpotra, kao i da li prvo nastaje izdvajanje vode ili prvo nastaje kvar. Paralelno treba proveriti recepture i po potrebi ih korigovati za letnje uslove i treba proveriti termičku obradu i higijenu pogona,zaposlenih i sve CCP u proizvodni.

  Dragan Član 7.647

  ………recite narode gde da kupim knjige sa recepturama za virsle,salame i tehnologijom proizvodnje istih

  Đorđe Član 4.738

  Pokusaj na Tehnoloskom fakultetu u Novom Sadu. Nigde neces naci sve sredjeno kao kuvar. Moras da citas i da u knjigama o tehnologiji mesa nadjes osnove. Dalje je nadgradnja. Nisam bas siguran da ces sve sazvakano i gotovo da nadjes na jednom mestu. Mozda da probas i sa srednjoskolskim knjigama. Ako si prehrambeni tehnolog bice ti veoma lako, ukoliko nisi, malo ces se pomuciti, sve zavisi koliko ti je predznanje i znanje u toj oblasti. Isto tako postoji mogucnost i da platis nekog da te nauci. Nije sve u recepturama, moras voditi racuna o jos puno, puno stvari ako mislis da se bavis proizvodnjom.

  Milan Član 5.277

  Da li neko moze da mi odgovori da li je u proizvodnji frankfurtera dozvoljeno koristiti kiselu surutku? Ili kiselu surutku u prahu? Hvala unapred

Odgovor na: Fino usitnjene barene kobasice

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">