Reklama
 • Autor
  Članci
 • Komentari (19)
  Član 5.298

  da li u kucnoj radinosti mogu da se koriste gotovi proizvodi kao starter kulture ( jogurt , pavlaka…) za preradu mleka

  Član 5.298

  ps . za proizvodnju sireva

  Glavni urednik

  Teorijski može, ali ćete dobiti veoma loše rezultate jer to neće biti dovoljno jaka kultura. Pored toga u proizvodima se razviju i drugi mikroorganizmi koji nisu poželjni i koji ometaju razvoj starter kultura. U tehnologiji se dodaje čiste kultura i u mlijeko koje je pasterizovano.

  Član 5.017

  Gdje mogu kupiti starter kultura, trebam glavni posao koji radim za utjecaj starter kultura
  trebam od različitih proizvođača, pa ako možete pomoći me gdje bih mogao skinuti???
  Hvala vam unaprijed

  Član 2.319

  losmilicide,
  Sa nekim fabricki proizvedenim probiotskim jogurtima,kao starterom u kucnoj radinosti, postizu se odlicni rezultati. Ja cesto koristim Imlekov Balans, probiotski napitak kao starter za kiseljenje mleka kupljenog na pijaci i prokuvanog i ohladjenog na 30 stepeni. Na visoj temperaturi se dobija losiji jogurt. 2 dl Balansa je dovoljno na 1 litar mmleka. Dobijeni jogurt prevazilazi po ukusu fabricki. Mleko je bolje kupiti kod seljaka jer ne sadrzi nikakve konzervanse. Za svako novo kiselenje potrebno je koristiti novi Balans jogurt kao starter, jer ce koriscenje domaceg jogurta pri svakom narednom kiselenju dati losiji kvalitet.
  Pozdrav, milancheros

  Član 7.203

  Gdje se može kupiti čista kultura Saccharomycess cerevisiae koja je okvirna cijena?

  Član 7.203

  Gdje se može kupiti čista kultura Saccharomycess cerevisiae i koja je okvirna cijena?

  Član 6.535

  Poštovana Josipa,
  Informišite se kod zastupnika firmi DANISCO, Chr Hansen, SACCO…
  Srdačan pozdrav,Karlo

  Član 7.203

  Karlo, hvala na informaciji.
  Pozdrav!

  Član 2.576

  milancheros ja bih vas molio da neiznosite neistine u vezi dodavanja konzervansa u mleko, jel kako vi koristite Balans samo govori da nema konzervansa, jel da ga ima nebiste mogli da napravite „jogurt“ u domcoj radinosti.

  Glavni urednik

  Zaista nema potrebe da napadamo industriju na svakom koraku. U mleko niko ne dodaje konzervanse, to je sigurno. Konzervansi sprečavaju razvoj bakterija pa ako bi neko i pokušao da doda konzervans ne bi uspio da napravi jogurt od takvog mleka, kao što je gosp. Ugariković reklao.
  I kontrola na antibiotike je veoma oštra tako praktično ne postoji mogućnost da mleko koje sadrži antibiotike (koji potiču od lečenja krava i nepoštovanja karence) stigne u mleko. Opet rezultat bi bio isti jer od mleka sa antibioticima ne bi se mogao napraviti jogurt iz istih razloga koje sam naveo u slučaju konzervanasa.
  U Srbiji se pije zdravo mleko.

  Član 2.576

  Kada sam procitao komentar za konzervanse, verujte gosp.Simicu da mi nije prijatno 20 godina sam u mlekarskoj industriji i kada znam koliko truda i napora ulozimo da bilo koji proizvod izadje na trziste prvenstveno bakterioloski i zdrav onda ne bude sve jedno, da li to ljudi u Srbiji malo informisani da su kontrole vrlo rigorozne i surove kako mleka tako i za mlecne proizvode.

  Član 19

  Dali fermentirana pavlaka sa 12% m.m. proizv. maslacnom kulturom moze da ima rok upotrebe 45 ili 60dana a da pri tom ne sadrzi konzervanse, stabilizatore ili sl. aditive ? Kako to da iste takve fermentirane pavlake sa istom maslenoscu (barem prema deklaraciji) imaju max. 25 dana rok upotrebe? Dali fermentirana pavlaka proizvedena na „prirodan“ konvencionalan nacin (bez upotrebe hemije i bez termicke obrade-termizacije)  moze da ostane nepromenjena, kvalitetna i ispravna 45 ili 60 dana, pa makar bila cuvana u  idealnim uslovima – na temperaturi do +6C?

  Član 4.607

  Gosp. Dule,fermentisana pavlaka u firmi u kojoj ja radim ima rok trajnja 30 dana,a ako se čuva u frižideru neotvorena može trajati i do 45 dana.Sve zavisi od higijene procesa,kao i od uslova punjenja u čaše-ukoliko je izbegnuta kontaminacija iz okolnog vazduha.

  Član 4.607

  Samo da napomenem da se NIKAVI konzervansi ne koriste u našem procesu proizvodnje.

  Član 8.423

  Poštovani ,

  Lepo je pročitati kako idealno predstavljate svoje industrije mleka . Žao mi je što zaboravljate realnost koja još uvek traje o kojoj više nema ni reči ni u medijima ni na našem forumu .
  Svako ko radi u mlekarskoj industriji zna da kontrola ma koliko bila sveobuhvatna ima propuste koje svaka industrija rešava kako ume.
  Što se jogurta tiče, kako sam strušnjak za mlekarstvo , rado ću vam reći da se u proizvodnji jogurta koriste tzv. direktne kulture koje sadrže „žive“ bakterije za fermentaciju, a ređe se koriste tzv. tehničke kulture koje se najpre proizvedu i onda koriste za „zasejavanje“ pasterizovanog mleka za proizvodnju jogurta.
  U kućnim uslovima nije mnogo izvesno da ćete dobiti dobar jogurt,jer kupovinom industrijskog jogurta koji je proizveden najverovatnije sa „živim“bakterijama mlečno-kiselinskog vrenja koje se u tzv.“drugom presejavanju“ neće puno razviti te će vam jogurt biti po konzistenciji redak i naravno neće sadržati dovoljnu količinu „dobrih“ bakterija za zdravlje vašeg digestivnog trakta.Ovo nije reklama industrije već realnost.

  Srdačan pozdrav !

  Član 8.423

  SREĆNI PRAZNICI SVIM ČLANOVIMA !

  Član 11.711

  Ima li neko iskvusta sa lipaza u proizvodnju kackavalja

  Član 15.872

  Gde naći starter za kućnu radinost jogurt ili sir.

  U terapiji upale debelog creva se koriste probiotici koji u sastavu najčešće imaju:

Odgovor na: Starter kulture u tehnologiji mlijeka

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">