Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvoriće sutra u Subotici četvrti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“, posvećen realizaciji strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije.
Organizatori, Ekonomski i institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, najavljuju da srpska agroprivreda ima potencijal od 30 milijardi evra, kako je i radni naslov skupa, ocenivši da investicije u ovu delatnost mogu biti višestruko vraćene.

„Prirodni uslovi omogućavaju da Srbija bude lider u proizvodnji hrane ne samo među zemljama kandidatima za prijem u Evropsku uniju, već i u Jugoistočnoj Evropi. Iako je bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje danas samo oko pet milijardi evra, potencijal naše agroprivrede dugoročnom stabilnom politikom može dostići oko 30 milijardi evra godišnje, što je na nivou sadašnjeg ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije“, navedeno je u najavi skupa.

Dvodnevni Forum „Hrana za Evropu“, posvećen agroprivredi i selu Srbije, u Kongresnoj sali Hotela „Galerija“ u Subotici, sutra će okupiti 50 predstavnika međunarodnih, regionalnih i nacionalnih institucija, agrobiznis firmi i udruženja.

Pored uvodnog izlaganja ministarke poljoprivrede i učešća pokrajinskog sekretar za poljoprivredu u dva tematska panela, učešće na Forumu potvrdili su eksperti iz međunarodnih organizacija, fakulteta i instituta, generalni direktori i menadžeri vodećih poljoprivrednih i prehrambenih kompanija, trgovinskih lanaca, banaka,osiguravajućih kuća, privrednih komora, zadruga i zadružnih saveza, udruženja poljoprivrednih proizvođača.

U najavi foruma, direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović je istakao da ekonomske analize ukazuju da bi Srbija podizanjem prinosa, odnosno prirasta i tehnologije prerade na nivo proseka zemalja Evropke unije mogla da utrostruči vrednost proizvodnje i višestruko poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

To je po njegovom mišljenju moguće ostvariti realizacijom srednjoročnog nacionalnog programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, prof. dr Miladin Ševarlić je istakao da je struktura panela i učesnika ovogodišnjeg Poljoprivrednog foruma takva da obezbeđuje odgovore na ključna pitanja ovogodišnje teme: Kako realizovati Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine?

On je dodao da će se posebno raspravljati o izradi srednjoročnih nacionalnih programa poljoprivrede i ruralnog razvoja i obezbeđenju sredstava, institucija i kadrova za njihovu realizaciju, sa posebnim osvrtom na mogućnosti zaštite nacionalnih interesa u oblasti agroprivrede u predpristupnom periodu Srbije za članstvo u EU.

Između ostalog, po njegovim rečima, biće reči i o regionalnim iskustvima u poslovanju agrobiznis kompanija i potrebi njihovog povezivanja radi zajedničkog nastupa na drugim regionalnim tržištima kao i o privatizaciji u agroprivredi.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">