Miodrag

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 22.894

    Vladice komorne sušare TermoAir u kombinovanom režimu rada Solarna energija plus el. energija za sušenje površine lesa od 11m2 1000 EUR do 100 m2 26500 eur.

    http://thermoair.webs.com

    Pozdrav

    Član 22.894

    DImitrije imate i jeftinih novih solarnih sušara http://thermoair.webs.com

    Član 22.894

    Dimitrije možete pogledati na http://thermoair.webs.com solarne sušare TermoAir

    Član 22.894
    Član 22.894

    Nikola

    U vezi isplativosti ne mogu da Vam pomognem ali dok se dobro i tačno ne informišete u vezi bilo kakvog posla ne ulazite u taj posao. Moje informacije kažu da se sigurno isplati skladištiti namirnicu koju hoćete da sušite u hladnjači ili čak i da je otkupljujete od hladnjače. Postupkom zamrzavanja hrane se molekularna vlaga izvlači dobrim delom na površinu proizvoda pa se potom sušenjem brže suši.

    Ali tehnolog je tu pravi čovek za komsultacije ja ću se ipak zadrzati na sušarama a ostatak posla prepuštam pametnijima, iskusnijima, obrazovanijima.

    Pozdrav

    Član 22.894

    Nikola,

    evo još jednog saveta od kako kažete Člana. Pored tehnologa Vama je potreban i ugovor sa hladnjačom u Vašem okruženju za uslužno skladištenje Vaših šljiva. I onda na osnovu kapaciteta sušare – vremena sušenja i količine koju ste otkupili imate broj dana angažovanja u postupku sušenja šljive.

    pozdrav

    Član 22.894

    Drago,

    ispade u ova dva zadnja dana da se Vi i ja nadmećemo u dokazivanju ili koliko je ko upoznat sa tehnologijama sušenja ili u hvaljenju svojih proizvoda. Ne zelim da se nadmećem na ovaj način i tekstom dokazujem da je moj proizvod bilji od drugih. Nije ovaj forum i tema mesto za tekve stvari. Želim samo da Vam ukažem da odokativne kvalifikacije nečega sa čim se niste susreli najpre govore o onome koji te kvalifikacije i iznosi. Jedino hoću da kažem da moja sušara (Crna) sa slike kada radi na sunce troši 3W (tri vata) energije na sat. Kada je u kombinovanom režimu troši samo 500W/h el. energije. Crna sušara je sa izmenjivačem toplote u donjoj zoni (patos sušare). Ova konkretna je prvenac koji je pravljen po zahtevu klijenta da se pretežno suše lekovite trave i pečurke. Ne želim da se više ni sa kim a po najmanje sa konkurencijom ubedjujem kako bi svojom rečitošću odnosno napadima na tudje proizvode istakao svoj proizvod. Želim samo da zaključim da univerzalna sušara nije nikome rešenje jer to je kao Lekar opšte prakse u postupku obrade namirnica. Specijalizacije sušare je najbolje rešenje i ona se jednostavno i jeftino rešava. I na kraju za 5000 evra se može izraditi kombinovana sušara koja ima zapreminu oko 400kg sirovog materijala. Moja sušara je bila zapremine 100kg površine lesa 10,5m2 i protoka vazduha 750m3/h.Iskustveno zapažanje kaže da se u koliko je relativna vlažnost vazduha koji ulazi u sušaru ispod 55% u noćnom režimu rada sa prookom od 750m3/h se proces suženja nastavlja i ako je temperatura vazduha manja od 15C.

    Nikola zelim Vam uspeha u poslu obrade namirnica sušenjem ali da bi ste to i ostvarili najbolji prijatelji će Vam biti Tehnolog obrade hrane i inženjer. Kada Vam oni pomognu da definišete Projektni zadatak kakve tehnološke zahteve treba da ispuni Vama optimalna sušara onda idite u kupovinu.

    Pozdrav

    Član 22.894

    Drago ne sporim niti da ste idejni tvorac a niti izvodjač u realizaciji Vaše sušare. Takođe ne sporim i da znate dosta u vezi sušenja i sušara. Jedino sporim što izvodite zaključke odokativno u vezi nečega što niste imali prilike niti da testirate odnosto da se uverite u njegovu funkcionalnost. U svakom slučaju zahtevi Nikolini za sušarom su ozbiljni i obimni ali rešivi i na Vaš i na moj način. Pitanje je jedino koliko koliko ga može u Vašem i mom slučaju koštati početna investicija i koliko ga košta postupak sušenja za njemu zadovoljavajuće vreme. O svim drugim stvarima možemo polemisati ali to nije cilj ovog foruma kao ni ove teme.

    Pozdrav

    Član 22.894

    Drago, jeste da kažu da slika govori 1000 reči ali je kod sušare njen spoljni izgled totalno ne bitan. Ono što karakteriše svaku sušaru su dve stvari konstantnost temperature koja ja potrebna za sušenje i protok vazduha kao nosača vlage koja se oduzima namirnicama. Izvinjavam se što crna drvena sušara nije lepa i upadljiva na oko ali je osušila do sad oko 300 kg jabuka bez ikakve promene boje, 50kg paradjza visokog kvaliteta, mešavine začina dodatka hrani preko 20kg, i da ne bude više da svaki ciga svoga konja hvali. Ja ne bih podcenjivao proizvod sa kojim se nisam do potpunosti upoznao. Samo bih još dodao da sam i šljivu sušio u mojoj sušari -oko 50 kg i nisam dobio šljivu koja je istog vizuelnog izgleda kao šljiva na koju smo navikli ali sam dobio suvu šljivu izuzetno jakok bukea i slasti (nije bila crna već ljubičasto plava).

    Period sušenja direktno zavisi od odabira energenta sušenja -sunce ili kombinovano kao i od valžnosti vazduha koji cirkuliše kroz sušaru.

    Pozdrav

    Član 22.894

    Da proračunati maksimalni kapacitet po sušari ovakvog tipa je do 1500g, Tako da Nikola Vaših 500-600 kg nije problem.

    pozdrav

    Član 22.894

    Nikola pogledajte i

    http://thermoair.webs.com/termoair-sushara

    pozdrav

    Član 22.894

    Jelena,

    evo ja ću da se pridružim tvojoj inicijativi. U posao sušenja sam uša da bih proverio kako sam konstruisao svoju Solarnu sušaru i tako imao odgovore na pitanja potencijalnih kupaca. Imao sam nekoliko zahvata da ispravim rešenje i sad sam zadovoljan i brzinom i cenom sušenja kao i kvalitetom osušenih namirnica. Do sad sam sušio u toj sušari paradajz, jabuke, šljive, luk kruške i začin dodatak jelima. Vrlo sam zadovoljan i da ne bi bilo da svaki Ciga svoga konja hvali daću samo link na prezentaciju sušare. Pozdrav,

    http://thermoair.webs.com

     

    Član 22.894

    Enes – možete koristiti i ovo!

     

    Vreme sušenja i prirprema

    Član 22.894

    Enes – nezavisno od vrste sušare postupak sušenja zavisi od temperature na kojoj se namirnica suši i protoka vazduha kroz sušaru. U duhu ovoga za početak Vam šaljem jednu malu tabelu koja može da pomogne!

     

    Vremena sušenja

    Član 22.894

    Zdenka, hvala na interesovanju za sušenje namirnica pomoću solarnih kolektora toplog vazduha! Predlažem da se malo upoznate sa sistemom TermoAir na sajtu http://thermoair.webs.com

    Sve potrebne podatke kontakta i karakteristika Sušara će te tu naći!

    Pozradv

    Miodrag

    Član 22.894

    Ja koliko znam a znam baš malo. potpuno opišeš svoj postupak sušenja za paradajz kao i taj deo zalivanja u maslinovom ulju. Daš proizvodu neko ime i ko ga je napravio i daš na ispitivanje u neku laboratoriju kako bi ti ocenili proizvod da je za konzum. e a dlaje ide na tržište. E sad verovatno treba neka registracija u ministarstvu trgovine ili tome slično ali ne znam.

    Pozz

    Član 22.894

    @srdjan paradajz je bio u sušari zbog vlažnog vremena proteklih dana ukupno 4 dana ali je sušenje bilo 26 sati. Pod sušenje podrazumevam period kada je uključen ventilator tj kada ima sunca. Vlagometar je pokazao 15% vlage. Paradajz smo izvadili izsušare u parirnim kesama i u njima ga ostavili dok se nje ohladio. Iz kesa smo ga pakovali u najlon kese gde je vakumiziran i tako zatvorenu i vakumiziranu kesu upakovali u plastične kutije po 250gr.

     

    Pozdrav

    Član 22.894

    Zaboravio sam da dodam u vezi vrsta paradajza. Konzumne sorte koje sadrže veću količinu vodenastog dela ploda oko semenki izuzev Čeri paradajza nisu produktivne jer se velika količina mora odbaciti u pripremnom postupku za sušenje. Ja sam sušio Roma paradajz (poznatiji kod nas kao Šljivar i Volovsko srce. Sa budem iskren stavio sam i Saint Pierre i Cherry i Maraton. Na osnovu onoga sto san dobio posle sušenja za ubuduće jedino ću koristiti Roma i Volovsko srce.

    Član 22.894

    Pozdrav,

    Ja sam juče izvadio probnu turu sušenog paradajza iz moje sušare TermoAir. Sušio se zbog kiše 3 cela dana. Vrlo sam zadovoljan onim što sam dobio. kožast je i može se seći i mleti. Isti problem i ja imam ovde u Bgd gde plasirati sušeni paradajz. U domaćoj radinosti će mi otići ova probna tura ali ako bih to radio dalje – ne znam. Inače ja sam u mogućnosti da u mojoj sušari regulišem pored temperature i protok vazduha i time sam sprečio da mi se ubuđa. Jer dva parametra u sušari direktno utiču na sušenje (bar kad pričamo o TermoAir sušarama) a to su temperatura sušenja i protok vazduha. Kod vlažnih dana kakvi su bili prethodni protokom vazduha sam uspeo da sprečim budj.

    Pozdrav

    iz Bgd

    Član 22.894

    Draga Emina,

    ja tehnolog sigunro nisam ali iskustva imam. Svaki proizvod pakovanu teglama zavisi od dva elementa. Poklopac mora da dihtuje i dobro je kad se po završetku pakovanja podvrgne temperaturi oko 80C radi pasterizacije. Tad sigurna možeš biti da neće propasti ili se pokvariti za 6 meseci. Naravno napomeni da se mora držati u tamnom i hladnom mestu.

    Pozdrav

    Miodrag

    Član 22.894

    Solarne sušare TermoAir se mogu koristiti za sušenje i cele i parike u komadima.

    http://thermoair.webs.com

    pozdrav

    Miodrag

    Član 22.894

    Pozdrav Antone!

    Ne bih da hvalim svoje ali da kudim tuđe. Svaki proizvod ima svoje dobre i loše strane. Na sajtu http://thermoair.webs.com možeš naći sušare koje ja proizvodim. Prouči šta sam napisao u vezi njih i za sva pitanja sam tu da razjasnim. Dodao bih jedino da je najbitnije definissati ono što treba da se suši a onda u zavisnosti od toga se „bruse“ parametri sušare. dobra strana solarnih sušara je što skoro da ne troše nikakvu dodatnu energiju za sušenje. Loša strana je što proces sušenja traje duplo duže od konvencionalnih koje troše energente za stvaranje toplote.

    Pozdrav

    Miodrag

    Termoair

    Član 22.894

    Pozdrav svima na forumu. Treća godina kako se bavim proizvodnjom solarnih kolektora za topao vazduh. Jedan od proizvoda na bazi ovih kolektora je i sušara. Proizvodim sušare od min 50kg sirove materija pa do 1000kg. Ali se nisam javio da bih samo nudio svoje proizvode već da bih se savetovao sa Vama. Naime za svoje potrebe sam napravio sušarunaravno solarnu kapaciteta 200kg. Interesuje me šta bi po Vama bila preporuka da sušim u početku što može da ima pouzdaniji plasman. Ja sam mislio da počnem sa paradajzom i prazilukom ali posle kratke ankete po pijacama BGD nisam više siguran šta bih. Naime skoro svi pričaju samo o šljivi, grožđu i kajsijama. Po neko je još pomenuo suvu aroniju i brusnicu i više ništa. Znam da se može bukvalno sve sušiti. Čak mislim da kalničko meso tretirano dimnom pastom (ili kako se već zove) osušim u sušari i ponudim kao sušeno meso – što ono i jeste ali ne u pušnici već u solarnoj sušari.

    Prihvatam sve savete, kritike i predloge!

    Pozdrav

    Miodrag

    Član 22.894

    Ivice ne bih puno da pametujem ali ne poznajem nista od posuđa koje se koristi u ishrani da je hromirano ili niklovano. Ja u mojim sušarama koristim ili Al ekspandiranu žicu, INOX pletivo ili PE mrežu.

    Član 22.894

    Pozdrav svima!

    ZovemseMiodrag i već drugu godinu se bavim solarnom energijom odnosno solarnim kolektorima za toplivazduh. Kao nadogradnja na kolektor je i Solarna sušara. Osnovni model je za kapacitet od 50kgmaterijala. Sušara je čisto solarna i radi na solarnu energiju u celosti. Postoje dve opcije sa napajanjem Solarnim panelima i sa baterijskim napajanjem od 12V.

    Do sada je u njima sušena kajsija, šljiva,bukovača,nana.

    Interesantno je napomenuti da se solanra energija kod nas veoma malo koristi kao izvor energije a ima je osetno više nego kod razvijenijih zemalja u okruženju. Mislim da je dobro napomenuti da je raspodela sunčanih dana u letnjem i zimskom periodu u Srbiji skoro identična.

    Za sad toliko,

    Pozdrav Svima

    http://thermoair.webs.com