Dalibor

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.134

    Moras malo detaljnije objasniti.
    Koja voda je u pitanju?(Mineralna, izvorska, gazirana, negazirana, …tj TIP vode).
    Koja ambalaza je u pitanju?
    Uradi kompletnu analizu vode (u svojoj ili nekoj drugoj laboratoriji, uporedi je sa MDK iz Pravilnika, i vidjeces sta odstupa, a onda trazi uzrok).
    Ako treba jos nesto pitaj!

    Član 2.134

    Pozdrav,
    najbitnije je ti je da voda ima tvrdocu O (nula).Naravno,pretpostavka je da je mikrobioloski i hemijski ispravna.A ako te zanima oprema za omeksavanje javi se na „private“, mogu ti poslati preporuke.U toj bransi sam 10 g, a i zavrsio sam tehn.vode i osv.napitaka.

    Član 2.134

    Pa da, uvozim. Cijena staklenke od 0.25 je bila oko 7.5 euro centi, od 0.75 l oko 0.22 eura.Ali to zavisi i od kolicine.Ove cijene su na nivou oko 3 milona flasa godisnje, i vjerovatno su nize ili vece zavisno od kolicine i vrste flase.Flase su mi standardne, bez bilo kakvih dodataka,

    Član 2.134

    Ja radim sa VETROPAKOM iz HR, i nema im niko ravan po kvalitetu.Ma imaju sta hoces.Imaju standardne velicine, a mozes da narucis i za sebe posebno, samo to kosta malo vise (alati se placaju za izlivanje stakla).Nemoj da razmisljas, staklo je extra kvaliteta, lagano a izuzetno cvrsto, minimalan lom imas.Imaju sve vrste grla, i twist i krunske i sve.Koristio sam razne dobavljace, ali ko oni sto su…nemam rijeci.

    Član 2.134

    Apsolutno se slazem sa kolegam u vezi ovog problema, ako ga mozemo nazvati problemom, a ja mislim da jeste i to ozbiljan problem.Dozvolicete mi da napravim jednu digresiju, pa ce nam ona MOZDA, jednim dijelom i objasniti zasto je implementacija HACCP-a takva kakva jeste.
    Drage kolege(tehnolozi), ne znam da li ste primijetili da ima jako veliki broj preduzeca koja se bave prozvodnjom prehr.proizvoda u kojima se na celu proizvodnje nalaze masinski ili elektro inzenjeri (bez uvrede prema pomenutim zvanjima).Da li mislite da oni mogu biti veci i bolji tehnolozi od ljudi koji su ucili skolu za to? Jos kad nadju ovakav sajt, kao sto je ovaj, pa „porade na sebi“, skidajuci razne tekstove u vezi tehnologije, ne obracajuci paznju da je gro tekstova tipa licnih iskustava, ali ne i naucnih radova, dokazanih stvari, i na tome zasnivaju svoje „znanje “ iz tehnologije, i jos se drznu da procjenjuju znanje, sposobnost i umjece skolovanih tehnologa.
    E sad, postavice te pitanje kakve veze ima to sa temom?
    Pa, mislim da ima dosta.Upravo takav profil „strucnjaka“ podrzava i cijeni misljenje „eksperata“ za standardizaciju koji imaju 3-4 razreda srednje strucne skole (opet ponavljam…ne zelim da vrijedjam niciju skolu niti zvanje, ali iznosim cinjenice).

    Član 2.134

    Pozzz,
    CO2 koristi da picu da reskav ukus, da spusti pH, tj.stvara kiselu sredinu, i ujedno je jedna vrsta konzervansa.
    Koristi se u zavisnoszi od vrste pica, min.voda npr.od 3-5 g/l, cola napitci 4-6g/l.
    Gazirana pica se kao i sva druga kvare, bez obzira na CO2.Vremenom CO2 moze da izvetri, ako se koristi PET ambalaza, vremenom zid boce postaje porozan, i cesto posle pola godine ili godinu nema ili ima malo CO2.(Ali dosta zavisi i od uslova skladistenja…nikako na suncu,na toplom, otvorenom,..)Pokvarenost pica se najcesce manifestuje promjenom boje pica, stvaranjem taloga na dnu flase, ukus, miris…

    Član 2.134

    Pozdrav,
    E vidi, prvo moras da registrujes firmu za odredjenu djelatnost, u tvom slucaju proizvodnja sokova.Da bi to odradio moras da prikupis brdo papira koje ti propisu tvoji lokalni i republicki organi.Moras da imas odredjen br zaposlenih i sa odredjenom strukom(to zavisi od vaseg zakonodavstva…ja sam iz CG, pa ne poznajem bas vase propise, mada mislim da su slicni).U principu, nikog ne zanima koliko ces da proizvodis, vec sta proizvodis.Kad uradis probnu proizvodnju, nosis na analizu u neku ustanovu koja je sertifikovana, i na osnovu nje radis etiketu, itd.
    Druga stvar, sto se tice tehnologa….tesko da ce ti dobar i iskusan tehnolog reci kako se sta radi, jer na kraju krajeva mi od toga zivimo, svi imamo neke male „tajne“.A dobar tehnolog je i skup.
    E sad, imas i onih „nadri tehnologa“, koji su „izucili“ tehnologiju preko interneta i novinskih clanaka, i takvi znaju sve, i za njih ne postoje prepreke, a kad se nadju pred problemom, onda zbrisu ili se kriju iza nekoga.
    U svakom slucaju, sta god te zanima, pitaj, ako mogu da pomognem, bice mi zadovoljstvo.

    Član 2.134

    Pozdrav,
    ja sam str.ing.tehnologije vode i sokova, i radim u fabrikama voda i sokova oko 10 god.
    E ovako,
    1. imas i nove i polovne, ako si zainteresovan mogu ti proslijediti kontakte za te masine.
    2. Zakon ti trazi zaposlenog tehnologa ako radis sve legalno.Odmah na 3 pitanje…ne mozes prodavati bilo kakav proizvod ako nemas uredne papire, o otvaranju firme, milion saglasnosti od raznoraznih inspekcija.
    Objekat mora da bude u skladu sa propisima koji vaze za prehrambenu industriju, itd.itd.Ako se zaista upustis u taj posao treba ti dosta para.
    Glavni motiv za pocetak bilo kog biznisa, a pogotovo proizvodnje, jeste siguran plasman.Ako to nemas, odmah zaboravi na sve.Nemoj da mislis da te plasim, ali vjeruj me da sam prosao kroz te faze, tako da je to posao za izuzetno bogate ljude koji ne znaju sta ce sa parama, pa hoce da se zajebavaju sa proizvodnjom.
    Jedino, ako hoces da se bavis proizvodnjom u flasama od kisele vode, pa to u loncima kuvas, stavljas neku etiketu(a to bas i ne bi smio), pa na pijacu i prodajes na divlje po nekoliko desetina flasa svakog pazarnog dana.Ali….to ti bas ne bih preporucio.