Nenad

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 7.028

    Pokušaću da vam dam neke okvirne podatke na primeru sušenja kupine. U komori od 2,5m3 je moguće dnevno dobiti 110 kg osušene kupine. Sezona kupine uz hladnjaču može da se produži na nekih 40 dana. Znači u jednoj ovakvoj komori može da se dobije oko 4,4 tone osušene kupine za sezonu. Sami zaključite koliko vam treba za 100 tona osušene kupine po sezoni. Sva je sreća pa nam voće pristiže u talasima, jagoda, malina, kupina, ribizle, borovnice, sljive, … i moguće je sa manjim kapacitetima nekako raspodeliti obim proizvodnje. I naravno pitanje tržišta, ako ga imate ništa nije nenormalno, čak ni proizvesti 100 tona sušene kupine za sezonu.

    Član 7.028

    Drago mi je Milutine, ja sam Nenad. Kakvo nadmudrivanje, dajte da predjemo na konkretno, da postavimo kriterijume po čemu može da se oceni kvalitet jedne sušare pa da nekako izmerimo šta je šta. Mislim da će to biti svima na forumu intersantno. Evo ja predlažem da utvrdimo sledeće kriterijume.
    1. Potrošnja energije
    2. Dužina sušenja
    3. Kapacitet sušare, zapremina, veličina
    4. Kvalitet dobijenog proizvoda, struktura, sastav, boja, ukus, miris
    5. Uticaj na životnu sredinu
    6. Cena sušare
    7. Cena sušenja po jedinici dobijenog proizvoda
    8. Kvalitet upotrebljenih materijala prilikom izrade sušare
    9. Originalnost i dodatne vrednosti
    10.Primenjivost tokom kalendarske godine,

    Bilo bi dobro da ovo možemo nekako da izmerimo pa da ljudima bude jasno šta je šta, ko ima mercedes a ko svemirsku tehnologiju. Ne zaboravite da je čitav svemir u vakuumu :)

    Član 7.028

    G-dine Solaris, sada ste počeli da mešate babe i žabe. Sušenje drveta u vakuumu i voća ima samo jedan zajednički imenitelj „vakuum“ sve ostalo je potpuno drugačija priča. Sve što i vi i ja tvrdimo je samo na nivou tvrdnji, slažem se da sve to treba proveriti. Posebno tih 9kw na 8 sati i na koju količinu osušene robe. Nema potrebe ni za nekim posebnim takmičenjem ali sam spreman da razjasnimo ko ima mercedes a ko opel ??? :) Naravno da se šalim nema potrebe da sve ovo shvatate suviše lično

    Član 7.028

    Poštovani g-dine Kazak,

    Utrošak energije u vakuumskom sušenju se kreće u rasponu od 12% do 25%. Ovo zavisi od vrste materijala koji sušite, dužine procesa i vrste energenta koji vam služi za zagrevanje. Sušenje u vakuumu je tako koncipirano da nemate energetskih gubitaka, prostor za sušenje je dobro izolovan, u komori nema vazduha koji je prenosilac toplotne nergije. Sušenje u vakuumski sušarama je u proseku za trećinu kraće od sušenja u drugim vrstama sušara. Tu dolazimo do ključnog objašnjenja, koje vas interesuje kako se izvlači vlaga. Vakuum pumpa radi konstantno tokom sušenja i ona izvlači vlagu. Na tako sniženom pritisku snižava se i temperatura na kojoj voda isparava. Recimo na 40C voda ključa pri pritisku od 73,75 mbara. Praktično na toj temperaturi vi imate isparavanje vode, ako još spustite pritisak i temperatura isparavanja se još više spusta. Znači pumpa konstantno izvlači paru, isisava je i kondezuje u kondenzatoru koji se nalazi ispred pumpe. Tako dobijena voda se naziva voćni hidrolat, voda sa aromom voća koji sušite i ona ima svoju prodajnu vrednost. Najčešće se koristi za kozmetiku ali su proizvođači voćnih rakija veliki potrošači takvog proizvoda. Ako vas još nešto interesuje javite se, voljan sam da dam dodatna objašnjenja

    Član 7.028

    Naravno da sam spreman da uporedimo ali zašto da ne i da napravimo saradnju. Vrlo rado ću vam i ja poslati uzorke koje imam, mlevene ili u komadima, pošaljite mi mejl na rikalonenad@yahoo.com i odgovoriću vam

    Član 7.028

    Hoćete da kažete da tih 9kw za 8 sati sušenja, sušara troši uvek i u toku noći i u toku zimskih dana kada nema puno sunčeve svetlosti. U toku kalendarske godine solarna sušara siguran sam da oko 65% svog vremena radi na potrošnji struje. Pričajmo malo o ukupnoj potrošnji energije, budimo realni. Vakuumske sušare koje su kod mene, sada u radu praktično rade bez ikakve potrošnje energije. Čitav sistem je povezan sa zagrevanjem prostora u kome se nalaze sušare, koji svakako mora da se zagreva u toku hladnih dana. Praktično sa sistemom koji sam postavio od oktobra do marta imate ili besplatno sušenje ili besplatno grejanje prostora. Pa sami izaberite šta vam se više sviđa da kažete da vam je besplatno. Skoro besplatno.

    G-dine Solaris, imate proizvod vredan pažnje i poštovanja, ne sporim ja to ali vakuumsko sušenje je jedna posebna kategorija o kojoj bi se ipak trebalo govoriti sa malo više egzaktnosti.

    Član 7.028

    SUŠENJE ČIPSA OD JABUKE
    (u vakuumskoj sušari)

    1. Sirovina 43,7%
    2. Radna snaga 40,4%
    3. Struja za rad opreme 3,8%
    4. Energija za zagrevanje 11,2%
    5. Voda za pranje 0.9%

    Član 7.028

    Poštovani g-dine Solaris,

    Žalosno je da se o jednoj ozbiljnoj temi odnosite ovako populistički. Garantujem da nikada u životu niste videli kako radi vakuumska sušara. Potrošnja energije u vakuumskim sušarama je minimalna i u ukupnom proizvodu ne učestvuje više od 25%. Komora u kojoj se suši materijal je dobro izolovan, u komori vlada bezvazdušni prostor i nema prenošenja energije. Praktično nema gubitaka energije. Ono gde smatrate da je potrošnja energije ogromna, je rad vakuum pumpe koja troši manje od 2kw po satu rada. E sad ako uzmete da je sušenje u vakuum sušari u proseku za najmanje, trećinu vremenski kraće od sušenja u vašim sušarama i da u vašem slučaju postoji ogromna zavisnost od vremenskih prilika, nisam siguran da li bi ste smeli da uđete u bilo kakvu opkladu koja je od sušara energetski efikasnija. O kvalitetu dobijenog prozvoda ne moramo ni da razgovaramo, nadam se da ste svesni da je sušenje u vakuumu neuporediva sa onim što vi radite.
    Ne želim da bilo ko pomisli da ne cenim ono što ste vi uradili, naprotiv pozdravljam i smatram da je za naše uslove to visoko tehnološki rezultat. I poštujem ga u svakom smislu. Ali imajte malo mere u svojim izjavama, od dobrog uvek postoji nešto bolje. Ja sam svestan da od sušenja u vakuumu postoji nešto još bolje. Samo je pitanje šta ko može sebi da priušti i kakve potrebe za sušenjem ima.

    Član 7.028

    Vakuumski osušena BORANIJA

    Теhnologija sušenja boranije je vrlo zahtevna. Postoji više parametara koje treba usaglasiti kako bi se dobio kvalitetan osušeni proizvod.

    Temperatura sušenja ne sme da pređe 50 C stepeni zbog očuvanja zelene boje koja potiče od hlorofila. Hlorofil je glavni pigment fotosinteze i sadrže ga sve zelene biljke koje obavljaju fotosintezu. Hlorofili apsorbuju svetlost u plavom (430-490 nm) i crvenom (630-760 nm) delu spektra, a zelenu svetlost propuštaju pa otuda biljke imaju zelenu boju.

    Priprema boranije za sušenje zahteva odsecanje krajeva biljke i blanširanje u ključaloj vodi. Tako pripremljena boranija se suši oko 12 časova u vakuumu na ispod 50 C stepeni pri pritisku nižem od 100 mmbara. Procenat vlage u osušenoj boraniji treba da je 3,5%.

    Boranija osušena u vakuumu ima zelenu boju, plodovi nisu promenili oblik (zadržali su oblik sveže biljke, nisu se deformisalii, skvrčili). Od 100 kg sveže boranije dobija se oko 12 -13 kg osušene.

    Ovako osušenu boraniju treba odmah upakovati u foliju koja ne propušta vlagu.

    Član 7.028

    Poštovani g-dine Pancer,

    Pošaljite mi mejl sa preciznim zahtevima, kakva vas sušara interesuje i poslaću vam ponudu sa cenom

    rikalonenad@yahoo.com

    Član 7.028

    Poštovani g-dine Markoviću,

    Utrošak energenata po kilogramu osušenog proizvoda se bitno razlikuje od proizvoda do proizvoda. Recimo ako se koriste drva kao energent, za kg osušene šljive je oko 8 dinara a za malinu je oko 25 dinara (uzmite u obzir da su ovo okvirno približni iznosi). U principu energenti nisu najveća stavka u vakuumskom sušenju, bez obzira da li se koristi struja, plin ili drva. U sušari je bezvazdušni prostor – vakuum, nema ili ima vrlo malo prenošenja toplote na okolinu, plus dobra izolacija i potpuno su eliminisani toplotni gubici.

    Vakuumske sušare su visoko energetski štedljive mašine.

    Član 7.028

    Вакуумско сушење воћа, поврћа и лековитог биља од данас и на фејсбуку. Погледајте фотографије, видео материјале.

    http://www.facebook.com/groups/473957999283373/

    Član 7.028

    Вакуумско сушење Малине

    Малина (лат. Rubus idaeus), позната и по свом популарном називу црвено злато, је биљка из породице ружа (Rosaceae). Вишегодишњи жбун са усправним, зељастим стаблом. Листови сложени од 3-7 листића, длакави. Цветови бели са дугачким цветним дршкама, сакупљени на врховима грана или у пазуху листова у гроздасте цвасти. Плодови су многобројне коштунице које су спојене разраслом, сочном цветном ложом црвене, ређе жуте боје.

    Малина може да се осуши у вакуумској сушари до процента влаге у распону од 2-4%. Тако осушена малина може да се дроби или меље до пудер праха. Процес сушења траје око 12 сати, на температури у распону од 40 – 56C степени и притиску не већем од 70mmbara. На 100кг свежих малина се добије око 18кг сувих са поменутом влагом. Зависно од потреба крајњег производа малина се може сушити и на други проценат влажности. Тако добијени производ не мења боју коју има природна малина, пријатног, киселкастог, јаког и концентрованог укуса. Овако осушена и самлевена малина може да се користи за чајеве, у кондиторској индустрији, сладоледе, био премазе, фармацеутској индустрији за даванје укуса одређеним лековима. Посебно је интересантна кондезована вода, која се хвата из саме малине. Она је природни воћни хидролат са интезивним мирисом малине и могуће ју је користити за козметичку производњу. На ЕУ тржишту овако осушена малина се плаћа у распону од 22 до 35 еура по килограму

    Član 7.028

    Вакуумско сушење Малине

    Малина (лат. Rubus idaeus), позната и по свом популарном називу црвено злато, је биљка из породице ружа (Rosaceae). Вишегодишњи жбун са усправним, зељастим стаблом. Листови сложени од 3-7 листића, длакави. Цветови бели са дугачким цветним дршкама, сакупљени на врховима грана или у пазуху листова у гроздасте цвасти. Плодови су многобројне коштунице које су спојене разраслом, сочном цветном ложом црвене, ређе жуте боје.

    Малина може да се осуши у вакуумској сушари до процента влаге у распону од 2-4%. Тако осушена малина може да се дроби или меље до пудер праха. Процес сушења траје око 12 сати, на температури у распону од 40 – 56C степени и притиску не већем од 70mmbara. На 100кг свежих малина се добије око 18кг сувих са поменутом влагом. Зависно од потреба крајњег производа малина се може сушити и на други проценат влажности. Тако добијени производ не мења боју коју има природна малина, пријатног, киселкастог, јаког и концентрованог укуса. Овако осушена и самлевена малина може да се користи за чајеве, у кондиторској индустрији, сладоледе, био премазе, фармацеутској индустрији за даванје укуса одређеним лековима. Посебно је интересантна кондезована вода, која се хвата из саме малине. Она је природни воћни хидролат са интезивним мирисом малине и могуће ју је користити за козметичку производњу. На ЕУ тржишту овако осушена малина се плаћа у распону од 22 до 35 еура по килограму

    Član 7.028

    Вакуумски сушени мед

    Мед је густа слатка сирупаста материја, производ медоносних пчела (лат. Apis mellifera или Apis mellifica) добијен од сабраних воћних и других сокова прерађених у пчелињем желуцу. Излучени сок одложен поклопљеном саћу хемијским реакцијама претвара се у мед. Према врстама биљака од које се добија, мед се разврстава у монофлорни (мед добијен од само једне врсте биљке, на пример, багрема) и полифлорни мед (мед добијен сакупљањем нектара са више врста биљака, као на пример, ливадски мед, шумски и др.). Мед је најважнији пчелињи производ, познат у људској исхрани још од праисторијског доба.По дефиницији, мед је чисти производ у коме нема додатака било које друге супстанце
    Типични састав меда
    Једињење Количина
    Фруктоза 38%
    Глукоза 31%
    Сахароза 10%
    Вода 17%
    Пепео 0,17%
    Остало 3,83%
    Извор: Sugar Alliance

    Мало људи је упознато да је мед уопште могуће осушити. Наравно, могуће је, само под одређеним условима.

    У вакуумској сушари мед се суши у тацнама (40x 60 cm) где се налије у слоју дебљине 8мм. Вакуумски притисак не сме да буде виши од 30mmbar температура у распону од 30 до 50C степени. Добијени мед има у себи влагу у распону 2 до 3,5%, што омогућава његово дробљење и млевење. Могуће га је самлети и до пудер праха где 98-99% пролази кроз сито од 20 меша, 30-50% пролази кроз сито од 60 меша и 10-30% пролази кроз сито од 100 меша.
    Када се мед осуши он постаје тврда табла, која се ломи, дроби и меље зависно од потребе и намене готовог производа. Осушени мед у вакуумској сушари има пријатан, јак, концетрован укус и благо жућкасту боју (боја зависи од врсте меда који се суши).

    Тако осушени мед је потребно одмах упаковати, јер има значајан потенцијал да увуче влагу из просторије. Паковање треба да буде у дебелој фолији која може да спречи било какав контакт са околином на дужи временски период јер је тако добијени мед стабилан производ и може се чувати и користити на дужи временски период.

    Član 7.028

    Вакуумски сушени мед

    Мед је густа слатка сирупаста материја, производ медоносних пчела (лат. Apis mellifera или Apis mellifica) добијен од сабраних воћних и других сокова прерађених у пчелињем желуцу. Излучени сок одложен поклопљеном саћу хемијским реакцијама претвара се у мед. Према врстама биљака од које се добија, мед се разврстава у монофлорни (мед добијен од само једне врсте биљке, на пример, багрема) и полифлорни мед (мед добијен сакупљањем нектара са више врста биљака, као на пример, ливадски мед, шумски и др.). Мед је најважнији пчелињи производ, познат у људској исхрани још од праисторијског доба.По дефиницији, мед је чисти производ у коме нема додатака било које друге супстанце
    Типични састав меда
    Једињење Количина
    Фруктоза 38%
    Глукоза 31%
    Сахароза 10%
    Вода 17%
    Пепео 0,17%
    Остало 3,83%
    Извор: Sugar Alliance

    Мало људи је упознато да је мед уопште могуће осушити. Наравно, могуће је, само под одређеним условима.

    У вакуумској сушари мед се суши у тацнама (40x 60 cm) где се налије у слоју дебљине 8мм. Вакуумски притисак не сме да буде виши од 30mmbar температура у распону од 30 до 50C степени. Добијени мед има у себи влагу у распону 2 до 3,5%, што омогућава његово дробљење и млевење. Могуће га је самлети и до пудер праха где 98-99% пролази кроз сито од 20 меша, 30-50% пролази кроз сито од 60 меша и 10-30% пролази кроз сито од 100 меша.
    Када се мед осуши он постаје тврда табла, која се ломи, дроби и меље зависно од потребе и намене готовог производа. Осушени мед у вакуумској сушари има пријатан, јак, концетрован укус и благо жућкасту боју (боја зависи од врсте меда који се суши).

    Тако осушени мед је потребно одмах упаковати, јер има значајан потенцијал да увуче влагу из просторије. Паковање треба да буде у дебелој фолији која може да спречи било какав контакт са околином на дужи временски период јер је тако добијени мед стабилан производ и може се чувати и користити на дужи временски период.

    Član 7.028

    Za sve one zainteresovane koji bi želeli da više saznaju o vakuumskom sušenju, možete me kontaktirati putem:
    Adresa: Concept Pro. doo
    Osaonica bb
    37240 Trstenik
    E-maila: rikalonenad@yahoo.com
    Tel. 064/2926504

    Moje ime je Nenad Rikalo i bice mi zadovoljstvo da vam nekako pomognem. Za sve zainteresovane pružam usluge savetovanja, konstruisanja, izrade vakuumskih sušara i uslužnog sušenja voće, povrća i lekovitog bilja

    Član 7.028

    Vakuumsko sušenje lekovitog bilja je najefikasniji način da se količina i sastav lekovitih materija sačuva u dobijenom osušenom obliku. Za razliku od drugih sušara u vakuumskim sušarama je moguće kontrolisati uslove sušenja. Bitne prednosti su sledeće:
    – Sušenje se odvija na vrlo niskim temperaturama (pri pritisku od 0,073 bara voda ljuča na 40C, pri pritisku od 0,12 bara voda ljuča na 50C)

    – Sušenje se odvija bez prisustva vazduha tj. kiseonika, koji prilikom sušenja podstiče proces oksidacije (rezultat tog procesa je najčešće vidljiv u promeni boje, sirovina koju sušite potamni ili potpuno pocrni). U vakuumu nema prisustva kiseonika, proces oksidacije je eliminisan i boja se uopšte ili samo neznatno menja. Najbolji primer za to je sušenje kajsije, koja da bi održala boju u klasičnom sušenju mora da se sumporiše (odatle potiče onaj kiseli ukus kada jedete uvozne kajsije iz Turske ili Irana), u vakuumu nema kiseonika i nije potrebno sumporisati kajsiju. Ona ne menja boju i nije je potrebno suporisati.

    – Struktura sirovine ostaje ne promenjena. Poznato je da se pod visokom temperaturom voće, povrće ili biljke deformišu u strukturi. Posebno su osetljive one sirovine koje imaju tanku opnu. U vakuumu bas zbog niske temperaturne tačke sušenja, struktura ostaje neznatno ili potpuno ne promenjena.

    – Unutrašnji sastav, ostaje ne promenjen. Recimo poznato je da se vitamin C raspada na temperaturi od oko 60C-65C. U vakuumskim sušarama, temperatura je najčešće u režimu od 45C do 55C za voće i povrće i od 35C do 50C za lekovito bilje. U zavisnosti od osetljivosti sirovine koju sušite moguće je natempirati uslove, temperaturu i pritisak. Moguce je sniziti pritisak a time i sniziti temperaturu ključanja vode u sirovini.

    Kontrolisanje uslova u kojima se suši sirovina je najvažnija argument za sušenje u vakuumski sušarama. Shodno vrsti, strukturi, osetljivosti sirovine podešavaju se parametri sušenja i tako se postiže visoki kvalitet.

    Član 7.028

    Koja je otkupna cena sveze aronije??? Gde je ima i koje su kolicine u pitanju?

    Član 7.028

    Sušenje u vakuumskim sušarama se bitno razlikuje od drugih načina sušenja. Posebno u kvalitetu dobijenih proizvoda. Ko nije probao ili video kakva je razlika ne zna o čemu pričam. Bukvalno nema proizvoda koji nije moguće osušiti u vakuumskoj sušari. Posedujem dve vakuumske sušare u kojima sam sušio maline, kupine, jagode, sljive, jabuke, …. boraniju, tikvice (čips od tikvice), mentu, cvet jorgovana, kantarion, …. Proces sušenja se odvija od 40C do max 60C. Proces je obično za trećinu kraći od sušenja u klasičnim sušarama. Boja, mirisi, ukusi sve ostane tu. Kvalitet dobijenog proizvoda je neuporediv.
    Ono što sam ja iz ličnog iskustva naučio je da priča o vakuumskom sušenju voća i povrća u Srbiji skoro i ne postoji. Uglavnom su to ili neuspele priče ili otvorene laži. Dragi prijatelju pročitao sam da tražite vakuumsku sušaru kapaciteta 2t, imate li predstavu koliki gabarit (obim, visina, dužina) takve sušare treba da izgleda????? Vakuumska sušara je zbog svoje konstrukcije vrlo ograničena dimenzijama, što su veći sudovi, oni su podložniji deformacijama i ošećenima, takođe, što su veći sudovi zahtevaju veću investiciju u ojačavanju da ne bi došlo do deformacija. I još jedna važna stvar, manipulacija sušarom koja ima veliki gabarit je jako teška. Naslušao sam se razno raznih bajki o vakuumskim sušarama u Srbiji i dok nisam svoju iskusio nisam znao pravu istinu.
    Bice mi drago da vas ugostim i pokažem vam na delu kako radi vakuumska sušara, napravio sam ih nekoliko, takođe, vršim uslužno sušenje, projektovanje, savetovanje šta vam god bude zatrebalo i odgovaralo

    Član 7.028

    Sušenje u vakuumskim sušarama se bitno razlikuje od drugih načina sušenja. Posebno u kvalitetu dobijenih proizvoda. Ko nije probao ili video kakva je razlika ne zna o čemu pričam. Bukvalno nema proizvoda koji nije moguće osušiti u vakuumskoj sušari. Posedujem dve vakuumske sušare u kojima sam sušio maline, kupine, jagode, sljive, jabuke, …. boraniju, tikvice (čips od tikvice), mentu, cvet jorgovana, kantarion, …. Proces sušenja se odvija od 40C do max 60C. Proces je obično za trećinu kraći od sušenja u klasičnim sušarama. Boja, mirisi, ukusi sve ostane tu. Kvalitet dobijenog proizvoda je neuporediv.
    Ono što sam ja iz ličnog iskustva naučio je da priča o vakuumskom sušenju voća i povrća u Srbiji skoro i ne postoji. Uglavnom su to ili neuspele priče ili otvorene laži. Dragi prijatelju pročitao sam da tražite vakuumsku sušaru kapaciteta 2t, imate li predstavu koliki gabarit (obim, visina, dužina) takve sušare treba da izgleda????? Vakuumska sušara je zbog svoje konstrukcije vrlo ograničena dimenzijama, što su veći sudovi, oni su podložniji deformacijama i ošećenima, takođe, što su veći sudovi zahtevaju veću investiciju u ojačavanju da ne bi došlo do deformacija. I još jedna važna stvar, manipulacija sušarom koja ima veliki gabarit je jako teška. Naslušao sam se razno raznih bajki o vakuumskim sušarama u Srbiji i dok nisam svoju iskusio nisam znao pravu istinu.
    Bice mi drago da vas ugostim i pokažem vam na delu kako radi vakuumska sušara, napravio sam ih nekoliko, takođe, vršim uslužno sušenje, projektovanje, savetovanje šta vam god bude zatrebalo i odgovaralo