Dragana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 8.423

    Поштовани,

    Тек сада видех дискусију о грудвицама у јогурту.Нормално је да пажњу треба усмерити на киселост одвајаног млека од кога се намерава произвести јогурт.
    Поздрав !

    Član 8.423

    Киселост слатке павлаке одређује се као и код млека.

    Član 8.423

    SREĆNI PRAZNICI SVIM ČLANOVIMA !

    Član 8.423

    Poštovani ,

    Lepo je pročitati kako idealno predstavljate svoje industrije mleka . Žao mi je što zaboravljate realnost koja još uvek traje o kojoj više nema ni reči ni u medijima ni na našem forumu .
    Svako ko radi u mlekarskoj industriji zna da kontrola ma koliko bila sveobuhvatna ima propuste koje svaka industrija rešava kako ume.
    Što se jogurta tiče, kako sam strušnjak za mlekarstvo , rado ću vam reći da se u proizvodnji jogurta koriste tzv. direktne kulture koje sadrže „žive“ bakterije za fermentaciju, a ređe se koriste tzv. tehničke kulture koje se najpre proizvedu i onda koriste za „zasejavanje“ pasterizovanog mleka za proizvodnju jogurta.
    U kućnim uslovima nije mnogo izvesno da ćete dobiti dobar jogurt,jer kupovinom industrijskog jogurta koji je proizveden najverovatnije sa „živim“bakterijama mlečno-kiselinskog vrenja koje se u tzv.“drugom presejavanju“ neće puno razviti te će vam jogurt biti po konzistenciji redak i naravno neće sadržati dovoljnu količinu „dobrih“ bakterija za zdravlje vašeg digestivnog trakta.Ovo nije reklama industrije već realnost.

    Srdačan pozdrav !

    Član 8.423

    Poštovani ,

    Šta bi sa ovom našom temom ? Da li je zavladao “ ćutanjac “ ili mi se samo pričinilo ? Nečuh na vestima novotarije o starotarijama-da li su vrednosti umanjene, uvećane i koje su danas važeće ? Da li su analize iz Holandije dešifrovane ,tj. koji je broj koja mlekara ili sve to više nije bitno?

    Pozdrav !

     

     

     

     

     

     

    Član 8.423

    Poštovane kolege,

    Zaista sam vam zahvalna na ovim divnim komntarima ! Ni  “ Radovan III “ -(predstava) me nije ovako nasmejao ! Šalu na stranu,problem je zaista prisutan. Mom kolegi hemičaru moram reći da sam i ja godinama radila u mlekarskoj industriji i da rezultati ni izdaleka nisu bili ni na drugoj decimali sa cifrom 5. To mogu potvrditi laboratorije koje su ranije radile ove vrste analiza ranijih godina. Za decu, kao što znate, rezultat mora iznositi upola manje-0,025 i to nisu propisali u EU iz šale, već sigurno iz zdravstvenih razloga. A kakve su vrednsti  u Americi propisane  za dečju hranu ? Ako imate odgovor, rado bih saznala.Puno pozdrava !

     

    Član 8.423

    Poštovani ,

    U  “ Večernjim novostima “ od 09.03.2013. god. na kraju  7. strane  pročitah članak pod naslovom “ KVALITET MLEKA STRUČNJAKE ČEKA “ i podnaslov “ Nemadovoljno obučenog kadra za rad u državnim ustanovama za analizu hrane “ i ne mogu da verujem svojim očima . Na evidenciji NSZ-a ima stručnjaka koji su postali tehnološki višak, ili je mlekara prestala sa radom .  U našoj zemlji ima stručnjaka ali je pitanje zašto nisu angažovani za rad. Zbunjuje  me poslednja rečenica : „- Institut će biti otvoren i u Batajnici, u Beogradu, a još uvek razmatramo da li će jedan deo biti i u Nišu.“

    U maju ove godine treba da počne sa radom jedan deo laboratorije za kontrolu mleka na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

    Samo se za Niš još razmatra ! Nadam se da će razmotriti pozitivno , jer je i nama na Jugu potrebna ovakva laboratorija a stručnjake imamo na evidenciji NSZ.

    Srdačan pozdrav od Specijaliste higijene i tehnologije mleka !

     

    Član 8.423

    Poštovani ,

    Volela bih znati iz koje je Republike Milena Dragojlović. Ja sam npr.   konkurisala u stručnoj školi za mlekarstvo u Pirotu „Dr Obren Pejić “  za predmet Tehnologija sirovina, jer imam zvanje Specijaliste higijene i tehnologije mleka i oni sumi odgovorili da nisam stručni kadar koji im odgovara. Nisam se želela dalje ubeđivati sa njima, jer su na moje pismo odgovorili sa izvodom iz njihovog školskog pravilnika i nekakvim pravilnikom o kadrovima u stručnim školama, koji bi morao da pretrpi dobre prepravke. Videćemo da li će se i kada to desiti .

    Takođe čekam odgovor Visoke Poljoprivredne škole iz Prokuplja, koja je raspisala konkurs za predavača Tehnologije mleka i mlečnih proizvoda, na koji sam se , naravno,prijavila.

    Srdačan pozdrav !

     

    Član 8.423

    Poštovani,

    Zanimljivo je kako tumačite ko sve može predavati hemiju. Ako nemate informacije, postoje grupe na tzv. PMF-u ( Prirodno-Matemetički Fakultet) gde je jedna od grupa Hemija.U Besplatnoj publikaciji o zapošljavanju „Poslovi“ možete pročitati u delu Nauka i obrazovanje  oglase gde se traži  Nastavnik hemije pod  Uslovi: uslovi za izbor kandidata… i zaista nigde nisam pročitala vaš profil obrazovanja .    Stručne škole tumače zakone i prave svoje Pravilnike kako im odgovara, kao i Visoke i Više škole.
    Za sada je tako, a da li će biti drugačije -videćemo !

    Srdačan pozdrav !

    Član 8.423

    Poštovani gospodine Šumiću ,

    Zaista je lepo imati saznanja iz „prve “ ruke, tj. da „ljudi iz struke “ mogu ovako da se informišu.
    Moram priznati da me malo zbunjuje Vaša „ležernost“ oko ove aktuelne situacije, a naročito  „reklama“ jogurta  koji pominjete.

    Svi smo  mi potrošači ( mislim na sve korisnike ovog sajta) i vrlo dobro znamo koji su proizvođači  najbolji u utakmici kvaliteta, te je potpuno nepotrebno da o tome govorite.

    Srdačan pozdrav !