Ivana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 6.331

    Kao hemijski tehnolog sam u preiodu od 2004-2006.godine predavala u srednjoj stručnoj skoli baš hemiju za sva tri razreda III stepena, kao hemiju za V stepen strucne spreme. Takođe, i stručno teorijski predmet ,,poznavanje preparata“ (frizerski i kozmetički smer), bez problema. A imala sam i razredno starešinstvo. Ali..to je bilo tada, moguće da se zakon promenio u međuvremenu, nisam se interesovala…

    Član 6.331

    Kolega,
    Kada ukucate na pretrazivacu: uvoznik/proizvodjac + natrijum glutamat/pojacivac ukusa/E621, morate dobiti uvoznike ili distributere za taj aditiv.
    Mahom svi uvoze aditive iz Kine, sto pouzdano znam jer sam nekada radila kao konsultant kod jednog od uvoznika.
    Ne bih da pravim besplatne reklame ovde, ali postoje uvoznici i proizvođači:
    http://www.milex.co.rs/site/proizvodi/pojacivac-arome

    http://www.alimenta.rs/index.php?option=com_djcatalog2&view=item&id=8%3Ameavine-aditiva&cid=3%3Aaditivi&Itemid=453

    nadam se da sam Vam pomogla.
    pozdrav

    Član 6.331

    Poštovane kolege i ostali učesnici ove teme,
    Kao moderator, pažljivo sam pročitala sve vaše izjave i komentare. Tema se pretvorila u žestoku dugometraŽnu raspravu, i nakon sto je sve rečeno i svi argumenti iscrpljeni, smatram da ista treba da bude zaključena.
    Želim da izrazim posebno HVALA za učešće u ovoj diskusiji članovima: Zsmalenicin, Somogyi, Pavle i Songman_hr.
    Zaista ste rekli suštinu na pravi način.
    Takođe, zahvaljujem i ostalim učesnicima.

    Član 6.331

    Poštovani kolega,
    možda ce Vam pomoći moj članak iz naše Enciklopedije hrane:

    Aditivi Boje E120-129 Crvene

    pozdrav,
    Ivana

    Član 6.331

    Agencija na kraju, pod pritiskom, mozda i odobri svima, jer je u pitanju edukativni biznis (sto vise obuka i broja polaznika, to vise zarade za organizatore..Boze moj:)..Niko ne razmislja o tome da to istovremeno znaci i manji obim posla za sve, jer je previse savetnika…Takodje, ako se izmeni odluka, mora se izmeniti i Pravilnik o savetniku za hemikalije, a to je spora procedura.
    Sto se tice relacije VI-VII stepen, to je slicno kao recimo Visa medicinska škola-Medicinski fakultet. U tom kontekstu, vise medicinske sestre bi mogle da traze prava koja imaju lekari, ,,sto da ne… pa ucile su kao za pola fakulteta, a pri tom imaju i specificno prakticno iskustvo“. Da li to znaci da se pri izvesnim propisima mogu izjednaciti sa lekarima, i u slucaju da ne, treba li da se osecaju diskriminisano? Verujem da ne, besmisleno je…
    Slicnih primera ima dosta: Visa pedagoska skola-Pedagoski fakultet, Visa gradjevisnka-Gradjevinski fakultet, Visa poslovna skola-Pravni fakultet…itd
    Nemojte ovo licno shvatiti, primeri su figurativni da se uoči poenta, ali relacija je ista: VI-VII stepen, zar ne…Zasto bi se neko osecao diskriminisanim? Zato i postoji akademsko stepenovanje III, IV, V, VI, VII itd..
    Prava tema po pitanju akademske diskriminacje je sledeca:
    Da li magistri (po starom sistemu) treba da se osecaju diskriminisanim, zato sto su po novom sistemu izjednaceni sa sadasnjim Masterom po zvanju, iako je Master studirao 2 godine manje od Magistra.
    No, iako sam magistar, ne dizem frku oko tih besmislica i ne osecam se diskriminisanom. Naprotiv…:)

    Član 6.331

    Dalibore,
    ne ocekujte brz odgovor od Agencije, prezatrpani su poslom i mailovima. Ja sam svoj odgovor dobila posle 10 dana.
    Zaista imaju puno posla, a nema ih puno. Svi su u jednoj prostoriji, ali zaista se trude i odlicno rade svoj posao.

    Član 6.331

    U pravu ste, Medicinski fakultet iz Kragujevca je jedan od ovlascenih organizatora, a informacija o tome se moze proveriti na sajtu Agencije, gde je dat spisak pravnih lica koja ispunjavaju uslove za odrzavaje obuke za savetnike, kao i spisak predavaca po polozenim oblastima. Takodje, i spisak savetnika koji su polozili ispit.
    Sto se tice cena obuke, tu bih da izrazim neslaganje sa cinjenicom da su cene obuka razlicite. Agencija treba da propise uniformne cene obuke, kao sto je propisan nacin odrzavanja, broj casova, tematske oblasti itd…Ako se tako nastavi, povecanjem broja pravnih lica za obuku, srozavace se i kvalitet i cena obuke, kao sto je stvar sa svakom robom ili uslugom kojom trziste postane prezasiceno. Za sada, cene su priblizne, oko 500eura..

    Član 6.331

    …i takodje, molim Vas da podelite sa nama odgovor koji budete dobili od Agencije :)

    Član 6.331

    Postovanje Dalibore,
    Mozda imate pravo da osecate diskriminisanim, ali to morate plasirati višim instancama, odnosno instituciji koja je nadlezna za sprovodjenje Zakona o hemikalijama. Obratite se Agenciji za hemikalije, jedino Vam oni mogu dati zvanican odgovor.

    Član 6.331

    Postovani kolega Program,

    Puno pitanja, idemo redom,ali podvlacim – mogu izneti samo svoj licni stav i iskustvo.
    Ovo je sve novo, u zakonodavnom smislu, i kursevi za obuku su poceli od decembra prosle godine na Hemijskom fakultetu u BG, prema mojim saznanjima. Ja sam pohadjala u 3.grupi, ali u organizaciji MNG Centar- Farmaceutski fakultet BG. Obzirom da sam trenutno nezaposlena, posmatrala sam to kao mogucnost za dodatnu delatnost, ali i strucnu specijalizaciju – argument za neko buduce zaposlenje. 95% polaznika su bili zaposleni u firmama (koje su im platile obuku). Tako da.. o svrsi je rano da ista zakljucujem, vreme ce pokazati. Iskreno, mislim da ce se cestim obukama proizvesti previse savetnika (,,naštancaće“ savetnika kao farmaceuta, pa ce cene usluga pasti, a sama licenca ce dobiti samo formalnu vrednost), a u svemu ce zaraditi jedino predavaci i organizatori kursa. Naravno, dobit vec imaju oni koji su medju prvima polozili za savetnika. A sve preko nekog kriticnog broja dovodi do prezasicenja trzista tom vrstom usluge i licenca gubi na vrednosti. Ovo nije jedini primer, slicno je i sa Haccp-om.
    O oblastima u kojima mogu da rade savetnici je bilo reci na uvodnom predavanju na obuci, ali pise sve o tome na sajtu Agencije. Ne racunajte na usluzno savetovanje u velikim i srednjim firmama, oni salju svoje zaposlene na obuku. Kao honorarac imate sanse samo u malim firmama, po ugovoru na mesecni iznos ili naplatu po dosijeu/hemikaliji. Pitali ste za pomoc i nedoumice.Nisam ih jos imala,ali sajt Agencije je odlican i sve sto treba (obrasci, pravilnici, uputstva..)je dato na sajtu. Postoji i info-pult i kolege kazu da je Agencija veoma kooperativna. Pitali ste za predavace. Ima razlicitih, ali niko od njih nije bio savetnik, samim tim sto je to novo i izmisljeno zvanje. Neki od predavaca imaju svoje firme (uvoz/proizvodnja) pa smo culi i prakticne savete i iskustva (koja idu u priog tome da sprovodjenje propisa nije bas ohrabrujuce, kao sto rekoste). U praksi postoji cak raskorak i izmedju podataka u bezbednosnim listovima(koji se dobiju od EU proizvodjaca) i klasifikacije koja se uradi po DSD ili GHP sistemu. A ti sistemi u nasim pravilnicima su prepisani iz REACH (uredba EU)..
    Sto se tice sledljivosti zakona i nadzora inspekcije, ostaje da vidimo kako ce biti. Nadamo najboljem za sve ucesnike u lancu prometa hemikalija.

    Sve najbolje,
    Ivana

    Član 6.331

    Postovane kolege, uključujem se na ovu temu, obzirom da sam nedavno položila za savetnika, a planiram nadalje i za predavača za savetnike (mozda se vidimo na nekoj buducoj obuci :). Možete mi uputiti pitanja vezano za polaganje, zakonske propise, delatnost savetnika itd, potrudicu se da vam svima odgovorim. Inace sam saradnik Tehnologije Hrane i otvorila sam forum ,,Delatnost savetnika..“ na TH.
    pozdrav svima !