maja

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 4.607

    JOOJ,pranje kiselinom jednom nedeljno!Bolje da ne pišem nista.

     

    Član 4.607

    Samo da napomenem da se NIKAVI konzervansi ne koriste u našem procesu proizvodnje.

    Član 4.607

    Gosp. Dule,fermentisana pavlaka u firmi u kojoj ja radim ima rok trajnja 30 dana,a ako se čuva u frižideru neotvorena može trajati i do 45 dana.Sve zavisi od higijene procesa,kao i od uslova punjenja u čaše-ukoliko je izbegnuta kontaminacija iz okolnog vazduha.

    Član 4.607

    „Gea“ cevasti sterilizator (indirektna sterilizacija).

    Član 4.607

    „Gea“ cevastoi sterilizator (indirektna sterilizacija).

    Član 4.607

    Za MilanDarko:da li je greška to što ste napisali da želite da proizvodite dugotrajno mleko u pogonu kapaciteta 3000 l,jer na tako male količine to je prosto nezamislivo,ne može da se isplati;a i ne verujem da na samom početku rada možete imati sve,što je potrebno za takvu proizvodnju?Samo sam radoznala,jer radim u mlekari ,koja proizvodi i sterilno mleko,pa znam šta to znači! Pozdrav!

    Član 4.607

    Kod nas se primenjuje nesto drugacija metoda dobijanja urde:
    Surutka se pretoči u duplikator za kuvanje;početni pH je oko 6.4-6.6;zagrevanje se vrši do oko 85 stepeni,pa se dodaje mlečna kiselina do snižavanja surutke na 4.0-4.3 pH I OSTAVI SE OKO 20 MINUTA DA SE IZDVOJI SIR NA POVRŠINU.pOSTIZANJEM VIŠE TEMPERATURE OD 87 STEPENI DOBIJA SE ČVRŠĆI SIR,ALI TO IZISKUJE DODATNI UTROŠAK ENERGIJE.mI SMO ZADOVOLJNI OVIM METODOM.

    Član 4.607

    Problemi u mlekarstvu nisu jednostavni,kako se možda čini;a da bi se dobio konstantan kvalitet proizvoda od mleka,kada se uvode novine,mora se raditi probna proizvodnja.Vaš problem sa sinerezisom kod kiselog mleka može biti:temperatura fermentacije previsoka;sadržaj proteina prenizak;pritisak homogenizacije neodgovarajuć;temperatura pasterizacije/ili vreme neodgovarajući ,a to su samo neki od potencijalnih problema.Da bi neko rešavao probleme tog tipa,mora imati pregršt informacija o procesu,a iz iskustva znam da probleme u svakoj proizvodnji najbolje rešavaju oni,koji u njoj i rade i poznaju proces u detalje!
    Pozdrav!

    Član 4.607

    Aleksandre,preporučujem ti da odeš na sajt ministarstva poljoprivrede i u „Korisnim linkovima“ pronadješ „VODIČ ZA HACCP“ i pročitaš ga,a ukratko odgovor na tvoje pitanje je DA,jer implementacija HACCP-a nikako nije vezana samo za TERMIČKU OBRADU,već je obaveza za sve subjekte,koji se bave proizvodnjom,preradom i rukovanjem hranom!Opasnosti po zdravlje potrošača su fizičke ,hemijske i biološke,a ti sigurno u proizvodji imaš tih opasnosti