Miomir

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.319

    Sva pomama oko aronije, goji i slicnih bobica je u velikoj meri marketinški prenaduvana.Pre vise od 20 godina, aronija se u Srbiji gajila na vecim povrsinama nego sada, i služila je uglavnom za bojenje vina u nekim državnim firmama. Tada se o njoj malo govorilo, iako se znalo za njena korisna dejstva.Ovo sto se sada prica da aronija ima puno antioksidanas je tačno, ali se precutkuje činjenica da se samo manji deo antioksidanasa resorbuje iz creva i odlazi u krv. Cena suve aronije na pijacama je nerealno visoka, a o ceni sokova da i ne govorimo. S druge strane, crna ribizla je sasvim dobar izvor svega onoga što se pripisuje aroniji ili goji, ali se o tome malo piše.Naravno da sve ovo bobicavo voće treba jesti sveže ili smrznuto jer se tako unose svi korisni sastojci.Da ne bude zabune, u svom vrtu imam samo nekoliko žbunova crne ribizle i nisam nikakav proizvodjač.
    Dr. Milan Kokotovic

    Član 2.319

    Koliko mi je poznato, knjiga je rasprodana. Mozda bi Vam mogla koristiti brosura sa sajta: psss.rs/request.php?187
    Ako ste clan Narodne biblioteke u vasem mestu (vazi za Srbiju), preko nje mozete uzeti na citanje od Narodne Biblioteke Beograd, tkzv. medjubibliotekarska razmena.
    Pozdrav, milancheros

    Član 2.319

    losmilicide,
    Sa nekim fabricki proizvedenim probiotskim jogurtima,kao starterom u kucnoj radinosti, postizu se odlicni rezultati. Ja cesto koristim Imlekov Balans, probiotski napitak kao starter za kiseljenje mleka kupljenog na pijaci i prokuvanog i ohladjenog na 30 stepeni. Na visoj temperaturi se dobija losiji jogurt. 2 dl Balansa je dovoljno na 1 litar mmleka. Dobijeni jogurt prevazilazi po ukusu fabricki. Mleko je bolje kupiti kod seljaka jer ne sadrzi nikakve konzervanse. Za svako novo kiselenje potrebno je koristiti novi Balans jogurt kao starter, jer ce koriscenje domaceg jogurta pri svakom narednom kiselenju dati losiji kvalitet.
    Pozdrav, milancheros