mirjana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 6.873

    Ne znam zasto tolika pretraga za ovim kad sve lepo pise na netu. Evo nesto pametno sto sam ja nasla pa citajte. Pozdrav.
    Mirjana

    Super Goji bobice
    Goji bobica, himalajsko čudo roda Lycium barbarum, zasluženo nosi komercijalni naziv «crveni dijamant». Plodovi su narančasto-crvene bobice, veličine 1-2 centimetra, sadržavaju 10-60 sjemenki, a sušene okusom i teksturom podsjećaju na grožđice. Ta bobičasta biljka, porijeklom iz kineske pokrajine Ningxia Hui vrtoglavom brzinom osvaja svjetske ljestvice «supervoća». I ne samo da ih osvaja, nego stoji na daleko nedostižnom prvom mjestu, s obzirom na svoja antioksidativna i terapijska svojstva!

    Super-moći Goji bobica bile su prepoznate već prije nekoliko tisuća godina, kada su bile upotrebljavane kao ljekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine. Osim što im se pripisivalo svojstvo «eliksira mladosti», smatralo ih se univerzalnim lijekom za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sustava.

    S obzirom na nevjerojatan porast interesa posljednjih godina, spomenuto «supervoće» prolazi kroz sve veći broj znanstvenih studija, istraživanja i strogih procjena.

    Nutritivni sastav i blagotvorni učinak

    Istraživanja su tako pokazala da osim „regularnim“ makro- i mikro-nutrijentima, Goji bobice obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, što ih pozicionira na prijestolje funkcionalne hrane. Njihova energetska vrijednost iznosi 370 kcal/100 g, a „grubi“ nutritivni sastav bio bi otprilike 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti. U njima se krije bogatstvo vitamina C, E, B1, B2, B6, 18 aminokiselina te 21 element u tragu: željezo, cink, bakar, germanij, selen, kalcij, fosfor, karotenoidi (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptosantin, ksantofil), fitosteroli (beta-sitosterol), ciperon, solavetivon. fizalin i betain.

    Spomenute sastavnice i njihovi omjeri dovele su ovo voće na sam vrh „ORAC“-skale (Oxygen Radical Absorbance Capacity – skala koji mjeri antioksidativni kapacitet, odnosno antioksidativnu vrijednost hrane). Prema toj skali Goji bobice imaju 25 300 jedinica, a prvo slijedeće voće – koje se inače smatra jakim antioksidansom – je nar sa „svega“ 12 500, a za njim šljive sa 5 770 jedinica!

    U biljnom svijetu, Goji bobice su najbogatiji izvor karotenoida i željeza (zavidnih 11 miligrama željeza na 100 grama ploda).
    Među 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišićne mase, bitne i za funkcioniranje imunološkog sustava. Od nezasićenih masnih kiselina, u bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg živčanog sustava.

    Germanij se, prema nekolicini njemačkih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog sustava – potiče proizvodnju pro-upalnih čimbenika poput interferona-γ i interleukina-2, te ubija stanice karcinoma maternice i grlića maternice, testisa, pluća i jetre.
    Beta-sitosterol snižava razinu kolesterola u krv, ima protuupalni učinak, a koristan je čak i u liječenju impotencije.

    Ciperon ima protektivni učinak na krvožilni sustav, smanjuje krvni tlak, ublažava menstrualne bolove i djeluje u prevenciji raka grlića maternice.
    Solavetivon djeluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice).
    Fizalin je poznat ao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povećavajući aktivnost stanica-ubojica, moćan je antikarcinogen, a djelotvoran je i u liječenju hepatitsa B.
    Betain djeluje kao anksiolitik, poboljšava pamćenje, stimulira mišićni rast te pomaže u sprečavanju nastanka masne jetre.

    Kada se zbroje i iskombiniraju svi „čarobni“ sastojci, rezultat su – istraživanjima dokazani – blagotvorni učinci Goji bobica:
    – snižavanje razine kolesterola, podizanje razine HDL-a («dobrih» krvnih masnoća)
    – snižavanje krvnog tlaka
    – normalizacija razine glukoze u krvi
    – protuupalno djelovanje
    – poboljšanje apsorpcije kalcija
    – poboljšavanje vida i sprečavanje makularne degeneracije
    – neutralizacija nuspojava zračenja i kemoterapije, poboljšavanje odgovora na kemoterapiju
    – antikarcinogeno djelovanje
    – usporavanje procesa starenja
    – stimulacija hormona rasta (osigurava optimalnu razinu energije, čuva mišićnu masu, sprječava gomilanje masnog tkiva)

    Učinak koji najviše zadivljuje i oko kojeg se diže najviše prašine je onaj antioksidativni. Oksidativni procesi, naime, leže u podlozi procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanku karcinoma. U procesu oksidacije, kao nus-proizvodi metabolizma, nastaju slobodni radikali koji tijekom života sustavno oštećuju DNK. Gomilanjem takvih oštećenja dolazi do njezinog uništenja, odnosno promjena koje uzrokuju starenje, ali i pogoduju nastanku karcinoma. Kako bi se usporili, odnosno maksimalno izbjegli ti procesi, važno je kontinuirano osiguravati organizmu dovoljne količine tvari s antioksidativnim učinkom. Goji bobice su idealan «booster» za tu svrhu – potrebno ih je dnevno unijeti svega 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak!

    Najčešći komercijalni oblik je sušeni plod, ali često su dostupne i u obliku sokova i čaja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što sve češće konzumiraju kao «supervoće», pa čak kao suplement, Goji bobice ulaze i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata s rižom, piletinom i svinjetinom.

    Sve u svemu, Goji bobice mogli bismo s pravom nazvati idealnim hibridom hrane, vitamina i lijeka, zar ne?

    Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr.med

    Vitamini.hr