Mirjana

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 1.532

    Molim vas gde da potrazim sledecu literaturu:
    Tehnologija berbe, transporta, smrzavanja i čuvanja maline i kupine, Janković M., Kandić M., Savetovanje u Arilju (1993)
    Kupina, Mratinić E., Novi Beograd (1998)

    Član 1.532

    Molim Vas gde mogu da nađem knjige o voću (konkeretno za jagodu, višnju, kupinu) o zamrzavanju istog i pratećim analizama.
    Hvala unapred na odgovorima!

    Član 1.532

    Da li možda imate informacije o potražnji za sušenim povrćem (kod nas ili u inostranstvu). Ko suši u našoj zemlji,kome je potrebno i koje je povrće „najinteresantnije“?. I posavetujte nas šta bismo mi u našoj hladnjači mogli da uradimo po tom pitanju : s kojim povrćem da probamo, koja bi nam dodatna oprema bila potrebna, s obzirom da trenutno od opreme posedujemo barboter za pranje voća sa inspekcionom trakom, kalibrator, sušaru kapaciteta 8t/24h na čvrsto gorivo(koju smo do sada koristili za sušenje šljive).

    Svaka informacija bi nam bila od koristi. Hvala unapred!

    Član 1.532

    Udaljavam se od teme, a da li možda imate imate informacije o potražnji za sušenim povrćem (kod nas ili u inostranstvu). Ko suši u našoj zemlji,kome je potrebno i koje je povrće „najinteresantnije“ . I posavetujte nas šta bismo mi u hladnjači mogli da uradimo po tom pitanju : s kojim povrćem da probamo, koja bi nam dodatna oprema bila potrebna, s obzirom da trenutno od opreme posedujemo barboter za pranje voća sa inspekcionom trakom, kalirator, sušaru kapaciteta 8t/24h na čvrsto gorivo(koju smo do sada koristili za sušenje šljive)

    Član 1.532

    Još jednom hvala na informacijama.
    Ja sam u međuvremenu kontaktirala neke firme u Hrvatskoj i zaključila da tamo niti ima višnje, niti je ko mnogo suši, niti potrošači imaju naviku da je konzumiraju takvu. Postoji jedna veća firma koja snabdeva gotovo čitavo domaće tržište suvom višnjom, mada je njen glavni proizvod čips od jabuke. Jedna druga firma je pre par godina izvozila suvu višnju u Italiju i to preko neke posredničke firme čak iz Australije

    Član 1.532

    Alexxx,hvala na odgovoru i savetu.
    Gotovo smo sigurni da je u pitanju kristalizacija šećera.Ono što mene interesuje jeste koji to paramateri (temperatura,vlažnost…) i koje njihove vrednosti kod skladištenja ili sušenja dovode do ove pojave i da li je na osnovu tih saznanja moguće sprečiti istu? I da li možda neki komponenta u sastavu sirovine,zavisno od godine, pod istim uslovima sušenja i skladištenja, može dovesti do kristalizacije?

    Član 1.532

    Molim vas da ukoliko imate iskustava sa pojavom beličaste prevlake na pokožici šljive, tj. kristalizacijom šećera, podelite to sa mnom.
    Da li su uzroci ove pojave uslovi sušenja ili uslovi skladištenja?