Rajča

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 669

    Postovani g-dine Zeljkic

    Mozda bih mogao da Vam pomognem oko proizvodnje sokova, za dalje informacije kontaktirajte me na e-mail: ivanovrajca@open.telekom.rs

    srdacan pozdrav

    Član 669

    Aleksandrija,mislim da ima mesta za saradnju posto i ja planiram da ove godine gradim susaru,a neke sledece i hladnjacu za voce i povrce.Sto se tice firmi u EU koje se bave distribucijom tj.otkupom naseg voca,mogu Vam reci nekoliko da ne trazite mnogo.

    Član 669

    Poštovana,
    Mislim da ne treba žuriti sa odabirom agencija,jer sam u par navrata video da Vi sve morate sami odraditi, a oni Vam naplate.Mozete i Vi sami odraditi taj posao a onda uzmite neku kuću koja ima mogućnost same sertifikacije,platite samo poslednji korak i verujte mi uštedite.Sve sto Vam oni budu rekli imate u pravilnicima i mozete sami,eventualno konsultujte nekog tehnologa koji ima iskustva s proizvodnjom tj.preradom voća i koji hoce da Vam ukaže na detalje.

    Član 669

    Prema nasem Pravilniku,a i iz iskustva, etiketa za marmeladu mora da sadrzi:
    firmu koja proizvodi sa adresom naravno,
    sastav proizvoda
    upotrebljivo do
    nacin skladistenja (t)nakon otvaranja
    bar kod
    ustanova koja kontrolise kvalitet i ispravnost
    neto tezina
    ostalo je na Vama kako ce te osmisliti izgled i raspored,logo firme itd.
    Ukoliko imate konkretna pitanja,mozete me kontaktirati na e-mail:ivanovrajca@yahoo.com

    Član 669

    za duleatora
    najpre konsultuj tehnologa iz oblasti voća koji moze da ti pomogne i u vezi tehnologije i u vezi uslova koji treba da se zadovolje da bi se ispunio minimum iz pravilnika a siguran sam da tehnolozi to znaju,pogotovo oni iz te oblasti.
    mislim da je najbolje pozvati tehnologa da vidi sta hoces raditi,sta ima od opreme,i da ti uradi projekat detaljan gde mozes videti dali se isplati upustati se ili ne u takav poduhvat.

    mogu ti reci da imas tu dosta izdataka: ambalaza, analize kod javnog zdravlja za zastitu zdravlja,bar kod,etikete i plus proizvodnja i to sirovine,energija radna snaga,pa i jos neplaniranih izdataka

    uglavnom ja preporucujem da konsultujes tehnologa.ipak je to ozbiljan posao a imas sad i plus zakon o bezbednosti hrane ili ti rad po haccp principima

    Član 669

    Dubalexa,
    Novi zakon o bezbednosti proizvoda,pronadji ga na net-u,kaze da mora postojati lice s odgovarajucom spremom koje radi bezbednost proizvoda ili HACCP standard,član 48 mislim,ne kaze da mora biti tehnolog,medjutim oni najbolje poznaju materiju i mislim da su sveobuhvatni,ne kazem to zato sto sam i ja tehnolog,vec su to cinjenice, pa je najlakse angazovati nekog po ugovoru o radu i radice ti i taj deo i deo oko same tehnologije.
    Mislim da smer nije tu presudan jer imas dosta tehnologa s razlicitim smerovima koji rade u toj oblasti pa ti je najbolje angazovati nekog ko radi u toj oblasti.

    moj email je:ivanovrajca@yahoo.com,mogu ti dati i broj telefona pa da se cujemo i ako mogu bar malo pomognem.
    najbolje ti je da uradis idejni projekat pa ces videti sta dalje.

    Član 669

    Dubalexa,
    Nije ta proizvodnja toliko strasna,razmisli o tome da voce mozes nabavljati tokom cele godine-postoje hladnjace,pa onda prosiriti asortiman proizvoda.Sto se tice oznaka eko-bio,organski proizvod je mozda najbolje da stoji na etiketama ali ti treba sertifikacija za to,a racunaj da ce u cenu uci i cene etiketa,bar kodova,analiza…Tehnologe mozes angazovati po ugovoru o delu itd

    Član 669

    Postovani gospodine Zoran,
    u vezi HACCP sistema,ukoliko Vas interesuju detalji vezani za sam sistem kao i prateca dokumentacija i zahtevana infrastruktura mozete me kontaktirati putem e-maila ivanovrajca@yahoo.com. Ja radim vec godinu dana s tim sistemom i ucestvovao sam u uvodjenju u Hladnjaci gde pored ostalog radimo i pecurku.
    Voljan sam ukoliko mogu pomoci vam.
    Srdacan pozdrav,
    Rajca Ivanov,dipl.ing.tehnologije

    Član 669

    Za sve na ovom forumu
    Radim kao tehnolog u jednoj hladnjaci i od ove godine sam uveo tzv.topli program,tj.proizvodnju marmelada (sipurak,drenjina,mesana,sljiva itd.),zatim slatka,sirupe,onda i kiseli program tj.salate od cvekle itd.sve to radimo bez upotrebe konzervansa,pektina idr.,znaci sasvim prirodno.
    Zainteresovan sam da sa svima na ovom forumu razmenim misljenja i iskustva kao i ostvarimo saradnju.
    Srdacan pozdrav, moj e-mail:ivanovrajca@yahoo.com