Nikola

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.914

    Dakle,pojašnjeno.
    Stim što mi je gorko u ustima.
    Supruga mi bila u pravu kad je govorila da „to“ i neće biti tako kao što kažu (rokovi).
    U svakom slučaju HVALA na pojašnjenju i datim inf.

    Član 2.914

    Nekoliko pitanja bih imao:
    1.Kako zakon predviđa dokazivanje, sa moje strane, o uvedenom sistemu i kojim zakonom je to regulisano.
    2.Jednom sertifikovana proizvodnja i prodaja(HACCP) važi …koliko vremena? I da li je to zakonski regulisano?
    3.Da li je resertifikacija zakonski obavezna.
    Ova pitanja su proistekla iz trenutne situacije u kojoj se nalazim i poprilično nejasnih komentara,postova i odgovora koje sam ovde pročitao i začinjeno sa mojim, čini mi se površnim poznavanjem zakonske regulative.
    Dakle,firmu sam sertifikovao 2008g.U 2009g firma zapada u finansijske probleme.Sertifikaciona kuća traži resertifikaciju a ja odbijam jer sam „švorc“.Oni šalju dopis o povlačenju sertifikata polovinom 2010g jer je do tada trajalo prenemaganje sa njom.
    Potvrdu o „usaglašenosti sistema upravljanja bezbednosti hrane“ mi je izdata sa datumom decembar 2008.
    Sve do danas firma radi kao i dana sertifikacionog audita.
    Potrošio „brdo“ para stim što je i država dala „podsticajna sredstva“.
    I sad pročitam da i nisam morao da sertifikuje sistem jer zakonski nije regulisana obaveza.Dovoljno je da mogu da dokažem da firma radi „po principima sledljivosti…“Dakle da dokumentujem.
    Zato ona pitanja od gore.Ako ostali (konkurencija) ne moraju da sertifikuju oni su u prednosti jer su sačekali da mi koji trčimo pred rudu udarimo nosem po kaldrmi pa kad se prašina slegne urade najjefiniju varijantu a to je ,sada kratki kurs sa konsultantom i uvodjenjem dokumentacije koja potrvđuje traženi sistem.Košta oko 1500e.
    Nemojte samo da kritikujete moj motiv da uvedem sistem a to je bolja konkurentnost odnosno siguran ostanak na tržištu jer sam računao da će mnogi otpasti posle 2011g.Naravno da je motiv bio i proizvodnja bezbedne hrane iz koje proističe i bolja konkurentnost…

    Član 2.914

    Bože,šta sve čovek napisa.
    Natrapao na ovaj sajt pa mu ga dao po tamburi.Još ovi linkovi pa neka saopštenja za građane ludilo.Gnevan čovek ali pogrešno obavešten.
    Da,sad sam pročitao msimica post.Ovo je ipak stručni sajt i ne bi trebalo obazirati se na ovakve komentare.msimic je u pravu… malo selekcije.

    Član 2.914

    Uveo.
    Problema? Puno.
    Logicno? Nije.
    Objasnjenje.Radimo u ovom sistemu u koji sam ja licno izgubio poverenje.
    Prica:poceo sam uvodjenje 2006. u jesen.Imao sam srecu? da sam dobio podsticajna sredstva od ministarstva poljoprivrede.Pretumbao sam kompletnu radnju, koja je do tada bila uzorno uredjena i organizovana pa mi nisu trebali teski gradjevinski radovi,ali sam morao da dodam jos oko 5000 evra na „sitnice“.Uporedo sam pratio opstu obuku ali i konsultacije sa firmom koja je to naplatila premasno.(posebna prica ali karakteristicna za nasu drzavu).Puno vremena i snage sam potrosio da bi uspeo natcovecanskim naporom, da sertifikujem proizvodnju i prodaju.Bio sam prvi u gradu i okolini.Rok je bio po Zakonu o veterini 01.01.2009. za sve koji se bave prometom i proizvodnjom hrane zivotinjskog porekla, da uvedu HACCP.Ja sam to uspeo decembra 2008.Dakle trebalo mi je i pored svih pogodnosti koje sam posedovao(predznanje,kvalitet objekta i njegova opremljenost, poznavanje rada na racunaru…) nesto vise od DVE godine.
    Za to vreme moja konkurencija je ulagala u prosirenje proizvodnje,prodaje, asortimana i drugo a za sta ja nisam imao ni vremena ni snage, ni para da otpratim jer sam uvodio HACCP.
    Na to se „nakalamila“ ova kriza koja me je dotukla jer konkurencija nije imala te troskove i prolazi kroz ovo vreme neostecena.A meni je dosla jos resertifikacija(xxxx para)!?
    Doduse njih to ceka pa mislim da cu ipak biti ja u prednosti ali…treba docekati novi, rok juni 2011.
    HACCP?Puno papirologije, vremena,rada na kompjuteru i teskoca koje proizilaze od samog rada u ovakvom sistemu gde za jedne vazi zakon a za druge mozda ili ne.Kako?Pa i nakon godinu dana od donosenja Zakona o bezbednosti hrane u kom se kaze da novootvorene radnje za proizvodnju i promet hrane moraju da imaju sistem HACCP u startu(?), otvaraju se razni „proizvodni“ pogoni koje niko ne kontrolise jer je po nekom drugom zakonu otvaranje olaksano brzo i jednostavno.Kada to spomenes inspektorima oni kazu da nemaju ingerencije i uputstva iako je zakon stupio na snagu i jos dodaju (meni licno):“ sta ces, siroma nema para za bolje“.!?
    Uvodjenje je preskupo.Konsalting ne vredi tih para ali to je prilika da neki zdrmaju velike pare i to je jasno i neupucenima, ali…Narocito je skupa sertifikacija i opet ali…To je specifikum naseg drustva.
    I pored toga mislim da je to buducnost jer ce uvesti reda na trzistu a oni koji ostanu ce moci da pruze bezbedan proizvod sto je u sustini i pravi cilj ove kampanje.
    Eto ja sam imao te probleme.Jasna mi je zbunjenost, nedoumice i problemi koji ti se vrzmaju po glavi.Mogu ti pomoci u svakom pogledu u vezi HACCP-a samo mi reci sta te muci.Mozda sam samo to trebao da napisem.Ne znam sta mi bi.Mala ispovest bem li ga?