Goran

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 2.576

    Poštovanje molio bih vas da mi pošaljete na mail ovu knjigu…
    ugarkovicigoran@gmail.com

    Hvala

    Član 2.576

    Poštovani voleo bi da mi pošaljete knjigu na meil

    ugrkovicigoran@gmail.com

    Član 2.576

    gospodine Dragane moram da se ukljucim u diskusiju i da vas pitam kao prvo jel znate vi ko je dipl.ing.Dusan Markovic ?, a kao drugo jel znate gde se nalazi Pirot ?  kakvo je to sto mislite nesto u Pirotu.

    Unapred zahvalan na odgovorima….

    Član 2.576

    Kada sam procitao komentar za konzervanse, verujte gosp.Simicu da mi nije prijatno 20 godina sam u mlekarskoj industriji i kada znam koliko truda i napora ulozimo da bilo koji proizvod izadje na trziste prvenstveno bakterioloski i zdrav onda ne bude sve jedno, da li to ljudi u Srbiji malo informisani da su kontrole vrlo rigorozne i surove kako mleka tako i za mlecne proizvode.

    Član 2.576

    milancheros ja bih vas molio da neiznosite neistine u vezi dodavanja konzervansa u mleko, jel kako vi koristite Balans samo govori da nema konzervansa, jel da ga ima nebiste mogli da napravite „jogurt“ u domcoj radinosti.

    Član 2.576

    draganajocic postovana hteo da vas ispravim niste u IMLEK-u liniju radili za mleko i jogurt nego ste postavili Triblok , ako se ne varam,

    Član 2.576

    kako vam se cini cevasti sterilizator? ja radim na fermentaciji.

    Član 2.576

    majamart odlicno, to je odlicno, jel radi te u velikom sistemu( mlekari).

    Član 2.576

    Koleginice majamart pored direktne serilizacije postoji i indirektna serilizacija koja je mnogo u razvijenim zemljama dosla do perfekcije, upravo za mla kolicine , mozda mile na tu sterilizaciju ? ako mogu da vam postavim pitanje na koji sterilizator koriste u mlekari u kojoj radite ( plocasti ili cevasti sterilizator)?

    Član 2.576

    Pozdrav svima , koliko primecujem problem svima je oprema, koja je bolja nova ili stara, domaca ili strana, mogu da vam kazem iz dugogodisnjeg iskustva u mlekarstvu, da je dobra sva oprema koja je namenski uradjena i s kojom se zna rukovati, prvenstveno mora da se izvede dobra obuka majstora ( operatera)jel bez dobre obuke nema ni profita. Firme koje su spomenute kao Brinox ili Protehel su kod nas dosta zastupljene i one su specijalizovane za prehrabenu industriju prva je iz Slovenije a, druga je nasa iz Borce, kod ovih firmi je jedino bitno da znate sta hocete od vase proizvodnje (znam ja da bi svi voleli da moze u jednom proizvodnom odeljenju sve da se proizvodi, ali to je nemoguce ako se bavite mlekarstvom ozbiljno i profesionalno)jel mlekarstvo je skup sport koji se isplati na duze staze, i zato moj predlog je Protehel ili Brinox, kod njih ima ju linije od prijema do samih linija za punjenje, CIP stanice koje oni rade su najsavremeniji( trenutno) u Srbiji, toliko voleobih ako sam nekome olaksao ili pomogao u odlucivanju. Sto se tice punilica to je rizicno kod nas da vam nekoga preporucim jel svi na necemu skrtare pa vas bije po dzepu , zato po mom nekom iskustvu strana , polovna ili nova Hamba ( nju je uzela neka druga firma neznam ime), Elopak, ili Tetra Pak, mada ima dosta po Italiji firmi za punilice koje su kod nas manje poznate ,ali su bolje nego nasi „majstori“ sto prave .

    Član 2.576

    Urda nemora samo da se pravi od surutke, nego moze da se pravi i od mleka koje ima povisenu kiselost po SH. o njoj cete naci u knjizi za srednju mlekarsku skolu.

    Član 2.576

    Kao sto sam i pomenuo da treba ozbiljno prici ovom problemu. Moje misljenje je da treba krenuti od skolske klupe. Kako? tako da sve poljoprivredne srednje skole moraju da se specijalizuju za odredjenu granu poljoprivrede,( kao sto je mlekarska skola u Pirotu) naravno uz mentorstvo fakulteta i drzave (kad spomenem drzavu mislim na novac), a kad spomenem fakultet mislim na buduce inzinjere koji kad dodju iz ovakvih skola bolje spoznaju tematiku od onih koji dolaze iz ostalih srednjih skola. Ovim se dobiva uzajamni kvalitet. Dosada je kad izadje iz srednje skole i udje u pogon on nista drugo nezna od pakovanja ili kad zavrsi fakultet nemoze da se snadje u proizvodnim pogonu.Mislim da bi trebalo da otvorimo temu o ovoj problamatici.

    Član 2.576

    Po mom nekom vidjenju mislim da je to dobra tema, samo da se radi po standardima koji su propisani od strane drzave.Jer svi znamo da mnoge mini mlekare ili sirare tako da ih nazovemo otvarane na svakim mestoma, i nisu se pridrzavali propisa o ispravnosti proizvoda, nego je bitan kvantitet a ne kvalitet. Jer proizvode koji se proizvode u mlekarama i sirarama ne koristi samo starija populacija nego i ona najmladja, zato apelujem da se ovoj temi pristupi maksimalno ozbiljno.