Vesna

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 1.153

    Drage moje kolege,

    I ja sam inzenjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda, pored toga vodeci ocenjivac po nekoliko standarda iz oblsti bezbednosti hrane. Cinjenica nisam u pekarskoj industriji, ali sam na rukovodecoj poziciji u preradi voca vec 8 godina. To sto imam zvanje i poziciju nista ne bi vredelo kada ne bih u svakom momentu mogla bilo koji problem u samoj proizvodnji da resim. Da bi se neko inzenjerom zvao nije dovoljno da ima samo diplomu, nego je neophodno da svaki proizvodni proces poznaje, svaku masinu, svaku sirovinu, a zatim sve ono sto stoji iza toga, regulative, direktive, pravilnike, standarde. Znaci mnogo rada i truda tu treba uloziti da bi se neko inzenjerom zvao, sam posao iziskuje neprestano ucenje i usavrsavanje. Ko na tako nesto nije spreman, ne treba ni da pokusava, niti da ocekuje da ce biti cenjen, kako od direktora ili gazde, tako i od samih radnika.

    Član 1.153

    Prvo i osnovno obratite paznju na vrstu pektina koju koristite, drugo zna se sta je sinereza i zasto se javlja. prema tome korigujte kolicinu limunske kiseline.
    Pozdrav!

    Član 1.153

    Drage kolege,
    vec sest godina radim u proizvodnji marmelada, dzemova i vocnih nadeva. I apsolutno se slazem sa nekim od komentara. Receptura moze da se kupi, ustvari dobicete je vec od svakog prodavca pektina. Ali sta cete s njom dobiti je veliko pitanje. Neko ce dobiti marmeladu, a neko smece. Prema tome dokle god ne znate karakteristike sirovina i ne poznajete sam proces prizvodnje, i sve ono sta se desava unutar samog proizvoda imacete samo smece. Moj savet je uvek uzmite jednog inzenjera prehrambene tehologije, mnogo ce se vise isplatiti nego kupovina receptura koje ne znate kako da iskoristite.
    Pozdrav!