• Autor
    Članci
  • Član 3.013

    Pozdrav svima,
    zanima me sve u vezi proizvodnje etericnih ulja, literatura, prakticni saveti.Takodje me zanima koji su to proizvodi koji kod nas mogu da se prodaju a sta je interesantno za izvoz? Mslim da je tema interesantna iz prostog razloga sto zemlja Srbija ima potencijal za proizvodnju istog.
    Hvala unapred

    Član 3.013

    E pa nemogu da verujem, 70 i vise pregleda i niko ama bas NIKO nedade ni jedan odgovor, jel VAS kolege tehnolozi vise interesuju kerovi i macke i spremanje hrane za njih ili nesto ovako bre, ajde budite se!!!

    Član 2.691

    Sto se tice proizvodnje ulja kod nas nije narocito rasireno.
    Sto se tice interesantnih vrsta tu ti je broj 1 kleka.
    Da li imas opremu za destilaciju?
    Budi jako pazljiv/a pri izboru ambalaze. Kod nas u zemlji neces pronaci odgovarajucu plastiku, a pazi i pri izboru metalnih burica.
    Koje kolicine imas u planu?
    Pozdrav

    Član 2.691

    Sto se tice proizvodnje ulja kod nas nije naroctio rasireno.
    Sto se tice interesantnih vrsta tu ti je broj 1 kleka.
    Da li imas opremu za destilaciju?
    Budi jako pazljiv/a pri izboru ambalaze. Kod nas u zemlji neces pronaci odgovarajucu plastiku, a pazi i pri izboru metalnih burica.
    Koje kolicine imas u planu?
    Pozdrav

    Član 2.522

    Moj savet – ne vredi uskociti na forum i reci – zanima me sve, detalji, saveti, trikovi, nisam jos ni poceo.
    Najbolje sto mogu preporuciti – Google.com, trazite: proizvodnja etarskih/etericnih ulja, bazna ulja, destilacija ulja, lekovito bilje. Naravno, bilo bi idealno to sve uraditi i na engleskom jer cete pronaci mnogo mnogo vise informacija, tutorijala, objasnjenja, primera destilacionih kazana, sorti koje se koriste, ideja za plasman, eventualno cena itd.

    Kad se na to potrosi jedno mesec dana istrazivanja i ucenja i kad krene da Vam se stabilizuje odredjena baza znanja – mislim da tek onda ima smisla traziti savete po forumima jer onda vec mozete i prepoznati ko Vam daje korisne informacije a ko mozda ne.

    Sve to kazem u najboljoj nameri, kako ne bi lutali i cekali pomoc na nacin na koji cete je nesto teze dobiti. O etericnim uljima ima poprilicno literature, za onu na srpskom nisam siguran, ali sam siguran da je i tu ima. Naravno, uvek se isplati otici do nekog poljoprivrednog ili tehnoloskog fakulteta i malo obici njihove skriptarnice i knjige koje su eventualno izdali.

    Kod nas se to nesto manje koristi, ali sve pohvale za pravac razmisljanja – treba na tome raditi. Kamo srece da se vise sadi kamilica a manje kukuruz. I naravno – da ima ko i daje otkupi i obradi. Ja sam se licno vise bavio baznim uljima tako da ne bih da dajem direktne savete oko etericnih, ima ljudi koji to znaju bolje od mene.

    Član 4.565

    Pozdrav svima,
    Interesuje me da li neko zna koje su otkupne cene ulja kleke i ko su otkupljivaci

    Član 1.717

    Zdravo svima.Citam odavno vase forume, i prvi put ucestvujem.
    Sad samo par reci o uljima,jer kako rece clan“amici“, stvarno je potrebno puno istazivanja, puno citanja,puno rada da bi se nesto saznalo,naucilo,i da bi na kraju mogao da das neko misljenje o necemu.O etericnim uljima znam malo,jednom prilikom u jednoj firmi mi je bio zadatak da potrazim odredjena etericna ulja, izmedju ostalih ulje od „Gencijana“. Mislim da se na nasem jeziku zove „lincura“,ili tako nesto.I tako sam saznala da je to ulje i trazeno i cenjeno i otkrila sam jednog coveka na Kopaoniku koji ga gaji i uspeva da proda sve sto zasadi.Eto to je mozda nesto sto je interesantno, s obzirom da kamilica, lavanda,“timo“,“anice“, tih ulja ima u prodaji koliko hoces i cene su visoke,kostaju u proseku od 5 do 10 evra za bocicu od 10ml

    Član 2.691

    Zdravo Vlado,
    Koliko ulja kleke imas za prodaju?

    Cisto da znas sve vece kolicine ulja se prodaju na osnovu uzorka tako da ne ocekuj da dobijes cenu odmah.

    Član 4.565

    Lincura jeste zanimljiva, ali takodje i beli slez a mislim i svo ostalo lekovito bilje. A sto se etarskih ulja tice mislim da je proizvodnja jako isplativa jedino je kod nas plasman malo teze naci, oprema takodje nije jeftina

    Član 1.790

    Поштовани,поред тога што умете и можете да вршите дестилацију уља из биљака морам да вам скренем пажњу и на важан детаљ који се тиче количине етарског уља у самој биљци у тренутку сабирања биља.Она може да се одређеном техником мало повећа,а то значи и да вам и количина и квалитет самог уља буде већи.

    Član 4.696

    Poštovani,

    Može li mi neko reći prema kom pravilniku (ili nekoj drugoj zakonskoj regulativi) se vrši proizvodnja eteričnih ulja u Srbiji? Pokušala sam da pronađem ali nisam uspela. Čak sam kontaktirala i Ministarstvo poljoprivrede i razne ispekcije, ali nisu znali da mi odgovore.

    Unapred zahvalna za svaki odgovor.

    Član 244

    pozdrav svima, da li neko moze da mi kaze da li se moze dobiti etericno ulje iz majske ruze i koliko je otprilike potrebno ruze za dcl ulja?

    Naravno zanima me i nacin kako se ono dobija.
    Hvala

    Član 2.005

    etarska ulja se dobijaju iz razlicitih delova biljaka najcesce destilacijom vodenom parom,ekstrakcijom a neka i presovanjem.Za proizvodnju destilacijom pored destil.aparata i kondenzatora potreban je i kotao koji moze da proizvede pregrejanu vodenu paru(za destil.kleke 130°C)a sa povecanjem temperature,povecava se i pritisak u sistemu sto iziskuje dodatnu opremu.Za prihvatanje mesavine vode i ulja potrebna je tzv.“florentinska boca“gde se ulje odvaja od vode usled razlike u specificnoj tezini.proizvodnja ulja ekstrakcijom je mnogo komplikovanija i skuplja jer pored ekstraktora potreban je i vakum isparivac i sijaset dodatne opreme,a koristi se za biljke koje imaju nizak procenat ulja,dok se destilacija koristi za sadrzaj ulja iznad 1% (lkeka,menta,kim,lavanda,anis,morac i dr.)
    1 kg.(zbog lakse manipulacije koristi se tezinska mera)ulja od kleke se na trzistu krece oko 100-120€ ali ga je tesko prodati.
    Za proizvodnju ulja iz ruzinih latica koristi se samo „Rosa Damascena“koliko ja znam.

    Član 4.696

    Član
    Poštovani,

    Može li mi neko reći prema kom pravilniku (ili nekoj drugoj zakonskoj regulativi) se vrši proizvodnja eteričnih ulja u Srbiji? Pokušala sam da pronađem ali nisam uspela. Čak sam kontaktirala i Ministarstvo poljoprivrede i razne ispekcije, ali nisu znali da mi odgovore.

    Unapred zahvalna za svaki odgovor

    Član 5.497

    Pozdrav svima i ja sam planirao da pocnem da se bavim sa ovim,poslao sam poruku ali mi nisu prosledili na forum ne znam zasto,pisacemo jos

    Član 1.764

    Koga interesira tema eteričnih ulja neka na pretraživaču Googla potraži:
    „Proizvodnja eteričnog ulja“
    Tu se nalaze proizvođači opreme, tehnologija proizvodnje eteričnih ulja i…

    Literatura: B.Bezjak – Kozmetičko-parfumerijski priručnik
    Zagreb, 1947.
    (Verojatno je to prvo izdati priručnik ove vrste u prethodnoj Jugoslaviji)

    Član 15.378

    koga zanima bilo sta od ovog materijala imam 10 godina radnog iskustva sa hidro destilacijom lekovitog bilja

     

    Član 15.378

    radio sam kleku,mentu , kamilicu, persun semenjas,lavandu,melisu  i drugo

    Član 15.378

    ko zeli moze licno da me priupita za bilo kakav savet na blodkiler@hotmail.com vezano za uzgoj i preradu lekovitog bilja

    Član 8.709

    Zarko, da li znate da li neko u Srbiji prodaje etericno ulje kamilice ? da li ono uopste postoji ?

    Član 2.691

    Mila,

    Etericno ulje kamilice neces naci u Srbiji. Preskupo je da bi ga neko pravio, litar kosta vise od 1000 eur, a kvalitetne kamilice kod nas ima jako malo…

    probaj da nadjes neku zamenu

    pozdrav

    Član 8.709

    Hvala Marko.

    Član 4.702

    Zarko,

    koliko sam ja u to pomalo upucen najveci problem kod hidro destilacije je taj da se smanji potrosnja gorivnog elementa  ( ugalj , nafta , gas, pa i cvrste goriva), posto da bi se dobila temperatura destilacije, potrebno je uloziti dosta energije. Interesuje ma da li stee upoznati sa  tzv. ZATVORENOM DESTILACIJOM ,  gde se moze korigovati pritisak, da bi se brze doslo do trazenog destilata. Odnosno smanjila potrebna energija.

    Aleksandar.

    Član 15.378

    kamilicu je radio BLICK PRODUKT  iz kikinde dali ima na lageru neznam i moze se kupiti ako ga ima

     

     

    ka

    Član 15.378

    etericna se ulja neprodaju na litre nego na kilograme i kamilicino ulje je priblizno oko 2500 evra

     

    Član 15.378

    a sto se tice smanjenja potrosnje goriva to samo zavisi od vaseg kotla koji proizvodi paru i potrosnje nisu velike na 8 radnih sati ja sam trosio oko 50 kubnih metara gasa  sto i nije neka potrosnja sa  radnim pritiskom  o d 0,5 bara i temperaturom 120 s celzijusa sto je sasvim dovoljno za rad

    Član 15.677

    Poštovana Marija Paripovic, da li bi ste mogli nešto više da kažete u čoveku koji uzgaja lincuru? Možda neki sajt ili adresa gde se nalazi.

    Član 29.973

    Postovani clanovi foruma,

    vidim da je ova diskusija vec par godina stara ali se nadam da ce mozda neko moci da mi odgovori. Po struci sam tehnolog ali se nazalost nikad nisam bavila tehnologijom. Imam 15-godisnje iskustvo u prodaji i marketingu a zivim u Nemackoj. Imam ideju da povezem proizvodjace etericnih ulja sa firmama iz Nemacke, koje bi to ulje kupovale. Da li znate, gde bih mogla da ih nadjem i da li mozda ima zainteresovanih medju clanovima foruma?

    Hvala unapred,

    Olivera

     

    Član 8.709

    Olivera, iz Subotice je čovek, zove se Milan Medan, telefon je : 063 / 8069555. Uzgaja lavandu, a pravi i etarsko ulje.

    Član 29.973

    Draga Mila, hvala na odgovoru! Kontaktiracu ga!

    Član 2.691

    Olivera,

    ja mogu da ponudim 4 – 5 vrsta ulja, nekoliko stotina kg godisnje od svakog (lavanda, persun, kleka, smilje, izop, vrijesak,…)

    moja adresa je bubanjamarko@yahoo.com

     

    pozdrav

    Član 30.309

    Olivera,

    radi buduce saradnje oko plasiranja etericnog ulja kontaktirajte me na email draganrad54@gmail.com

    Hvala unapred

    Član 32.209

    Poštovana Olivera,

    nadam se da ce doci do saradnje oko plasiranja etericnog ulja, mogu vam ponuditi više vrsta, kontaktirajte me na mail SanjaLazarevic8688@yahoo.com.

    Hvala unapred

     

    Član 32.297

    Postovana Olivera imam etericna ulja bora i jele visoke kvalitete u velikim kolicinama.Ako ste zainteresovani javite se na mail mico.scepanovic@gmail.com

    Član 33.543

    Postovana Olivera,imam etericna ulja salvia sklarea,ahilea milefolium,artemizia annua,roze damascena….Kontaktirajte me na mail plamen_chonov@abv.bg

    Član 33.487

    Pozdrav Olivera,molim da me kontaktirate na office@twoaxes.com u vezi eterecnih ulje ( Kleka,hajducka trava i bor)

    Član 33.978

    Pozdrav Olivera,

    Vaš upit za proizvodjače eteričnih ulja je star skoro godinu dana. Ako je još aktuelan, interesuje me proizvodnja eteričnog ulja za poznatog kupca. molim kontaktirajte me na mail perlaun.ns@gmail.com

    Član 4.565

    Pozdrav svima,

    Citajuci postove vidim da ipak ima zainteresovanih za proizvodnju etarskih ulja. Da li je neko razmisljao eventualno o nekom udruzivanju radi lakseg plasmana.

    Da li je neko uspeo da stupi u kontakt sa Oliverom?

     

    Član 34.075

     Poštovana Olivera,

    Osim eteričnih ulja, ako ste zainteresovani i za veće količine veoma kvalitetnog meda (organizovan otkup od više proizvodjača), kontaktirajte me na  maill: zicca50@yahoo.com

     

    Član 33.487

    Pošto od Olivere očigledno nema ništa,ja sam  kontaktirao neke uvoznike iz EU. Molim da se javite meni sa vrstama i specifikacijama etericnih ulja koje nudite,pa da vidimo šta možemo da napravimo.

    office@twoaxes.com

    Član 34.114

    Poštovanje svima na forumu. Sakupljamo porodično lekovito bilje 8 vrsta i nekoliko vrsta pečuraka od 2012.godine sa terena Valjevskih planina i Bukulje. Da li je neko zainteresovan za otkup ili angažovanje? nemam posao, a sezona počinje.

    Član 2.890

    Nikola

    “MAŠINOIN\INJERING“ CRVENKA je firma koja Vam može puno pomoći oko opremanja pogona za :

    – Destilaciju vodenom parom

    – Ekstrakciju ( u razlićitim rastvaračima )

    – Vakum koncentrisanje

    – Sprej sušenje i sl.

    Adresa i kontakt:

    25220 CRVENKA, Vojvodjanska 42

    tel. +381255731857

    Mob.tel. +381631850901

    Dipl.maš.ing. Nikola Grubor

     

    Član 20.054

    Zoran                                                                                                                                                             3.05.2017

    Pozdrav svima,

    nas sajt je http://www.biotouchplus.com . Osnov u formulacijama proizvoda za negu kose čini oko 96 mediteranskih, dragocenih vrsta biljaka, koje se prerađuju u eterična ulja, biljne ekstrakte, biljna ulja, uljne macerate, hidrolate . . . za liniju CONALOPECIJA mogu da tvrdim da je nesto najbolje sto je ikad sastavljeno od eteričnih ulja i prirodnih esencija koje čine čuda u čišćenju, nezi i revitalizaciji ostećene kose i vlasišta. 

    Interesu je nas ponuda etericnih ulja. biljnih ulja. Podrucije odakle je ubrano. Kontaktirajte nas na mail: bio.touch.plus@gmail.com

    Član 34.114

    Kada sam se raspitivala o pogonu za destilaciju eteričnih ulja, 2 mašinska inženjera su mi dosta saveta i uputstava dala. I o prostoru, gorivu, održavanju postrojenja, radu na njima… Među njima je gore pomenuti Nikola Grubor. Preporuke.

    Član 2.691

    Za Jelisavetu:

    koje bilje, koje kolicine?

    0644556469 Marko

    Član 20.054

    Postovani,

    hvala na javljanju. Mozete li nam poslati neki raniji cjenovnik od ulja koje ste radili ili onog sto imate sad na raspolaganju?

    Pozdrav!

    Zoran

    Član 6.219

    Poštovana Olivera, u ponudi su nam eterična ulja iz Crne Gore, kao i sušeno lekovito bilje, a u skoroj budućnosti imaćemo i ekstrakte u ponudi. Pišite na zoran@monteeterica.me

    Član 35.289

    Poštovani,

    Imam potrebu za terpentinskim uljem. Takva ulja je /valjda ?!/ nekada radio „Terpentin“ – Višegrad. Medjutim, to je kupio neki Rus i – sada je tamo neko stanje blage usnulosti.

    Potrebno je da taj terpentin (tačnije, terpentinsko ulje) bude takvog kvaliteta da se može bezbedno koristiti u farmaceutskoj industriji i kozmetologiji. Konkretno, neke kremice, ulja, kupke… Pošto se radi o probnoj proizvodnji za početak bih kupila par kilograma. Još da napomenem da terpentin koji se nalazi u prodaji i koristi se kao rastvarač za hemijsku ind. ili onaj koji koriste slikari – nemju potrebnu čistoću da bi imali upotrebnu vrednost u kozmetologiji.

    Inače, terp. ulje se dobija iz smole četinara. Preradom nastaje kalafonijum i terp. ulje. Svaki info o proizvodjaču ili dobavljaču mi je dobro došao! Nemojte me samo ohrabrivati da sama počnem da pravim ulje :(

    Član 4.124

    Suzana, imam ja etarsko ulje terpentina. Javite se na alextc@eunet.rs.

    Član 35.325

    Zna li neko ko otkupljuje etericno ulje i hidrolat rimske kamilice (athemis nobilis)?

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.