• Autor
    Članci
  • Član 5.355

    treba mi informacija o tome koje masine se koriste za proizvodnju fondan mase. gde ima da se kupe, im ali polovnih kao i ko su dobri konsultanti na tom polju i koliko kosta njihov radni sat.

    Član 5.931

    Zdravo, ja sam tehnolog iz Sarajeva i radila sam sa fondan masom. Evo ti naziv firme koja se bavi procesnom opremom i imaju i mašinu za fondan. NIP INOX PROCESNA OPREMA PARAĆIN nipinox@ptt.rs Mislim da imaju i svoje konsultante. pozz

    Član 5.355

    Hvala na ljubaznom odgovoru!

    Član 451

    O masinama su Vam vec rekli, mada ima boljih i cenovno pristupacnijih masina, zavisi gde zivite. Sto se tice tehnologa konsultanta jedan sam od tih i nismo skupi. Obicno radimo na ugovoreni posao ili na mesecnom nivou. Nijednom tehnologu-konsultantu to nije osnovni posao.
    Pozdrav
    milivoje

    Član 5.355

    Hvala puno. Ako biste bili ljubazni da mi posaljete vasu imajl adresu na ladymargaretss@yahoo.co.uk, imala bih neka pitanja u vezi eventualne sardanje. Hvala jos jendom.

    Član 9.144

    dali mi neko moze pomoci u receptu za svilene bonbone,ratlukum i gumene bonbone

    Član 451

    Za lazara,
    ja Vam mogu pomoci u receptu za ratlik i gumene bonbone, radio sam to.
    Mozete mi pisati na email: milivoje53@gmail.com ili
    064/1941083
    Pozdrav
    Milivoje

    Član 9.144

    pustila sam vam imejl naiskrenije hvala

    Član 13.628

    Kolege  potreban mi je  savet oko industrijske proizvodnje fondan mase: na koji način treba voditi tehnološki proces da bi se obezbedila stabilnost proizvoda u roku trajanja tj. kako kontrolisati i obezbediti  potrebnu  Aw vrednost proizvoda  da ne bi dolazilo do pojave plesni?

    Tanja

    Član 1.757

    Milivoje, poslao sam vam poruku na taj mejl.

    Član 20.641

    Drage kolege, dali je neko radio tahan alvu i dali mozemo da pricamo na tu temu

    pozdrav svima Adam

    Član 451

    Adam, radio sam tahan alvu i druge vrste alvi ali u experimentalne svrhe. Na veliko to jos niko nije radio. Dugo godina sam radio u konditorskoj industriji.

    Pozdrav

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant, 064-1941083, 062-8286083

    Član 451

    Tanja, svaki prehrambeni proizvod sadrzi u sebi izvesnu kolicinu vode. Pored hranljivih materija za mikroorganizme je potrebna i voda. Ali njima nije sva voda dostupna vec samo ona slobodna. Odnos izmedju te slobodne i ukupne kolicine vode cini tzv. Aw-vrednost. Na ovo tehnolozi moraju da obrate posebnu paznju, jer od toga, pored ostalog, zavisi mikrobioloska stabilnost njihovog proizvoda. Tehnoloski proces, u ovom slucaju izrada fondan-mase, treba voditi tako da odredjena kolicina vode mora biti vezana i tako nedostupna za kserofilne mikroorganizme. To su mikroorganizmi koji mogu da rastu na veoma visokim procentima suve materije. Ranije se vodilo racina samo o visokom suvoj materiji. Medjutim, primeceno je da  neke plesni i tu mogu da rastu. Polazi se od toga da je Aw-vrednost od 0,65 i niza, uz odgovarajuce ispostovane parametre, dovoljna da proizvod bude mikrobioloski stabilan.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 064-1941083, 062-8286083

    Član 13.628

    Postovani Milivoje,Hvala na odgovoru.Merili smo aw vrednost i krece se ispod 0,65.Mozete li mi pomoci vezano za sam tehnoloski postupak?Obzirom da smo povecali protok sa 700 na 1000kg /h da li je neophodno povecavati brzinu lupanja mase i koja je najoptimalnija temperatura lupanja mase-temperiranje?Da li je moguce da u samom procesu izrade fondana postoji greska tako da nastaje nestabilan sistem zbog cega kasnije dolazi do izdvajanja tecne faze-curenja? Unapred hvala na odgovoru.Srdacan pozdrav Tanja Miljanovic

    Član 451

    Tanja,

    koliko sam shvatio ovde je najveci problem izdvajanje tecne faze. To znaci da sistem nije stabilan, tj. da tecna i cvrsta faza nisu u ravnotezi. Fondan je na temperaturi kuvanja, koja se krece 118-120 stepeni tecan ali sa veoma visokom suvom materijom, preko 85%, a kasnije kada dodje do hladjenja rastvora doci ce do presicenja rastvora i kristalizacije saharoze. Najvaznije je da u toku kuvanja budemo sigurni da je doslo do potpunog rastvaranja saharoze. U toku hladjena i lupanja jako je vazno voditi racuna da ne dodje do formiranja krupnih kristala saharoze. Najverovatnije kod Vas je negde ovde problem. Nisam upoznat kakvu opremu posedujete i koje tehnoloske parametre imate pa nisam u stanju da Vam dam detaljnije upute. Probajte popraviti nesto od ovoga pa ako ne uspe trazicemo nova resenja.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 13.628

    Postovani Milivoje veliko hvala na odgovoru.Mislim da sam uz Vasu pomoc locirala uzrok problema. Mi fondan masu radimo na Micronu koji ima tehnicki kapacitet 1200kg/h.Kuvamo na 116+/-2C.Problem je nastao kada smo povecali kapacitet,verovatno zato sto nisu ostali parametri Mikrona pravilno podeseni a pre svega brzina lupanja mase.Takodje temperatura lupanja mase na temperirci je podesena na 90C ali se ostvarena krece do 110C.Moguce je da u tom delu hladjenja mase imamo neki tehnicki problem, pored brzine lupanja.Receptura je dobro definisana sto ste mi i potvrdili u ranijim odgovorima na mail.Ako imate jos neku sugestiju molim Vas da mi odgovorite.Srdacan pozdrav Tanja Miljanovic

    Član 38.489

    Pozdrav svima!

    Imam jedno pitanje vezano za fondan. Kako je kod nas regulisan deo vezan za štampu na gotove fondan papire i izrada dekoracija (koja su od istog tog fondana sečeni pomoću katera). Konkretnije, koji su to pravilnici koji trebaju biti ispoštovani da bih mogla nesmetano da se bavim sa tom delatnošću? Hvala! Ana

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.