• Autor
    Članci
  • Član 24.648

    Da li netko zna koliko to košta proizvođača da dobi taj certifikat i koje sve troškove ima da uvede certificiranje?

    Član 8.896

    Zdravo,

    Uvodjenje GlobalGAP sertifikata sastoji se iz faze savetodavaca za GlobalGAP i faze sertifikacionih kuca. U slucaju da individualni proizvodjac zeli da uvede GlobalGAP potrebno da kontaktira savetodavce za GlobalGAP, koji ce izvrsiti uvid u stanje gasdinstva na terenu, ukazati na potrebna pravila, uslove koje gazdinstvo treba da ispuni da bi dobilo sertifikat. Registar savetodavaca mozete naci na sledecem linku http://www.poljostandardi.com/savetodavci//. Nakon savetodavaca na gazdinstvo dolaze predstavnici sertifikacione kuce.  Ukoliko gazdinstvo ispuni sve uslove GlobalGAP standarda, gazdinstvo stice sertifikat. Na sledecem linku mozete naci spisak seritifikacionih kuca http://www.poljostandardi.com/sertkuce//. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije slobodno me kontaktirajte. Email ivana.trikovic82@gmail.com.

     

    Srdacan pozdrav,

    Ivana Trifkovic MSc ing.agr.

    Član 23.691

    Postovana Greta,

    Ne znam sta proizvodite ili prodajete,ako ste trgovac. Global Gap je Dobra proizvodzacka(poljoprivredna) praksa. Isti standard koji je u nasoj zemlji odlicno funkcionisao do 90-tih god. Vrlo je jednostavan za primenu i odrzavanje u poslovanju. Podrazumeva primenu principa dobre prakse kako bi potencijalni kupac bio siguran da dobija zdravstveno bezbedan proizvod (ili uslugu). Iz tog razloga, svaka operacija se mora dokumentovati(zabeleziti). Da pojednostavim, ako zelite dobiti certifikat,uopste niste obavezni angazovati konsultantsku kucu. Sve je definisano u Zakonu o bezbednosti hrane. Certifikat se placa od strane certifikacione kuce. Cene su razlicite ,pa Vam savetujem da trazite vise ponuda-princip dobre prakse. Svako dobro.

     

    Član 451

    Zaobidjite tzv. savetodavce. Mnogo kostaju, a veoma malo pruze. Najcesce su slabo upuceni u tematiku kojom se bave. Nihova je prednost sto znaju zakonske propise i to na onaj nacin da vas sto vise kosta. Imajte dobrog tehnologa. On ce vam sve odraditi i dovesti vas do sertifikacije. To je najbolji put do dobijanja standarda.

    Milivoje Jovic

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.