• Autor
    Članci
  • Član 6.714

    Velike pozdrav svima i molim za pomoc ako neko moze da mi kaze nesto vise o ovoj biljci.Trazio sam po netu aroniju i sasvim slucajno pronasao goji bobice, gde sam procitao da imaju daleko vise antioksidanata od same aronije za koju danas kazu da je jedna od najlekovitijih.Tako sam se i vise zainteresovao za Goji,ali nigde nisam mogao da pronadjem nesto vise o samoj biljci osim ono koliko ima vitamina i znate vec.Mene bi vise zanimalo sama sadnja,uzgoj i dalja prerada goji bobica,kao dali ima uopste u Srbiji da se neko bavi ovim.

    Hvala unapred

    Član 4.124

    http://www.gojibobice.com za kupovinu bobica

    Član 4.124

    PRODAJEM SADNICE MOĆNE BOBICE “GOJI BERRY“ Niš 500,00
    prosto idi na goji bobice srbija i imaš gomilu toga

    Član 4.124

    Evo me još jednom, nije se pojavila adresa i kontakt:

    PRODAJEM SADNICE MOĆNE BOBICE “GOJI BERRY“ Niš 500,00

    Lokacija: Niš, Nišava, Srbija
    Adresa: Udarnička br.4, naselje 9.Maj – Niš
    Datum objavljivanja: Maj 29
    Telefon: 0184262990

    Nadam se da se oglašivač ne ljuti što sam mu kopirala oglas i prosledila ga na forum!!!

    Pozdrav

    Član 6.714

    Pozdrav za Vericaj i HVALA

    Nisam dugo bio na sajtu, tako da nisma mogao odmah da odgovorim.Interesuj me dali se bavis i preradom goji bobica i samo prodajom sadnog materijala.Ne znam kakva je potraznja u Srbiji za tom biljkom,mada cini mi se da je skromna s’ obzirom na to koliko je njih za goji culo.

    Član 491

    Do sada nisam cuo za goji bobice ali mi nije jasno ako se najvise gaji u Kini kako je moguce da se isplati da se uzgaja kod nas,vidim da se isplati proizvodnja sadnica….

    Član 6.873

    Ne znam zasto tolika pretraga za ovim kad sve lepo pise na netu. Evo nesto pametno sto sam ja nasla pa citajte. Pozdrav.
    Mirjana

    Super Goji bobice
    Goji bobica, himalajsko čudo roda Lycium barbarum, zasluženo nosi komercijalni naziv «crveni dijamant». Plodovi su narančasto-crvene bobice, veličine 1-2 centimetra, sadržavaju 10-60 sjemenki, a sušene okusom i teksturom podsjećaju na grožđice. Ta bobičasta biljka, porijeklom iz kineske pokrajine Ningxia Hui vrtoglavom brzinom osvaja svjetske ljestvice «supervoća». I ne samo da ih osvaja, nego stoji na daleko nedostižnom prvom mjestu, s obzirom na svoja antioksidativna i terapijska svojstva!

    Super-moći Goji bobica bile su prepoznate već prije nekoliko tisuća godina, kada su bile upotrebljavane kao ljekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine. Osim što im se pripisivalo svojstvo «eliksira mladosti», smatralo ih se univerzalnim lijekom za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sustava.

    S obzirom na nevjerojatan porast interesa posljednjih godina, spomenuto «supervoće» prolazi kroz sve veći broj znanstvenih studija, istraživanja i strogih procjena.

    Nutritivni sastav i blagotvorni učinak

    Istraživanja su tako pokazala da osim „regularnim“ makro- i mikro-nutrijentima, Goji bobice obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, što ih pozicionira na prijestolje funkcionalne hrane. Njihova energetska vrijednost iznosi 370 kcal/100 g, a „grubi“ nutritivni sastav bio bi otprilike 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti. U njima se krije bogatstvo vitamina C, E, B1, B2, B6, 18 aminokiselina te 21 element u tragu: željezo, cink, bakar, germanij, selen, kalcij, fosfor, karotenoidi (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptosantin, ksantofil), fitosteroli (beta-sitosterol), ciperon, solavetivon. fizalin i betain.

    Spomenute sastavnice i njihovi omjeri dovele su ovo voće na sam vrh „ORAC“-skale (Oxygen Radical Absorbance Capacity – skala koji mjeri antioksidativni kapacitet, odnosno antioksidativnu vrijednost hrane). Prema toj skali Goji bobice imaju 25 300 jedinica, a prvo slijedeće voće – koje se inače smatra jakim antioksidansom – je nar sa „svega“ 12 500, a za njim šljive sa 5 770 jedinica!

    U biljnom svijetu, Goji bobice su najbogatiji izvor karotenoida i željeza (zavidnih 11 miligrama željeza na 100 grama ploda).
    Među 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišićne mase, bitne i za funkcioniranje imunološkog sustava. Od nezasićenih masnih kiselina, u bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg živčanog sustava.

    Germanij se, prema nekolicini njemačkih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog sustava – potiče proizvodnju pro-upalnih čimbenika poput interferona-γ i interleukina-2, te ubija stanice karcinoma maternice i grlića maternice, testisa, pluća i jetre.
    Beta-sitosterol snižava razinu kolesterola u krv, ima protuupalni učinak, a koristan je čak i u liječenju impotencije.

    Ciperon ima protektivni učinak na krvožilni sustav, smanjuje krvni tlak, ublažava menstrualne bolove i djeluje u prevenciji raka grlića maternice.
    Solavetivon djeluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice).
    Fizalin je poznat ao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povećavajući aktivnost stanica-ubojica, moćan je antikarcinogen, a djelotvoran je i u liječenju hepatitsa B.
    Betain djeluje kao anksiolitik, poboljšava pamćenje, stimulira mišićni rast te pomaže u sprečavanju nastanka masne jetre.

    Kada se zbroje i iskombiniraju svi „čarobni“ sastojci, rezultat su – istraživanjima dokazani – blagotvorni učinci Goji bobica:
    – snižavanje razine kolesterola, podizanje razine HDL-a («dobrih» krvnih masnoća)
    – snižavanje krvnog tlaka
    – normalizacija razine glukoze u krvi
    – protuupalno djelovanje
    – poboljšanje apsorpcije kalcija
    – poboljšavanje vida i sprečavanje makularne degeneracije
    – neutralizacija nuspojava zračenja i kemoterapije, poboljšavanje odgovora na kemoterapiju
    – antikarcinogeno djelovanje
    – usporavanje procesa starenja
    – stimulacija hormona rasta (osigurava optimalnu razinu energije, čuva mišićnu masu, sprječava gomilanje masnog tkiva)

    Učinak koji najviše zadivljuje i oko kojeg se diže najviše prašine je onaj antioksidativni. Oksidativni procesi, naime, leže u podlozi procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanku karcinoma. U procesu oksidacije, kao nus-proizvodi metabolizma, nastaju slobodni radikali koji tijekom života sustavno oštećuju DNK. Gomilanjem takvih oštećenja dolazi do njezinog uništenja, odnosno promjena koje uzrokuju starenje, ali i pogoduju nastanku karcinoma. Kako bi se usporili, odnosno maksimalno izbjegli ti procesi, važno je kontinuirano osiguravati organizmu dovoljne količine tvari s antioksidativnim učinkom. Goji bobice su idealan «booster» za tu svrhu – potrebno ih je dnevno unijeti svega 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak!

    Najčešći komercijalni oblik je sušeni plod, ali često su dostupne i u obliku sokova i čaja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što sve češće konzumiraju kao «supervoće», pa čak kao suplement, Goji bobice ulaze i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata s rižom, piletinom i svinjetinom.

    Sve u svemu, Goji bobice mogli bismo s pravom nazvati idealnim hibridom hrane, vitamina i lijeka, zar ne?

    Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr.med

    Vitamini.hr

    Član 7.704

    Po svemu sudeci trenutnaq situacija u ovakvoj srbiji je takva da profitiraju samo proizvodjaci sadnica i pored svih atributaploda.U krajnjoj situaciji sve ce se zavrsiti na ljubiteljskom zadovoljenju.Imam dovoljno godina da budem sumnjicav na stav drzave.Beznje eventualni individualni proizvodjaci nemajupravusansu da izadju napravo i profitabilno trziste.

    Član 491

    Goji bobice ,dosta više da nas zavaravate,ako se proizvode u Kini ima ih dosta i jeftine su pomislili bi ali nije tako mi ćemo ih gajiti u Srbiji mada smo skupo platili sadnice…Onda nema ko da ih kupi,pojavilo se novo super voce i sadicemo njega i tako redom ……..Mi u Srbiji imamo najbolje šljive na svetu dajte ljudi proizvodite i preradjujte šljive,kako g-dja Mirjana kaze pa šljiva se u odnosu na goji gobice kotira za 4,38 slabije ali je ipak na trecem mestu kao antioksidans…A na prvom za redovnu probavu,o tome Vi doktori tj lekari pišite…….P O Z D R A V

    Član 7.704

    ovaj komentar cu usmeriti ka prodaji sadnog materijala za godzi bobice.Narucio sam 10 sadnica godzija po ceni 5evra’.Posiljka je stigla i vozac jeispostavio racun 6240 dinara.Istinanisam odbio posiljku ?nisam prosto tog trenutka bio spreman.Ovo pripada sitnim srpskim prevrama.Gospoda iz Niskog okruzenja pored toga nisu poslali ni priblizno kvalitetan sadni materijal prikazan na nekpliko klipova.Potvrda da je to tako za mene je postala jasna kad sam pregledao prilog slovenackog porekla gde je za mene postalo jasno ko su ova gospoda izNisa?Pozdrav i pazite

    Član 1.790

    Шта год да наручујете поузечем прво прегледајте пошиљку па тек онда плаћајте.Ако Вам се учини шта сумњивим или не одговара порученом враћајте без пардона.После је касно.
    Што се цена тиче оне су“одговарајуће“с обзиром на то колико дрндосања има док се не узгоји двогодишња или трогодишња садница.То што хронично немамо пара је друга прича.
    Саднице морају бити бусеноване,у одличној ботаничкој кондицији за дату врсту и сорту,здраве,без оштећења.
    Не „палите“ се на рекламе.Врло често се догађа да медицински корисно биље из бела света гајено у нашим климатским условима на нашем тлу не даје ни близу очекиване резултате.Имајте то на памети.

    Član 2.319

    Sva pomama oko aronije, goji i slicnih bobica je u velikoj meri marketinški prenaduvana.Pre vise od 20 godina, aronija se u Srbiji gajila na vecim povrsinama nego sada, i služila je uglavnom za bojenje vina u nekim državnim firmama. Tada se o njoj malo govorilo, iako se znalo za njena korisna dejstva.Ovo sto se sada prica da aronija ima puno antioksidanas je tačno, ali se precutkuje činjenica da se samo manji deo antioksidanasa resorbuje iz creva i odlazi u krv. Cena suve aronije na pijacama je nerealno visoka, a o ceni sokova da i ne govorimo. S druge strane, crna ribizla je sasvim dobar izvor svega onoga što se pripisuje aroniji ili goji, ali se o tome malo piše.Naravno da sve ovo bobicavo voće treba jesti sveže ili smrznuto jer se tako unose svi korisni sastojci.Da ne bude zabune, u svom vrtu imam samo nekoliko žbunova crne ribizle i nisam nikakav proizvodjač.
    Dr. Milan Kokotovic

    Član 1.790

    У једној држави северно од нас је килограм плода ароније у воћњаку 1 евро,убране 1,5 евра за килограм паковано у паковању од 450 грама у продавници је 2 евра.
    Лаковерноглупом свету је лако свашта увалити уз лепо срочену причу.
    Не негирам медицинску корисност ароније ,напротив.Врло корисна биљка,само да се употребљава на одређени начин који се умногоме разликује од уобичајеног начина употребе.Пошто нисам лекар не бих се излагао ризику давања савета о употреби.Само бих Вас запитао да ли Вам је икада било који лекар или било ко други дајући Вам „лек“ или лековито средство рекао прецизно коју и какву храну и на какав начин справљену треба јести а коју храну треба при том избегавати.Неке намирнице убитачно делују на усвајање корисних састојака из других намирница,ако се конзумирају заједно или одмах једна за другом.

    Član 7.782

    Prodajem sadnice godžija veličine od 30 cm do 120 cm. Male sadnice su u saksijama a veće u kontejner kesama sa cca 4,5lit supstrta pH 8,2 sa cvetovima i plodovima . Cena po komadu od 300 do 700 dinara a za veće količine po dogovoru
    Mirko , 063 215 273

    Član 1.790

    Уз још понеки прецизан податак понуда би представљала пример добре пољопривредне расадничарске праксе.Радује ме да има и оваквих понуда.

    Član 491

    Pozdrav svima!
    Kod nas u Brusu moze da se kupi aronija po 1.5 evra/kg ….

    Član 7.782

    cene ploda i proizvoda Aronije pa i Godzija kod su bile prenaduvane u odnosu na Evropu , cak sta vise jos uvek su visoke . Prosle godine sam kupio i zasadio 70 sadnica Aronije (necu prisati o prevari sa sadnicama golog korena) i racunica se nikako nije uklapala obzirom da su prodavali kg sveze za 10 eura sto bi znacilo da sa hektara imate prinos od 210.000 Eur pa malo tragajuci saznao da su Poljaci i Bugari najveci proizvodjaci i da se cena kg sveze krece oko 1,50 Eur sto obezbedjuje dobar prihod obzirom da je sze mehanizovano od rezidbe do branja . Boca od 0,7 lit. maticnog soka Aronije u Nemackoj se prodaje od 7,5 do 11 Eura a kod nas od 15 do 30 . U „Bio spaizu“ kod nas prodaju 100gr suvog Godzija za 470 din , a u Nemackoj o,5 kg za 9 do 15 Eur.
    Kada je sadni materijal u pitanju kod nas se sve i svasta nudi , a kada je u pitanju Godzi uglavnom se nude sadnice u saksicama koje nisu dobro odrvenele i niko ne naglasava da takve nisu za sadnju na stalno mesto , posto nisu otporne na niske temperature ….

    Član 7.782

    Pozdrav svima !
    Posto sam se juce na brzaka ukljucio u ovaj forum , a i danas nisam imao puno vremena , veceras sam ga detaljnije pregledao pa bih da se predstavim obzirom da sam komentarisao neke stvari bez namere da ikog blatim i pametujem . Proucavanjem Goji berry-a se bavim zadnjih godinu i nesto i u sve usao sasvim slucajno sadadjujuci sa jednom Austijskom firmom koja je zainteresovana za podizanje plantaza . Obzirom da se i sada kod nas moze malo naci informacija o samoj biljci (a tvrdim i to sto je dostupno da ima dosta neistina) tek pre godinu dana je bilo jos manje a mnogo toga upucivalo na Nemacku . Za proslu Novu godinu sam bio kod kumova 7 dana u Nemackoj , kupio seme od dve poznate semenske kuce „Seedeo“ i „Tropica“ i dobio uz seme i upustvo u kojem postoji jedan pasus vise nego na njihovim sajtovima , knjigu GOJI Die ultimative Superfruit od Shalila Sharamon * Bodo J. Baginski (treba jos tridesetak strana da prevedem , ali obzirom da ne govorim Nemacki …) i mogu reci da sve sto sam saznao ispostavilo se tacno , od supstrata , presadjivanja …. i dobio prvoklasne sadnice koje su posle 5 meseci nakon setve pocele cvetati , a nakon mesec ipo pojavili prvi zreli plodovi . Namerno sam skidao rodne grane da bi se sto bolje razvilo stablo obzirom da su gajene u kontejner kesama od 5lit. Mlade biljke su izuzetno nezne i nesmeju se direktno izlagati suncu , a nisu otporne ni na niske temperature , zemljiste-supstrat ne sme biti puno vlazan niti kiselo pH iznad 7,5 …. dok ne pocnu da drvene kada postaju dosta otpornije na sve i pravi borci . Jos dok je mala biljka treba joj obezbediti potporu-pritku uz obavezno skidanje zaperaka ispod 60cm i prekracivanje-skidanje vrsnog pupoljka kada biljka dostigne visinu 60-70cm visine . To sto neki tvrde da uspeva na svim zemljistima nije tacno , idealno zemljiste za uzgoj je alkalno plodno rastresito zemljiste pH vrednosti 8,2-8,6 pa na kiselim obavezno treba uraditi kalcifikaciju .
    za sada od mene toliko , a ako nekog interesuje neka mi ostavi E-mail pa cu mu poslati fotografije posto ovde ne mogu da se postave

    Član 1.790

    Швабе нису блесаве и све што раде раде с разлогом.Само се држите упутстава
    и посматрајте земљиште као једну оооооогрррроооомммну саксију у којој се гаје биљке.Свака биљка има своје прохтеве и њих треба задовољити ако се жели „и лист и плод“.Обрада тла,ђубрење и заштита су органска с акцентом на пар потпуно природних супстанци и као посебна вредност компост на мало другачији начин справљен и употребљен.
    За савете се обраћајте онима који знају да знају и избегавајте оне који се нечим баве.Додуше,и лаицима се покадкад` омакне.

    Član 7.986

    Prvi put se prijavljujem za neki komentar. Naručio sam 50 sadnica gojia preko Instituta iz Subotice . Želja mi je prvo da saznam kako da ih zasadim i kako da ih odgajam kako se nebi uništile. Sve do sada što sam pročitao sve se zasniva na prodaju sadnica i iznošenje nekih podataka o korisnom dejstvu po zdravlje. Sa tim se slažem, ali hajde da idemo sada redom. neka se neko javi kako se gaje i koji su sve proizvodi do sada napravljeni. Neko ko je to već uradio. Takođe, pročitao sam da mogu biti drvenaste i da mogu biti žbunaste. Interesuje me da li to zavisi od sadnica ili od načina oblikovanja.

    Član 7.986

    Niko ništa ne komentariše. Da vam čestitam Novu godinu i Božićne praznike, pa hajde i neki komentar u ovoj godini.

    Član 7.782

    Hvala Zivomire i ja tebi i ostalim clanovima i posetiocima zelim puno zdravlja , srece i bericeta u Novoj godini .
    Nisam komentarisao obzirom da si narucio – kupio sadnice A&S Uniona od kojih ces i dobiti upustvo o uzgoju sa kojim se ja licno ne slazem ali obzirom da nisam video sadnice niti cuo sa nekim predstavnikom na osnovu prospekta mislim da nemam pravo da komentarisem .

    Član 7.986

    Tačno rekli su da će dati upustvo za sadnju i održavanje. Ali mene lično interesuje da čujem i neka druga iskustva kako bi ja iskristalisao svoj stav. Interesuje me da li su sadnice iste i za žbunastu i drvenastu sadnju, a da sve to kako će biti zavisi od toga kako se oblikuje. Oni su rekli da je to žbunasta biljka. Međutim, pročitao sam da može da se oblikuje i kao drvo, što bi ja lično više voleo, jer bolje bi se brali plodovi.

    Član 7.782

    Ok , iznecu svoj stav na osnovu stotine prevedenih stranica sa nemackog i engleskog kao i prakticnog iskustva stecenog uzgojem sadnica koje su pet meseci nakon setve semena pocele cvetati i plodonositi (ako ostavis mail poslacu ti i fotografije) i kako cu na prolece podici malu plantazu . Godzi je u prirodi zbunasta biljka , ali ta forma je davno napustena posto ga je puno teze odrzavati , a i prinosi su mnogo manji . Najrasprostranjenija uzgojna forma u Kini i americi kao najvecim proizvodjacima je forma kisobrana , a poslednjih godina radi povecanja prinosa zastupljen je trend orezivanja „na tri nivoa“ i „cilindricni model“ . Svi vodeci evropski a i vecina nasih strucnjaka preporucuju gustu sadnju kod podizanja plantaza . Poljaci kao najveci evropski proizvodjaci (uz Bugarsku) preporucuju sadnju Aronije (koja je robusnija i bujnija od Godzija) medjuredno na 4m , a u redu na 0,8m . Obzirom da godzi nije moguce masinski brati ja cu primeniti preporuku sadnje 4 x 1,5m

    Član 7.986

    To sam video negde neko je poslao neke slike. Ali dobro je da pogledam i te fotografije.
    Email, office@zocagradnja.com

    Član 8.074

    Pozdrav svima! Ja sam takodje narucio 50 komada od As Uniona za sadnju u maju. Oni preporucuju 3m x 3m, a svaka plantaza koju sam video je mnogo manji razmak npr 1,5 x 1,5. Planiram da pri sadnji Goji-a ubacim malo zeolita da ojacam biljku. Sta ostali misle o tome? Zeolit je letos poboljsao rod paradajza kod moje tetke u basti za minimum 30%.

    Član 7.782

    kao sto rekoh (napisah) necu komentarisati tehnologiju sadnje i uygoja , a sto se tice zeolita pokazao se da blagotvorno deluje na razvoj mladih biljaka ali nisam nasao zvanican podatak da jaca biljku , cak sta vise i ja sam ga dodavao u startni supstrat . Ne znam kakve si sadnice porucio , posto sam gledao samo njihov prospekt , a obzirom na razvoj korenovog sistema sadnice spremne za sadnju na stalno mesto mislim da sa „ubacim malo zeolita“ neces nista znacajno dobiti i mnogo je bitnije proveriti pH vrednost zemljista da nije ispod 7,5 (optimalno 8,2-8,7) i pravilno ga posaditi sto je G-din Avar na satu http://www.gojisadnice.com/ dosta lepo slikovito objasnio (coveka neznam i ne reklamiram ga , ali tu sliku sada u Srbuji svi kopiraju)

    Član 8.149

    Pratim temu, mene zanima ova biljka, neko vreme sam razmiljao i aroniji ali mi ova bilja deluje primamljivije. Takodje bi zamolio g. Mirkol -a da neka svoja iskustva, ako hoce, posalje na op8020@gmail.com, cisto ono najosnovnije sto moram da predvidim pre nego sto narucim sadnice. Hvala i pozdrav svima.

    Član 7.782

    Ne reba praviti paralelu izmedju Aronije i Godzija posto su to potpuno razlicite biljke jedna iz porodice Ruza a druga Solana , pa samim tim imaju i razlicite plodove .
    Border-u poslat Vam je E-mail

    Član 8.149

    Hvala. Sve pohvale za clana Mirkol.

    Član 8.466

    Cao svima,zanima me da li negde mogu da narucim seme godzi,kesice sa oko 100 semenki,probao bih da sam posadim,ako neko zna neka pise na Email  milosantictoza86@gmail.com  Hvala unapred!

    Član 7.782

    Miki kvalitetno seme za prodaju ima covek iz Bgd , zove se Boza tel. 063 401 099

     

     

    Član 4.395

    Pošt0vani Vidim zainteresovani ste za ZEOLIT ,mogu vam ponuditi zeolit odličnog kvaliteta iz okoline Brusa tojest Igroša koji je mnogo bolji od romunskog koji se uglavnom prodaje u radnjama                                          Zainteresovani mogu se javiti na 063 10 59 308                                                                                                   Pozdrav

    Član 8.074

    Bas krajem marta planiram da dodjem u Igros. Kontaktiracu Vas u svakom slucaju.  Kako se kupuje zeolit?  Na kilogram, dzak? Hvala, pozdrav.

    Član 4.395

    25 dinara kilogram sitno mlevenog zeolita ,a pakovanje može po dogovoru .Izvolte obiđite nas

    Član 4.124

    Pitanje za Majstora:

    Da li je sitno mleven zeolit namenjen ljudskoj upotrebi?

    Pozdrav!

    Član 4.395

    može ali mora prthodno termički da se obradi

    Član 4.124

    Može li mail adresa da mogu da postavim pitanja koja me zanimaju?

     

    Glavni urednik

    Slobodno postavite pitanja ovdje. Forum i služi za postavljanje pitanja i diskusiju.

    Član 8.903

    Da se predstavim,ja sam Milos iz Knjazevca i pre mesec dana sam zasadio plantazu Godzija sa 500 biljaka ( a u jesen sadim jos 800 )
    Inace sam student fakulteta za Biofarming ( organska proizvodnja ) pa koliko toliko znam sve o sadnji a i covek od koga sam uzeo biljke mi je dao uputstvo.
    Mene konkretno zanima ( iako sam se i za to dosta raspitivao i dobijao pozitivne odgovore,ali ja sam i dalje skeptik ) plasman ploda…Da li postoji u Srbiji traznja za ovom biljkom…?
    Ili eventualno neki izvoz u inostranstvo…

    Član 8.074

    Pozdrav, milosknjz- ja sam zasadio mnogo manje (50 kom) i ove godine ocekujem 40-50kg ploda. Takodje imam isti problem sa plasmanom, mada sam razmisljao o preradi, pa sta prodam prodam, a sta ne prodam ostavim za sebe i kucnu upotrebu. Ako cujes nesto ili nadjes kupca javi, kao sto cu i ja, ako dodjem do istih informacija. Zdravi bili godzijevci i svi ostali!

    Član 8.903

    Pozdrav goxy83
    U kojoj su ti godini sadnice? drugoj ili trecoj? gde si ih nabavio i po kojoj ceni? koliko su ti rodile u prvoj godini? posto ja imam tek ove mlade jednogodisnje i ocekujem sad neki prinos do 200g po stablu. Inace,ja sam uzeo od coveka koji se sada bori u ministarstvu da se ova vocka uvrsti u regirtar biljnih vrsti i onda bi imali svi plantazeri koji uzmu od njega zagarantovan otkup po 8 eura za kg kao i subvencije od drzave 240 din po biljci…sad cemo da vidimo…nadam se da ce to da mu uspe.Inace u medjuvremenu ,ja nudim zdravim hranama proizvod i ima par njih koje su zainteresovane da kupuju. Pozdrav!!

    Član 8.074

    Moje sadnice su posadjene tek pre neki dan. Dobijene su razmnozavanjem in vitro sa bugarskog fakulteta. Kupio sam ih od coveka iz Subotice cija ih firma uvozi. Visina sadnice je 12-15cm, a prodavac garantuje da ce za 4 meseca roditi oko 1kg. Zvuci neverovatno ali videcemo. Ti si predpostavljam kupio sadnice od Ljube Jovanovica iz Nisa. Covek ima odlicnu ideju i nadam se da ce u tome uspeti sto se ministarstva tice. Ja sam nudio, odnosno pitao da li bi kuovali u bio radnjama, ali mi traze deklaraciju, prijavljeno gazdinstvo itd. Videcu prve godine mozda nesto osusim ili prodam na pijaci (pod uslovom da rodi). A da, zaboravio sam da napisem cena je bila 3,78 evra po sadnici. Stavio sam foliju i kap po kap i to me je za 50 komada izaslo 1000 dinara. U svaku rupu sam ubacio i saku zeolita. Siguran sam da ne moze da skodi. Cujemo se ovde, a za kasnije mozemo da razmenimo mail ili mob pa da vidimo kako nam ide. Pozdrav goji-druze!

    Član 8.903

    Da,uzeo sam ih od Ljube iz Nisa.Videcemo da li ce mu uspeti sve to mada me ne greje sunce jer sam u kontaktu sa njim i znam da ima problema sa ovima iz ministarstva.Ja imam prijavljeno gazdinstvo a cekam i sertifikat sadnica pa cemo da vidimo kako cu ja da prodjem. Ja sam iz Knjazevca a Ljuba je trenutno u Knjazevcu jer ovde je zakupio staklenike da sadi te mlade sadnice koje bi isle preko drzave sa subvencijama i svim tim ali samo ako uspe sve sto je zamislio.Ja sam u rupi od oko 40cm dubine stavljao prvo stajnjak pa izmesanu smesu zemlje,peska i zeolita pa na kraju supstrat pomesan sa vodom i u njega stavljao koren biljke pa zatrpavao zemljom.Jos uvek nisam stavio kap po kap pa se mucim svakog drugog dana zalivanjem crevima jer nije bas malo 500 biljaka zaliti ali dobro…kad nesto volis nije ni tesko da radis to.Inace,u junu otvaram piljaru u centru grada pa cu pored ostale robe nuditi i godzi. I videcu kako ce da ide. Pozdrav druze!

    Član 8.074

    Samo napred! Drzim ti palceve. Cujemo se…

    Član 9.212

    Pozdrav svima, da li mi neko moze reci koja je razlika izmedju goji sadnica sa dugim uskim listovima i goji sadnica sa dugim oblim listovima, ja sam nabavio 40 goji sadnica sa dugim zaobljenim listovima visine 10-15 cm. Zna li ko kako brzo rastu.

    Član 8.903

    To za listove prvi put sada cujem od tebe…ne znam…ja imam 500 biljaka i sve imaju duguljast list ali ne znam da li je uzak ili obao :)
    Sto se tice rasta,to znam.Rastu sporo.Ja sam uzeo jednogodisnje sadnice, pre 2 ipo meseca posadjene i samo sto su prolistale sada..mozda su malo porasle.Samo strpljenje i dobra volja i bice sve…a da…i navodnjavanje…mnoogo navodnjavanja! Svako dobro!

    Član 7.782

    Firma marap.at preko svoje istoimene firme u Beogradu nudi 5 Eur za kg smrznutog Goji-a , kontakt Boza tel. 063 401 099 , a nude i mogucnost zajednicke proizvodnje gde bi oni dali sadnice za odredjeni procenat ploda .
    Milose i goxy prema opisu zasdjenih sadnica ove godine mozete ocekivwti po koju bobicu , naime tacno je da Goji (ako je dobar varijetet i uslovi gajenja) BRZO raste pod uslovom da je formirao dobar korenov sistem (moj proslogodisnji je od proleca u 15lit. saksiji od proleca do danas porastao novih 1,5m) i prve godine pocinje cvetati ali komercijalni rod se moze ocekivati tek druge godine ako je biljka dobro formirana i odrasla

    Član 7.782

    Nakx nabavio si sirokolisni Goji berry – Licium chinese i gaji se uglavnom na jugu Kine mada ga ima i po parkovima u Makedoniji kao ukrasni zbun , nizi je i ima sitniji okruglastiji plod od Licium barbarum-a (uskolisni) , a i ne izdrzava ekstremno niske temperature kao uskolisni . Prosle nedelje sam bio u Italiji i vidim da njihovi rasadnici u Pistoi upravo sirokolisni nude . Postoji više od 41 vrsta Goji-a i vecina tih vrsta raste kao samonikle ili kultivirane na dalekom istoku. Postoji nekoliko pokrajina Kine i područja na Tibetu, gde ova biljka raste u prirodi kao samonikla i taj deo zovu Goji pojas. Trenutno se vodi izuzetno veliki medijski rat izmedju Tibeta i Kine ciji je Goji , a kolika je njegova vaznost govori i cinjenica da je Tibetanski Tanaduk Botanicki Institut pokrenuo pilot projekte za uspostavu zemljista u brojnim podrucjima, a jedan o vecih je devet stotina hektara na ostrvu Site Orcas Island smestenom u Washingtonu, SAD, koje ce se pored plantaza koristiti i za obradu semena i sadnog materijala sa Himalaja , zatim saradnja sa 20 budističkih samostana u Indiji koji su stavili na raspolaganje zemljiste na 2000m nadmorske visine …

    Član 8.074

    MirkoI, hvala puno na informaciji za otkup goji-a. Malo mi je laknulo koliko god da je niza cena od ocekivane, da bar ima neko da otkupi plod. Hvala, veliki pozdrav.

    Član 8.903

    Mirkol,takodje VELIKO HVALA i od mene na informaciji za otkup. Pozdrav i svako dobro!!!
    P.S. Godzi koji ja imam je Goji ningxia no.1

    Član 7.782

    Milose prvi i JEDINI (za sada) koji su u Srbiji registrovali Goji kao vocnu vrstu je AS Union Subotica sa Institutom Bio Tree Sofija kao sortu GB1 – http://www.sorte.minpolj.gov.rs/print/2533 i oni ce jedini ubuduce moci sadni materijal prodavati kao vocnu vrstu , a svi ostali kao ukrasno siblje gde nema sorati , a oblast u Kini gde se najvise uzgaja Goji zove se Ningxia pa ga je verovatno po tome G-din kod kog ste kupili sadnice tako krstio . Inace u Nemackoj postoje priznate tri sorte Lifeberry , Big Lifeberry i Sweet Lifeberry ali su zasticene i njihovo umnozavanje nije dozvoljeno

    Član 8.903

    Mirkol,da li to znaci da za mojih 500 sadnica koje sam platio po 5 eura (jednogodisnjih) nece biti trzista?? Da li firma koju si pomenuo trazi sertifikovan proizvod?

    Član 7.782

    Milose , nisi razumeo ja sam rekao za sadnice . Sto se tice ploda postoje samo podela ,a proizvode iz konvencionalne proizvodnje i organske proizvodnje (bez upotrebe mineralnih djubriva i vecine sredstava za zastitu a sto je regulisano zakonom) gde treba sertifikat. Ne treba da te brine plasman plodova posto njegovo vreme u Srbibi tek dolazi a svd sto je novo to kod nas ima i nerealnu (visoku) cenu . Trenutno je suvi duplo skuplji nego u Nemackoj . Drugo , u E ropi je potraznja za svezim velika jef ga be nemoguce svezeg uvesti iz Kine .
    Samo ti njega neguj daih dobro odgajis kako bi sto pre poceo plodonositi

    Član 7.986

    Ja sam posadio 50 komada. Sadnice su AS Unionove. Dosta sporo raste. Prosto ne verujem da ove godine može da zametne plod. Oglasiću se kada se to desi. Sadnice sam posadio 04.05.2013.

    Član 7.782

    Zivomire , ne treba da te brine koliko znam varijetet je dobar . Goji iz semena prva 3-3,5 meseca je izuzetno nezan dok ne formira dobar korenov sistem kada pocinje naglo rasti , pustati zaperke (koje po meni treba skidati)… Neznam kako se ponasa in vitro dobijen ali imajuci u vidu velicinu sadnica i korena(saksije) pretpostavljam isto posto se i dobijen oziljavanjem slicno ponasa . Malo strpljenja i spremi se od kraja jula-pocetka avgusta do novembra mnogo rada da bi se formirala sadnica ako planirate da je gajite kao stablasicu .

    Član 9.421

    Poštovani planiram nabavku 100 sadnica Godžija od AS Uniona iz Subotice zamolio bih da mi se neko javi ako je uzimao od njih sadni materijal,potrebne su mi osnovne smernice za pripremu zemljišta,samo rasadjivanje da li na foliju ili bez,kap sistem ću svakako postaviti,da li sadnice posadite na jesen ili po preporuci g-dina Bošnjaka u maju dogodine.Analizu zemljišta ću svakako proveriti i po potrebi dovesti na PH-a vrednost preko 8,kakva su iskustva sa rodom u prvoj godini i kako plasirati proizvod s obzirom da se do sada nisam bavio proizvodnjom,Hvala i pozdrav.

    Član 1.681

    pozdrav svim proizvođačima godžija
    moja biljka godžija je visine oko 2m i prije otprilike mjesec dana ili nesto manje počela je
    cvjetavati. Međutim nekoliko dana nakon odbacivanja latica otpadaju i plodovi.Biljka je u posudi od otprilike 60-70 litara nalazi se na otvorenom u dvorištu. Može li mi neko reći zašto otpadaju plodovi.
    Goji inače ima veoma intenzivan porast ali samo se mora imati strpljenja jer porast počine tek kad se biljka dobro ukorjeni.
    hvala

    Član 7.986

    Sadnice su već počele da se formiraju žbunasto, jer iz korena izrastaju mladi zaperci. Još uvek sam u dilemi da li ih formirati žbunasto ili stablasto. Kakav je prinos kod jednih, a kakav kod drugih. Već sam ranije pisao da iz AS Uniona preporučuju žbunasti način gajenja. Neznam da li je potrebno đubrenje i u kojoj fazi. Sadnja je obavljena na rastojanju od po 3 metra. Jedna sadnica ima izuzetno loš list, koji je žute boje.

    Član 8.074

    Genije, ja sam posadio 50 sadnica od As Uniona pre oko mesec dana, cini mi se 15-og maja. Bile su oko 12-15cm i sve su bile iste. Danas je svaka sadnica porasla bar duplo i vise od 90 % njih je izbilo po jos dve tri nove grancice iz korena. Opet na svakoj toj grancici, kako i na osnovnoj ima mnogo novih malih listova, tako da sam ja prezadovoljan dosadasnjim razvojem. Zemljiste nisam uopste pripremao, sem sto je nadjubreno stajskim djubrivom. Nisam ispitivao ph vrednost i sl. Kao sto sam ranije napisao, stavio sam foliju i sistem kap po kap koji jos nisam privezao na vodu pa i dalje zalivam rucno. Ne treba preterivati sa zalivanjem. Sadnice se narucuju do nove godine, a stizu pocetkom maja. Sto se tice plasmana, ako si citao celu temu, MirkoI je napisao da firma Marap.at vrsi otkup sirovog i zamrznutog gojia po ceni od 5e za sta licno mislim da je malo novca. Toliko od mene za sada. Pozdrav!

    Član 9.421

    Na prvom mestu zahvaljujem se goxy-u na informacijama.Ispratio sam celu temu i pokušao sam da se edukujem na ostalim sajtovima pošto nemam nikakvog iskustva u proizvodnji mada sam 7 god.radio na prjektovanju i montaži zalivnih sistema.Planiram da na 10 ari zasadim 100 sadnica Godžija i da izbušim bunar da bih mogao da zalivam a u perspektivi bi proširio zasad.Što se tiče cene i ja sam video da je MIRKOI pisao za firmu Marap.at ali ta cena nikako se ne uklapa u ono što sam video na sajtu AS Uniona gde čovek iz Makedonije izjavljuje da svoje bobice prodaje po 25 E kilogram a i gospodin Bošnjak tako nešto tvrdi.To što planiram uopšte nije mala investicija pa sam u strahu da li se uopšte isplati!

    Član 8.903

    Genije,to sto prodaju u Bugarskoj to prodaju privatnim licima a ne nekoj firmi koja vrsi otkup.Verovatno je zbog toga i cena veca.Ja imam 500 jednogodisnjih sadnica i stupio sam u kontakt sa firmom MIRKOL,zaista otkupljuju na 5 eura ali je dobro sto ga otkupljuju svez jer godzi kalira od 5 do 6 kg. Jedina „mana“ je to sto im ga moras dostaviti zamrznut tj mora ici u hladnjacu a posto sam ja iz Knjazevca moracu i prevoz da organizujem jer im je Lajkovac meni najblize otkupno mesto gde preuzimaju robu.

    Član 9.421

    Pozdrav za Milos-a,ja koliko sam čitao vaše sadnice bi trebale da rode ove godine,nisam očekivao da je tržište neregulisano s obzirom da proizvođači sadnica kažu da je plasman zagarantovan preko njih(doduše nisu mi rekli cenu).Da li ste sadnice nabavili preko AS Uniona ili iz Niša od G-dina Jovanovića,da li ste biljke formirali žbunasto ili je sečena na 70 cm da bi se formirala kao drvenasta sa odsecanjem zaperaka.Prema ovoj otkupnoj ceni skoro da nisam siguran da li mi se investicija uopšte isplati.Da li ste sadnice postavili na foliju ili bez,da li imate kap sistem,da li ste postavili stubove i žicu ili svaka sadnica ima svoj oslonac?Miloše hvala unapred

    Član 8.903

    Genije,da,moje sadnice bi trebale ove godine da daju neki mali plod od 100 do 250 gr po stablu.Ja sam sadnice uzeo od Ljube iz Nisa i on je obecao otkupnu cenu od 8 eura ali izgleda da od toga nece biti nista jer mu ne daju ovi iz ministarstva da registruje biljku.Videcemo,on i dalje radi na tome pa se ja nadam da ce na kraju uspeti.Ja ne znam da li su Vam iz AS uniona rekli za otkup preko njih ali ja kada sam ih zvao meni su rekli da ne garantuju za otkup.Biljka je secena na oko 65 cm da se formira kao drvenasta.Folija mi nije bila potrebna jer sam ja sadnice kupio kao vec jednogodisnje sto znaci da su to vec bile stabljike od oko 1 metra.Kap po kap jos uvek nisam stavio ali mi je u planu a stubove sam postavio.Stubovi su visoki 4 metara i naravno sproveo sam zicu.

    Član 9.421

    Milose zahvaljujem se na dragocenim informacijama,kako bih došao do vašeg maila ili tel?

    Član 8.903

    Genije,moj email je milos1902@gmail.com
    a kasnije mozemo razmeniti i telefone. pozdrav!!

    Član 9.485

    MirkoI, da li imate ikakvu ideju kako doći do semena goje??
    Srdačan pozdrav

    Član 7.782

    kvalitetno seme (ispitano u Jugoinspektu) provereno dobrog varijeteta za prodaju ima covek iz Bgd , zove se Boza tel. 063 401 099 , a danas sam malo gledao oglase i vidim na sajtu http://sadnica.rs/product/seme-goji/ nudi 50 kom za 260,00 din , mada mozes i sam iz ploda da odvojis samo sto je problem kako sam vec pisao sto suvi koji se kod nas prodaje je manje ukusan nego onaj koji sam nabavljao iz Nemacke , a i iz Crne Gore

    Član 9.638

    Pozdrav svima,

    da li neko zna na kojoj temperaturi se suše Godži bobice i koja je dužina trajanja tog procesa?
    Unapred hvala.

    S poštovanjem,
    Nikola

    Član 9.407

    Pozdrav svima!

    I ja imam u planu da posadim goji oa AS Uniona. Za sada čitam i učim. U par navrata sam kupio sušeni goji na pijaci na Zelenom vencu (Beograd) i cena je bila 2.000 din/kg. Mislim da je to bila neka š klasa jer je bilo i dosta sitnih i pegavih bobica. I dalje tražim imanje gde bi to ali i drugo voće gajio, koja bi bila i neki beg iz Beogradske košnice.

    Član 8.637

    Na sadnicama GOJI-a pojavila se pepelnica !
    Kako je eliminisati

    Član 9.407

    @providenca: Kliko sam pročitao, suše se na suncu dan-dva u drvenim plitkim posudama. Sad, ima i savremenije u vakum sušarama i sl.

    Član 9.407

    @providenca: Koliko sam pročitao, suše se na suncu dan-dva u drvenim plitkim posudama. Sad, ima i savremenije u vakum sušarama i sl.

    Član 8.074

    Evo novih informacija o Goji-u As union. Porastao je i po 70-80 cm. I dalje je zbunastog formata i sto je najvaznije poceo je da pupi. Skoro dva meseca od sadnje kada je bio 12-15cm. Pozdrav do sledece promene i nadam se dobrog roda.

    Član 9.407

    @goxy83: To su lepe vesti. Ako možeš javi mi se na arki258@gmail.com

    Član 7.986

    Da vas obavestim da je goji cvetao i napravio žbun. Ima bodlje i ipo izgledu sličan je onim divljim ogradama pored puta što se nekada koristio za ograde.

    Član 9.421

    Pozdrav svim proizvođačima godžija,pošto planiram nabavku sadnica od AS Uniona zamolio bih goxya 83 da mi se javi na mail miskomit@gmail.com,interesuje me procedura za poručivanje sadnica i eventualno neki korisni saveti kako pripremiti zemljište pre rasađivanja pošto nemam nikakvog iskustva u proizvodnji,pozdrav za sve.

    Član 9.212

    može li mi ko reči čim se prihranjuje goji

    Član 9.884

    Pozdrav, interesuje me da li nakon orezivanja, mogu da se odstranjene grancice da se ozile i kako? Hvala unapred. :)

    Član 9.884

    Pozdrav, interesuje me da li nakon orezivanja, mogu da se odstranjene grancice da se ozile i kako? Hvala unapred. :)

    Član 9.884

    Pozdrav, interesuje me da li nakon orezivanja, mogu da se odstranjene grancice da se ozile i kako? Hvala unapred. :)

    Član 7.782

    modul
    Na sadnicama GOJI-a pojavila se pepelnica ! Kako je eliminisati
    – koliko znam pepelnica kao ni druge bolesti se ne javljaju , a jedini problem prave grinje i pogledajte dobro (lupom na nalicju) posto su simptomi slicni
    nakx
    može li mi ko reči čim se prihranjuje goji
    – za Goji je vrlo bitna organska materija (stajnjak , kompost , glistenjak…) kao i pH vrednost zemljista ciju bi analizu trebalo uraditi pa na osnovu rezultata odrediti prihranu . U principu Goji ima povecane porebe za kalijumom pa ako se radi o manjoj povrsini gde se ne isplati rditi analize mozete uzeti FitoFert TOMATO 12.5:6:31+4MgO+ME ili FitoFert Berry 14:8:30+1MgO+ME koje mozete koristiti zalivanjem ili folijarno do pocetka pigmentacije plodova .
    Bilja2101
    ….mogu da se odstranjene grancice da se ozile i kako?
    – mozete probati u sterilnom supstratu poklopljeno providnim zvonom kako bi imali i mogli odrzavati vlaznost na 85% . Ja sam prosle godine probao i procenat oziljenih reznica je bio mali , a skoro sam u Italiji kupio fitohormon pa planiram i sa njim probati pa cemo videti

    Član 10.065

    Postovanje svim gojievcima,pre par dana sam dobio 50 semenki goji-a i uputstvo,u uputstvu pise nesto o sadnji semenki: prvo ih treba drzati na temperaturi od 5 stepeni 1 mesec,zatim ih treba potopiti u vodu na 24h zatim ih osusiti,staviti u saksiju kvalitetnu kupovnu zemlju,semenke staviti odozgo i lagano ih prekriti supstratom,isprskati vodom povrsinu raspskivacem drzati saksiju na svetlom mestu bez direktnog sunca,nakon toga kad proklijaju semenke treba u zavisnosti od velicine menjati posudu vecom itd…e sad mene zanima u kom periodu godine treba da uradim ovo,da li je kasno da sad krenem i ako jeste sta da radim sa semenkama da mi ne propadnu,molim vas za savet,i unapred hvala!

    Član 10.077

    MirkoI pitanje za tebe da li je moguce naci Goji u prirodni na teritoriji srbije?

    Član 8.074

    Drage kolege godzijevci, s’ obzirom da je goji spreman za branje, pozovem ja gore pomenutog gdin-a Bozu koji otkupljuje plodove po 5 evra i on mi kaze sledece. Otkupljuje, odnosno dogovara prodaju izmedju prodavca i evropskog kupca, ali ne na 50-100kg nego na 1t i vise. Ko ima u Srbiji tonu goji-a? Niko. Jedino da se skupimo i udruzimo plod, mada je to mnogo cimanja za 50kg po coveku. Sto se mene tice, ove godine cu verovatno izlizati djonove da bih nesto prodao, a ono sto ne uspem da prodam podelicu familiji i prijateljima. Toliko od mene za sada, ako neko jos nesto cuje o otkupu, neka pise. Veliki pozdrav.

    Član 8.074

    Drage kolege godzijevci, s’ obzirom da je goji spreman za branje, pozovem ja gore pomenutog gdin-a Bozu koji otkupljuje plodove po 5 evra i on mi kaze sledece. Otkupljuje, odnosno dogovara prodaju izmedju prodavca i evropskog kupca, ali ne na 50-100kg nego na 1t i vise. Ko ima u Srbiji tonu goji-a? Niko. Jedino da se skupimo i udruzimo plod, mada je to mnogo cimanja za 50kg po coveku. Sto se mene tice, ove godine cu verovatno izlizati djonove da bih nesto prodao, a ono sto ne uspem da prodam podelicu familiji i prijateljima. Toliko od mene za sada, ako neko jos nesto cuje o otkupu, neka pise. Veliki pozdrav.

    Član 10.539

    Pozdrav iz Hrvatske!
    Vidim da se pise o gojiu pa da se malo ukljucim. :-)
    Imam zasadjeno 3100 biljaka, 1000 sadjeno proslu jesen (snjeg sve potrgao, voluharice pojele 400kom), proljetne odlicne. Vezano za neki post gore gdje se spominju bolesti, ja sam imao plamenjacu, vjerojatno vezano uz navodnjavanje koje je na zici pa je preko dana neko vrijeme kapalo po biljkama. Znam covjeka koji je prosle godine imao problema sa pepelnicom. Najvecu stetu mi je napravio buhac krajem 4 mjeseca, uzas. Prodavaci sadnica pricaju kako nema problema sa insektima i bolestima, gluposti. Goji je dosta osjetljiv na gljivicna oboljenja.
    Ja sam svoje poceo oblikovat u cilindar, na nekima vec imam 2 kata oblikovana i krece treci. Jos uvijek raste kao blesav ali mi je covjek od koga sam uzeo rekao da je gotova rezidba za ovu godinu, da biljke moraju zacijelit do hladnoce.
    Vidim da su kod vas sadnice dosta skupe, kod nas se veca kolicina moze dobit u pola vase cijene, al je zato kod vas otkup puno povoljniji.
    Jel zna netko jel ta firma marap.at jos radi, stranica ne funkcionira, na facebooku su postovi od prosle godine?
    Ima tko kakav mail od tog gospodina iz Beograda, na internetu nista ne nalazim?
    Marap u Srbiji uzgaja visnje?

    Član 7.782

    Predstavnik Marapa u Beogradu G-din Boza 0038163401099 E-mai bozidarmilic@gmail.com

    Član 7.782

    Predstavnik Marapa u Beogradu G-din Boza 0038163401099 E-mai bozidarmilic@gmail.com

    Član 10.539

    Hvala za info.
    Sad čitam da je netko pisao da goji treba dosta kalija, bilo bi ga sada dobro folijarno pošpricat sa kalijem da mu odrvene mlade grane pa da ne izmrznu. Kod nas će još za tjedan dana bit 30 stupnjeva i goji će još uvijek dosta tjerat i bojim se onda naglog zahlađenja. Sada treba izbjegavat dušik i probat nekako tretirat kalijem, normalno govorimo o mladim nasadima.

    Član 10.488

    g-din Mirkol zanima me sadnja GODJIJA na povrsini od 1 hektara dali se isplati investicija ,gdje i kod koga kupiti sadnice i dali ih sam proizvoditi iz semena kojeg nemam,gdje nabaviti sistem kap po kap i koliko kosta ako znate ineke literature ako ima o sadji i pripremi zemljista za prolecnu sadnju? i sve drugo sto znate mozete mi poslati na mejl milangtvi@gmail.com hvala unapret MILAN iz BIJELJINE BiH tel.00387 55 422-612

    Član 7.782

    Bez obzira sto se izmedju ostalog bavim i proizvodnjom sadnica Goji Berry i sto ih trenutno imam ya nekoliko ha svakom pa i tebi kazem pocni sa 10 ari pa sledece godine sam odluci posto ces mnogo toga saznati obzirom da ako sada posadis kvalitetne sadnice dobrog varijeteta dogodine mozes ocekivati 1-2kg ploda po sadnici . Nije problem gajenje ali licno mislim da ce biti problem berbe na velikim povrsinama obzirom da sukcesivno zri a u
    Kini kao najvecem proizvodjacu ga ne beru vec sakupljaju plodove otresene na razvucene najlone . Imajuci u vidu da je i kod nas poraslo interesovanje za godzijem koje u Evropi traje vec 2-3 god. sigurno da se investicija brzo otplati . Ako dodjes do mene a do rasadnika imas ko 75-80km mozes videti goji od malog do 2,5m visime , probati plodove … , a mozes se i javiti na +38163 215 273 i +38165 215 2735

    Član 7.782

    Hrc , pazljivo sa Kalijumom pogotovu ako ima zametnutih plodova posto ako nije izbalansiran odnos hraniva u kratkom roku (nasilno) ce svi sazreti . Vec sam pisao o prihrani i obzirom da imas veliku kolicinu posadjenog nadam se da si uradio analizu zemljista
    za Goji je vrlo bitna organska materija (stajnjak , kompost , glistenjak…) kao i pH vrednost zemljista ciju bi analizu trebalo uraditi pa na osnovu rezultata odrediti prihranu . U principu Goji ima povecane porebe za kalijumom pa ako se radi o manjoj povrsini gde se ne isplati raditi analize mozete uzeti FitoFert TOMATO 12.5:6:31+4MgO+ME ili FitoFert Berry 14:8:30+1MgO+ME koje mozete koristiti zalivanjem ili folijarno do pocetka zametanja plodova .

    Član 10.539

    Kako tresu plodove? Moji koje sam brao se dosta jako drže i ne vjerujem da bi pali trešnjom. Ja sam čuo za tu varijantu ali i da se ošteti kožica kada se odvoji od stabiljke pa brzo propadne plod, tako da ta varijanta navodno nije pogodna za plodove za konzumaciju. No, mislim da je to sve rekla kazala.
    Kalijem sam mislio ići ako bi imao još dosta zelenih grana pred zahlađenje, da mi ne promrznu. Bilo je jako toplo i biljke su dosta tjerale. Od ovih bobica sada ionako ništa, fali im sunca.
    Radio sam analizu zemljišta i još uvijek ne vjerujem koliko sam sreće imao, pH mi je bio 8,16 , a prihranu sam odradio prema analizi paletiranim gnojivima. Još sam 3 puta špricao koprivom, algovitalom i aminovitalom ( buhač mi je napravio puno problema 2 tjedna nakon sadnje).
    Imam pitanje vezano za zriobu plodova, dio plodova je nakon šta ga pojedeš ostavljao gorak okus, na oko su izgledali isto. Koliko dana im otprilike treba kada dosegnu veličinu i boju da postanu skroz slatki? Teško mi je bilo to ove godine isprobavat jer je dosta sadnica pa se pogubim, idem u voćnjak 2 puta tjedno jer je udaljen 25km od doma pa ne mogu odredit jel im fali još 2 ili 3 dana…

    Evo link gdje ima par mojih slika:

    Član 10.539

    Član 10.539

    Ne znam postavit link pa neka netko obriše. Uglavnom, ima par slikica na http://www.poljoprivredni-forum.com pod voćarstvom.

    Član 10.539

    Hm, ajmo probat ovako pa neka netko spoji sve u jedan post.
    http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=25994

    Član 7.782

    Hre ,
    nisam pratio koliko tacno treba vremena da od cvets postane plod . Velicina ploda prvenstveno zavisi od varijeteta ali i od kolicine ploda na biljci , ako ih je puno a biljka nedovoljno razvijena plodovi ce biti sitni a ona stagnirati u razvoju . Malo mi cudno sto kazes da je plod na nekim bijkama gorak posto sam probao i ne dozrele (koji se na dodir ne odvajaju od peteljke) samo nisu slatki i ukusni kao zreli . Znam coveka u CG koji je zasadio sirokolisni uvezen iz Italije i dobio sitne okruglaste nakisele plodove koji ukusom podsecaju na paradaiz , a isto potvrdio covek iz Srema koji je zasadio sirokolisni uvezen iz Holandije.
    Video sam slike tvog Godzija koji si zadadio i sad mi je jasan tvoj komentar da su kod Vas sadnice jeftinije sto nije tacno (da je tacno nebi mi iz Srbije prodavali sadnice koje svercuju u Hrvatsku) . Neznam koliko si ih ti placao , ali male sadnice kakve si zasadio u Srbiji mozes na veliko kupiti po cca 1€ , ali one ako se sade na stalno mesto uvek ima problema , sto si i sam napisao .

    Član 10.539

    Riješio sam dileme oko okusa, u međuvremenu je bilo dosta bobica pa sam isprobavao. Sad više nisu toliko slatke kao one pred mjesec dana jer više nema sunca ali i dalje lijepo rađaju, makar mislim da je gotovo jer više nema cvjetova. Koliko sam uspio saznat taj lagani gorki okus nakon šta se pojede ostaje zbog velike količine željeza. Kako bilo, sljedeće godine ću vjerojatno dat bobice na analizu pa ću vidjet sastav i koliko ima svega od napisanog u literaturi.
    Ako su kod vas sadnice po 1e onda su puuno jeftinije nego kod nas. Moze kakva slika kakve sadnice se kod vas prodaju, to su onda višegodišnje?

    Član 10.539

    Riješio sam dileme oko okusa, u međuvremenu je bilo dosta bobica pa sam isprobavao. Sad više nisu toliko slatke kao one pred mjesec dana jer više nema sunca ali i dalje lijepo rađaju, makar mislim da je gotovo jer više nema cvjetova. Koliko sam uspio saznat taj lagani gorki okus nakon šta se pojede ostaje zbog velike količine željeza. Kako bilo, sljedeće godine ću vjerojatno dat bobice na analizu pa ću vidjet sastav i koliko ima svega od napisanog u literaturi.
    Ako su kod vas sadnice po 1e onda su puuno jeftinije nego kod nas. Moze kakva slika kakve sadnice se kod vas prodaju, to su onda višegodišnje?

    Član 11.044

    Kolega i ja smo zajedno ove godine kupili sadnice od as uniona i posadili. U toku je berba koja za prvu godinu nije losa. Mene zanima hoce li biti nekog udruzivanja po pitanju zajednicke prodaje.
    Dalje me interesuje kada se zbunovi orezuju (nase su zbunaste sadnice) i kako.
    I trece, najvaznije pitanje je, mogu li se odrezane grancice koristiti kao rasadni materijal, jer planiramo da povecamo broj sadnica.

    Član 1.790

    Већина жбунастих и дрвенастих биљака се може с више или мање успешности размножавати резницама% успешности ожиљавања може бити различит чак унутар исте врсте и сорте а то зависи од више услова.Први је да мајка биљка буде у одређеној старосној доби ботанички здрава и снажна.Само мали „излет“ на страну од правила и % ожиљених резница може да се смањи.Без намере да мистификујем професију мале тајне великих мајстора се не налазе ни у књигама нити на интернет форумима.

    Član 11.044

    Hvala za odgovor. Zanima me kako i gde da saznam za te uslove oziljavanja. Moze li se od biljke koja je posadjena ove godine uzeti reznica oziliti i posaditi sledece godine?

    Član 7.782

    Zorane da si pregledao sve strane video bi da je pisano o oreoziljavanju i oziljavanu . Mogu se oziljavati i odrvenele i zeljaste reznice ali samo sa fitohormonom u komori gde je vlaznost vazduha preko 85% i temperetura 22/25 stepeni u protivnom procenat oziljenih je minimalan.
    Hre ne brini radja do prvih mrazeva , a tek temperatura od -5 ostecuje bobice .Slike neznam kako ovde postaviti ali evo link http://beograd.olx.rs/goji-berry-sadnice-iid-552003863 i http://beograd.olx.rs/sadnice-goji-berry-za-terase-iid-551999462 pa pogledaj ostavi E-mail adresu pa cu tijos poslati . Na cene iz oglasa kada su kolicine koje si ti kupio moze se racunati na popus i do 20%
    Pozdrav Deda Lali posto Vas dugo nije bilo sa komentarima

    Član 7.782

    pre nekoliko dana mi se javljala predstavnik firme CL-Services d.o.o Serbia iz Novog Sada i trazi za poslovnog partnera iz Nemacke 20 tona svezeg Godzija , pa ako neko ima i pola od toga neka se javi .

    Član 11.044

    @mirkoi, pregledao sam nedavno skoro sve postove, ali nisam nasao konkretno kako se oziljava i u kojim uslovima. No dobro, verovatno sam prevideo neki post u brzini.

    Sto se tice kolicina godzija za prodaju, ne verujem da ima neko u ovom trenutku 1 tonu , a ne 20 tona. Zar ne bi mogli da se nekako zajedno organizujemo i skupimo iole ozbiljniju kolicinu koju bi prodali.

    Moj e-mail: zoran968@hotmail.com

    Hvala za odgovor Zoran

    Član 10.539

    @ Mirko: Svaka čast za ove veće sadnice preko 30cm, takvih kod nas niti nema za kupit. Moje su bile tako oko 30 cm i koštale su oko 230din, tvoje su jeftinije i kako kažeš još ide popust.
    Vidim da na trećoj ili četvrtoj slici imaš neku drugu sortu, ova slika gdje je u rodu, to je ono šta si pričao da su više okrugli plodovi i okus paradajza? Ja sam kod sebe našao isto jedan komad širokolisni, plodovi su okrugli i puno su crveniji od ovih uskolisnih ali mi je okus lošiji.
    To „znam“ da rađa do prvih mrazeva ali nisam vidio nove cvjetove pa sam mislio da je gotovo, jučer sam bio u voćnjaku i dvoje nismo uspjeli pobrat za 3 sata šta je dozrijelo od nedjelje. Rađa i poslije mraza, ima kolega kod Koprivnice također nasada i ima slike bobica crvenih u 11 ili 12 mjesecu pod snijegom, ali kaze da je okus nikakav zbog nedostatka sunca. Niti ove moje šta sada rađaju nisu toliko slatke kao one pred mjesec dana, boju imaju, sočne jesu ali fali šećera. Već 2 tjedna imamo možda 2-3 dana sunca po tjednu.
    Kako se prodaje goji ako znaš tj. da li se određuju klase, meni je glupo npr. pomiješat goji koji će rodit 7 i 8 mjesec sa onim iz npr. 9 mjeseca? Makar može bit i cijeli tjedan u 7 mjesecu loše vrijeme pa opet možda neće biti kvalitete.
    Kako uopće

    Član 7.782

    Hre , stvarno nisam primetio toliku razliku u ukusu i slatkoci . Razlika postoji izmedju zrelih i nedovoljno zrelih , a ono sto sam primetio da posle ovih silnih kisa i velikog zahladjenja prilicno plodova ispucao ali ni oni nisu promenili ukus i pratim koliko ce dugo ostati na biljci bez propadanja .

    Član 7.782

    Sto se tice klasiranja stvarno neznam . Ono sto sam primetio u suvom kuplbenom i u Nemackoj i u Montenegru a i ovde u Srbiji da plodovi nisu ujednaceni (ima i krupnijih i sitnijih)mada licno mislim da ne treba razmisljati o susenju iz razloga sto po ceni ne mozemo biti konkurentni pored Kineza , a prednost Hrvatske , Montenegra i Srbije je upravo u tome sto Evropi moze da ponudi SVEZ samo kad bi bili malo slozniji i organizovaniji da nakupac ne „skine kajmak“ , zatim preradom se moze ostvariti jos veca zarada

    Član 7.782

    Zorane ,
    usitnjenost je problem Srbije u svemu pa i u ovom poslu tako da je uvek problem kolicina kada je izvoz u pitanju . Da se i nadje neko ko bi organizovao otkup i izvoz bojim se da će kratko trajati obzirom da kod nas ogromna vecina gleda koliko drugi zaradjije a ne svoju racunicu , zatim da ne podvaljujemo kada je u pitanju kvalitet (ako kupite sada aktuelnu papriku u sredini kutije ili dzaka su vam u principu zelene i natrulile . Shodno iznetom mi smo malinu upropastili – primat su preuzeli Poljaci … Primer Aronije nije nista bolji , pre 3 gogine kada sam zasadio probnih 100 dadnica (uvaljeno 30 losih koje se nisu ni primile) cena je bila nerealnih 10€ kod nas a Evropska proizvodjacka oko 2€ da bi prosle i ove godine prevaranti otkupljivali po 100 din/kg…
    Shodno svemu cisto sumnjam u nasu ozbiljnu i realnu organizovanost na realnim i Evropskim principima u dogledno vreme

    Član 11.044

    Onda ne vidim smisao…dakle prepusteni smo sami sebi i nakupcima (prevarantima).
    Kolicine bobica su jos uvek male da bi se islo i u preradu, proizvodnja soka ili slicno.
    Videcemo sta ce biti sledece godine…

    Član 10.539

    Kod mene se osjeti razlika al jedino u slatkoći. Po ljeti su bile toliko slatke da su mama i baka rekle da su im preslatke, meni su bile odlične.
    Šta se pucanja tiče i ja sam primjetio isto kod sebe a isti slučaj je i kod jednog kolege, poslije veće kiše popuca dio plodova, problem je jedino estetski, a izdrže par dan i onda se počnu sušit. Šta se čuvanja tiče, treba brat sa petiljkom i onda traju dosta dugo, najbolje se vidi razlika kada staviš sušit bobice sa petiljkom i bez, razlika u vremenu sušenja je duplo.
    Kod klasiranja sam mislio na okus tj. slador. Ove sušene su nemoguće za kalibrirat bez laserskih strojeva… Jedan čovjek kod nas koji prodaje sadnice goji-a je pričao kako se sušeni prodaje od 200-300kn za kg, kada sam ga pitao hoćemo se dogovorit o suradnji tj. otkupu, stavit na papir, poslao mi je ponudu koju ima od kineza, minimalna količina kontejner, cijena zavisno o klasi (gramaži) od 40-80kn kg. Još je tražio da mu kalibriram i spakiram, hvala i doviđenja. U dućanima se kod nas (Konzum) može kupit vjerojatno taj kineski, 125g je 17kn, ne vrijedi niš, kupio sam za probu i jedva sam ih zgrizao, zube sam polomio, bacio u smeće.
    Slažem se da je šansa u svježem, blizu smo velikog tržišta koje nema uvjete za uzgoj tog voća i to treba iskoristit. Njemci sade po Španjolskoj jer kod njih ne uspijeva, ima filmić na youtube-u, mislim da su zasadili 10ha grmolikog.
    Ja za sada ne bi ništa prerađivao, gledam cijene sokova u eu, na amazonu i sličnim stranicama, dođe mi na isto kao i svježi. Jedino da ima problema sa plasmanom pa preradiš.
    Jel probao netko koliko kg goji-a treba za litru soka? Ja sam zaboravio isprobat, nabrat ću ga sad koji dan pa ću ić prešat.

    Član 10.643

    Goji se vec odavno sadio u Zemunu,na potezu od Muhara ka Glavnoj, ima ga na Ratnom ostrvu i na Bežanijskoj kosi. Tu je posadjen pre vise od 10 godina kao ukrasni žbun.Kada se pojavila priča o goji bobicama i kada sam videla slike na flajerima, biljka mi je izgledala vrlo poznata a onda sam malo prošetala i videla da je to upravo biljka koju nalazimo na više lokacija u gradu.
    Po Ratnom ostrvu je prošlog leta biološka sekcija vodila grupe radi upoznavanja ljudi sa florom i faunom ostrva i tada je vodja pokazao velike žbunove i rekao kako su njeni plodovi vrlo lekoviti.Naravno, bio je to žbun goji biljke.
    Koliko sam citala, plodovi se ne beru već se otresaju i onda suše na vazduhu. Prinosi su jako mali i zato je osušeni plod jako skupo. Mislim da je gubljenje vremena gajiti je u komercijalne svrhe kod nas, plod zri neujednačeno a cene kod Kineza tj.u Amsterdamu su niske.

    Član 10.539

    U mnogocemu se ne bih slozio.
    Ako ide za konzumaciju mora se brat sa peteljkom, puno duze traje. Za sok i susenje moze se trest ali se potrga biljka.
    Ja kineze ne vidim kao konkurenciju.
    O prinosima bi se isto dalo pricat, ne bih se slozio da je malo i neisplativo. Dozrijevaju neujednaceno i to je najveci trosak, treba racunat da 30-40% prihoda ode na trosak berbe.
    Primjera radi, jucer gledao suseni goji u bio&bio, eko Kina,150g je 80kn (mislim da je 100din kakvih 6,5kn). Treba takodjer znat da su to vjerojatno zanemarive kolicine koje se prodaju.

    Član 7.782

    Hre , potpuno si u pravu sa peteljkom moze u frizideru da se ne promeni ni nakon 15 dana (ja prosle godine probao) , a sto se tice ukusa-slatkoce juce sam razgovarao sa jednim od najjacih biohemicara na Balkanu i najverovatnije da tvom Goji-u nedostaje Kalijum odnosno da hraniva nisu izbalansirana , a shodno prethodnim postovima sada je pravi momenat da se pojaca Kalijum (nevezano za plod) kako bi se u sokovima bijke obezbedila veca koncentracija secera i tako spremnije docekale zimski period mirovanja . Ja sam juce dao 1gr/biljci 4:10:40 kao i prosle godine . Ako nije problem napisi od koga si nabavio sadnice Zeljka Avar ili nekog drugog.

    Član 7.782

    OPTIMALAN momenat za sadnju kontejniranih odrvenelih sadnica Goji Berry obzirom na vremenske prilike , dovoljno vlage u zamljistu i cinjenicu da ce biljka biti aktivna narednih mesec dana sto je dovoljno da se dobro ukoreni i pripremi za start u prolece . Napominjem da sadnice koje nisu dobro odrvenele nisu za jesenju sadnju posto mlade biljke nisu otporne na ekstremno niske temperature .

    Član 10.539

    Sadnice koje sam sadio ovo proljeće sam kupio od Avara (2000 kom), a prošlu jesen sam sadio 1000kom to sam uzeo od Šuloga (vjerojatno isto od Avara, ili direkt ili iz njegovih razmnoženo).
    Prošlu zimu sam radio osnovnu analizu 0-30cm (najviše me zanimao pH), doduše u kemijskoj školi koja je ovlaštena radit analize, ovaj tjedan sam uzeo uzorke 0-30, 30-60 za osnovnu analizu (iz sadnih jama) te 0-40 između redova za osnovnu analizu i mikroelemente. To sam odnesao na agronomski fakultet i sad čekam, čuo sam se sa profesorom za ishranu bilja pa ćemo vidjet šta će on reć.
    Ovaj tvoj jedan gram mi se čini strašno malo, to si sada za jesensku gnojidbu a proljetna?
    Strah me tog kalija, koliko sam skužio ako ga dodaš previše on može blokirat unos svih ostalih tvari a opet znam da ga treba dosta za goji jer rađa cijelo ljeto i dio jeseni. Također treba pojačat bor zbog cvatnje od par mjeseci.
    Jel imaš kakvu preporuku za količinu kalija ili bora za dvogodišnje sadnice koje već dobrim dijelom imaju formirane krošnje?

    Član 7.782

    Znaci i Zeljko je prestao raditi za Goji problematicne sadnice „golog korena“ a covek je prvi na Balkanu krenuo sa tim ,zato sam pitao od koga si kupio posto kod nas pojedini samozvani „strucnjaci za Goji“ nude sadnice golog korena koje imaju problem kretanja i daljeg razvoja posto se kod vecine prilikom vadjenja iz zemlje osteti centralni koren .
    Sto se tice djubrenja ja sam ti vec u jednom postu pisao da sa njim moras biti obazriv , na drucoj strani Goji je biljka koja ima velike potrebe za kalijumom koji je u ovom periodu vazan svim biljkama kako bi sto spremnije usle u period zimskog mirovanja obzirom da on direktno podstice stvaranje secera u sokovima biljke , ali njegov odnos sa ostalim elementima i mikroelementima mora biti izbalansiran ukljucujuci i potencijal zemljista ili supstrata . Kada je Bor u pitanju on je bitan kao mikroelement koji utice na rast polenovih prasnika ,sintezu vitamina , asimilaciju secera … i koliko znam vece potrebe za njim imaju kupusnjace , secerna repa , a od voca jabuke , visnja i vinova loza , a za ostale biljke kao mikroelement i kao takav prisutan je u vecini kvalitetnih vodot

    Član 7.782

    Znaci i Zeljko je prestao raditi za Goji problematicne sadnice „golog korena“ a covek je prvi na Balkanu krenuo sa tim ,zato sam pitao od koga si kupio posto kod nas pojedini samozvani „strucnjaci za Goji“ nude sadnice golog korena koje imaju problem kretanja i daljeg razvoja posto se kod vecine prilikom vadjenja iz zemlje osteti centralni koren .
    Sto se tice djubrenja ja sam ti vec u jednom postu pisao da sa njim moras biti obazriv , na drucoj strani Goji je biljka koja ima velike potrebe za kalijumom koji je u ovom periodu vazan svim biljkama kako bi sto spremnije usle u period zimskog mirovanja obzirom da on direktno podstice stvaranje secera u sokovima biljke , ali njegov odnos sa ostalim elementima i mikroelementima mora biti izbalansiran ukljucujuci i potencijal zemljista ili supstrata . Kada je Bor u pitanju on je bitan kao mikroelement koji utice na rast polenovih prasnika ,sintezu vitamina , asimilaciju secera … i koliko znam vece potrebe za njim imaju kupusnjace , secerna repa , a od voca jabuke , visnja i vinova loza , a za ostale biljke kao mikroelement i kao takav prisutan je u vecini kvalitetnih kristalnih vodotopivih djubriva , a njegov nedostatak moze da prouzrokuje mnogobrojne anomalije ,zato je bitno uraditi analizu zemljista i posavetovati sr sa strucnjakom iz te oblasti .
    Ja u startu idem (i drugima predlazem) sa 4:12:5#ME sa huminskim , fulvinskim i amino kiselinama u koncentraciji 0,3% , drugo je sa 20:20:20#ME , trece Tomato (12,5:6:31#4MgO#ME) nadalje po potrbi Berry (14:8:30#2MgO#ME) i zadnje 4:10:40#ME .

    Član 10.539

    Željko sad već barem 3 godine koliko ja znam prodaje kontejnirane sadnice.
    Hvala za preporuku gnojenja, vidjet ću sa profesorom kada bude gotova analiza. Neću moć sa takvim gnojivima kao ti jer sam u eko sustavu ali ćemo nešto iskombinirat.
    Da li ste kod sebe primjetili ili je za sada slučaj samo kod mene jer već 2 tjedna nema sunca i pada kiša, na bobicama mi se javljaju male crne točkice, vjerojatne kakve gljivice? Neću sada ničim tretirat jer je sezona ionako gotova.

    Član 11.396

    Da li je bolje kupiti sadnice sa golim korenom ili kontejnerske?

    MirkoI pogledao sam tvoj oglas za sadnice pa mi reci da sada mogu posaditi ove mlade sadnice u kontejnerima koje kostaju 75din? Na kojoj su slici one na oglasu? Gde si u Bg posto sam i ja u Bg?

    pozz

    Član 1.790

    Увек је набоље садити бусеноване саднице с“родном грудом“у прописне садне јаме за дату биљну врсту и сорту.Тако превазилазите ограничење садње.
    За нашег пријатеља из Хрватске:У здравој земљи богатој хумусом и мноштвом земљишнух микроорганизама расту снажне,здраве биљке способне да донесу цвет и плод максимално карактеристичан за дату врсту и сорту с максималном количином и квалитетом плода.
    Постоје поступци и начини да се у органској пеоизводњи отровна хемија не користи или сведе на најмању меру а да се при том не ослаби отпорност биљака на наметнике и/или да се напад наметника ублажи.Без обзира на то што је сезона сабирања плода скоро готова не умањује се значај третмана заштите биљака нарочито у садашњем времену кад има мало сунца и превише влаге.

    Биљке су, без обзира што се не чини тако, свесна,разумна и осећајна бића.

    Član 11.396

    Ja sam čuo da se za jesenju sadnju, sada i u novembru, preporučuju sadnice sa golim korenom. Da li je to tačno?

    pozz

    Član 10.539

    Slažem se sa Dedom a mislim da će se i MirkoI složit da je bolja varijanta kontejnerske sadnice.
    @ Deda: misliš da bi trebao sada tretirat nečime protiv gljivica, nisam na lišću ništa primjetio samo na plodovima. Lišće i plodovi će ionako sada otpasti a mislio sam po zimi pošpricat crvenim uljem. Možda da udarim sada sodom bikarbonom.

    Član 10.539

    Kolega koji ima također goji je primjetio da su te točkice nastale nakon mraza.
    @ MirkoI: Jel ima šta pametno u onoj knjizi o uzgoju goji-a ili je više popraćeno marketinški, blagodati, povijest…?

    Član 7.782

    kao prvo IZVINjENjE svma zbog ne odgovaranja na postavljena pitanja.
    Nemanja87bgd , uvek je boje bilo koje sadnice saditi kontejnirane ili busenovane nego golog korena . Goji Berry trba iskljucivo sditi kontejnirane sadnice koji ima izuzetno osetljiv centralni koren koji mu je bitan za dalji razvoj , a koji je u principu kod sadnica golog korena ostecen ili jos gore presecen . Navedeno tvrdim na osnovu preporuka Nemaca , a i licnog iskustva i svako ko dodje do rasadnika moze da vidi sadnice golog korena posadjene u prolece prosle godine i uporedi ih sa proslogodisnjim u saksijama kao i ovogodisnjim.
    Mlade sadnice u kontejnerima od 66 otvora stare 4 meseca nisu za sadnju na stalno mesto vec dalje skolovanje-sadnju u saksije ili vece kontejnere (18 ili 28 rupa) . Za sadnju na stalno mesto preporucujem dobro odrvenjene formirane sadnice u saksijama fi19 visine preko 80cm i preko 1m (bile bi i dosta vislje da nisu prekracivane da bi ojacalo stablo i inicirao rast bocnih grana) . Za sadnju na stalno mesto imate i odrvenjene sanice od 250,oo din. u saksijama fi9 i 10 , ali njih tek treba formirati . Vec sam pisao ali cu jos jednom ponoviti da mlade sadnice Goji Berry nisu otporne na niske temperature i ne smeju se izlagati direktno suncu .
    Zivim u Beogradu na Julinom brdu – Cukarica , a rasadnik je u Obrenovcu .
    Hre , nemoj da te brinu tackice ne radi se o bolesti vec o pojavi pri velikoj vlaznosti i niskim temperaturama pojavljuju se tackice a kasnije celi plodovi pocrne ali samo prezrli . Kod mene se to javljalo prosle godine , a juce sam video i ove . Na nedovoljno zrelim toga nema .
    Veci deo knjige je posvecen za gajenje nebitnim stvarima , svojstvima bobica i proizvodima od njih kao i njihovom blagotvornom delovanju , mada ima cetrdesetak (ne celih) strana sa upotrebljivim podacima mada jos neke nisam preveo .

    Član 11.396

    Hvala na odgovoru. Dakle ove sadnice visine 80cm i 1m se mogu saditi sada u novembru i neće izmrznuti?

    pozz

    Član 9.638

    Prozdrav svima. Da li neko zna na kojoj temperaturi se suše Godži bobice i koje je vreme sušenja?

    Hvala unapred

    Član 10.539

    Kazu da je najbolje susenje na zraku ( ne smije bit na suncu), tako navodno rade kinezi, ja mislim da je tako zbog troskova. Ja svoje na zraku nisam docekao, drugu turu sam bacio u rol. Bio sam zadovoljan dobivenim, susio sam na kakvih 70-80 stupnjeva cca sat i pol. Za sitnije treba manje vremena, krupnije normalno vise a oni sa peteljkom se suse stvarno dugo. Tako da bi ih bilo dobro prije malo kalibrirat i normalno susit bez peteljke. Samo da se zna da je ovo totalno amatersko isprobavanje.

    Član 7.782

    Nemanja87bgd , sve odrvenjene kontejnirane (u saksiji ili kesi) sto pre posadis to bolje obzirom da najavljuju i prvu nedelju vreme slicno safasnjem .

    Član 8.637

    Kakva su iskustva u primeni soda bikarbone u zastiti od biljnih vaši ?
    Ove godine sam imao prvi rod i susio sam u maloj solarnoj susari sopstvene izrade.
    Iako je sayrevanje doslo dosta kasno (i danas još traje) osuseni plodovi su boljeg kvaliteta od susenih prinudnim putem u rerni na 50 stepeni,
    Posedujem jednu manju kolicinu sadnica sirokolisnog i uskolisnog godžija,neke su sa plodom, u kontejnerima spremnih za jesenju sadnju.
    Sve su stare preko 8 meseci sa drvenastim stablom i primaju se bez problema , lično iskustvo.
    Ukoliko ima zainteresovanih cena je 250 din/kom
    Možda bi bilo korisno formiranje klastera za proizvodnju i promet plodova od godžija i sličnih egzoticnih biljaka.
    Lično sam eksperimentalno ove godine proizveo, batat, pfizalis, americku crnu malinu, tajberi, casis, plavi krompir,polana malinu,stalno rađajuću jagodu…biljke koje mogu uspešno uspevati na našem području. Sombor.
    Ukoliko ima zainteresovanih za razvijanje ideje,razmenu iskustava i nabavku gođžija kontaktirajte me na
    modulst@open.telekom.rs ili 064-125-43-62 Nikola

    Član 10.539

    Soda bikarbona je koliko ja znam dobra za prevenciju kao fungicid, znaci nakon loseg vremena kad je vlaga visoka. Ne pomaze kod ozbiljnijih bolesti.
    Usi sam rjesavao buba marama i jednom preventivno kopriva.

    Član 491

    Mnogo dajete paznje jednoj vocnoj vrsti,napraviste nauku od gajenja,branja ,prodaje a na kraju prerade.
    Ja mnogo ne verujem u kineske biljke koje se gaje u Evropi javice se klonovi,mutirace,bice nedozrelih ili nepravilno zrelih plodova,pojavice se bolesti….a imace i problem sa plasmanom.Po meni ovo je dobro izreklamirana sadnica i nista vise ali sta je tu je!
    Što se tiče susenja ne bi trebalo da prelazite 65°C i susite da vam bude vlažnost od 18-20% .
    Znaci klasican način sušenja u tunelskoj sušari.Puno sreće Godžijevci !

    Član 10.539

    @ MirkoI: Ovaj pH o kojem pričamo 8,2-8,4 to je u H2O ili 1M KCL?
    I još pitanje u vezi gnojidbe, koliko bi trebalo biti kalija ako znaš mg/100g tla?

    @ coloveja: Ja ću probat svoje dat na analizu pa da vidimo da li Žuta rijeka radi čuda. Da bolesti i štetnika nema nije istina, tako se prezentira. Ja sam imao problema sa buhačem a jedan kolega pepelnicu, drugi plamenjaču (imao i ja ali zbog navodnjavanja).

    Član 9.638

    Hvala Vam za savete u vezi sušenja. Imam još jedno pitanje za sve forumaše.

    Pojavila mi se pepelnica po listovima i dosta je iznapredovala. Pravio sam domaći lek od belog luka i poprskao oko korena svake sadnice. Međutim, nisam siguran za dejstvo.

    Može li mi neko reći šta bih mogao da koristim, tj. kako se tačno zove proizvod? Voleo bih ići u pravcu organske proizvodnje, pa bi bilo dobro da baš nije neka čista hemija.

    @coloveja – po mom saznanju C vitamin se eliminiše na temperaturama većim od 45 C

    Član 10.539
    Član 491

    Odkud Vam ideja da cete sacuvati sav vitamin C,da budemo na cisto u Srbiji kada se kaze 65 to je 85°C ali da susite na 45 moguce je ali vam treba vakumska susara ili posredni nacin susenja osmozom ali je to veoma retka i skupa oprema kod nas ima je Van drunen Banatsko Karadjordjevo a sa osmozom Sirogojno iz Rupeljeva……
    Napravite rastvor sode bikarbone i prskajte biljke pomoci ce Vam protiv budji i trulezi,a kao fungicid napravite caj odvarak od rastavica a za prihranu caj od koprive ….Pozdrav svima !!

    Član 7.782

    Hre ,
    pricamo o pH u vodi . Sto se tice djubrenja podatak kojim ja raspolazam je 75mg/100gr uz redovnu prihranu specijalnim djubrivom za bobicavo voce 14:8:30+2MgO+ME i zadnje sa povisenim sadrzajem Kalijuma kao sto je 4:10:40+ME . prosle godine sam pravio za polovinu sadnica specifican supstrat i analiza pokazala sadrzaj Kalijuma 104,5mg/100gr (Fosfor 20,8) tako da sam tokom vegetacije samo 2 puta prihranio Azotom i yadnje sa 4:10:40+ME i dobio odlicne rezultate . Obzirom da ja radim kontejnirane sadnice (u saksiji) malo je drugacija racunica , uvek racunam po biljci , a ako mi posaljes rezultate analize zemljista mogu traziti savet od pominjanog biohemicara sa kojim se ja konsultujem .

    Član 7.782

    Providenca ,
    kao sto sam vec pisao dobro proveri dali je pepelnica ili GRINjE posto su simptomi slicni . Naime pre godinu i po kada mi se slicno pojavilo i ja sam mislio da se radi o pepelnici dok nije pogledao iskusni zastitar bilja i pokazo mi da se radi o grinjama . Video sam puno Gojia uzivo a i fotografija (kupci sirom Srbije a u CG Danilovgrad , Podgorica , Mojkovac) i stvarno nigde nisam primetio ni pepelnicu niti neku drugu bolest , ali zato ga insekti i ptice vole . Grinje su najozbiljniji problem i svuda se pojavljuju pogotovu ako u blizini ima jabuka a od bio preparata imas King Bo (za Srbiju uvoznik Timings Bgd) i efikasan je samo ako se na vreme – u startu primeni obzirom da ih on ne truje vec izgladnjuje do uginjuca . Prosle godine sam imao vise prskanja raznim „kvalitetnim“ akaricidima sa slabim ucinkom dok je Actelic-skladisni insekticid (nekad` je imao registraciju i akaricida-kada sam se ja bavio prometom sredstava za zastitu bilja) dao odlicne rezultate . Ove godine sam koristio Galenikin Borneo i on se pokazao kao uspesan . Na mladim biljkama hoce da se pojave i biljne vasi , u zatvorenom prostoru-plasteniku i bela musica a to se mnogo lakse resava . Od insekata prosle godine se na par mesta pojavio i miner okruglih mina , a ove godine ne i to je sve sto ja znam .

    Član 10.539

    Dobio sam neki dan novu analizu, nemam ju sad kod sebe, pa cu rec od oka. Kalij mi je oko 21, covjek koji me je savjetovao je rekao da ga moram jos dignut, kao i fosfor koji je oko 19-20. Malo je „zalostan“ jer sam u eko proizvodnji i ne mogu koristit mineralna gnojiva pa je rekao da ne mogu postic rezultate kao u integriranoj. „najjace“ sta mogu koristit je 6:8:13, hocu rec nema eko gnojiva sa vise aktivnih tvari, bar u RH.
    Jedino je rekao da pospricam folijarno kalijem poslije pola sezone, moram vidjet sa nadzornom stanicom jel smijem.
    Preporucio mi je 5:10:10, 300kg/ha sada i istu kolicinu 6:8:13 u veljaci, jer je otpustanje 90 dana. Krajem ozujka jos 300kg gnojivo sa vecim postotkom dusika.
    U biti je preporuka 50t zrelog ovcjeg gnoja al ga nemam blizu pa je neisplativo.
    Mogu ti poslat analizu na mail pa da vidis.

    Član 11.704

    cena od 8 eura po kilogramu je mala.sobzirom da je u prodavnici zdrave hrane 55 eura. kad izracunate vas trud,ulog,vas tu nema nigde

    Član 11.704

    cena od 8 eura po kilogramu je mala.sobzirom da je u prodavnici zdrave hrane 55 eura. kad izracunate vas trud,ulog,vas tu nema nigde

    Član 7.782

    Jre ,
    moj mail je ilic.mirk@gmail.com pa posalji analizu , a sadrzaj fosfora ces najlskse podici kokosijim ili golubijim izmetom , za organski kalijum neznam ali cu se raspitati i sa njim obazrivo posto pored izazivanja ubrzanog zrenja moze da blokira usvajanje drugih elemenata.
    vojislav22 ,
    gde je to kg. Goji-a 55€ ?

    Član 10.539

    Budem skenirao sad koji dan pa ti posaljem. Problem je sa ekološkim gnojivima jer imaju malo aktivne tvari po kilogramu, do sada sam koristio italpollinina gnojiva ( vecinom pileca) sad se ovih dana kolebam hoću li nastavit ili ću preć na pro eco. Problem je nabavit pileći tj. kokošji gnoj, obično se pilići i kokoši jako tove i šopaju sa ljekovima a to u eko uzgoju ne prolazi. Ako uspijem nabavit zrelog ovčjeg stajnjaka bacit ću jesenas njega 50t na hektar a ako ne onda će ić paletirana eko gnojiva.

    Gdje je 8e po kilogramu? Pričamo o svježem tj. smrznutom?

    Član 11.721

    Pozdrav svima!!!,
    Posto vidim da ima dosta ozbiljnih ljudi,zanima me kakvo vam je iskustvo oko prodaje?
    Ja sam jedino pronasao jednog nakupca koji placa 5eura,sto me totalno deprimira i tera na vadjenje sadnica.
    A i goji koji sam kupovao iz kine je mnogo mnogo ukusniji moje biljke su godisnjakinje i imaju jako gorke plodove :(

    Član 11.721

    Pozdrav svima!!!,
    Posto vidim da ima dosta ozbiljnih ljudi,zanima me kakvo vam je iskustvo oko prodaje?
    Ja sam jedino pronasao jednog nakupca koji placa 5eura,sto me totalno deprimira i tera na vadjenje sadnica.
    A i goji koji sam kupovao iz kine je mnogo mnogo ukusniji moje biljke su godisnjakinje i imaju jako gorke plodove :(

    Član 11.721

    Pozdrav svima!!!,
    Posto vidim da ima dosta ozbiljnih ljudi,zanima me kakvo vam je iskustvo oko prodaje?
    Ja sam jedino pronasao jednog nakupca koji placa 5eura,sto me totalno deprimira i tera na vadjenje sadnica.
    A i goji koji sam kupovao iz kine je mnogo mnogo ukusniji moje biljke su godisnjakinje i imaju jako gorke plodove :(

    Član 10.539

    Kada su brani plodovi?
    Mirko kaže da je do kalija, koliki ti je kalij u zemlji? Kad smo kod kalija, kako ti Mirko rješavaš magnezij kada imaš 100mg/100g, to bi trebalo blokirat magnezij? Ja smatram da je i do sunca, razlika u mojim plodovima krajem 8 mjeseca, sada i pred 3 tjedna ( nije bilo sunca 2 tjedna) je ogromna. Kod mene isto ostane blago gorki okus, prvo bude sladak i onda kada ga progutaš ostane malo gorčine, čovjek koji proizvodi sadnice kaže da je to do puno željeza u bobicama. Inače kod nas jedan čovjek prodaje „normalne“ goji bobice (lb), slađe (sitnije) i big (manje slatke od normalnih). Imaš mislim 41 vrstu gojia.
    Kakav goji iz Kine si kupovao, sušeni?

    Član 11.721

    Pa nisam bas toliko duboko ulazio u to, kupujem ga redovno u zdravoj hrani u rinfuzu,probao sam iz Svedske koji je isto bas ukusan.
    Firma koja mi je prodala sadnice tvrdi da je to zato sto su mlade sadnice.
    Ja mislim da ima logike i da goji treba dobro orezati i ostaviti mu samo par grana iz gojih ce pustati lastare koje isto treba rediti da bi plod bio krupniji i da biljka moze da ga „napuni“.
    Jedino sto me brine je prodaja :(

    Član 7.782

    Vec sam pisao o ukusu ploda i tvrdim da je svez Goji ukusniji od susenog ( nabavlljanog iz Nemacke i CG , a da ne govorimo o manje ukusnom sto se preskupo prodaje u Srbiji) i ko god je dosao do rasadnika mogao se u to uveriti . Pored izbalansiranosti hraniva bitan je i varijetet (a ima ga 41) dok krupnoca ploda istog varijeteta ne utice na ukus , kao ni starost biljke . Naime imam ovogodisnje i jednogodisnje i dvogodisnje i trogodisnje biljkr koje su letos plodonosile i nikakve razlike u ukusu nema , jedino ako je prekovise opteretite plodom on ce biti ditniji a biljka drasticno sporije razvijati .
    pitanje za Hre :
    dali si ptpbao koliko je pozrrbmo kg ploda za 1 lit. maticnlg soka ?

    Član 10.539

    Nisam probao, bio sam ubro lijepu količinu i donio doma u frižider. Nije me bilo doma, došla je mama i odnesla kolegicama na posao da probaju, nešto je uzela susjeda i ostalo je malo pa se nisam zajebavao. Sam sam kriv, nisam ženi rekao da mi trebaju i tko god je pitao za bobice ona je dala.
    Ne sjećam se da li si ti pitao za pucanje plodova, problematika je kao i kod trešnje. Suho vrijeme, toplo,puno šećera, padne kiša i osmoza napravi svoje. Čak se navodno može javit kod neredovitog navodnjavanja.
    MirkoI da li si imao problema sa pticama, ja osobno nisam primjetio, netko kaže treba mreža netko ne… a tu i tamo pročitam da znaju ptice napravit štetu?

    Član 10.643

    videh danas interesantan tekst o godziju, pogledajte
    http://www.urosdavidovic.com/godzipevara.html

    Član 10.539

    U clanku koliko ima istine ima i gluposti.
    Slazem se da se trenutno najvise novaca okrece na sadnicama. Tu je najveci problem sta je vecina sadnica iz sjemena a ne iz reznica ili in vitro tehnologijom, rezultat je divlji goji, upitna rodnost i okus.
    Da nema vitamina, zeljeza, antioksidansa, aminokiselina je notorna glupost. Malo je voca koje ima toliko elemenata zastupljeno i u tim kolicinama kao goji, gledao sam neke podatke i tu se spominju neke egzoticne vocke za koje vecinom nisam cuo niti su kod nas dostupne.
    Znam da je u americi bilo problema sa FDA al to je zato jer su goji prezentirali kao lijek protiv ovog i onog…
    To sta ga kina proizvodi u ne znam kolikim kolicinama me ne zanima, taj dolazi susen ili kao sok i upitna je uporaba zastitnih sredstava, makar i iz kine ima ekoloskog uzgoja.
    Ja priliku vidim u ekoloskom svjezem jer nam je blizu veliko trziste makar dosta razmisljam i o gospodinu Bozi.
    Citao sam manju studiju da u Americi imaju dosta problema da dobiju plod na plantazama, imali su razne probleme, nauspjesniji su oni koji suradjuju sa kinezima tj. ne mogu ga uzgojit da ga plasiraju svjezeg na trziste sto im je bio cilj.
    Takodjer su napravili studiju o dobivanju sadnica iz reznica i ispalo je da nije lak zadatak sto mogu sam potvrdit kao i neki ljudi kojima sam dao stotine reznica. ( nemamo plastenike i ne mozemo odrzavat vlagu, vjerojatno su prekasno uzimane reznice)

    Član 7.782

    Pisali smo o pucanju plodova i sve je kao sto si napisao , samo u poredjenju sa tresnjom mnogo manje izrazeno pretpostavljam i fizioloski obzirom da je mnogo manje jedar nego tresnja a i na tresnji i manja kolicina padavina napravi haos dok goji i ne odreaguje , zatim period zrenja i njegovo sukcesivno zrenje svodi pojavu pucanja na zanemarljivo malu kolicinu , a i ona je upotrebljiva ako se iskoristi u roku od nekoliko dana (za sok , dzem …) .
    Kada su ptice u pitanju to moze da bude problem u podtucjima gde ih ima puno . Meni su svojevremeno prve plodove obrali cvorci , vole ih vrapci pa cak sta vise i svrake , a postoji jedna anegdota da je misa lakse uhvatiti na Goji nego na slsninu i bas ci da probam posto dam primeti da ga imam u plasteniku .

    Član 7.782

    Na Balkanu je krenula pomama za Gojiem pa samim tim i svako (bez ikakvog predznanja) da proizvodi sadnice od svakojakog semena , drugi iz pohlepe raznim lazima i marketinskim trikovima uzimaju lepe pare i ne kriju da dobro zaradjuju , ali tvrdim da postenom proizvodnjom ako uracuunate utroseni rad nekazem da necete nesto zaraditi ali VELIKE ZATADE NEMA . Proizvodnja sadnica iz semena jeste najjeftinija i da kazemo najjednostavnija , a obzirom da je u prva 3-4 meseca izuzetno nezna da ne kazem kilava biljka i ja sam pokusavao to prevazici oziljavanjem reznica kao sto sam vec pisao . Oziljavanjem bez fitohormona se dobija zanemarljivo mali broj oziljenih reznica , a sa fitohormonom u komori za oziljavanje preko 90% , ali je problem daljeg razvoja dugo stagnira i ponasa kao sadnica golog korena , tako da nista niste time dobili naprotiv imacete veci utrosak rada a i vremena jedino sto ste 100% preneli genetski potencijal maticne biljke dok kod proizvodnje iz semena procenat je 93-95% pa je zato sortiranje-selekcija sadnica bitna . Obzirom da je Goji u prirodi zbunasta biljka pojavljuju se i izdanci koje obavezno treba uklanjati a neki ih koriste kao sadnice , edjutim i one se tesko pokrecu a sto sve ima veze sa funkcionisanjem njegovog korenovog sistema o cemu sam vec pisao . Sadnice dobijene in vitro ili kulturom tkiva su dobre ali je sam nacin skup i pored uslovs (laborstorija ….) potrebna je i ne mala strucnost .

    Član 10.539

    Sta se zarade tice po meni je dosta velika, da ne znam koliko radim ako okrenem 30-40 000e to su jako lijepi novci.
    Da in vitro je skup, recimo u Rast-u iz Slovenije je kom 11e, uvoz iz Italije, navodno jedini rade in vitro u EU.

    Član 10.539
    Član 7.782

    Nije tacno da samo u Italiji rade in vitro sadnice Goji i ono sto sam u Pistoji video je sirokolisni , kao i Holandski koji prodaje Flora Ekspres , dok jedino uskolisni koliko ja znam rade Bugari , Nemci i Svajcarci . Neznak kolika je sadnica koju pominjes da je 11€ , ali znam da je Rast dosta jak sa cenama , npr ja sam proletos kod njih kupio sadnicu Lici paradaiza u fi 13 saksiji 7€ …

    Član 8.637

    Posto goji spada po definiciji , Nemackoj i Engleskoj u divlje biljke,sem hibrida, nacin razmnozavanja mu je relativno jednostavan i priroda.
    Za trosak od 1000 dinara sam kupio tri biljke, od 2 dobaljaca, u roku od godinu dana sam razmnozio 12o kom, na prolece cu imati jos oko 300 kom.
    Nizak trosak, proverena prica i bez reklame, koji je najbolji za moj ukus ostaje, koji nisu po mojoj volji bice unisteni.na srecu svi su dobri
    Sa takvim troskovima meni se isplati da eksperimetisem do mile voje
    Nisam im nista posebno davao sem sto su posadjeni u kompost podlogu, sopstvene proizvodnje,navodnjavani su sistemom kap po kap, nije bilo pucanja ploda, jos uvek ima plodova na sadnici.i dalje su ukusni
    Pojavio se problem pepelnice na listu, ali biljka je sam odbacila napadnute listove i izbacila nove.
    Prskao sam zimsko prskanje plavim uljem i 2 puta eko koprivom
    Sadnice iz semena su za one koji imaju vremena i uzivaju da ucestvuju u eksperimentisanju .
    Proces traje 2 godine iz oziljene reznice dobijate rod u roku od nekoliko meseci tokom prve godine.
    Kolika je zarada, zavisi po kojoj ceni se moze prodati, inace zahteva se mnogo zivog rada za branje i pakovanje.
    Ljudi tek traba da upoznaju biljku i plod i nauce da je koriste ,
    Sadnice su i dalje na raspolaganju zainteresovanima

    Član 7.782

    Izvini „modul“ ali nemoj ovde gde ima puno ozbiljnih clanova siriti dezinformacije , ima puno sajtova gde se mozes reklamirati .
    Kao prvo sadnice dobijene iz reznica nema sanse da prorode prve godine imam ih stare godinu ipo dana i nisu radjale dok iz semena dobrog varijeteta tacno posle 5 meseci pocinju cvetati i plodonositi , ali ako je opteretite plodom zastace u razvoju .
    Sve izneto nije sa kojekakvih sajtova vec iz prakticnih ogleda u sta se svako ko dodje do mene moze uveriti

    Član 8.637

    Nije u pitanju „dezinformacija“ i reklamerstvo već REALNA činjenica.
    Biljke posađene u aprilu mesecu iz kontejnera porasle su 3 m do septembra i donele plod,
    To je cinjenicno stanje ko zeli moze videti na licu mesta u Somboru!!
    Nema razloga za nervozom, ovo je samo mesto razmene informacija, a proverena informacija je jedino prava informacija.
    Posto sam u sedmoj deceniji životnog doba, odavno sam prerastao neozbiljnost.!!

    Član 7.782

    Svim ucesnicima i posetiocima foruma zelim puno zdravlja , sreće i uspeha na svim poljima zivota u Novoj 2014-toj

    Član 10.539

    Kolega MirkoI koliko ste otprilike ploda dobili u drugoj godini, da li su stabla vec bila formirana i koji oblik?
    Ne znam sta bi ocekivao od ove godine a trebao bih neku pretpostavku radi plasmana.
    Nisam nasao gdje ste pisali o pucanju plodova. Meni su pucali plodovi u 9 mjesecu kad vise nisam navodnjavao, tako da preko ljeta kada ce dobivat redovito vodu svaka 3 dana nebi smjelo bit problema?

    Član 12.939

    ja samkupo sadnice u inostranstvu, sadio sam ich u aprilu 2013 i krajem jula su vec imale plodove,pa bi ja hteo jos vise da sadim pa bi hteo da znam koji su uslovi kod nas oko otkupa i gde mogu da se informisem. Hvala unapred na informacijama i bilo bi mi drago da stupim svama u kontakt

    Član 13.165

    Ja sam skor posadio sjemenke goji-a (lycium barbarum) ali sam u međuvremenu otkrio
    da sve ovo o čemu mi pruičamo (ispravite me ako griješim) nije pravi goji tj. nije lycium chinense (tibeticum).. njega mi je za sada nemoguće pronaći preko interneta.
    Evo sajta: http://www.tanaduk.com/research1.html

    Član 10.539

    Mi cijelo vrijeme pricamo o lycium barbarum, to je pravi goji.
    Imam jedan chinese i nevalja mi nista okus, uzas. Ovo proljece ga cupam van.

    Član 7.782

    „darkodarko“
    Trenutno se vodi izuzetno veliki medijski rat izmedju Tibeta i Kine čiji je Goji , a kolika je njegova važnost govori i činjenica da je Tibetanski Tanaduk Botanički Institut (njihov sajt navodis) pokrenuo pilot projekte za uspostavu zemljišta u brojnim područjima, a jedan o većih je devet stotina hektara na ostrvu Site Orcas Island smeštenom u Washingtonu, Sjedinjene Američke Države, koje će se pored plantaža koristiti i za obradu semena i sadnog materijala sa Himalaja , zatim saradnja sa 20 budističkih samostana u Indiji koji su stavili na raspolaganje zemljište na 2000m nadmorske visine .
    Na samom sajtu neces puno toga prakticnog i korisnog pronaci u masi materijala koji se nalazi (pre 3god. ja mnogo vremena potrosio na njih) , a ono sto ja znam Licium chinense je sirokolisni Goji koji se uglavnom gaji na jugu Kine inace ga evropski rasadnici hortikulture nude kao ukrasni zbun (u Srbiji ga prodaje Flora Ekspres uvozen iz Holandije) i ima sitnije okkruglastije i mnogo neukusnije plodove .

    Član 13.165

    Hvala puno na odgovorima. Sada imam više volje da podižem mladice!

    Član 13.218

    Pozdrav svima! Jako mi je interesantna tema u vezi goji bobica. Imam veliku želju da sa prijateljem uložim 2, 3 hiljade eura i da probamo da plasiramo ovaj proizvod u CG. Znam da ovaj moj plan iziskuje puno rada i strpljenja, ali se nadam da će se to kasnije naplatiti.

    @mirkoi da li možete da mi pošaljete par informacija na mail? mileta989@gmail.com
    Konkretno me interesuju ekonomska isplativost uzgajanja goji bobica. I da li ste Vi upoznati sa plasiranjem goji-a u CG?

    Član 7.782

    Drazene ,
    imas u CG dve male plantaze Goji-a , jedna u Potrku kod Mojkovca a druga kod Danilovgrada i obe je radio Ekoplant iz Podgorice – Tolosi i kod njih mozes videti a i nabaviti sadnice i sirokolisnog i uskolisnog Goji

    Član 7.782

    Hrvoje ,

    dali je i kod Vas krenuo Goji

    Član 10.539

    Kod mene je situacija katastrofa, krenuo je još prije snijega pred mjesec dana. Skoro kompletan nasad je potjerao. Ovaj vikend ću gnojit sa više fosfora i kalija a dušik ću ostavit za sredinu ožujka. Također rezidbu ne planiram još 10-15 dana dok ne vidim šta će bit sa vremenom, strah me ekstremnih hladnoća u ožujku jer ovo vrijeme nije normalno.

     

    Evo kako je to izgledalo pred 40 dana:

    http://poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=996007&postcount=1316

    Član 7.782

    Nemoj da te brine poterace ponovo sve sto je bilo dobro odrvenelo (prosle zime koja je bila ostrija od ove ja probao nekoliko sadnica unosio i iznosio iz plastenika tri puta) . Temperature do -5 ne prave neku stetu , ali -13 ce sigurno ostetiti mlado lisce . Cvetni pupoljci nece jos , a dobro bi bilo da uz P i K ides sa nekim djubrivom koje sadrzi i aminokiseline pored mikro elemenata posto one deluju antistresno cime ces njegovu osobinu otpornosti na temperaturne promene povecati .

    Sa rezidbom nema potrebe da zuris , cak sta vise zimska rezidba za Goji nije neophodna ali je letnja obavezna , doduse ti si isao sa malim sadnicama iz kontejnera pa ako nis skidao zaperke to moras uraditi ali najbolje je kad krene da bih izabrao najbolje izdanke , a to sto je krenuo sigurno mu nista ne smeta (provereno)

    Član 13.795

    Pozdrav svima!

    Interesuje me koliko goji bobice u susenom obliku gube kvalitet I svojstva? cula sam da npr.brusnica susena ne moze da se poredi sa svezom…hvala

     

     

    Član 10.539

    @ Mirko

    Ma odrvenilo je sve, muči me samo to lišće koje je krenulo, makar ću dosta rezat i goji ima veliki vegetativni porast pa brinem sve manje. Na prvu kad sam vidio sam bio lagano u šoku, sredinom siječnja potjeralo lišće. Nemam nikakve aminokiseline u granulama ali su spremne za folijarnu primjenu, mislić da će se lišće brzo sada razvit, opet je jako toplo.

    Nisu mi još krenule grane, samo lišće. Imam zimske rezidbe dosta za odradit jer je na deblima dosta nereda. Stao sam sa rezidbom u 9 mjesecu da nebi kretale mladice pred zahlađenja u 10 mjesecu ali je bilo toplo do kraja 11 mjeseca i bilo je puno vegetativnog porasta.  Prošle su neke preko 2m i imaju previše grana na katovima i između. Naime režem u cilindar 1, 1.3, 1.6, 2m po 3-4 grane.

    Član 7.782

    Hrvoje , kao sto rekoh nema potrebe za brigom sto je Goji krenuo , a sto se tice rezidbe nema potrebe da zuris posto odlicno podnosi zelenu rezidbu . Naime za Godzi nije obavezna zimska rezidba ,cak sta vise neki je i ne preporucuju , a sto se tice forme ako sam dobro razumeo opredelio si se za formu „na tri nivoa“ sto i jeste trend pored „cilindricne“ forme samo sto ni u jednoj literaturi nisam nasao da treba uklanjati grane koje idu pod uglom od 90 steponi u odnosu na stablo , a u praksi takve bocne grane uopcte nisu dobre posto pod opterecenjem rodnih grana i plida mnogo padaju i kod najmanjeg vetra ocenje .

    Član 13.905

    pozdrav svima može li neko da mi kaže koliki je prinos od koga ste kupili sadnice i da li je ukusan godži

    Član 10.539

    Lakše mi je sada rezat dok nema lišća, poslije je sve nepregledno. A bezveze mi je da suvišne grane troše hranjiva.

    Ne režem na “ 3 kata“, režem sve ispod 1m da nebi išle grane po podu, nakon toga svakih 30cm ostavim po 3-4 grane, neke budu malo više a neke niže. Uglavnom da ostane prozračna krošnja sa dosta mjesta za sunce. Kod 3 kata su sve grane po mogućnosti na istoj razini.

    Ja nisam imao problema sa granama pod 90 stupnjeva a ionako će zadebljat a plodovi nisu toliko teski da bi potrgali grane. Meni je sad od leda puklo više grana pod manjim kutem nego ovih pod 90.

    Pričao sam sa covjekom koji ima nq1 ( kao Mirko) i gb1 (kao Stevan), kaže da su nq1 slađe i ajmo reć ukusnije ali zato gb1 ima više vitamina c i željeza ( neću tvrdit samo prenosim). Zato iz Bugarske uskoro stiže novi hibrid koji će biti slađi. Ja o prinosima ne mogu ništa reć, tek je bila prva godina sa dosta problema i prinosi su jako varirali.

    Član 13.905

    hrvoje da li možeš da nam ukratko izneseš tvoje jednogodišnje iskustvo

    Član 10.539

    Ukratko;

    Bilo je i još uvijek ima malo informacija o uzgoju, priče da nema bolesti i nametnika su glupost. Osobno sam imao problema sa buhačem, plamenjačom, normalno uši,  znam ljude koji su imali pepelnicu, alternariju… imao sam i životinje na 2 noge, netko mi je prerezao preko 200  najvećih sadnica na pola, umjesto da uzme 3 ili 4 cijela izboja iz zemlje i ostavi jedan govno mi prereže sve na pola. A onda problema sa bočnim granama na 30cm… Voluharice da ne spominjem, od 1000kom zasađenih u jesen 2012.g. pojele su mi 450 kom  a ostatak potrgao snijeg, u travnju palo 60cm snjega, tako da sam sve rezao do zemlje. Ove potrgane su sve potjerale i već su najesen bile preko 2m neke.

    Bilo mi je 4 ljudi na plantaži, došli su pogledat da bi sadili goji, nitko  od njih nije posadio. Svi su rekli da je previše posla, dvoje su rekli da će rađe aroniju a za drugo dvoje ne znam. Sa 3 ljudi sam razmijenio po 15-tak mailova i također su odustali. Tako da znate da je dosta posla. Najviše posla sam imao sa vezanjem, da ih dobijem ravno u zrak. To je bilo zbog toga jer je starih 55o kom išlo od zemlje, kakvih 250 je porezano isto nisko… brzo raste a zelen je i savitljiv te bježi na sve strane. Ako se redovito ne veže uspravno, bočne grane se ne razvijaju u željenom smjeru i ne možete formirat krošnju. U tjedan dana je znao porast po 15cm, objesi se desno i dobiva izboje samo sa gornje strane a okolo ništa…

    Uglavnom, jesenas sam uspio doći do većih sadnica koje ću sada sadit, jesu skuplje ali će biti puno manje posla. Više ne bih uzimao male kontejnerske od 30cm, tko može neka si priušti ovakve od 1m kakve ima Mirko i ušparat će puno muke.

    Još ovdje ima nešto informacija o mojim mukama, nije sve bilo točno što sam pisao u početku, dobio sam neka nova saznanja i korigirao u hodu

    http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=25994

     

    Član 13.905

    hvala hrvoje ja planiram ovih dana da pazarim nekoliko sadnica mogu li da te smaram ako imam nekih pitanja :)

    Član 10.539

    Samo pitaj, zato i jesmo na forumu da pomažemo jedni drugima, a tu je i kolega Mirko koji zna više od mene.

    Član 7.782

    Hrvoje , hvala za pohvale i pojasnjenju zasto su velike-formirane sadnice toliko skuplje od malih (ja sam u kontejnerima 66otvora prodavao sadnice od 10-15cm za 0,65 € , a i opet cu za cca mesec dana , dok su sadnice preko 1,1m 6,10€ uz popust na velike kolicine) . Kada su u pitanju krtice i voluharice u pitanju i ja sam imao pretprosle godine problema i ako 95% biljaka radim u saksijama , a prosle godine ih se resio sa jednom biljkom cije ime neznam a rasad sam dobio od komsinice i od sadnje do jeseni ih nije bilo . Jesenas se pojavile samo u jednom uglu ge sam biljku iscupao i bacio ali dalje ne , jedino sto sam pogresio sto nisam sakupio seme , juce sam trazio da bih poslao prijatelju u Crnu Goru i nasao nekoliko grancica pa ako te interesuje posalji mi na mail adresu da i tebi malo odvojim i posaljem da probas .

    Član 10.539

    Tko god si moze priuštit neka uzme velike sadnice. Nas je 4-6 ljudi svakih 7-10 dana vezalo po 3 dana. To mi je bio najgori i najveći posao. Imam kolce predebele za vezačicu i onda smo vezali plastificiranom žicom, moraš stabiljku izravnat, odmaknut od kolca… užas.

    Šta se biljaka tiče pomažu sljedeće tj. odbijaju; češnjak, kockavica (Fritallaria imperiallis), mlječika (Euphorbia lathyris), pasji jezik (Cynoglossum officinale), crni ribiz (Ribes nigrum), sunovrati (narcise, sorte La Riante), bijeli kokotac (Melilotus albus)

    Za kockavicu sam čuo da dobro djeluje, cvjeta preko zime.

    Problem je što treba posadit puno jer je velika površina a kada će se radit međuredna obrada će se sve prefrezat. Ja prerežem grlo Coca-cole i stavim nutra brodilon ili postavim cijevi dugačke 40cm fi50-60. Stavit ću sada 2 visoka stupa i na njih na vrhu letvu za škanjce i sove.

    Član 7.782

    I ja sam na netu isto pronasao ali koliko su efikasne neznam , ova noje ni jedna od njih i moram je letos slikati i okaciti na net mozda je neko prepozna .

    Član 14.003

    Pozdrav svima….Proizvodim i prodajem sadnice gojia po ceni 250din/kom, a preko 50 kom dajem popust (200din). Bavim se ovom biljkom vec tri godine i nisam imao nikakvih problema oko nje (dosta je zahvalna, sve sadnice su mi uspele). Što se tiče đubrenja i tih priča ništa od toga. Najnormalnije se posade u rupu zatrpaju i dobro zaliju i posle par dana ponovo zaliju i to je to što se tiče sađenja. Ako je neko zaintereovan za sadnice može me kontaktirati na

    tel:  063/536-043 Mladen (Prodaja-Temerin, Vrbas)

     

    Član 7.782

    Mladene ,kao i druge milio bih i Vas da se na drugom mestu  sirite dezinformacije u smislu da ga ne treba djubriti , da ga nista ne napada , da odlicno uspeva i na kiselom zemljistu …. , posto ovde razmenjuju misljenja i iskustva ljudi koji se ozbiljno bave proizvodnjom i malo vise znaju od prepisivanja sa interneta .

    Član 14.003

    Mirko, nemorate da me „milite“ i mene ni ostale što iznosimo činjenice. Vi verovatno prodajete đubrivo ili skuplje sadnice za goji pa vam nije pravo.

    Član 10.539

    @ Mirko:

    Ne treba zagrist na ovakve postove. Onaj tko se ozbiljno misli bavit poljoprivredom treba znat mislit i svojom glavom.

    @ Mladen:

    Nitko nije rekao da se goji MORA gnojit, rast će on i bez gnoja… Drago mi je što vi niste imali problema sa biljkama ali to je izuzetak, nadam se da nećete imati niti ubuduće.

    Član 13.965

    Pozdrav svima na forumu,,procitao sam sva izlaganja od pocetka do samog kraja i verujte mi da sam sad u velikoj dilemi sta da radim,inace sam planirao sad na prolece da zasnujem prvo manju plantazu Goji bobice, i jednu manju parcelu Paulovnije,brzorastuceg drveta a kasnije jos dve kulture pa sam sobzirom da sam slab poznavalac svega toga,pretrazujem po internetu i nailazim na sve i svasta i drasticne razlike ,neki hvale mnogo ,drugi kude,razlike u prinosima a o cenama da i ne spominjem, rasadnog materijala i prodaje bobica kao gotovog proizvoda,necu lako odustati od mog projekta iako sam prosle godine prevaren u pokusaju da zasadim 30 ari lesnika ,kazem necu odustati mada postoji mogucnost korekcije posto vidim da ovde ima cestitih ljudi koji su spremni drugima da pomognu,,savetima iz licnog iskustva,,ne zanosim se iluzijama o ostvarivanju bilo kakvih velikih i lakih para,znam mora se raditi,,S postovanjem Pera

    Član 13.965

    Znaci namera mi je da nabavim,,Inkubator za klijanje semena i da sam sebi proizvedem sadnece iz semena,dali sam u pravu,,neznam pa me zanima iskustvo nekog od vas,treba mi savet u izboru kvalitetnog semena ,,Goji bobica,Paulovnije,Brusnice i Aronije namera mije da zasadim svake kulture na povrsini od po 30 ari,toliko imam svoje zemlje, potrebni su mi saveti.Pera

    Član 13.965

    Da zaboravijo sam,,za one koji zele da me kontaktiraju direktno na moju mejl adresu,,gogotel@inbox.com  pozdrav.

    Član 9.407

    @petar

    Moja savet ti je da posadiš godži. Čiji odluči sam jer će trebati količine i to da se udružimo. Ali pre sadnje obavezno uradi analizu zemlje jer je od nas ona uglavnom kisela, a godži voli alkalnu osim jedne vrste. Ispravan ph određuje valjanu rodnost itd… Podizanje ph se vrši na leto Kalcifikatorom koji da je šećerana Sunoko iz Pećinaca džabe.

    Pozdrav

    Član 9.407

    Išao sam da vidim krajem februara niški godži posađen u blizini Aranđelovca. Toliko je tanan da ga ni makro zum nije mogao uhvatiti, ali je počeo da lista.

    https://plus.google.com/photos/116493602587070709169/albums/5990002221798033137/5990002308254768962?pid=5990002308254768962&oid=116493602587070709169

    Član 13.965

    Hvala ti Aleksandre ,trenutno nisam u zemlji ali uskoro se vracam i odmah po povratku krecem u organizaciju  za sadnju, pozdrav

    Član 7.782

    Mladene , kao prvo djubrivo ne prodajem vec kupujem da bih imao intezivnu proizvodnju i to uglavnom bio djubriva . Tacno je da proizvodim sadnice ali ne varam ljude i ako vec hocete ja sadnice prodajem i po 75,00din/kom u kontejnerima , po 200,00 din sadnice 30-40cm u saksijama 7×7/10 … , a slike i oglas mozes pogledati na http://beograd.olx.rs/goji-berry-sadnice-iid-552003863 pozdravljam te i zelim ti da prodas sve sadnice

    Član 7.782

    Petre , podatke koje ces naci na nasim sajtovima moras uzeti sa nin.35% rezerve posto su pojedinci zarad zarade spremni na sve obzirom da popularnost Goji-a i u Srbiji raste , dok se pre 4 god. za njega skoro i nije znalo . Ko god hoce moze da mi se javi i dodje da pogleda godzi od 1cm do 2m u rodu bez ikakve obaveze da nesto kupi ili plati .

    Član 13.965

    Hvala Mirko,znam i vidijo sam da su mnoge stvari naduvane ali sta se tu moze,,raduje me sto znam da jos uvek ima postenih i normalnih ljudi,ljudi koji hoce da pomognu i da svoje znanje podele sa drugima.pozdrav

    Član 6.219

    Poštvani forumaši, treba mi vaša pomoć.

    Kako se gaji godži iz semena? Pričao sam sa čovekom koji je iz ploda dobijao po 10 sadnica (sad da li je to istina, ne mogu da tvrdim jer ne znam), ali sam izgubio njegov kontakt. Zanima me šta sve treba da uradim da bih dobio sadnicu iz semena.

    Član 13.165

    Ja se evo po prvi put bavim podizanjem sadnica godžija iz sjemena. Doduše još uvijek učim u hodu i pravim greške.. Za evo tri mjeseca od kada su posijane prilično mi sporo napreduju iako sam pazio na temperaturu (u kući su koja se grije i pored prozora), od petnaestak mladica ostale su njih 5-6 koje obećavaju. Mislim da je bitno ne pretjerati sa zalivanjem i ne izlagati ih jakom suncu u početku.. Evo i ja čekam sada informacije od nekog iskusnijeg.

    Član 7.782

    Darko , mlade biljke ne smeju se direktno izlagati suncu , nisu otporne ni na niske temperature , a bitna im je vlaznost vazduha tako da se u kucnim uslovima u prvim mesecima obavezno gaje pod providnim zvonom bez preteranog zalivanja uz svakodnevno provetravanje da supstrat nebi pobudjavio .

    Član 13.965

    Postovani drugari,,zanima me da mi date svoja misljenja i svoja iskustva i saznanja,,kolika je razlika u  kvalitetu biljke tj.sadnice koju neko od nas proizvede sam iz semena ili reznice u odnosu na onu tehniku,,In vitro,,ako sam dobro napiso,,i zasto su naprimer te sadnice mnogo skuplje,,zanima me konkretno za Goji  i Peulowniju,,ja znam kad se proizvede neki rasad iz semena da se obicno proizvede vise ida se samo tad vrsi odabir lepsi i snaznijih billjaka,pa kolike su razlike u ,,kvalitetu ikvantitetu krajnjeg proizvoda, Pozdrav i unapred hvala,,Pera

    Član 13.165

    Hvala Mirko na savjetima!

    Član 7.782

    Petre , In vitro razmnozavanje biljaka je najsavremenije , ali i najkomplikovanije gde se u potpunosti prenose osobine biljke od koje se iz vrsnog popoljka uzima tkivo od kojeg se u laboratorijskim uslovima dobija nova biljka . Oziljavanjem reznica takodje se u potpunosti prenose osobine biljke sa koje je reznica uzeta , dok se semenom penosi 95-97% osobina . Goji dobijen iz semena prva 3-4 meseca je izuzetno nezan i da bi tu njegovu fazu preskocio ili smanjio na minimum jos pre 2 godine sam probao sa oziljavanjem i sa fitohormonom se dobio zadovoljavajuci broj oziljenih reznica , ali napredovanje tih sadnica je nikakvo kao i izbojnica odvojenih od korena tako da sam od takvog nacina odustao i uverio se da su Nemci 100% u pravu opisujuci specificnost njegovog korenovog sistema . Nacin na koji je sadnica dobijena ne znaci njen kvalitet bar kada je Goji u pitanju posto ga ima 41 varijetet . Talijani i Holandjani uglavnom razmnozavaju sirokolisni posto je bujniji i nude ga kao ukrasni zbun posto njegovi plodovi uopste nisu ukusni . Kvalitetnim semenom dobrog varijeteta i pravilnim gajenjem 5 meseci nakon setve dobicete prve cvetove a potom i plodove , ali ako je puno opteretite plodom zastace u razvoju . Kada je odabir u pitanju od dobijenih klijanaca iz semena u principu dobijem oko 75% prvoklasnih sadnica

    Član 13.965

    Pozdrav,,,ko moze da mi kaze kakvih kod nas ima sredstava za Mikorizu i Hidro gela ,,pod kojim imenima i firmama,da mogu polako da pripremam,,hvala

    Član 13.965

    ima li jos neki forum slican ovome da se moze sto korisno procitati i cuti kao ovde ,hvala

    Član 14.814

    @mirko, jel bi nam htio detaljnije objasniti specifičnosti korjenovog sistema goji-a?

    Član 9.407

    Važno za početnike! Obavezno po sadnji poprskati goji <span style=“line-height: 1.5em;“>protiv biljnih vaši i dr insekata sa </span><span style=“line-height: 1.5em;“>TONUS 2,5 g + GALMIN 100 ml na 10-15 l vode.</span><span style=“line-height: 1.5em;“> Karenca je 28 dana. </span>

     

    Član 15.441

    Pozdrav planiram saditi goji bobice i interesuje me da li ima otkupa u nasoj srbiji i koja je cena .Koliko sadnica mi treba za 24 ara i koje su bolje zbunaste ili one u stablu. Unapred HVALA.

    Član 7.782

    Pozdrav svima uz izvinjenje sto me dugo ovde nije bilo . Hrvoje , sta ima novo kod vas ?
    Marko , vec sam pisao ovde o specificnosti korena ali cu ukratko ponoviti . Samo u Srbiji ce vam ponuditi sadnice golog korena , a Nemci lepo napisali da centralni koren nesme biti ostecen niti podvijen da ne dodje do stagniranja u razvoju i susenja pa se posle ljudi pitaju zasto posadjene takve sadnice ne krecu vec samo zivotare (imam takve 4 god. stare debele su sada 2-3mm , a jednogodisnje preko 5mm)
    Dalibore , o uzgojnim oblicima vec je dosta pisano i ovde . goji je u prirodi zbunasta biljka  ali se pravilnim gajenjem sasdnica formira kao stablasica zbog vece rodnosti i lakse (jeftinije) berbe i odrzavanja . U Kini kao najvecem proizvodjacu na svetu zbunasti uygojni oblik je davno napusten i uglavnom ga gaje u uygojnom obliku forme kisobrana , a yadnjih godina je tendencija cilindricne forme i forme na tri nivoa , kao i u Nemackoj i austriji gde su uglavnom zastupljene mini plantaze od 3 do 10 ari . Broj sadnica za ovakav uzgoj se krece od 2100 do 2500 po ha zavisno od ekspozicije parcele kai i plana medjuredne obrade

    Član 7.782

    Aleksandre , najveci problem uskolisnom  Goji-u predstavljaju grinje a ni jedan od pomenutih preparata ne deluje na njih . Doduse proletos sam posle 3 god. prvi put video na nekoliko mladih biljaka u plasteniku vasi ali one su lako uocljive i lako ih se resiti pa ne predstavljaju neki problem

    Član 10.539

    Pozdrav ekipa!

    Kod mene ništa novoga, svi radovi su do sada stajali jer vrijeme nije dozvoljavalo ništa. Imao sam opet plamenjaču  i to sam riješio bakrom u dva špricanja.  Čuo sam se sa još dvojicom kolega i imali su isti problem. Uši za sada nije bilo, vjerojatno zbog hladnoće i kiše, prošle godine sam ih rješavao koprivom.

    Cvjetanje je krenulo pred koji tjedan a ima i nešto bobica zelenih.

    Otkopao sam jedan lychium chinense da vidim kakav korijen ima goji i nema centralnog korijena već su išla 4 korijena bočno na dubinu od 30-40cm.

    Mirko, kako rješavaš problem pucanja plodova?

    Član 15.441

    Mirko hvala na odgovoru ali se mozemo valjda dogovoriti o daljoj saradnji i otkupu goji plodova.Ja bih za pocetak krenuo sa 24 ara a imam ukupno 1.5h obradive zemlje.Jedino me strah za otkup da necu moci plasirati robu.Pozdrav.

    Član 15.496

    Kakvo zemljiste trazi goji bobica …

    Član 1.790

    Što se tiče pucanja plodova,a da nije graška u navodnjavanju ili previše kiše,ima organsko sretstvo za to.Ako rešava problem pucanja plodova trešnje rešiće i to isto kod Gođija.

    Član 10.539

    Goji traži ocjedito i alkalno tlo (pH 8.2) .

    Kako se smije a kako ne smije navodnjavat? Moje biljke dobe svaka 3 dana 20l vode po m2. Nije bilo nešto pretjerano pucanja ali je bilo, htio bi to svesti na minimum. Kako se to rješava kod trešanja, koje sredstvo?

    Član 12.534

    Zoki

    Gaio bi godji bobice u podnozju Avale zemlja je trece klase nije obradjivana 7 godina poceo bi sa 20ari. koje su prednosti jesenje sadnje akoje prolecne,,kakva priprema zemljista je potrebna.Ima li neko iskustva sa Ljubom Jovanovicem iz Nisa da mi javi,posto on nudi i otkup pa me iteresuje jel to fukconise!

    Član 16.949

    Ove godine radi velike kiše (u Dalmaciji) mala sam problem s sivom plijesni na goji bobicama i nešto kao miner na limunuovu listu. Upotrebila sam novi recept koji sam dobila od susjede. Također sam tretirala i paradajz, tikvice, grah i ostale biljke i sve su se preporodile:

    1 l vode

    1 čajna žlica ulja (može suncokretovo, biljno…)

    1 čajna žlica octa (sirće)

    1 čajna žlica deterđenta za posuđe

    1 čajna žlica sode bikarbone

    Sve promućkati i bez straha od trovanja prskati biljku. Pokazalo se kao dobar fungicid (plijesni) i insekticid (lisne uši).

    Da li netko zna zašto mi goji stari 3 godine cvjetaju cijelo ljeto a od ploda ništa?

    Član 9.407

    @zoran

    To što zemlja nije obrađivana 7 god ima svoje prednosti i mane. Ja imam godži u Stojniku (Aranđelovac) pa možeš da svratiš i pogledaš, a i da razmenimo iskustva. Možeš da me kontaktiraš putem fb stranice Goji bobice Srbija.

    Član 8.637

    Mirjana

    Moje iskustvo kaze, goji ne radja ili je u hladovini ili ga nisu otkrile pcele/ose  koje vrse oprasivanje

     

    Član 10.539

    Da li netko zna zašto mi goji stari 3 godine cvjetaju cijelo ljeto a od ploda ništa?

     

    KIša, nema pčela, nedostatak bora… hm, Dalmacija, mogla bi i bura strest cvjetove, čuo sam da imaju problema sa npr. bademima, ali nebi bio cijelo ljeto problem. Najvjerojatnije je do kiše i onda po malo ovi ostali čimbenici.

    Da je do hlada nebi bilo cvjetova a ona cvjetove ima.

    Član 12.534

    Aleksandr

    Dal mogu da se smanje troskovi sadnje ne dodavanjem supstrata, hidroyela zeolita,mreza i sistema za navodnjavanjem

    Član 10.539

    Ako ne stavis navodnjavanje u godini kao prosloj ce ti biljke uvenut ili zakrzljat, u godini kao ovoj ce ti hidrogel izbacit biljke iz zemlje. Bez mreze ce ti tuca u godini kao ovoj sve potrgat a sta ostane ce pojest ptice.  :-)

    Sve napomene za vrijeme se odnose na HR.

    Mislim da ti hidrogel ne treba ako imas navodnjavanje, ako mislis zaljevat kantom onda bi ga bilo dobro stavit. Goji svakako prvih par godina treba navodnjavanje osim u godini kao ovoj, ne ponovila se nikada.

    Mislim i da su supstrati i zeolit suvisni, napravit gnojidbu kako treba i to je to.

    Član 12.534

    Hrvoje hvala na savetima .Kise je bilo i kod nas u Srbiji .Pozdrav!

    Član 17.219

    Pozdrav svima,

    zamolio bih Vas ako znate nekog ko vrsi otkup goji bobica, da mi napisete kontakt, nemam velike kolicine, uglavnom imam susene oko 10kg ali bice jos…

    Hvala!

    Član 9.407

    @vladimir Javi mi se na arki258@gmail.com Aleksandar

    Član 7.704

    ponovo aktuelizujem tvrdnju da su Nislije napravile dobru kampanju zaprodaju sadnica.Sve ostalo je prazna prica.Evo vec 3 sezone nisam video plod koji se odrzao.Artikl ikomercijalnost.Naucna fantastika

    Član 9.407

    @stefan Ne bih da komentarišem nišlije ali sadnice koje sam ja kupio (ne od njih) su odlične i uskoro kreće III berba. Rodnost je takođe odlična kao i ukus, veličina i boja. Bobice nakon branja su sveže bez peteljke u fružideru oko 10 dana a s peteljkom i duže.

    Član 13.905

    aleksandre može li na mejl milosavramovic82@gmail.com neki kontakt za dobavljača za sadnice

    Član 17.504

    Pozdrav svima !

    Ja sam nov u ovom pa me dosta stvari zanima . Zasadio sam 28 probnih sadnica kupljene u AS unio Subotica 24 maja ove godine i jako sam zadovoljan . Do danas sam ubrao 32 kg a biće još sigurno 5-6 kg. Od svega ovoga sam prodao samo 10 kg u svežem stanju .  Interesuje me kako se priprema Godži  za sušenje kao kandirana ili polukandirana  ???

    http://youtu.be/AKKwqzA1L60

     

    Član 17.219

    Pozdrav Ferenc,

     

    Ja sam iz Kisaca, ja imam 144 sadnice takodje od AS uniona. Kontaktiraj me na vladimirceman91@gmail.com

    Član 17.504

    Dali je neko našao neko veće tržište za otkupljivanje svežih ili sušenih Godži bobica ?

     

     

     

    Član 17.504

    Za one koje neznaju gde da kupe sadnice Godži bobice pogledajte video !

    http://youtu.be/OFL1q0ZcYiA

    AS unija Subotica ***

    Član 10.539

    Prijatelj ima posađene Q1 i NB1. NB1 su se pokazale puno otpornije na bolesti tj. nije ih ni bilo ove godine za razliku od Q1. Ali NB1 ima nedostatak a to je da je okus nikakav naspram Q1. Rekao je da ne zna kome ce prodat NB1. Kaze da se toga i bojao jer kad je isao do Stevana da mu pokaze nasad je ovaj nesto muljao i otpeljao ga kod nekog drugog covjeka. Taj je rekao da prodaje kilu po 60e a imao je neobrane grmove gdje su bobice gnjilile. Izgovor je bio da nema vremena brat , halo, za 60e po kili nema vremena brat?

    Član 7.782

    Hrvoje ,

    ne vredi se ovde truditi jer sto je veca laz to ljudi vise veruju , a zahvaljujuci tome (prevarama) u Srbiji smo unistili Goji pre no sto je i zaziveo . Znam coveka koji je proletos iskrcio150 kom sirokolisnog starog 2 god. a znas da imam nekoliko i njih da bi ljudi probali i uverili se i veruj da je proletos covek koji je kod mene kupio 500 sadnica kupio i 100 sirokolisnog i ako je prosle godine probao i jedan i drugi plod . O ceni od 60Eur je suvisno komentarisati posto se u Beogradu na pijaci i prosle i ove godine svez prodavao po 100 Din 100gr ili preracunato 8,50Eur/kg , a tek prica o susenju je jos apsurdnija . Zbog svega toga izbegavam da i ovde komentarisem (doduse nisam ni imao bas puno vremena)

    Tebi veliki pozdrav

    Član 9.407

    @mirko

    Slažem se da godži prati negativna kampanja, ali benefit koji korisnici imaju polako se širi. Ne znam na kojoj pijaci je godži 100g/100din, jer je na Kaleniću bio 100g/350din. Ja prodajem svež 500 g za 800 din, a 500 g za 1500 din. Prodaja ide dobro ali samo preko prijatelja i njihovih prijatelja, dok kod prodavnica zdrave hrane nisam imao sluha jer je svež. Probao sam i da ponudim domaći sušeni ali ne može cenovno biti konkurentan sa kineskim. Čak jedna firma iz Leskovca pravi matični sok od kineskog sušenog godžija?!

    Imam info da će se sl god posaditi veći br novih plantaža, pa će biti valjda i nekog otkupa.

    Član 10.539

    Ja sam imao 2 širokolisna i nakon prvog roda sam ih izvadi, jednostavno nije par uskolisnom. U HR bi sušenje dobro prolazilo i mogao bi ga plasirat u dućane, sve se više cijeni eko proizvod. Kao što je Aleksandar napisao problem je u dućan plasirat svježi  jer ne drže svi svježe voće za koje vrijede posebni propisi a drugi razlog je što brzo kalira. Osobno sam sa plasmanom u dućane imao problem što još ove godine nisam imao eko certifikat a uz to ću im na godinu ponudit da ću goji ukoliko ga ne prodaju u roku od 3 dana uzet nazad pa ću ga preradit u sok.

    Mene u HR je sada strah g. Vladića koji ima nasad Q1 i ove godine je zasadio nasad NB1 a preprodaje i sadnice za AS Union. Imao je urod od 60kg koji je došao u 10 mjesecu, taj goji zbog svojih karakteristika i nedostatka sunca u 9 i 10 mjesecu ne može valjat. Tko proba taj goji svjež više neće kupovat nikakav. I sam g. Vladić je priznao da okus jako zaostaje na Q1. Iz tog razloga i Bugari rade na novom hibridu koji će biti ukusniji.

     

    Zato ljudi, prije nego kupite sadnice prođite kod onoga tko ih prodaje i probajte plod te razmislite kome ćete to prodat tj. koliko god to zdravo bilo tko će vam platit recimo 10e za kg. Da se razumijemo, NB1 je izuzetno otporan i dobro rodi, kod prijatelja nije nijedna biljka obolila ove godine dok je Q1 bio uništen od bolesti.

    Član 17.504

    Dali neko zna u koju klasu pripadaju sadnice od AS unia ? Ja sam do današnjeg dana obrao 39 kg sa 28 sadnica . Od toga sam prodao samo 10kg sveže u Novom Sadu ostalo sam sušio . 100gr – 200 din . A sušene prodajem za 300 din 100 gr .

    Svaki dan pojedem 20 svežih bobica – za 3 ipo meseca sam skinuo 10 kg .

    Dali je neko probao da izvadi izdanke i da ih presadi ? Koliko će te sadnice roditi ?

    Ovako ja sušim moje Godži bobice .

    http://youtu.be/35PX-I4bhJA

     

     

    Član 9.638

    Poštovani,

    želeo bih da objedinim sve informacije vezane za uzgoj i preradu goji bobica. U tu svrhu sam pokrenuo internet stranicu http://www.godzibobice.rs. Trenutno sam u procesu popunjavanja podataka pa bih voleo da mi date Vaše predloge i sugestije kako to što bolje da uradim. Sve ideje mi možete poslati na mail info@godzibobice.rs.

    Unapred zahvaljujem svima.

     

    Član 20.738

    Pisi kuci propalo je,to je prica sa godzijem. Godzi donosi zaradu samo prodavacima sadnica,spada u grupu biznisa sa cincilama’nojevima,paw-paw bananma i drugim.Braco drste se sljive,tu je nasa buducnost,a ne neke belosvetske novotrije.

     

    Član 7.704

    Pisali ili ne Mirko je u pravu.Jedino sto podrzavam je za svoje potrebe ,radoznalost i eventualna individualna korist zdravlja radi.Cak i da postignemo neku ekonomsku profitabilnost u ovako koncipiranoj drzavi mislim nije moguce.Ostavljeno je na pojedinacno sksperimentisanje

    Član 9.421

    ako  neko pouzdano zna da li će neko otkupljivati godži bobice

    ovogodišnjeg roda i po kojoj ceni ja bih zamolio za kontakt,imam zasadjeno 55

    sadnica i očekujem rod i do 150 kg prema proceni prof.Bošnjaka,pozdrav

    za sve proizvodjače Godžija

    Član 9.407

    @zoran Mlada je to biljka za toliki rod jer cela biljka će da ti polegne. Otkupa nema i nema naznaka. Jedan je prodao 1t prošle god po 6 evra/kg ali ni do danas nije dobio veći deo novca.  Tako da…

    Član 17.504

    Pozdrav svima . Evo da vam pokažem kako ja  zalivam godži bobice kap po kap samo pazite da vam nepukne crevo kao meni :) .  https://youtu.be/gQwJAC0QUqY

    Interesuje me dali neko zna dali će mi preživeti biljke ?

    Član 17.504

    Pozdrav svima . Evo da vam pokažem kako ja  zalivam godži bobice kap po kap samo pazite da vam nepukne crevo kao meni :) .  https://youtu.be/gQwJAC0QUqY

    Interesuje me dali neko zna dali će mi preživeti biljke ?

    Član 9.407

    @Ferenc Godžiju višak vode dovodi do truljenja :-( Ti si to sve vrlo uredno držao ali mislim da si ili mnogo zalivao ili imaš podzemne vode jer ti je list svetlo zelen a biljka sitna. Ne znam da li si zadio prihranu? Godži ima veoma dug i debeo koren (skoro kao cigara) i ne prija mu mnogo voda koja ga guši ali mora da se zaliva 2-3 puta nedeljno. Meni su 4 (od 240) sadnice istrulile jer su posađene gde je nekada bio panj i u toj ¨rupi¨ se voda dugo zadržavala. A ostale sadnice su sada visoke 160 cm i uveliko puštaju rodne grane. List godžija treba da je tamno zelen, širok i čvrst.

    Baci oko njega NPK 15:15:15 i izriljaj ašovom i folijalno kalcijum + mikrobiološko đubrivo. Piši mi na arki258@gmail.com ako ti treba još neki info.

    Član 17.504

    Šta ćemo raditi ove godine sa toliko plodova ? 

    Član 10.539

    Mirko jel imaš što sadnica, veličina, cijena?

    Član 24.911

    a

    Član 24.911

    Da se osvrnem na komentar gsp Hrvoja:
    Kao prvo ja sam taj Vladić kojeg Hrvoje spominje i citira. Zato bih molio Hrvoja a i druge ubuduće, ja što imam javno za reč, ja ću reći a netreba mi nikakav “pismonoša” ! Osvrčem se na dio teksta gsp. Hrvoja
    “Mene u HR je sada strah g. Vladića koji ima nasad Q1 i ove godine je zasadio nasad NB1 a preprodaje i sadnice za AS Union. Imao je urod od 60kg koji je došao u 10 mjesecu, taj goji zbog svojih karakteristika i nedostatka sunca u 9 i 10 mjesecu ne može valjat. Tko proba taj goji svjež više neće kupovat nikakav. I sam g. Vladić je priznao da okus jako zaostaje na Q1. Iz tog razloga i Bugari rade na novom hibridu koji će biti ukusniji.”
    –       Nije NB1 nego je GB-1(JB1)
    –       Okus ploda GB-1 I NQ-1 (Q1) je različit ali ne opet toliko različit kako Hrvoje piše da se on ne može konzumirati. Točno je da je 2014 plod bio koma što se okusa tiće ALI, ja sam tek u 6 mj 2014 posadio GB-1, pa dok su se sadnice razvile tako da je plod došao tek u 10 mjesecu u vrijeme kad nema dovoljno sunca da se šečer u bobicama razvije !!!!!! Dakle prva godina nije reprezentativna godina što se okusa ploda tiće. Što se same sadnice GB-1 tiće ja sam zadovoljan. Ove godine što se okusa ploda tiće je sasvim druga priča. Plod je došao u normalno ljetno vrijeme a I ljeto je bilo normalno i okus je nešto sasvim drugo. Osobno meni je NQ-1 presladak, sladak je kao med dok mi je GB-1 što se okusa tiće puno izbalansiraniji.
    Dakle da rezimiram izjavu gsp Hrvoja donekle se sa njom slažem samo nakon teksta gsp Hrvoja koji je objavio steče se pogrešan dojam pogotovo kad kaže:” Tko proba taj goji svjež više neće kupovat nikakav.” Dali Bugari rade na novom hibridu ? Iskreno ja to neznam ! 

    Član 26.952

    Pa gde ste…kajko je prošla ova sezona?

    Član 27.300

    GOJI ORGANSKO SEME!! PRODAJA!!! POVOLJNO!!! 50 KOM 150 DIN

    Član 27.300

    GOJI ORGANSKO SEME!! PRODAJA!!! POVOLJNO!!! 50 KOM 150 DIN

    https://www.facebook.com/tamara.minic.5070

    Član 9.407

    Evo i ja da se malo osvrnem na ovu godinu. Zasadio sam 234 sadnica godžija GB1 maja 2014 3×3 i imao sam malo ploda. Slobodno može da se zasadi 3×1 m tako da sada popunjavam praznine, i mora špalir da se uradi.

    Ove godine mi je baš rodio i ubrao sam 560 kg i pored toga što su ga vrapci jeli a i nešto mi je opalo zbog suše. Ukus je veoma sladak od sredine jula do septembra, kasnije malo gorči ali je i dalje sladak. Tek u novembru je gorak ali taj nije ni bio za prodaju.

    Što se tiče reklamiranja, svi su zatajili i očekuji da im neko da rešenje a Artifud iz Leskovca se već širi s uvoznim iz Kine. Prodaja ide onako, tj svež se traži ali ne mnogo, kao džem mora da je bez šećera a najviše su mi tražili sušen. Sad i tu ima raznih ljudi i sam ukus osušenog im se ne sviđa ali onda im je džem draži.

    Moja proizvodnja je organska i dosta je komlokovana jer plod može do 3 dana da bude svež tako da ima jako mnogo cimanja oko njegove prodaje u svežem stanju. Veoma brzo truli. Od bolesti najgora je plamenjača jer biljka stane sa rastom, a sa pepelnicom se bori. Od insekata s proleća prisutne su biljne vaši a kasnije grinje. Sve to sam manje više uspešno rešavao „čajem“ od koprive, maslačka i belog luka.

    Ko bude želeo da sadi najbolje sadnice su iz reznice (povoljnije) ili kulture tkiva (skuplje) i da ih kupi od nekog ko već ima zasad i prodaju godžija. To kažem iz razloga jer mi se dosta ljudi javilo na fb sa pitanjem što nema ploda i ispostavilo se da im je prodat parkovski „godži“ koji je samo žbun sa istim oblikom lista i cveta ali nema ploda. Tako da vodite računa o tome.

    I još nešto važno, žbunasti godži GB1 nikako ne orezivati dok je zelen i raste, već ostavljati samo 3-6 grančica a ostale zakidati. Orezuje se kasno u jesen kada mu opadne sav list ili je opalo 80% do zemlje, jer godži rađa na jednogodišnjim lastarima. Mogu i grane na jesen da se orežu na 50-80 cm ali će vam se na proleće jako užbunati, pasti (ako nemate jak špalir) i biće veoma teško za branje.

     

    Pozrav

    Aleksandar

    Član 7.782

    Dali neko ima vece kolicine svezeg godzija za prodaju ?

    Član 9.638

    Poštovani Mirko,

    imam veće količine svežih goji bobica na prodaju. Možete mi se obratiti putem maila info@gojibobice.rs ili preko kontakta koji možete pronaći na sajtu http://www.gojibobice.rs.

     

    Član 31.534

    mozda malo kasnim sa idejom o uzgoju goji bobica, ali ipak bi krenuo sa nekom manjom kolicinom, pa me interesuje da li ima neko ko odkupljuje goji u srbiji?

    Član 31.843

    Postovani svi

    Evo i ja spodelim svoje iskustvo. Moja plantaza je na ukupnu kolicinu od 4ha, i imam negde oko 7.500sadnika sorte Lycium Barbarum JB1. Kakav god da je ukus meni i pretpostavljam i vecinom od vas koji ste poceli da gajiti ovu vocku interes i profit jako bitan, zato sto jedini problem koji imamo mi na Balkanu je da smo razdvojeni, individualni svako po svome, i da nam uvek neka budala od prodavca sadnika do garantovanog otkupa na cenu od 2eur, soli pamet i drzi monopol na trzistu. Moja plantaza je u okolini Skoplja. Zemlja je crvena i jako tesko se obradjuje ali pa zato mi je plod jako ukusan i ove godine prva berba koja traje vec 15dana je extra kvalitetom. Detalji o nsoj Plantazi Gjorgjievi pogledajte na http://www.gojiberry.mk. Ono sto zelim da pitam sve vas je da sam verovatno dosao do kontakta sa jednim kupcem koji hoce zamrznuti Goji, organskom proizvodnjom bilo da je u konverziji ili full sertifikat. Ukoliko imate ponudu kolicine i cene molim vas da mi javite sanse koliko mozete da isporucite meni u Makedoniji do 1-og roka 15tog Septembra. i do drugog roka 15tog Decembra. Molim vas budite precizni ako vam je u interesu. Ono sto je jasno da mora da bude jako cisto obran i da nema ni lisca ni grancica. Ako ne bude ovo ispostovano nece biti nista od biznisa. Poslacu sliku kako treba da izgleda. Moj mail je info@goji berry.mk moj mobilni je +389 76 313 900. Nadam se da kupac nije neki prevarant pa cu otvoreni reci utiske nakon sastanka. Eto vrlo otvoreno i u muku da plasiramo ovaj proizvod koji zahteva mnogu muke, a jos nije prosao svoj put do kupca kod nas. Hvala na interesu. Pozdrav

    https://www.facebook.com/Plantaza-Gjorgjievi-Organic-Goji-Berry-1630756423875396/

    http://www.gojiberry.mk/

     

    Član 31.843

    Postovanje svima. Dali zna neko da preporuci nacin susenja u klasicnoj susari koja radi na struji ili suncanu energiju. Na koliko stepena i vlaznosti se osusi. Hvala

     

    Član 32.140

    Postovanje Mirko,

    Imam vece kolicine svezih goji bobica na prodaju. Ako ste zainteresovani mozete me kontaktirati putem maila fdanamaria@gmail.com ili putem facebook stranice https://www.facebook.com/goji.bobice.proizvodnja/

    Srdacan pozdrav!

    Član 25.478

    Postovanje svima

    Posle duzeg vremena resih da se javim i da  razmenimo misljenja . Imao sam 400 sadnica  tog ,,famoznog,, goija i sada imam samo dve . Sve sam povadio i pobacao. Nemojte  misliti da sam pogresio. Nisam medju prvima u Srbiji  sadio goji nego prvi . Jos kada je nas  sumarski ing. Milovan Bosnjak na institutu Biotree u Bugarskoja radio na  najnovijoj sorti ja sam  od njih dobio sadnice . Imao sam oglednu parcelu  za gajenje tog hibrida . na forumu Svet biljaka forum sam postavljao slike  i dosta toga  napisao. Samo  sa jednog zbuna  sam imao tacno 14 kg. plodova . Jedne godine  sam sav rod  bacio jer niko nije  hteo da kupi. Druge godine  ostavio  pticama i  sudbini a onda je radilo ,,sekirce,, i trnokop. na ovom forumu godinama pisem i savetujem da se ne zalicete i sadite vece povrsine  pod bilo kojom kulturom  za koju nigde u svetu  nema organizovanog otkupa . Ko ce bre da otkupljuje  plod goija . Smesno . Mnogo je jeftinije da  se uveze iz Kine nego da se bere i preradjuje  kod nas na Balkanu. Tako su nam na sva usta  davali savete o  podizanju plantaza  pod aronijom a posle  nista . Ni aroniju niko ne otkupljuje . To sto pricaju da je otkupljuje Mika ili Tika   je samo zavaravanje naroda .

    Tacno je da  plod goija  sadrzi neku materiju koja  sprecava glaukom u starosti ali  da  leci sve  sto neki pisu  to nema veze. Posto zivimo u takvoj sredini tj. svako vuce na svoju stranu  sta  zapravo  mi balkanci  dobijamo od  te famozne evrope. raznorazne  izmisljotine i gluposti. Pa jos kada mi neko kaze da po evropskim zemljama masovno sade  plantaze goija i aronije a  o podizanju zasada lesnika inficiranim  micelijumom tartufa  ja odlepim. ne dozvolite narode moj sa brdovitog balkana da vas belosvetski ,,kurajberi,, vuku za nos  i ubedjuju u nesto sto nema veze svezom. 21. je vek . ne dva puta nego  pet puta razmislite  pre nego pocnete  sa uzgajanjem  neke od kultura . Necu da imenujem pojedince sa ovog foruma posto se poznajemo  ali  dokle vise sa  ovakvim  zajebancijama …. Necu da krijem ni moje ime  jer govorim istinu vec godinama ali retko ko da  slusa …….

    S postovanjem Nenad Sinadinovic juzna pruga Leskovac

     

    Član 25.478

    A za one koji zele da  se i pored mojih saveta bave ovom biljnom vrstom da  povedu racuna sta  i od koga kupuju . Mnogi  seju seme  Lycium barbaruma i prodaju sadnice . tako nastala biljka ima sitan plod ili nema uopste roda na biljci. Ova biljka se  najlakse razmnozava reznicama i tako prenosi  sve osobine roditelja .

     

    Lepo je imati u dvoristu  sadnicu /dve  za svoje potrebe i nista vise . Moja supruga  stavlja plodove u ajvar i obavezno u variva [ supe i corbe ] kao i u razne umake . Deca jedu a ali ja ne .

     

    S postovanjem Nenad Sinadinovic .

    Član 9.407

    Nenade upravu ste! Nema otkupa (za razliku od Makedonije) tako da i ja savetujem da se ne zaleću sa desetinama ari pod godžijem. Za okućnicu je dovoljno 10-20 sadnica.

    Ja sam prodavao svež i smrznut godži preko prodavnica zdrave hrane ali na poštenog nisam naišao. Sve prevaranti koji mi još uvek duguju novac od prošle godine.

    Godži jeste zdrav za jesti i to nema sumnje, ali o zaradi ni govora.

     

    Pozdrav

     

    Član 32.964

    Zdravo,

    Ja sam biskup T.D Jakes, privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredita. Jeste li u bilo kakve financijske teškoće? Treba kredit za konsolidaciju duga, po stopi od 2% izgradnje, nekretnina kredit, refinanciranje, osobne, poslovne svrhe ili hitne novac? Jeste li poslovni čovjek ili žena koji su mislili na širi svoj posao nudeći kreditiranja svih vrsta. ako je zainteresiran kontaktirajte nas danas putem (bishopjakesloancompany@gmail.com)

    Član 451

    Goji bobice su jako dobre za izradu visokokvalitetnih sokova, same i/ili u kombinaciji sa drugim vocem. Radio sam na tome i dobijaju se fenomenalno ukusni i zdravi sokovi. Sokovi su vec uveliko zaziveli na trzistu i dobro su prihvaceni od potrosaca. Sokovi su potpuno prirodni i zdravi, pa se najvise preporucuju deci i mladima.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.