• Autor
    Članci
  • Član 4.409

    Ako sam nešto propustio, molim kolege da me upute, ovako više ne ide: Pravilnik 31/2012 u čl. 81 kaže šta sve može u barene a čl. 89 – Grubo usitnjene bаrene kobаsice su proizvodi od mesа čiji nаdev sаčinjаvаju grubo usitnjeno meso, mesno testo ili mesnа emulzijа i čvrsto mаsno tkivo. Da li neko ima rešenje za kožice i/ili MSM? Kako napraviti kobasice?

    Član 7.647

    ………… recite narode gde da kupim knjige sa recepturama za virsle,salame i tehnologijom proizvodnje istih

    Član 3.916

    ili nadjite tehnologa, ili ostavite mail, pa cu vas kontaktirati, tesko da cete recepte naci u knjigama!

    Član 728

    Postovani,
    ima li ko iskustava oko skupljanje omotacha virshle tokom chuvanja u komori za odrzavanje na +4C. Nabiranje omotasha se javlja nakon nedelju dana. To smeta izgledu proizvoda i nije atraktivan za prodaju.
    Pozdrav!

    Član 4.588

    Navedeno se dešava jer proizvod uslijed cirkulacije zraka kalira (voda isparava), ovitak se ne stišće, pa se zato nabire. Navedeno bi spriječili pakiranjem proizvoda u nepropusnu foliju. Ukoliko proizvod prodajete u rinfuznom pakiranju, dok ga čuvate u komori prekrijte ga najlonom, pa ćete barem djelomično spriječiti kaliranje.

    Član 728

    Hvala Martina!
    Ima li ko predlog recepturu bez primene svinskih sastojaka.Da li je mozda udeo skroba velika pricina za prerano skupljanje virshle ( 2,5% kompirovog skroba u 100 kg mesnog testa. Stavljamo ga na kraju kuterovanja na +12 C).
    Pozdrav!

    Član 4.738

    Vesna,mogu se napraviti kobasice bes svinjskih sastojaka vise vrsta, ali ovo nije mesto za davanje gotovih receptura. Udeo skoroba je zadovoljavajuci. Resenje problema je uglavnom vec dato, a to je omotac. Moj e-mail je zsmalenicin@stcable.net

    Član 4.409

    Viršla vrlo teško kalira ako je u poliamidnom omotaču. Za propustljive omotače je karakteristično da, usled gubitka vlage, dolazi do naboravanja. Naboranje može doći zbog uticaja hlađenja već odmah nakon pasterizacije. Skrob u viršli može da pravi problem kod potrošača, oni je predugo „kuvaju“ jer ne jedu „živu“ viršlu. Zbog tog „kuvanja“ preporučljivo je dodati i malo loja u svinjske viršle (oko 5% je dovoljno).

    Član 4.738

    Aman ljudi, nemam nista puno protiv diskusije na ovoj remi, ali neka mi neko odgovori od kada je virsla grubo usitnjena barena kobasica????

    Član 4.738

    Da se vratimo na temu: za z.stefanic : tacno je da pravilnik u cl.81 definise jedno, dok cl.89 suzava. Medjutim vec cl. 94 daje vise mogucnosti koje pak opet nisu u skladu sa cl.89.( prosiruje ga). Ipak pomoc, ako dodje stani pani mozemo pronaci u cl.18. Pozzz :-)

    Član 4.409

    Za zsmalenicin: to su se malo Milena i Ivana našalile!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.