• Autor
    Članci
  • Član 132

    Pozdravljam. Ja sam Vam htio poslati jednu prezentaciju o HACCP-u i jednu univerzalnu formu u prehrambenim industrijama gdje je skoro svi primjenjuju. Zbog ograničenja datoteke na forumu nije moguće da Vam pošaljem. Ostaje samo na E-mail. Pošaljite E-mail i da Vam pošaljem.

    Član 132

    Interesira me implementacija HACCP u mlecnoj industriji.Neka strucna literatura u elektronska forma,cek liste za proverku,preduslovne programe i sl.

    Glavni urednik

    milk, dobrodošla na forum. Vašu temu o haccp-u sam iz Uputstva za korišćenje foruma prebacio u HACCP forum. Mislim da je jasno zašto sam to uradio. Što se tiče stručne literature u vezi HACCP-a evo nekih korisnih stranica:

    Veoma korisna literatura za upoznavanje sa HACCP-om
    https://www.tehnologijahrane.com/literatura/kvalitet-i-analiza-namirnica
    Forum posvećen HACCP-u
    http://www.ifsqn.com/forum/index.php?s=4fd38b1f89310b9c1fcd18f58e68f404&showforum=82
    USDA
    http://fsrio.nal.usda.gov/document_fsheet.php?product_id=155

    Član 108

    milk,
    o HACCP – u imam CD ( materijali sa seminara – Quality Management Series HCCP Course Material Trainee`s version 1.0 ) , meni su ovi materijali itekako dobro došli. Verzija je na Hrvatskom i engleskom jeziku.

    Pozdrav!

    Član 132

    Hvala Dalmina,

    Ali gde mogu da nadzem taj materijal.

    Pozdrav,

    Član 39

    Molim da me uputite kako bih mogao da dođem do informacija o firmama koje rade uvođenje HACCP-a u mini mlekarama tj. koje su najpovoljnije, jer posedujem mini mlekaru koja radi par meseci,a kapacitet je 2000 lit. dnevno.

    Član 96

    Jedna od firmi koje uvode HACCP je "Centar za ispitivanje namirnica" d.o.o. – Beograd
    Kontrakt telefon: 011/2625-077

    Pozdrav

    Član 236

    Pozdrav!
    Kako je HACCP moja sfera interesovanja i moj poziv, to vas mogu posavetovati da budete izuzetno obazrivi kada je u pitanju izbor konaslting agencije kojoj ćete poveriti uvođenje HACCP-a u vašu organizaciju. Postoje agencije i „agencije“. Nemojte da vas prilikom izbora rukovodi „širok osmeh“, obećanja da će biti laka implementacija i niska cena, već referenc lista agencije.
    Pogotovo se čuvajte onih koji su postali konsultanti tako što su posetili jedan seminar od tri dana… Verujte, svaka firma je različita. Ja se bavim HACCP-om već par godina, a ponekad mi je potrebno i po nekoliko dana da bih rešila neki problem.

    Član 216

    Pozdravljam. Ja mislim da je ova knjigaKvalitet i analiza namirnica dobra i da je pravo korisna za Vas. Gospodin Grujić tj. autor, već nekoliko godina je u ovoj problematici oko implementacije HACCP-a. Posjedujem njegovu knjigu. Dobro bi bilo da je kupite. Malo toga ima na internetu oko stvari koje Vi tražite. Obično taj materijal i upute daju agencije koje vrše edukaciju za HACCP Manager. Jedna od takvih u Sarajevu je BioBase d.o.o. Imao sam još jednu ideju koja bi Vam knjiga pomogla a u kojoj je učestvovao gospodin Grujić. To je bio neki projekat i u okviru njega izdata je knjiga. Ona je dvojezična Bosansko – Englesko izdanje. Javit ću Vam o kojoj se knjigi radi.

    Član 28

    Pozdravljam. Ja mislim da je ova knjigaKvalitet i analiza namirnica dobra i da je pravo korisna za Vas. Gospodin Grujić tj. autor, već nekoliko godina je u ovoj problematici oko implementacije HACCP-a. Posjedujem njegovu knjigu. Dobro bi bilo da je kupite. Malo toga ima na internetu oko stvari koje Vi tražite. Obično taj materijal i upute daju agencije koje vrše edukaciju za HACCP Manager. Jedna od takvih u Sarajevu je BioBase d.o.o. Imao sam još jednu ideju koja bi Vam knjiga pomogla a u kojoj je učestvovao gospodin Grujić. To je bio neki projekat i u okviru njega izdata je knjiga. Ona je dvojezična Bosansko – Englesko izdanje. Javit ću Vam o kojoj se knjigi radi.

    Pozdrav za g-dina,
    firma Bio Base je jedna jedina u BiH koja radi takve edukacije, i koja je skoro dobila i priznanje za iste. Dobitnici su Zlatne ugostiteljske krune. Na stranici http://www.biobase.ba možete naći i referens listu koja svjdoči o kvalitetu firme.

    Po pitanju HACCP-a u mljekarstvu teško je pronaći literaturu, mislim da se sve ipak najbolje nauči kroz praksu.

    Član 224

    Pozdrav svima,
    mislim da je konsultantska kuća BH Quality Division of Džana Trade lider u konsaltingu za HACCP u oblasti mljekarstva u BiH a i šire. Trenutno rade implementaciju u MILKOSU. Za dalje informacije http://www.bhq.ba

    Član 28

    Koliko ja znam, a znam dovoljno, BH Quality se baš i ne bavi HACCP-om, više su u polju ISO 9001. Svaka čast na implementaciji u Milkosu, koja je usput da Vas obavijestim i završena. Stoga srdačno preporučujem konsultantsku kuću Bio Base koja 28.01. u Sarajevu organizuje seminar na temu HACCP u mljekarskoj industriji.

    Član 53

    Mislim da u Srbiji nije uopste jeftino uvodjenje HACCP sistema, za razliku od zemalja u okruzenju mislim da se kod nas krece oko 5 000eura, da li je to istina

    Glavni urednik

    Cijene se kreću prema veličini firme. I nije istina da se kod nas cijene kreću oko 5.000 evra. Za manje firme cijene se znatno niže od 5.000 evra.

    Član 1.868

    DRŽAVA DAJE DO 20.000.000 dinara
    Onima koji u ovoj godini nameravaju da investiraju u preradu mleka i mesa, nakon obavljenog posla, odnosno izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata, nabavke novih mašina i opreme, država će vratiti polovinu uloženog novca. Minimalna vrednost te investicije mora da bude 200.000 dinara, bez PDV-a, a onaj ko prođe na konkursu, uđe u ovaj posao i valjano ga obavi, može dobiti podsticaje do 20.000.000 dinara.
    Naime, Vlada Srbije je pre nekoliko dana usvojila Uredbu o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava kroz investicije u prerađivačke kapacitete za preradu mleka i mesa u 2010, radi proširenja i unapređenjaa aktivnosti u preradi mleka i mlečnih proizvoda i mesa i mesnih proizvoda.
    Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim Uredbom, imaju preduzetnici i pravna lica – razvrstana kao mala pravna lica u smislu zakona kojim se uređuju revizija i računovodstvo. Pravna lica treba da su registrovana za bavljenje preradom mesa ili mleka u Agenciji za privredne registre, upisana u Registar objekata, koji se vodi u skladu za zakonskom regulativom u veterinarstvu, a uslov je i da imaju izmirene sve poreske obaveze u 2009. godini. Ako je reč o zemljoradničkoj zadruzi, uslov je da ima najmanje deset zadrugara upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

    Član 922

    Poštovane kolege !
    HACCP i ISO 9001 sam uveo 2007god. Poćetak IMPLEMENTACIJE HACCPa sam započeo još davne 2004god. kada mnogi naši stručnjaci NISU NI ZNALI o čemu je reč. A dokaz tome je i savetovanje ze „davne“ 2004god. na Zlatiboru, gje je ta tema bila ČISTO RASPREDANJE – NIŠTA KONKRETNO. Moj prvi kontakt je bio sa SEED agencijom koja je „pod povoljnim“ uslovima za samo 1400 DEM – dovela konzultanta iz Danske DA IZVRŠI PRED AUDIT – odnosno analizu postojećeg i da se da mišljenje ŠTA SVE TREBA PODUZETI kako bismo uveli HACCP u Mlekaru „Aleksandar i sin“ Sivac.
    Srećom već u to vreme sam saznao da će Ministarstvo sufinancirati implementaciju pa sam se suzdržao do 2006god., a za to vreme sam tražio konzultantsku kuću. NITI JEDNA NIJE BILA PO MOJIM MERILIMA DOVOLJNO AGILNA DA BI TO KVALITETNO URADILI. TAko da sam se odlučio da zaposlim tehnologa i izabrao gospodina MILANA TADIĆA iz Beograda koji je tada več imao reference radeći u drugim kućama kao konzultant.

    DAKLE nadam se da sam Vam koliko toliko predočio vremenski period „KOLIKO MI JE TREBALO“ da se odlučim “ KAKO I SA KIM da počnem implementaciju.

    A što se tiće CERTIFIKACIONE KUĆE definitivni sam se odlučio za „CERTOP“ iz Kanjiže (sedište je u to vreme bilo u Madžarskoj, prva opcija je bila SG – no u to vreme su bili preskupi .
    Na moju preporuku CERTOP je samo u mom okruđenju uvela u još dve prehrambene industrije HACCP i ISO 9001.
    VERUJTE MI DA GOVORIM O APSOLUTNO KVALITETNOM KADRU.

    A što se tiće cene konzultanta i certifikacije cifra je ukupno 4200 EUR, i računajte da je to bilo 2007god.

    Naravno stojim Vam na usluzi !

    www.caravella-doo.com

    Član 7.110

    selime kako mogu dobiti onaj cd ili mozes na email mi poslati mex-18@hotmail.com

    Član 7.429

    Selime, ukoliko imate vremena, bio bih Vam zahvalan da mi pošaljete pomenuti cd, na Hrvatskom jeziku ( nenadjako@gmail.com ). Edukujem se u oblasti bezbednosti hrane, pa verujem da bi mi bilo od pompći. Pozdrav.

    Član 7.110

    mex-18@hotmail.com molim vas posaljite mi

    Član 23.511

    Postovani,

    definitivno je dosao nasoj mini mini mlekari uvede haccap.
    Obzirom da sam potpuni laik po tom pitanju ovde sam vieo da postoje ljudi koja imaju velika iskustva i literaturu koja moze da pomogne u ostvarivanju ovog cilja. Opet iz neznanja imam jednu osnovnu nedoumicu da li postoje odredjene karakteristike posebne ukoliko se radi o kozama. Zamolio bih clana Radmila ukoliko to nije problem da mi poslaje na email ponudjenu prezentaciju i naravno ostale clanove za korisnu literaturu kako bih usao u materiju.

    unapred hvala svima na pomoci

    talexandar@gmail.com

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.