• Autor
    Članci
  • Član 6.074

    neznam dal je to tema za ovu oblast . (meni je potrebna samo pomoc strucnijih ljudi ). zeleo bi da znam dali postoji vrsta konzervansa koja nema ni miris ni ukus . a da moze da izdrzi :
    1.kuvanje (2-3 minuta na 100 step)
    2.da ocuva proizvod najmanje 3-6 meseci .
    3.da nema gubljenja svojstva u vodi .. NE ZNAM DAL SAM SE TACNO IZRAZIO .
    Potrebno mi je to radi izrade boila (mamaca za saranski ribolov). ko god nesto zna nek se nadoveze .. svaka pomoc mi je od koristi …;

    Član 2.691

    Kad smo vec kod konzervanasa mene zanima gde se mogu kupiti na malo.
    Treba mi E413.

    Član 1.790

    Upotrebi Salicil bez obzira šta ti budu rekli za njega.

    Član 5.729

    poštovanje,kolege; molim za tumačenje i savet : ima li zamene vinobrana pri konzervisanju voća,povrća,mesa…koji je naziv,koji sastav,u kojoj koncentraciji se koristi,ima li ga na srpskom tržištu…hvala !

    Član 5.410

    Proizvodimo kratkotrajne kolace i kriticne sirovine koje odredjuju kratak rok je slatka pavlaka ali i ostali sastojci, mleko, jaja *termicki obradjena). Ako neko ima ideju o upotrebi nekog konzervansa koji ne bi uticao na miris i ukus a koji bi unekoliko produzio rok trajanja, bila bih veoma zahvalna Vera

    Član 451

    Postovani,
    kada se malo zna o tehnologiji onda se pribegava konzervansima.
    Konzervansi nisu nuzni, jer i bez njih se moze proizvoditi a da proizvod bude trajan. Potreban je visok nivo licne higijene i higijene u proizvodnom pogonu. Ostalo je pitanje izbora tehnoloskog postupka. Salicil je dokazano stetan. Vinobran takodje nije pozeljan. Za preradjevine od voca i povrca nije potreban konzervans jer ove preradjevine uglavnom konzervisu same sebe. Kolaci se mogu proizvoditi bez upotrebe konzervansa.

    Član 9.407

    Voleo bih da mi neko (stručan) objasni zašto su konzervansi u dozvoljenim količinama štetni? Jer je moje mišljenje da je to samo reklama industrije da bi proizvod što kraće trajao i da bi se više kupovao. Na primer, uzeo sam ajvar bez konzervansa, pasterizovan i posle par dana u frižideru se ubuđavio.

    A kada pogledate deklaraciju od kojih sastojaka se sastoji hleb i šta se sve stavlja u beli hleba Sava (Klas)…

    Pozdrav S

    Član 451

    Jos jednom, KONZERVANSKI NISU POTREBNI. Uglavnom su svi stetni, pa cak i u dozvoljenim kolicinama. Na zapadu su mnogi od njih odavno zabranjeni, kao sto su salicil, mravlja kiselina, sumpor dioksid i dr. Kod nas se radi u tom pravcu. Losi tehnoloski postupci, nehigijena i aljkavost u radu zahtevaju konzervanse.
    Ajvar originalno upakovan u teglu moze bez konzervansa da stoji vise od 2 godine. Zar to nije dovoljno? Kada se otvori treba ga cuvati u frizideru i pojesti za tri dana. Zar to nije normalno? Ako ga neko otvori i cuva u frizideru vise ode nedelju dana, e to nije normalno. Ubudjani ajvar je znak da je bio dobar, prirodan i da u sebi nije sadrzao konzervanse. Sve je prosto i jednostavno. Samo treba da promenimo nacin razmisljanja i da krenemo u susret novim i dobrim stvarima.
    Radim 35 godina na preradi voca i povrca. Nikada nisam imao problema sa kvarenjem. Jednostavno se zna sta i kako treba raditi.
    Pozdrav.
    Milivoje Jovic
    062-8286083
    064-1941083

    Član 24.570

    Postovani

    Imam pitanje i molim sto hitniji odgovor:

    U kakvim uslovima bi trebalo da stoji kasasti sok od breskve (skuvan prema receptu (miksane breskve, voda, secer, limuntus) a da se ne ukiseli??

    Po receptu pise da se odlozi na mesto gde se cuva zimnica.

    Medjutim, temperatura vazduha ovde gde zivim ne spusta se ispod 35C.

    Da li je ipak trebalo staviti konzervans??

    Ako mislite da treba – sta sad uciniti da mi se ne pokvari.

    Hvala

    Srdacno

    Član 451

    Ja niposto nisam za konzervanse. Da se pitam ja bih sve potpuno zabranio. To je zato sto se moze uspesno raditi bez njih. Po sastavu verujem da imate jako dobar sok. Sok treba da punite u staklene flase sa navojnim zatvaracem ili sa krunskim zatvaracem. Takav sok treba potom pasterizovati i ohladiti. Onda ga mozete cuvati u svim ambijentalnim uslovima i nece doci do kavarenja.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 064-1941083

    Član 15.885

    Negdje sam nasla kore za pitu imaju rok upotrebe mjesec dana. Na njima ne piše nikakav konzervans da se stavlja, niti su pakovane u modifikovanoj atmosferi. Da li je to moguće i kako? Ako neko zna da mi odgovori ? Mi isto proizvodimo kore za pitu i kad se čuvaju na ogovarajućoj tem. mogu možda 20 dana najviše, a još stavljamo konzervans E282 .

    Hvala.

     

    Član 451

    Biljana,

    potpuno ste u pravu. Kore za pitu koje imaju rok upotrebe mesec dana su pune konzervanasa i drugih aditiva. Samo „proizvodjac“ je bio drzak  i bezobrazan da to ne deklarise. A nase inspekcije „ne mogu da stignu“ sve to da vide. Nije dobro sto i Vi dodajete konzervans. Jednostavno korama skratite rok na 5 dana i na deklaraciji jako vidljivo istaknite da su bez konzervansa. Takve kore ce da se brze prodaju i Vi cete biti poznati po kvalitetu. Vase kore ce kupiti sve savesne majke koje brinu o svojoj deci i porodici. Ne mogu da shvatim nekoga ko kupi kore koje traju mesec dana. To nije jednostavno samo neznanje. To je krajnji nemar i neodgovornost. Sve je moguce napraviti bez hemikalija. Izgledace daleko lepse i prirodnije.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant i najveci protivnik aditiva i konzervanasa

    Član 32.013

    Milivoje, ja sam takodje PROTIV aditiva u prehrani, i zamolio bih Vas ako moze neka smernica kako pravilno i po Vasem vidjenju da sacuvam cveklu? Dakle da je spremim u tegle i da moze da stoji mesecima… Ima tone literature po internetu ali Vi ste mi sad nekako pouzdani :) Hvala, pozz

    Član 451

    Vladimire, cvekla se moze pasterizovana u teglama cuvati najmanje 2 godine. Dakle nema potrebe ni za kakvim aditivima niti konzervansima. Mozete mi se javiti da dole prilozeni telefon pa da se dogovorimo da Vam dam tacnu tehnologiju izrade i preciznu recepturu.

    Pozdrav. Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant, 062-8286083, 064-1941083

    Član 32.531

    Da li neko zna nekog dovavljaca za fumarnu kiselinu E297?

    Pozdrav, Djordje

    Član 33.042

    Milivoje, s obzirom na vaše iskustvo i znanje zelela bih savet u vezi kiseljenja krastavaca. Shvatila sam da ste protiv vinobrana i konzervansa, pa me interesuje da li krastavci u tegli (preliveni „vodicom“ od esencije, vode i začina) može da se održi bez vinobrana ili imate neki savet za kiseljenje. Srdačan pozdrav, Ljubica

    Član 451

    Ljubice,

    sa pravom sam protiv vinobrana i konzervanasa. Znam da i Vi znate da su to hemikalije koje su stetne za ljudsko zdravlje. Verujem da nikada necete dati nekom svome takav proizvod. Jos je lizemernije dati tudjem detetu. Vinobran oslobadja sumpor-dioxid, pa valjda znate sta je to. Kada se krastavci preliju nalivom oni mogu da se bezbedno cuvaju na ambijentalnoj temperaturi najmanje dve godine. To nije „vodica“ kako Vama izgleda vec to je dobro proracunati rastvor koji daje prijatne organolepticke karakteristike i cuva proizvod. Ja sam tehnolog- konsultant i profesionalno radim ovaj posao. Dakle sve sto Vam treba obratitie mi se. Ovako javno ne delim besplatne savete jer ce moje kolege tehnolozi sa pravom da se naljute na mene.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.