• Autor
    Članci
  • Član 12.923

    Kucna proizvodnja piva ili homebrewing je sve popularniji hobi u svijetu a poslednjih nekoliko godina dobija sve vise poklonika na Balkanu.

    Iako proizvodim male ture od po 20 litara vec su se pojavili zainteresovani ljudi i organizacije koji bi taj proizvod kupili.

    Zato sam proucio Zakon o bezbijednosti hrane kako ne bih na nezakonit nacin stavio pivo u promet. Nakon citanja Zakona javili su mi se neke dileme i pitanja pa molim za pomoc ako ima neko da se razumije u temu. Zivim u Crnoj Gori ali vjerujem da su slicni propisi kao u Srbiji.

    Naime, zakon trazi da proizvodjac ima makar jedno zaposleno lice visoke strucne spreme iz oblasti proizvodnje hrane. Sta ce mi strucno lice ako zakon poznaje FIZICKO lice kao subjekta proizvodnje, ako pivo kuvam u maloj cistoj kuhinji u svom stanu, i ako napamet znam Bibliju homebrewinga „How to brew“ od Dzona Palmera, sa svim pravilima dezinfekcije, sanitizacije, temperature i ph komine, izbora i manipulisanja sastojcima itd, itd…. Da li to znaci da svako ko prodaje sir, med ili meso na selu mora da zaposli agronoma?

    Dalje, zakon trazi upis objekta za proizvodnju u registar i to je u redu. Ali izmedju ostalog uz zahtijev treba podnijeti specifikaciju opreme sa atestima. Znaci li to da moram da nabavim atest za lonac od 30 litara i plastucno foodgrade bure koje kosta 3 eura. I varjacu od metala, vagu, termometar, ocjedjivac komine….
    Izmedju ostalog trazi se i ovjerena proizvodjacka specifikacija pa me zanima sta je to…

    Ovo je vjerovatno samo dio dilema jer do sada nisam imao prilike da se srecem sa ovom problematikom. I sta je uopste potrebno da bi nekome legalno prodao ili poklonio flasu piva izuzetnog ukusa? Svakako namjeravam da ga ponesem na analizu u Institut za javno zdravlje je to smatram za moralnu obavezu prema svima sa kojima sam uzivao u ljepoti ovog napitka.

    Svetozar, Podgorica

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.