• Autor
    Članci
  • Član 7.745

    Celog leta smo svedoci“pobune“ malinara protiv hladnjačara!!
    Da li su u pravu ili možda nisu??
    Zašto i udruženi nemaju uspeha??
    Nije li tajna u višem stepenu prerade maline?
    ZZ je rešenje ili nije za malinare i sve druge voćare kao i poljoprivrednike??

    Moje lično mišljenje je da malinari kao i drugi voćari, želeli veću zaradu moraju da se povezuju prvo u ZZ a potom u Komoru poljoprivrednika. Zluradi će reći još administracije, ja mislim da ne. To treba da rade ljudi iz organizacija volonterski, jer oni najbolje znaju šta ih „muči“ i kako najlakše do rešenja problema. Ubeđen sam da bi mnogo lakše i povoljnije dolazili do repro materijala preko ZZ, a stručna lica kao što su agronomi i tehnolozi bi mogli kroz agencijske usluge daju svoj doprinos i tako pomognu poljoprivrednicima, sebi obezbede egzistenciju.
    Imam konkretan predlog za malinare. Zašto malinu da prodajete za 1,2 eura kada možete prodavati za 10 – 12 puta skuplje. Za sve koji žele da znaju osušena malina na tržištu vredi 22 – 25 eura kg. Za kg osušene maline treba 7 – 8 kg. sveže sušenje košta u savremenim sušarama 2 eura kg sa radom i energijom što je ukupno 10 e a prodaje se za 22 – 25 eura. Mislite o tome!!! Neprodajte uzalud svoj rad!!! Zaradite na svojoj malini,jabuci,kupini,borovnici sušite i prodajte najmanje za 5 puta veću cenu. Ulaganje u sušaru se isplati za 18 meseci.
    Iscedite matični sok iz maline,ostatak osušite i sameljite odvajajući semenke i onda dobijete matični sok 5,5 e za lit. semenke kg 12 e i osušena malina 22 e kg. kada saberete 37,5 e a sada se borite sa hladnjačarima za 0,2 eura vću cenu. Ima leka apoteka.

    Član 8.207

    zdravo ja sam novi clan u ovo vase drustvo i bas mi je drago. zelim da pitam mogu li naci kupce za smrznutu malinu ili susenoj i kako ako mi moze neko pomoci unapred hfala

    Član 1.650

    lepa je ova teorija o cenama i prodaji ali kome kada imamo proizvodnju od 90000 tona a potrebe tržišta su 65000 t. a cena novca je veća na našem tržištu nego na drugim u svetu pa ko će i čime da isprati otkup maline čija berba traje mesec dana. A dok naši malinari blokiraju puteve , konkurencija je povećavala proizvodnju tako da sada Bugarska, Bosna, Turska, Rumunija pa i Crna gora imaju skoro iste količine ovog proizvoda pa i oni žele da prodaju tamo gde je srpska malina završavala kao proizvod ili poluproizvod.

    Savet: poštujte kupca maline koliko god bio veliki ili mali na tržištu jer ih je sve manje na srpskom tržištu zato što je u 2012 god otišlo u stečaj i nestalo sa tržišta 50 velikih hladnjača upravo zbog kredita i cene malina koju su plaćali.

    Član 8.207

    hvala na odgovoru  i zelim te pitati  spremam susaru za voce jer imam nesto maline ali spremam novi nasad za borovnice pa koji je isplatlivije sveza ili susena ili ako imas neki predlog pa mi javi      a sad budi mi pozdravljen

    Član 7.745

    Poštovani ma-mi pre neo krenete da pravite sušaru raspitajte se, jer to nije mala investicija. može da vam se desi da je napravite a da ste uludo potrošili novac, jer proizvod koji dobijete skoro da niko neće. U klasičnoj sušari nema šanse da sušite malinu, ako se već njome bavite.Javite mi se na mejl groslager@gmail.com da vam prenesem neka i nekakva iskustva.

    Poštobani malinari neprodajte svežu malinu za sitnu paru. malinu treba preraditi idati joj veću vrednost. Ista se može iscediti i iz nje dobiti matični sok, a potom sušiti i prodavati u obliku brašna. Koga zanima napisao sam mejl. Stojim vam na raspolaganju. Mogu da vam pošaljem i uzorke osušene maline u bobici, kao i brašno. pozdrav svima.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.