• Autor
    Članci
  • Član 26.999

    Poštovani,

    prilikom posete jednoj firmi koja se bavi proizvodnjom sirovina za pekarstvo, van Srbije, čula sam o korišćenju alkohola u cilju produženog roka trajanja upakovanog hleba i peciva čak i do mesec dana i više. U Tempu sam videla hamburger peciva sa rokom trajanja od mesec dana, a na deklaraciji je naveden etilen-alkohol. Koliko se sećam tada, pomenuto je da se alkohol ubrizgava (a bila je priča o tost hlebu), ali se ne sećam u kom delu proizvodnje ( čini mi sedok je još u kalupima).Davno sam slušala o tome, više je onako samo pomenuto jer nije bila tema predavanja. Da li neko kozna može da mi napišenešto malo više o tome. Hvala unapred. Pozdrav!!!

    Član 26.999

    Pored ovog, koje se još metode mogu primeniti kako bi upakovano pecivo ostalo što duže sveže, a da nisu aditivi? Poydrav

    Član 451

    Neznam zasto da hleb i peciva traju mesec dana. Zar nije dovoljno 2-3 dana, koliko inace normalno i traju. Kome ovo i zasto odgovara? Meni kao tehnologu i potrosacu sigurno ne. Mislim da je svemu uzrok nasa „fer i postena privatizacija“. Narod ce da jede svasta i tehnolozi nece biti potrebni. Sve ce da bude reseno konzervansima. Ja sam nasao jasan i nedvosmislen odgovor na ovo, a on se zove BOJKOTUJ, sto u prevodu na nas jezik znaci NE KUPUJ I NE JEDI. Naso sam jedno mesto gde se proizvodi pravi kvasni hleb. On nije izgledan na prvi pogled, ali je jako ukusan i prosto sladak, kakav hleb inace i treba da bude. Traje 2-3 dana, sto je sasvim dovoljno. Jako je tuzno kada tehnolozi tragaju za aditivima i konzervansima. Vec duze vremena pokusavam da pozovem na anti-aditivnu tehnologiju i do sada nemam pristalica.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 17.053

    DANASNJI KVALITET JE PROBLEMATICAN I PORED UPOTREBE ADITIVA NA DNEVNOM NIVOU KOJI SOKIRA OKO 10000 KG.DALI SMO NORMALNI KAO NACIJA.

    Član 26.999

    Ok sve ja to razumem…ali ako ne postoji ta tema, neka je neko otvori….a ako niko nema odgovor na postavljenu onda molim da je zaobidjete….hvala!Pozdrav

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.