• Autor
    Članci
  • Član 16.720

    Da li magistar farmacije može u osnovnoj ili srednjoj školi da drži časove HEMIJE?

    Na PMF-u u Novom Sadu postoje specijalističke akademske studije metodike nastave hemije, pa bi moje pitanje bilo da li farmaceut sa ovom jednogodišnjom specijalizacijom može da drži časove Hemije u osnovnoj školi i gimnazijama, kao i časove Analitičke hemije, Organske hemije, Biohemije, Sanitarne hemije, Toksikološke hemije u stručnim školama kao što su prehrambena, medicinska?

    Član 16.863

    Da li neko ima informaciju gde mogu da kupim duplikatore ili kade za kuvanje, nove i polovne, kapaciteta od najmanje 1000 litara?

    Član 16.870

    Potreban tehnolog u postupku sušenja šljive u formi savetodavca za pokretanje manjeg pogona.

    Zainteresovani mogu da se jave na mail srdjank@telekom.rs ili mob 064/6522278

    Srđan

    Član 12.314

    Gosp Milko,javite se na adresu isocart@tin.it

    Član 15.509

    Milko,

    čemu će služiti duplikatori (mleko, vino…)?

    Na koji energent treba da rade (struja, para…?)

     

    Član 17.001

    Kako utvrditi kada je kljuk od grožđa spreman za pećenje rakije.

    Član 451

    Da li je kljuk od grozdja spreman za pecenje rakije moze se utvrditi na tri nacina i sva tri su bitna: organolepticki, merenjem % zaostalog secera i merenjem % alkohola u kljuku. Najvaznije je da pecenje prevrelog kljuka mora biti blagovremeno, to jeste ne sme se odlagati. U svemu ovome jako je vazno kakvo je bilo stanje grozdja, stanje komine, kakva je spoljna temperatura i kakve su vremenske prilike uopsteno.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant 062-8286083 i 064-1941083

    Član 17.205

    Zanima me, da li mozes da me uputis gde da pogledam, u kom pravilniku, vezano za deratizaciju, dezinfekciju, dezinsekciju? Konkretno me zanima da li mogu hemijski mamci da se nalaze unutar pogona?

    Član 451

    Natasa,

    ako radis u pogonu i muci te ovo pitanje najbolje je da to poveris profesionalnim kucama koje rade DDD. Kod meine licno takve stvari nalaze se samo u magacinskim prostorima i sve je uradjeno po vazecim propisima.

    Pozdrav.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 17.204

    s posto vanjem trenutno otpocinjem  sa gajenjem sitake pecurke   pa se spremam tako sto mnogo citam na internetu ai ponesto ispitujem  one kojim se time vec bave a bojim se naprimer dami  neodaju sve tajne ovog pola  pa bih vas molio ovim putem ako neko moze nesto dami kaze o gajenju shitake  svaka informacija bi mi dobro dosla unapred se zahvaljujem

    Član 14.362

    Postovani, pocinjem proizvodnju ulja divlje ruze bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne oko plasmana robe tj ukoliko zna nekog ko bi bio zainteresovan za to ulje.

    Unapred zahvalan

    Član 2.070

    Dobar dan svima. Nova sam na forumu ali imam jedno pitanje. Da li neko zna da li se u Srbiji uopste proizvodi pekarski kvasac i gde i da li se on trenutno samo uvozi iz Madjarske?

    Član 3.493

    postovanje,bavim se preradom voca zapravo kase,sipurak dren jagoda kajsija visnja malina,trebaju mi zainteresovani za saradnju,prodaju

    Član 17.564

    Postovanje svima.Skoro sam poceo drzati malu pekaru.Imam etaznu pec novu sa dobrim svelovima,ali mi kora hleba ispuca ponekad bas puno.Koristim bosanski aditiv i digo sirovi kvasac.Ako ko zna zasto neka mi odgovori.UNAPRED ZAHVALAN

    Član 7.143

    Poštovani Ranko,
    Ja sam tehnolog i radio sam u pekarstvu. Što se tiče vašeg problema ukoliko smatrate da uzrok ispucalog hleba nije švel/para u peći a ni je ni otvorena klapna/prozor, onda rešenje tražimo u prethodnim tehnološkim postupcima, jer u pitanju je tvrdo testo. Zames bi morao biti mekši sa više vode, odležavanje, a naročito završna fermentacija duga i sa dovoljno pare. Takođe, pukotine se mogu javiti i ako je slaba temperatura pečenja, u manjoj meri, tj sekundarno uzrok može biti i puno aditiva.
    Ako budete imali još pitanja slobodno pišite na dusanpejic@ymail.com

    Član 25.297

    Postovani forumasi,

    proletos sam zapoceo  proizvodnju etericnih ulja. Zanima me da li neko ima informaciju o sajmovima po Evropi gde se moze  traziti kupac .Komentare mi mozete poslati na bozic.nebojsa@sbb.rs

    Unapred zahvalan Nebojsa

    Član 14.133

    Poštovane kolege,

    da li mi neko može pomoći da pronađen ko otkupljuje jarebiku tj. njen plod.

    Unapred zahvalna Biljana

    Član 13.478

    Da li je mlevenje dovoljan proces da se u uprkos uveženoj sirovini na deklaraciji može napisati Zemlja porekla – Srbija, primer: Sirovina (Heljda) je uvežena iz Poljske, a heljdino brašno (samleveno) proizvedeno u Srbiji. Prilikom izvoza istog traži se Zemlja porekla. Da li je pravilno napisati Zemlja porekla – Poljska ili Zemlja porekla – Srbija?

    Član 25.431

    Potrebne su mi informacije o uzorkovanju hrane u cilju započinjanja delatnosti … gde se sve to može odratiti u Novom Sadu, i da li neko može da mi da kontakt telefone, pozdrav!

    Član 24.912

    Postovane kolege,

    Da li neko moze da mi pomogne oko postupka susenja grozdja sorta sultanija odnosno sultanina, imam susaru na el energiju i stane oko 300 kg svezeg voca, pa me zanima na kojoj temp se susi i koliko vremena?

    Hvala

    Član 26.013

    Da li je neko zainteresovan da postane partner u firmi koja se bavi trgovinom brendirane organske biodinamicke hrane?

    Pozdrav,

    Smilja

     

    Član 451

    Smiljo,

    zdrava organska hrana treba da bude nasa svakodnevna uobicajena stvar a ne exclusiva i brend. Licno uvek cu se zalagati za ovo prvo. Ako bas zelite da drgujete necim brendiranim, onda predjite na pivo. Kod nas je to sada u velikom usponu. Svakoga dana se otvaraju Beershop-ovi i Pivnice i svi oni posluju veoma dobro. Pivo moze da bude brend i dobro pivo je uvek brend.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant, 062-8286083, 064-1941083; milivoje53@gmail.com

    Član 29.095

    Postovani,

    bavim se proizvodnjom LEDENOG  CAJA po tradicionalnoj metodi. Znaci bez konzervansa i bilo kakvih vestackih boja ili ekstrata.

    Medjutim, nas proizvod ne postoji u sifarniku osnovne delatnosti.Morali smo da se registrujemo pod sifrom za sokove od voca i povrca.

    Interesuje me,da li neko zna, moramo li se prijaviti u centralni registar subjekata u Ministarstvu poljoprivrede( ni tamo se bas nigde ne pronalazimo).

    Član 9.682

    Postovani , imam multi drop masinu za keks , da li neko moze da zna da li treba biti neka posebna zica  i koja vrsta zica se koristi u noz sto sece keks u multidrop masinu .ako imate neku informaciju ili gde se moze kupiti molim vas javite mi .hvala

    Kenankujniqi@gmail.com

    Član 27.766

    Sadnja oraha i/ili kestena u prednjem dvorištu, do ulice? Hvala.

    Član 24.616

    htio bih da naberem zelenih oraha kad budu veličine lješnika, to je vjerovatno negdje u maju,

    kako da ih sačuvam do vrcanja meda u julu.

    slavko

    Član 32.540

    Kako da otpocnem temu? :)

    Član 33.359

    Da li bi neko mogao da mi pomogne sa par saveta? Hteo bih da započnem proizvodnju pakovanja supstanca za kolače… Naime, kupovao bih suve supstance (brašno, šećer, itd.) od veleprodaja, pakovao bi ih u pakovanja sa tačno određenim količinama za određenu vrstu kolača, koje bi kasnije krajnji potrošači mogli samo da pomešaju po receptu i naprave kolač.

    Zanima me:

    – Da li mi je potreban tehnolog za ovakvu „proizvodnju“ (suštinski pakovanje) hrane?

    – Koje sanitarne i proizvodne uslove moram zadovoljiti? Da li biste samo mogli da me uputite na važeće pravilnike i ostalu regulativu kojom je uređena ova oblast, pa bih ja sam potom detaljno pročitao zahteve?

    Svaki savet bi mi značio.

    Hvala unapred.

    Član 32.880

    Poštovani,obraćam vam se sa molbom da mi objasnite da li će konkretno(kukuruz)da se pokvari ukoliko se tegla(staklena)otvori i iz nje se čistom kašikom izvadi određena količina kukuruza (koliko Vam treba)ili mora da se utoši cela.Kukuruz je pasterizovan bez ikakvih dodataka osim malo šećera.Hvala unapred i pozdrav.

    Član 451

    Postovani,

    tegla kukuruza pasterizovanog kada se otvori i iz nje sterilnom kasikom se izvuce odredjena kolicina kukuruza, pa potom ponovo se zatovori ce da se pokvari u doredjenom vremenskom razmaku, zavisno gde i kako se cuva. Zasto? Iako je kasikica sterilna, ali okolni vazduh nije sterilan i Vi koji uzimate niste sterilni. Dakle jednom otvorenu teglu treba cuvati u frizideru i pojesti u dogledno vreme, a to je max. 5 dana.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 32.880

    Hvala na odgovoru,mnogo ste mi pomogli.Pozdrav.

    Član 33.711

    Postovani,

    Planiram da otvorim kuhinju – dnevni meni – rucak za poneti, zdrava hrana, gluten free i sl… moram li da se registrujem kao restoran ? Moze li da se registruje kao radionica zdrave hrane ili sl ? Izradjivalo bi se pecivo od raznih vrsta brasna, kolaci i sl, kao i kuvana jela od organskih proizvoda. Princip je za poneti, bez sluzenja pica, osim zdravih napitaka , cedjeno voce i sl…

    Glavni urednik

    Poštovana Renata,
    Ovo što ste naveli jeste restoran sa keteringom. Neke uslove koje objekat mora da zadovolji imate ovde navedene. Ne postoji formalna registracija za radionicu zdrave hrane. Praktično nema pravila koji bi određivali šta je to zdrava hrana. Ovde treba razdvojiti pojam bezbedne hrane koji je naravno definisan u propisima.
     
    Obratite pažnju da ne možete nazvati proizvod organskim ako nemate dokaz za to, odnosno sertifikat izdat od strane kuće ovlašćene od strane Ministarstva.

    Član 451

    Zdravko,

    lepo ste odgovorili Renati i sa svim se slazem. Usudjujem sa da Vas dopunim u jednom. Ja znam sta je zdrava hrana i imam pravilo za to. Ono glasi: zdrava hrana je prirodna hrana. Priroda nikada nije coveku „podmetnula“ nezdravu hranu. Sve sto je iz nje izaslo je zdravo i savrseno. Nezdravost hrane odredjujem po tome u kojoj je meri covek svoju „umetnost“ uveo u spravljanje hrane. Covek je kao hteo da nesto napravi jos bolje, a ustvari sve je pravio gore. Sto ovo pravilo nije uslo u zakonsku regulativu to je drugau  stvar.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 23.453

    Da li neko zna kako se przi ili pece kukuruz i grasa?

    Ako neko zna moze da posalje br.tel na mail agricotr@gmail.com.

    Član 36.366

    pasterizacija

    kako da izvrsim pasterizaciju poluslatkih vina od grozdja da nebi doslo do naknadne fermentacije,

    kojom vrstom pasterizatora i na koji nacin,kolicina je mala,oko 100 litara,

    Član 36.807

    Postovane kolege, kome se obratiti radi tumačenja Pravilnika o kvalitetu proizvoda od voća, povrća i pečurki i pektinskih preparata?

    Član 451

    Katarina, za tumacenje Pravilnika obratiti se nadleznom poljoprivrednom inspektoru ili nekom dobrom iskusnom tehnologu.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.