• Autor
    Članci
  • Član 1.085

    POZDRAV SVIMA.
    Pre svega da kazem da sam odusevljen postojanjem ovakvog sajta i u tom pravcu sve pohvale.No mene muke muce.poceo sam da radim pre nekoliko meseci u hladnjaci.sve do juce je bilo dobro,kad ja dobih zaduzenje da uradim projekat prerade bloka voca(malina kupina jagoda visnja) toplim putem.nisam nikad radio neki projekat.Zato molim za pomoc jer projekat moram da uradim i da se dopadne vlasnicima inace nema za mene mesta u hladnjaci.Zele nesto primitivno (samo vakum ukuvac),bez ulaganja.Unapred hvala dragan

    Član 123

    Nisam imala iskustva sa tim al da ja imam takav zadatak vodila bi se ovim smjernicama. Stavke koje bi sadrzavao moj tehnoloski projekt bi bile:
    – opis tehnoloskog procesa prerade (opis svake pojedine sekcije i opreme koja se koristi pri takvoj vrsti konzerviranja)
    – zahtjevi za energentima i vodom tokom procesa prerade – resursi(utrosak energije, vrsta energije)
    – sirovina (sortimemnt, osnovni zahtjevi kvaliteta za sirovinu)
    – repromaterijal (aditivi, amabalaza)
    – potrebna radna snaga po sekcijama
    – proizvod (osnovni zahtjevi za kvalitet, namjena – kao poluproizvod odnosno kao finalni proizvod)
    – ekonomska opravdanost proizvodnje (kalkulacija)
    PS.Takodjer mozes uvrstiti i poglavlje u kojem navodis uticaj takvog procesa na okolinu (stvaranje otpada, emisije u zrak).

    Bit cu jos toliko slobodna da ti posaljem i stranicu na kojoj imas dosta dobru brosuru koju je izdao FAO a odnosi se na preradu voca i povrca http://www.fao.org/docrep/008/y5979e/y5979e03.htm

    Pozdrav

    Član 1.085

    Hvala ti puno.Imam rok od tri meseca da to uradim do detalja.naravno vlasnike interesuje ekonomicnost.Problem je u tome sto vlasnik ima tri sina i sva trojica ne mogu da se sloze oko ideje.I sad ja dolazim tu kao neki sudija .Jedan hoce dzemove jedan marmeladu a treci vocna punjenja-nadeve za pekarsku industriju.Jedan hoce samo kotao na paru,drugi na vodu,treci na struju.Za marmeladu treba pasirka,jedan oce da kupi,drugi nece…. .Prostor je tek posebno pitanje.Prosto da poludis.
    U svakom slucaju puno si mi pomogla.Ako ti nekad nesto zatreba dragand2004@yahoo.com

    Član 123

    Drago mi je ako sam ti mogla pomoci mada te tek cekaju muke. Ako vec vlada takav sukob misljenja onda je najbolje da u svojoj analizi krenes retroaktivno, naime prvo nek ti ekonomisti kolege naprave i dostave analizu potraznje na trzistu za navedenim proizvodima (bitno je proizvesti al jos bitnije prodati. Sta je to sto je intersantno kupcu.),a tvoje je poslije da cinjenicno prikazes proces proizvodnje sa energetskim i materijalnim bilansom te neophodne inicijalne investicije.Moras biti svjestan da ti zadatak nije lak i ako vec zelis da to bude kako treba moras zaista voditi racuna o sitnicama i sam znas kako to ide u proizvodnji tehnolozi su uvijek za sve krivi.
    Ako vec hala za tu liniju ne postoji moras paziti da od samog pocetka (pri izgradnji) se vodi racuna da se zadovoljavaju zahtijevi ISO standarda i HACCP koncepta (prema Zakonu o bezbjednosti hrane koji je kod Vas skoro izglasan neophodna je implementacija navedenog standarda pa preme tome bolje je djelovati preventivno nego korektivno).Takodjer je bitno da u svojoj analizi predstavis i mogucnosti sa nabavom neophodnih inputa (nazovimo ih tako) tj. sirovina, ambalaza, energent. Isto tako ne bi bilo lose da potrazis i par firmi koje se bave proizvodnjom opreme, bar mozes okvirno predstaviti gdje kako i za koliko se moze nabaviti neophodna oprema (polovna ili nova).

    Sretno!!!

    Član 1.085

    U pravu si.Tehnolog je uvek kriv.Sta da se radi.nego kad vec pomenu analizu trzista jedan od vlasnika se uhvatio tih termostabilnih nadeva koji se koriste u pekarskoj industriji za nadeve peciva i prelive peciva.Ja bas nesto neznam o tim nadevima (vocnim punjenjima) i njihovom sastavu(znam o dzemu, marmeladi,koncentratu).na internetu ima 2-3 firme koje to prave ali ne znam kako.mozda je tajna? A sto se gazda tice jedino resenje je pisanje tri projekta uporedo za svakog.Mislim da u projektu moram da kazem npr.povoljniji je ovaj energent od onog,ali je onaj jeftiniji,a treci ekoloski…..ili tako nesto. U svakom slucaju hvala ponovo.

    Član 4.959

    Pa ako kazete bez ulaganja samo ozbiljan vakum/uparivac kosta ozbiljne pare

    Član 451

    Postovani Dragane,
    da ti pomognem koliko mogu. Bio sam ne mali broj puta u takvoj situaciji.
    Prvo sto moram reci je da stu tvoji gazde (racunam i sinove) u pravu. Oni hoce resenja sa sto manje ulaganja a da dobiju odgovarajuce proizvode. To je sasvim normalno sa njihove strane. Pa i mi bi tako razmisljali kada bi bili na njihovom mestu. Probaj da pomiris sve njihove opcije, a to je moguce, jer marmelade, dzemovi i vocna punjenja sve je to jedno, sa veoma malim razlikama. Vakum ukuvac nije nuzan, sve zavisi od kapaciteta proizvodnje koju oni zele da imaju. Nemoj takodje da im preporucijes neku veliku opremu. Sve je to moguce sasvim dobro raditi sa par masina, gde bi investicija u opremu iznosila maksimum 10.000 evra.
    Pozdrav
    Milivoje Jovic

    Član 4.959

    Tako je gospodin ,JOvic je upravu ,malo pojasni konkretnije, sta su ti zadali pred tebe kao zadatak, kako bih ti mogli pomoci,znaci najbitnije je ,kapacitet ili kolicina recimo dnevna ,ili osmocasovna i vrsta finalnog proizvoda ,

    Član 4.368

    Nudimo tehnologiju trajne antimikroalne zastite protiv bakterija.gljivica,budji i virusa.Nisu potrebne vise plocice.
    Radi se o bojama i premazima koji pruzaju trajnu zastitu.Lako
    odrzavanje mlaka voda i sapunica.Nisu potrebni skupi dezinficijenti
    niti hem.sredstva.Moze se sve ofarbati na svim materijalima i povrsinama
    kako starim tako i novim.Iskljucuje pojavu unakrsnih kontaminacija
    kao i stvaranje filmova na povrsinama.Tehnologija cije vreme dolazi
    posto se menja zakon u EU o biocudima.Detaljnije o ovoj tehnologiji
    mozete videti na
    https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxpZGVhbHRlaG5vbG9naWplfGd4OjJhZDAxNmE0YmUyYzU2MTA

    AMP IDEAL
    063 809 59 04
    idealsenta@gmail.com

    Član 30.835

    Poštovani… Dame i gospodo.

    Sticajem nesrećnih okolnosti od skoro sam preuzeo posao proizvodnje ratluka i snalazim se,guram nekako ali…  Problem mi je taj što imam ugovoren početni izvoz od 15000 kg termostabilni voćnih punjenja (pretežno višnje) a nikada se nisam bavio proizvodnjom… Posebno hrane.Bio bih vam zahvalan ako bi ste mi ukazali na sitnice na koje bih trebao da obratim pažnju i literaturu koju bih trebalo da savladam.

    Hvala unapred svima.

    Član 451

    Miodrag pozdrav.

    Da bi se napravilo dobro termostabilno vocno punjenje to nije sitnica vec ozbiljan i visoko strucan posao. Dobili ste ponudu da napravite 15 t; to ja jako dobar posao i ne treba ga niposto ispustiti, pogotovu kada je izvoz u pitanju. Posto dugo godina uspesno radim ovaj posao nudim Vam se za pomoc. Uz moju pomoc to cete sigurno uspeti. Potrebno je da stupimo u kontakt i da vam pomognem da napravite pocetne kolicine koje cemo testirati na testima za pecenje. Termostabilnost je zagarantovana kao i pre toga tzv. sokiranje u hladnoj komori. Termostabilno vocno punjenje koje ja radim sve to bez problemna izdrzava. Kasnije mozete uz moju pomoc sami sigurno da nastavite.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 064-1941083, 062-8286083

    Član 760

    Pozdrav za gospodona Jovica

    Interesuje me da li ste se bavili kandiranjem voca? Vec duze vreme razmisljam o tome, ali nikako da stupim u kontakt sa nekim ko poznaje proces proizvodnje, pa ako bi mogli da mi kazete nesto vise o tome pa ko zna, mozda bi i krenuo u pricu. Pozdrav, hvala unapred.

    Član 451

    Branko pozdrav.

    Slobodno krenite u pricu proizvodnje kandiranog voca jer ga na nasem trzistu nema. Sam tehnoloski proces nije mnogo komplikovan ali traje dugo (7-12 dana). Ovaj proces dobro poznajem jer sam polagao postdiplomski ispit bas sa ovom temom. Pored toga sam dugi niz godina radio u fabrici koja je proizvodila kandirano vode. Znaci sam proces proizvodnje poznajem do detalja. Mogu Vam pomoci u ostvarenju ove ideje.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 064-1941083, 062-8286083; milivoje53@gmail.com

    Član 30.104

    Imam ja sve šta se tiče proizv odnje  prirodnih sokova za Vas ako ste zainteresirani Javite se na
    na E-mail: rbzd2012@gmail.com   Dat ću Vam to u pola cijene, jer sam u godinama i pred penzijom sam. Sve je na mjestu posloženo i može se isprobati na licu mjesta. Nekoliko strojeva tj. oko 70% su novi a neki su ko novi u izvrsnom stanju i sve je u ispravnom stanju ( moderna tehnologija ).
    1. Centrifugalni uređaj za pranje i mljevenje sa senzorom WA-LC 2000kg/h   VORAN
    2. Presa za presanje voća EBP 500/ 700kg/h   VORAN
    3. Filter grbi DN25 VORAN
    4. Posuda za prikupljanje soka  orginal voran 65l sa automatskom pumpom za istakanje u bačvu VORAN
    5. Pasterizator sa novim Lamborginijem na lož ulje kapaciteta do 470 litara na sat
    6. Kompresor od 500l  11bari
    7. Filter VELO 3m2 (za filtraciju )
    8  Punilica i Čepilica automatska ( blok )
    9. Etiketirka automatska
    10.  Tunel za pakiranje automatski
    sve navedeno ima svoje priključke i međusobno povezani.
    Kad sam rekao da dajem u pola cijene, onda sam rekao cijena je 57700 Evra, + vaš PDV,dao sam Vam na uvid da ispitate stvarne cijene.  Pozdrav !    inf  rbzd2012@gmail.com

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.