• Autor
    Članci
  • Član 11.440

    Postovani,uvezli smo Goji bobice (Lycium Barbarum) iz Kine. Pitanje glasi: da li smo shodno odredbama Pravilnika o deklarisanju, oznacavanju i reklamiranju robe (Sl.glasnik Rs 85/2013) u obavezi da uradimo nutritivne vrednosti ovog proizvoda, odnosno , da li kutija sa navedenim proizvodom mora da sadrzi tablicu nutritivnih vrednosti istog.
    Pozdrav.

    Član 12.182

    Kao stalni kupac kikiriki putera zapazila sam zloupotrebu imena kikiriki putera.
    Naime, Kompanija Delhaize je pod svojom robnom markom uvezla proizvod INTERSNACK-A IZ Holandije pod nazivom kikiriki puter.Sastav ovo proizvoda odogovara otprilike kikiriki margarinu, jer u sastavu ima samo 72 % kikirikija, suncokretovo ulje i hidrogenizovano palmino ulje(koje se već sastoji od zasićenih masnih kis.). S obzirom na količinu kikirikija , procenat hidrgenizovanog palminog ulja, mora biti jako visok , sigurno oko 20 %.
    Po svetskim kriterijumima, u SAD postojbini kikiriki putera je čak regulisano zakonom, da se proizvod može nazvati kikiriki puterom samo ako ima najmanje 90 % kikirikija i uobičajena količina hidrogenizovanog ulja je 1-2 %. Pri tolikom sadržaju hidrogenizovanog ulja, nivo trans masti je toliko nizak da se ne može detektovati.Na našem tržišu ima više vrsta kikiriki putera, što iz uvoza što domaće proizvodnje i svi približno zadovoljavju kriterijume da se zovu kikiriki buter.
    Ovaj Delhaize-ov proizvod je i po sadržaju kikirikija i hidrogenizovanog biljnog ulja daleko od kikiriki butera.Čak ga u svojim radnjama stavljaju na police zdrave hrane, što je potpuno dezavuisanje potrošača.Sa cenom od 200 din, koja privlači potrošače( gde su uračunati transportni troškovi, carina od 20 %, pakovanje, marža i dr) pitanje je šta je spakovano u toj teglici. Da li kod nas postoji pravilnik koji reguliše šta koja namirnica mora da sadrži( ili ne sadrži) da bi nosila određeni naziv?Kako zaštiti potršače od kompanija kojima je bitan samo profit, pa čak i po cenu da potrošače dovode u zabludu?

    Član 3.825

    Zanima me dali po novom pravilniku o deklarisanju ,obavezno oznacavanje nutritivne vrednosti i DNA ,jer u clanu 8. u sadrzini deklaracije nema toga. Sta je ispravno ?

    Član 1.130

    Odgovor Likici i Donatelu:Pročitajte član 47.Pravilnika o deklarisanju, oznacavanju i reklamiranju robe (Sl.glasnik Rs 85/2013), i sve će biti jasno.

    Član 1.130

    Odgovor Likici i Donatelu:Pročitajte član 47.Pravilnika o deklarisanju, oznacavanju i reklamiranju robe (Sl.glasnik Rs 85/2013), i sve će biti jasno.

    Član 10.243

    Kolege,
    šta su lupine?

    Član 12.347

    @ Likica i Donatelo- Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane 85/2013,čl.8 propisuje obavezne elemente deklaracije. U članku 47. navodi se da se danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica (Sl.list 4/04,12/04, 48/04) osim članka 30 tog pravilnika.
    Članak 30. „starog“ pravilnika odnosi se na obavezu označavanja nutritivne vrijednosti u slučaju kada se navode nutritivne izjave iz tog člana.
    Slijedom navedenog, nutritivna tablica nije obavezna OSIM ako ne stavljate nutritivne izjave.

    Član 12.347

    @ zorantehnolog

    Lupina ili vučji bob ili vučika je bilja koja pripada porodici leguminoza. iako se uglavnom koristi kao hrana za životinje, u posljednje vrijeme, zbog svoje velike prehrambene vrijednosti sve se vise koristi u ljudskoj prehrani i to u obliku brašna, proteinskih izolata i koncentrata ili kao ukiseljene ili pržene sjemenke.
    Koristi se kao nadopuna u proizvodima od pšenice(pekarski proizvodi, tjestenina i dječja hrana)
    Kod 68% osoba koje su razvile alergiju na kikiriki, javlja se reakcija i na brašno lupine.

    Član 5.526

    Da li je po novom pravilniku obavezno navođenje neto količine za polutrajne kobasice (koje nisu egalizovane i punjene su u poliamidna creva) i vakuumirane polutrajne i dimljene proizvode, koji se kao vakuum pakovanje prodaju krajnjem potrošaču?

    Član 1.130

    Odgovor Ive-u:Pročitajte član 30.Pravilnika o deklarisanju, oznacavanju i reklamiranju hrane (Sl.glasnik Rs 85/2013), i sve će biti jasno.

    Član 5.526

    Realna situacija je da polutrajne kobasice nakon punjenja gotovo nikada nemaju identičnu težinu; ukoliko kao neto količinu na deklaraciji navedem neku prosečnu težinu kobasice, koje odstupanje od te neto količine je dozvoljeno?

    Član 5.588

    Da li neko zna, da li se novi Pravilnika o deklarisanju, oznacavanju i reklamiranju robe (Sl.glasnik Rs 85/2013) primenjuje i na deklarisanje transportnog pakovanja (kutija u kome se proizvod transportuje npr. do marketa, a ne do krajnjeg potrošača)?

    Član 5.588

    ispravka: Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl.glasnik RS 85/2013)

    Član 18.158

    Treba mi pomoć oko deklarisanja energetskog osvežavajućeg bezalkoholnog pića: Da li je potrebno deklarisati koje su nutritivne referentne vrednosti u procentima energije, masti, ugljenih hidrat i proteina ili je dovoljno samo staviti koje su NRV za vitamine koji su sadržani u energetskom piću?

    Član 9.587

    zanima me gde mogu naci rokove trajanja za prehrambne proizvode.

    Član 38.479

    Poštovani;
    Ovo je točka iz RS najnovijeg pravilnika  koji je izašao i stupio na snagu 1.7.2020., a koji se tiče krem proizvoda https://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-proizvodima-slicnim-cokoladi-krem-proizvodima-i-bombonskim-proizvodima
    1. Kakao krem proizvod jeste proizvod koji, računato na gotov proizvod, sadrži najmanje 4% bezmasne suve materije kakao delova i najmanje 25% ukupne masti;2. Mlečni krem proizvod jeste proizvod koji, računato na gotov proizvod, sadrži najmanje 15% bezmasne suve materije mleka i najmanje 25% ukupne masti;3. Lešnik, badem, kikiriki, rogač ili sličan krem proizvod jeste proizvod dobijen od krem proizvoda iz tač. 1. i 2. dela B ovog priloga, uz dodatak sastojaka po kome proizvod nosi ime;4. Krem proizvod sa dodatkom … je proizvod dobijen od krem proizvoda iz tač. 1. i 2. dela B ovog priloga, uz dodatak različitih sastojaka.
    U ovom  pravilniku  piše za lješnjak krem proizvod da je  „dobiven iz tač.1. i 2. “ pa nam taj dio može se reći ne razdvaja mliječni i lješnjak krem proizvod…tumači   se tako  da lješnjak krem proizvod mora sadržavati pored uvijeta iz 1. o sadržaju kakaa (najmanje 4% bezmasne suhe tvari kakao dijelova) još i uvijet iz 2.sadržaj bezmasne suhe tvari koja je 15%, jer ako je tako onda Nutella ne ispunajva ove uvjete jer po deklaraciji ima svega oko 8-9% mlijeka.
    Isto piše i za dio pod 4. Krem proizvod sa dodatkom…To  je npr. Mliječni krem sa dodatkom lješnjaka koji pored sadržaja bezmasne suhe tvari mlijeka 15%  mora sadržavati  4 % bezmasne suhe tvari kakaa? Što je apsurdno. Gdje smjestiti mliječni krem s lješnjakom, a da ne mora sadržavati kakao?

    Zanima nas koji su uvijeti za lješnjka krem proizvod i za mliječni krem proizvod sa lješnjakom.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.