• Autor
    Članci
  • Član 5.749

    Postovani, da li moze privatno lice da vrsi snabdevanje vodom za pice za veci broj domacinstava a da pri tom nema strucno osposobljeno lice za pracenje kvaliteta vode, kao ni za dezinfekciju vode. Da li je zakonom predvidjeno koji strucni profil treba da radi na vodovodu ( u nasoj sistematizaciji stoji sanitarni, gradjevinski ili masinski smer), a ja mislim da sa kvalitetom vode ne moze da upravlja bilo koji smer. Molim da me uputite gde mogu da procitam Zakon ili Uredbu koji se odnosi na gore napisano. Hvala!

    Član 6.357

    po pravilu bi trebao u vodovodu ili na sistemima za preradu sirovih vod ai preciscavanje otpadnih vod ada radi inzenejr tehnologiej z avodu,ili hemijski iznjer

    Član 6.379

    „Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće“ je dat u Sl. listu SRJ, br. 42/98 i 44/99. Nisam sigurna da li je baš zakonski propisan profil strucnog lica koje bi trebalo time da se bavi, ali je svakako inženjer tehnologije najlogičniji izbor. Ako ste u mogućnosti, posavetujte se sa nekim od profesora sa Tehnoloskog fakulteta.

    Član 6.357

    treba s ekonsultovati ali postoji smer u okviru tejnoloskog akuleta tehnologija vode a postoji i visoka skola strukovnih studija za nemetale,u Arandjelovcu,koja skoluje inzenjere tehnologiej za vodu

    Član 7.749

    Postovane kolege,evo ja sam tek poceo raditi i imam par pitanja,pa me zanima vase misljenje.Radi se o dezinfekciji vode za pice(u pitanju je manji vodovod ispod 5000 stanovnika).Kao dezinfekciono sredstvo se koristi NAOCl tj.Zavelova voda,nazalost ne znam konc hlora,znam da je neozbiljno,ali nazalost je tako,ne postoji taj podatak,pa ja zelim pokusati popraviti sta se moze.Zanima me,ukoliko pretpostavim da je konc Cl izmedju 10 i 15 %,da li taj rastvor treba koristiti ili ga jos razblazivati s vodom i ako treba kako?Ovdje je u upotrebi neki stari hlorinator(kapavac) koji se pusta onako proizvoljno da radi,doduse kontrolise se konc rezidualnog hlora,pa me zanima da li postoji neka formula po kojoj bi trebalo odrediti kolicinu hlora koji se tako ubacuje u vodu?Hvala unapred i pitacu jos :)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.