• Autor
    Članci
  • Član 5.167

    Potrebna mi je pomoc oko pronalazenja pravnih uslova za stavljanje kompota u promet.Svaka informacija je dobrodosla – kako registrovati proizvod, da li ga je neophodno registrovati ukoliko na trziste zelim da iznesem proizvod samo jednom, da li to uopste mogu kao fizicko lice da ostvarim i sl. Mozda bas i nije tema za ovaj sajt, ali pomoc mi je preko potrebna.

    Član 5.167

    Greska u naslovu teme : “ Pravni uslovi za stavljanje kompota u promet“ . :)

    Glavni urednik

    Tema je itekako za ovaj sajt. Ko bi se time bavio, ako ne tehnolozi :) Kao fizičko lice ne možete stavljati u promet robu.
    1. Morate registrovati firmu.
    2. Morate svoj objekat prijaviti u registar objekata.
    3. Morate napraviti specifikaciju i zatim i deklaraiciju za svoj proizvod.
    4. Uraditi analize mikrobiološke i hemijske u akreditovanoj laboratoriji, da potvrdite da je proizvod bezbedan i da dokažete da ogovara kvalitetom.
    5. Morate da uvedete HACCP (ovo će vam gledati kroz prste jedno vrijeme, ali svakako je obaveza prema Zakonu).

    Član 5.167

    Hvala puno na ovim informacijama. Ja sam student agroekonomije, apsolvent. Trenutno volontiram u JKP Gradske pijace i u sklopu toga pravim kompot. Nasa zelja je da ga prodamo i doniramo novac Zvecanskoj ili Tirsovoj. Stavke 3 i 4 iz vaseg izlaganja su u planu da se urade (imamo diplomiranog tehnologa u timu). Problem je u plasiranju na trziste s pravne strane. Sve sto ste rekli sam i pretpostavljala, samo sam se nadala da cemo samo jednom moci da izadjemo s proizvodom na trziste, napravimo neku aukciju na jednoj od pijaca- jednodnevni dogadjaj na kome cemo postaviti minimalnu cenu proizvoda, a kupcima ponuditi da plate koliko zele iznad toga da bismo prikupili sto vise. Da li i utom salucaju moramo da registrujemo firmu ili postoji neka olaksica ako je prodaja ovog tipa u pitanju?

    Glavni urednik

    Ovo što sam napisao važi za pokretanje proizvodnje. To šro vi želite nije u pravom smislu proizvodnja i ne vjerujem da će vas baš neko kazniti zato što ste napravili nešto kompota i prodali ga. Posebno s obzirom na ideju koju imate. Ali strogo pravno geldano, može.

    Da, zaboravio sam, prema Zakonu proizvođač mora zaposliti tehnologa. Na sreću, Vi ispunjavate taj uslov.

    Član 5.167

    Hvala najlepse. Od velike je pomoci sve sto ste rekli, posebno nekome ko nema iskustva.

    Član 4.959

    Pesiceva postoji mogucnost za to sto ste naveli kontaktirajte me da vam dam prave smernice

    064-3519634

    0230-426447

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.