• Autor
    Članci
  • Član 13.828

    Da li je iko upucen da li je moguce proizvoditi safran u Srbiji? Ima na Kosovu par proizvodjaca. I gde I kako nabaviti lukovice? Vec neko vreme razmisljam o tome Ali od literature I nekih podataka vezanih za Srbiju nema. Dobro bi mi dosla bilo kakva konsultacija.

    Član 27.279

    da ,moze se proizvoditi safran u srbiji, ali procedura nabavke vece kolicine lukovica je komplikovana(nismo u EU)( citaj papreno skupa), a kod nas lukovice prodaju poprilicno skupo(200-300 pa cak 350 dinara komad). Ja sam cak slao e-mail i institutu za bilje i zacine-odgovor „nemamo pojma“. Ja sam pre dve godine nabavio 200 lukovica i ove godine sam uspeo da proizvedem 2500 lukovica.

    Član 35.489

    A jel imaš ideju gde da prodaš…plasiraš …utrapiš…unovčiš ili šta već????Sakupljanje šafrana je užasno pipav posao i za jedan kilogram potrebno je obraditi oko 130000 cvetova. Sakupljanje se obavlja isključivo ručno pa možete zamisliti koliko radne snage za to treba. Otuda i ta cena.

    Inače odgovara mu mediteranska klima ali uspeva i u umereno-kontinentalnoj. Ako si se odlučio za uzgoj šafrana – samo napred.

    Član 35.489

    Šafran traži ocedito, rahlo zemljište alkalne reakcije, dobro raste na krečnjaku, kao i sunčan položaj. Lukovice se sade u leje na 10-ak cm razmaka. Uzgoj šafrana ne podrazumeva nikakav hemijski tretman niti neke agrotehničke mere i to je dobra strana. Jedino je pre sadnje potrebno očistiti parcelu od korova. Loša strana je to što u periodu žetve traži mnogo radne snage. Berba se obavlja blizu tla, u pogurenom položaju, cvet po cvet što je izuzentno naporno. Kasnija obrada proizvoda nije problem. Prašnici se suše nekoliko dana i skladište opet na suvo mesto.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.