• Autor
    Članci
  • Član 140

    Članak predstavlja jednu od varijanti za proizvodnju polutvrdog sira (Trapist, Gauda, Edamer, Ementaler,…) i ne važi za kačkavalj – do izlaska iz kade temperature, a od izlaska iz kade tehnološke operacije su drugačije.

    Član 25.033

    Poštovanje,pošto sam krenuo u opremanje pogon za mini siranu htio bi uz recepturu koju imam i po kojoj bi radio imati i postupak proizvodnje polutvrdih sireva  i tvrdih sireva. U vašem opisu navodi samo članak a ne i opis pa  bih vas zamolio da mi pomognete u kojoj literaturi postoji opis tj.,postupak izrade takve vrste sira.Interesira me cjeli postupak po detaljima ako je to moguće spreman sam i platit za informaciju.

    Član 25.891

    Proizvodnja ovcjeg ili kozjeg sira?

    Član 25.033

    U pitanju je proizvodnja kravljeg i kozjeg sira.

     

     

    Član 25.891

    Ja vam proizvodim ovcji tvrdi sir sa kravljim nemam iskustva,a kozje mlijeko prodajemo.Mogu vam objasnit tehnoloski proces za polutvrdi i tvrdi sir samo mi recite dali pasterizirate mlijeko ili radite od sirovog?

    Član 25.033

    Poštovanje,glede prerade mlijeka ,pošto ja krećem u proljeće sa proizvodnjom u svojoj maloj sirani koja je kapaciteta do 300 litara dnevno ,volio bih od vas ćuti  prijedlog koja obrada je bolja a da ispadne kvaliteta.Pošto vi imate iskustva u tome sa ovčjim mlijekom što ja imam u planu uz kravlje i kozje mlijeko raditi vas molim za savjet koji ću sa velikim zadovoljstvom prihvatiti.

    Član 25.891

    Ako je mlijeko iskljucivo vase onda preradujte sirovo ako otkupljujete mlijeko onda bi preporucila pasterizaciju.

    Član 25.891

    Imate li laktofriz i pasterizator?

    Član 25.033

    Laktofriz imam a pasterizator  ću svakako kupit,jer uz svoje imat ču i otkup mlijeka pogotovo ovčijeg  i dijelno kozjeg.

    Član 22.448

    Postovani, krenuo bih u proizvodnju dimljenog sira, pa me zanima da li ima neko dobru recepturu i da mi da savete?

    Član 7.763

    Postovani,
    Hteo bih da pitam sta se koristi za izbeljivac sira?

    Član 451

    Pa pobogu gospodo ko ste vi? Jeli vi sir proizvodite po tradiciji da bude onaj pravi, zdravi, domaci, ukusni..; ponos nasih krajeva. Vidim trazite recepture i nekakve izbeljivace. Imam utisak da ste propali na svim podrucjima i sada ste u frci pa trazite izlaz jos u siru. Zato se jos jednom pitam ko ste vi i jesteli do sada imali ikakve veze sa sirom. Od kada znam za sebe sir je oduvek bio beo i znalo se kako se proizvodi. Vas se treba cuvati i vaseg „izbeljenog“ sira. 

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 6.535

    Poštovani Selime,

    Neutralizacija neželjene žute boje kod sira tipa kriška ili UF feta se vrši sa hlorofilom(zelena boja). Dodaje se pre homogenizacije a nakon toga je potrebna pasterizacija.

    Ako su vam potrebne dodatne informacije, slobodno me kontaktirajte: karlobogisic@gmail.com

    Član 13.091

    Pozdrav,

    Zna li neko šta je sve od mašinerije potrebno za pravljenje voćnog jogurta? Za sada bi se koristila isključivo borovnica sa sopstvenog gazdinstva tako da bi i ta proizvodnja jogurta bila u sklopu PG.

    Unapred se zahvaljujem.

    Pozdrav

    Član 11.725

    Vladimire pozdrav. Navedi šta sve imaš, kakvu liniju za proizvodnju uopšte imaš? Pozdrav

    Član 13.091

    Dragane, hvala na interesovanju i javljanju. Trenutno nemam ništa ali imam neku šemu sa voćem od kog bih pravio voćni jogurt. Mleko bi se otkupljivalo od lokalnih proivodjača.

    Dakle, mala limitirana proizvodnja. Ne nešto preveliko. Intersuje me, sem duplikatora, šta mi još treba?

    Član 11.725

    Duplikator, ako ti , može kuvati preko 90 stepeni, (da bi izbegao pasterizator), zatim ti ide hlađenje na 40-42 stepena,onda ubacuješ kulturu za jogurt, onda ti počinje zrenje i traje oko 2-3h ukupno (ako je kvalitetno cepivo-kultura), kada ti masa koagulira-zgusne i dostigne oko 36-38 SH, sledi hlađenje na 4-6 stepeni. Za to ti je potrebna komora i to je to.

    Član 11.725

    Naravno, neka pakerica ili kako već planiraš da pakuješ-puniš jogurt, pre ubacivanja u komoru na hlađenje.

    Član 451

    Vladimire, od opreme je potrebno sledece: pasirka, duplikator za spravljanje paste borovnice, laktofriz, sud za homogenizaciju mleka, sud za fermentaciju, sud za korekciju vocnog jogurta, masina za punjenje i komora za odlezavanje. Ovo je ono sto je najvaznije. Spravljanje vocnog jogurta je jako osetljiva tehnologija. Ima tu puno cinjenica od kojih sve zavisi. Ako razmisljate o ovom poslu predlazem da mi se javite pa da u detalje o svemu porazgovaramo. Na osnovu toga mogli bi se sa sigurnoscu odluciti da li da udjete u ovaj posao.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 11.725

    Mislio sam da je logično da ima posude za pripremu smeše borovnice, laktofriz se takođe podrazumeva, pa bože, neće valjda mleko držati u kantama, po meni mu nije nužno da ima homogenizator. Naravno da je osetljiva tehnologija i to što sam mu naveo mu je neophodno. Trebala bi mu i mala laboratorija da bi mogao pratiti razvoj kiseline u jogurtu. Sa uvažavanjem.

    Član 34.740

    Poštovane kolege,  PROIZVODIM SIR ZA KOJI NEZNAM U KOJU GRUPU SPADA i samim tim mu nemogu dati naziv.

    Naime radi se o tradicionalnoj proizvodnji sira,  gdje se mleko zagreva do 87°C evtl. 91°C, posle čega se dodaje oko 10% sirćetne esencije, taj koagulum se potom izdvaja na ceđenje i evtl. presovanje. U Lici je to poznat sir koji se dodatno još i dimi -vrlo je termo stabilan zbog visokog udela Albumina. NO SAD U KOJU GRUPU SIREVA SPADA I KAKO GA DEKLARISATI ? Molim stručan ili iskustven odgovor. Hvala

    Član 34.740

    Dodaje se 0,10 % sircetne esencije – 10 % bi bilo “ malo previse „!!!

    Član 34.783

    Poštovani, trgujem sa “ pica sirom“ na veliko, pa sam odlučio i da ga napravim. Zakupio sam jednu mini mlekaru u kojoj bih pravio samo pica sir i urdu. Kada ga pravim , na 1000 l  mleka od 4,2 % mm , dobijem  120 kg pica sira i 50 kg urde.  A to mi je mali radman,i ne isplati mi se po ceni za koju mogu da prodam.

    Zanima me da li mogu da povećam radman ili šta može da se doda u pripremi baskije da bi se povećao?

    Član 6.535

    Poštovani Srđane, u zavisnosti od tehnologije proizvodnje, procesne opreme i vaše želje da se radi na ovom projektu, uvek se može korigovati radman.

    Slobodno me kontaktirajte 063/1191601 Karlo

    Član 34.886

    Zdravo svima, da li neko od vas poznaje tehnologa za izradu kozjeg sira? Trazimo tehnologa za firmu u osnivanju, tako da ukoliko neko od vas poznaje nekog ko bi bio zainteresovan, neka se javi :)

     

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.