• Autor
    Članci
  • Član 177

    Da li je kvalitet prehrambenih vlakana regulisan u nekom od naših propisa? Ako jeste, u kojem.
    Hvala

    Član 177

    kojim prehrambenim proizvodima se može dodavati inulin ?
    Postoje li neke preporuke za vrste dodataka i namirnice u koje se mogu dodavati “ funkcionalne tvari“ ili je to prepušteno na dobru volju proivođačima tko što voli – neka izvoli.
    Zanima me mišljenje stručnjaka iz ovog područja.
    U čisto teoretskom načinu razmišljanja postoji li mogućnost međusobnog kemijskog reagiranja „funkcionalne tvari“ sa nekim od sastojaka namirnice ?
    postoji li mogućnost da će takvom reakcijom „funkcionalna tvar“ izgubiti svoju prvobitnu funkcionalnost ili možda čak dovesti do nastanka štetnih tvari?
    To su pitanja koja mi se prva nametnu kad u prodaji ugledam proizvod sa dodatkom nečega što inače nije prirodni sastojak same namirnice. Obogaćeno … riječ sama po sbi lijepo zvuči ali zamislimo molekule i atome koji živahno trepere tamo u nekom jogurtu na polici . Dugi lanci, kratki lanci, aminokiseline, proteini, laktoza…… i što još sve ne – a onda uz sve to neka druga potpuno strana molekula – antioksidans?, stabilizator?, funkcionalni dodatak?
    Kada ćemo doznati je li obogaćivanje hrane potpuno bezazleno ?
    Kuda nas može odvesti praksa „obogaćivanja“ nečega s nečim ?
    Osobno smatram da za ovo područje moraju postojati prepouke utemeljene na istraživanjima u svrhu potvrde o tome što se to događa na molekulskoj razini sa sastojcima hrane.
    Pozdrav.

    Glavni urednik

    Prehrambena vlakna su veoma širok pojam i ni u jednom pravilniku se ne govori o njima pod tim terminom. Samo se pominje da se vlakna deklarišu u g na 100 g ili ml ili po pakovanju ako pakovanje predstavlja jednu porciju. U prehrambena vlakna spadaju ugljeni hidrati i lignin biljnog i životinjskog porekla koji se ne digestuju u ljudskom organizmu.

    Recite šta konkrektno želite da dodajete?

    Član 177

    Konkretno me interesuje inulin, da li je negde propisan kvalitet inulina?
    Hvala

    Glavni urednik

    U Pravilniku o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva samo je naznačeno da je inulin dozvoljen aditiv. Što se tiče kvaliteta najvjerovatnije mora odgovara opštim odredbama Pravilnika o mikrobiološkoj ispravnosti, Pravilniku o dozvoljenim količinama pesticida, teških metala… Ni u jednom pravilniku nije naznačen konkretno kvalitet za samo inulin.

    Član 96

    Mala ispravka,

    Prema članu 4. Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine (Sl. list SCG br. 56/03; 5/04 i 16/05) inulin NE SPADA u aditive.

    Inulin je nesvarljivi oligosaharid, prirodni sastojak korena cikorije iz koje se uglavnom i dobija u obliku rastvorljivog belog praha.
    Ni u jednom Pravilniku kvalitet inulina nije definisan i jedino na šta možeš da se osloniš su originalne proizvođačke specifikacije.
    Iz mog iskustva: suva materija: 97±1,5%
    pH (30-50ºBrix): 5,0 – 7,0
    pepeo: < 0,2%

    Glavni urednik

    Moja greška. Hvala na ispravci.

    Član 2.737

    Ja se bavim implementacijom dijetalnih biljnih vlakana u redovnoj ishrani Do sada sam izbacio puno proizvoda od kojih su najpoznatiji BIOBALANS (prodao licencu jednoj firmi pre 5 god.) i NUTRILANS.Remek delo Funkcionalne hrane.
    Bez problema i bilo kakavih kontraindikacija mozes konzumirati i zameniti gomilu lekova menjajuci obrok !!!
    Pusti mi tvoj meil i dobices gomilu iscrpnih informacija…

    Član 1.948

    Čuo sam pojam „savremena funkcionalna hrana“, ali ne znam šta bi to trebalo da znači. Također sam slušao da je negdje zovu hranom treće, a negdje i četvrte generacije. Je li ko bolje upoznat s ovim pojmom da mi objasni ili da je možda neko pisao kakav rad na ovu problematiku???

    Član 2.737

    Pre svega na mom sajtu http://www.nutrilans.com mozes dragi kolega procitati sve o mom proizvodu koji spada u oblast Funkcionalne Hrane.Dakle,preventiva,detoxikacija i terapija.Sve hranom –bez lekova.
    Funkcionalna hrana je u grupi dijetetskih saplemenata i predstavlja sinergiju svim medikamentoznim terapijama.Ako bas moras na lekove.Ono sto sam ja napisao od rezultata je napisano na osnovu svedocenja mnogobrojnih korisnika.
    Gornji komentar clana DALMINA je previse kritican prema nekim stvarima.
    Prvo da se zna da sam pre mog proizvoda NUTRILANS tj. jos pre proizvoda BioBalans,implementirao preko 70 Tona dijetalnih biljnih vlakana u mesnoj i pekarskoj industriji.
    Zasto DALMINA u nekim stvarima nije u pravu !
    U mesnoj industriji se najvise ubacuje onoga sto nije prirodno.Sojine ljuspice.Fuj !!!
    Dizu kiselost cajne kobasice ,trule i kancerogene su.
    U Cajnu kobasicu to svi mesari ubacuju na celu sa najvecim trovacem svih vremena MATIJEVIC.
    MOM –Mehanicki odkostano meso !
    Laz u samom naslovu .
    To je otpad koji ne predstavlja samo odkostano meso vec i samlevene kosti.
    K A T A S T R O F A !!!
    Aroma dima u tecnom obliku — cista hemija.
    Gomila aroma takodje. Fosfati Itd.itd.
    Implementacija dijetalnih biljnih vlakana se vrsi radi dizanja nutritivne vrednosti jednog proizvoda.Da li mozete da zamislite jednu
    Omega — 3 — pastetu.
    Sve biljke — nista hemija.Bez Mono Sodium Glutamata koji jedan od najvecih kumulativnih otrova !!!
    Jos jednom da ponovim,nista vise nije napravljeno bez hemije,antibiotika (pilece meso) i hormona (junetina).
    Obogacivati bilo koje proizvode ,bilo kojim vlaknima je PREMIJA ,nesto zdravo i veoma korisno

    Član 2.868

    Slozio bih se sa Dalminom, logicno je da dve korisne ili samo neskodljive stvari u zbiru mogu dati jednu stetnu. Takodje bih se slozio i sa NUTRILANS-om oko toga da u savremenoj ishrani postoji dosta toga sto je kumulativno stetno. Jedino sto na njegovom sajtu nisam uspeo da vidim koji je sastav njegovog preparata (samo koja je aroma), sto mi ne pomaze da napravim razliku izmedju nekog npr. Matijevic proizvoda i njegovog Nutrilansa. OK, ono prvo je uslovno receno stetno, ali sta je Nutrilans?

    P.S.
    Napisali ste na svom sajtu da mlecne masti ne goje. Mozda je to i tacno, ali su najaterogenije.

    Član 2.737

    Ja neznam sta si ti kolega ili koleginice „msimic“ i „dalmina „po struci.
    Imate neki destruktivni pristup koji naravno,ne razumem.Ortodoxna je glupost da dve dobre stvari mogu dati jednu stetnu!Kako mozete napisati tako glup komentar!?
    Sta vi uopste radite na ovom forumu?
    Ako vam moj sajt nije dovoljno jasan unesite na Google pojam “ Functional Food „, odvojte mesec dana i edukujte se.
    I nemojte nikada da vam padne na pamet da me uporedjujete sa onim trovacem Matijevicem koji koristi 10 godina stare crkotine od mesa i pravi mesne preradjevine od njih.
    Po sastavu NUTRILANS PREDSTAVLJA MESAVINU 7 DIJETALNIH BILJNIH VLAKANA I OMEGA -3-MASNIH KISELINA BILJNOG POREKLA.
    NE SADRZI NI JEDAN E – BROJ znaci potpuno prirodan proizvod.
    Da li treba da crtam grafik i sta su E brojevi?

    Član 2.868

    Nemojte biti toliko osetljivi. Cemu vredjenje?

    Samo sam rekao da na Vasem sajtu nema sastava Vaseg proizvoda, sto i nema. Samim tim, nesto je falicno – ili sajt ili proizvod. Verujem da je sajt.

    Ako je nesto obelezeno E brojem, ne znaci i da je stetno. Primer: E300 – vitamin C, E375 – niacin, E460 – celuloza, itd. Naravno, ima i stvari koje nisu preporucljive kao E951 – aspartam.

    To sto kazete da u Vasem proizvodu nema E brojeva, nije nikakav argument, a nije ni tacno. Ocigledno da ih ima, ali verovatno u prirodnom obliku a ne kao dodatih komponeneti (nadam se da u vasem proizvodu ima C vitamina, celuloze, B vitamina i sl.).

    Unesite na Google „E numbers“, odvojte par minuta i …

    Član 2.737

    Tacno je da na mom sajtu nema sastava proizvoda.Ima ga na kutiji shodno zakonu o deklarisanju namirnica.Zasto ga nema na sajtu.Zato sto su se pojavili plagijatori iz moje stare firme koji su mislili da mogu da proizvode jedan proizvod sa tudjim recepturama i tudjim zasticenim imenom.
    Sajt i ne racunam kao sajt — tacno je –vise je kao oglasna tabla.
    Ali hvala bogu radi se novi.
    Na sudu sam vec trecu godinu upravo jer su me pokrali i eto zbog toga izbegavam da dajem tacne sastave a ne da bih nesto zakamuflirao.

    E brojevi
    Opet vi (ili ti ) sa vasim filozofiranjem.Pa nije ovo debatni klub koji trazi od vas nekakav filozofski pristup hrani.Ako zelite da filozofirate – pogresili ste forum.
    Ovo je strucni forum koji pokusava da pojasni neke pojmove.
    AKO SE NAPISE DA NEKA HRANA NEMA E BROJEVA ONDA ZNACI DA NIJE DODAT NIJEDAN SUPLEMENT KOJI IMA NEKU E OZNAKU.TACKA I GOTOVO
    Znaci nema E –brojeva.
    Prirodno sadrzani,vitamini ili minerali ili bilo sta drugo SE NERACUNAJU KAO E BROJEVI.
    Probajte da jednom naucite da nepostoje sadrzani i nesadrzani E brojevi To ima samo kod vas i u vasoj glavi.
    E brojevi u prirodnom obliku! To takodje NEPOSTOJI !
    Deklaracije su veoma jasne i tome sluze : da li ste nesto dodali ili
    niste.
    Tacno je da ima nekoliko ,mozda desetina E brojeva koji nisu stetni.Ono sto ste nabrojali pa plus PEKTIN pa DEKSTROZA pa Limunska kiselina itd.
    Svejedno su i to vecinom NEORGANSKI OBLICI i njih kao suplementaciju ne priznajem.Resorbcija nikakva ,korist mala.Govorim sa aspekta zdravlja.
    Znaci nije stetno kao MSG ili ASPARTAM ali nije ni narocito korisno.
    Naravno,svaki tehnoloski proces zahteva neke dodatke ,emulgatore,konzervanse,antioxidanse itd.
    Postoje i pravilnici o tome ali i ti sami pravilnici lako krse !
    Zapamtite,zauvek,samo prirodni –organski tj.helatni oblici vitamina,minerala,aminokiselina itd. imaju potpunu resorbciju u organizmu.
    To je kao kada mi neko kaze da uzima sumece tablete Ca u obliku
    Ca- karbonata i hoce da resi problem osteoporoze.
    Da bas ce sa kredom da resi problem osteoporoze.
    Taj Kalcijum — Talozi se kao kamen na bubregu i na unutrasnjosti krvnih sudova(plakovi).
    Dakle,gornja oblast je veoma ,veoma komplexna i zahteva veoma dobro poznavanje,pre svega Biohemije pa onda tehnologije.

    Član 431

    Ovo za msimic i forum je apsolutno tačno, trebalo bi to da se završi, previše je ličnog životnog stava, a treba nam prostor za lični stručni…

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.