• Autor
    Članci
  • Član 389

    Da li neko ima priloge Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i drugim zahtevima za aditive i njihove mesavine?

    Treba mi hitno… hvala…

    Glavni urednik

    Na žalost Vukašine imam mnogo posla pa ne stižem da budem prisutan i na forumu. Ako Vam prilozi još trebaju javite se ovdje na forumu ma ću Vam poslati.

    Član 882

    Da li mi neko moze reci koliko je dozvoljeno prisustvo SO2 u domacoj marmeladi po Hravatskim pravilnicima?

    Član 2.155

    I meni treba ovo isto samo za Srbiju, pa ako neko moze da me uputi u taze pravilnike bilo bi super. Radi se o preradi voca i povrca u duhu tradicije ali opet moram da ispostujem sve sto treba.

    Član 2.096

    Sadržaj SO2 mora biti manji od 25 ppm – a u proizvodima od voća i povrća izuzev nekoliko biljnih vrsta ( Češnjak iliti bijeli luk i još neke). – u protivnom se smatra da proizvod sadrži konzervans koji je ujedno i alergen te se mora posebno istaknuti na deklaraciji. To9 je podatak prema Pravilniku za marmelade i džemove, a isti podatak je naveden u propisima FDA – USA tako da je to očito općeprihvaćena vrijednost.

    Član 2.309

    Radio sam analizu recne ribe da li sadrzi formaldehid, rezultat je bio negativan. Da li recna riba sadrzi formaldehid i ako sadrzi kolika je njegova koncentracija u dozvoljenim granicama prema vazecim standardima?

    Član 389

    Formaldehid se ne sme dodavati hrani, s obzirom da je svrstan u otrove, ali se u nekim namirnicama može naći prirodno u manjim količinama. Koliko znam ne postoje precizne odredbe vezane za maksimalnu koncentraciju u hrani, a i prema WHO kancerogeni efekat formaldehida ingestijom još nije potvrđen. Prema našim propisima dozvoljena količina u vodi je 0,5 mg/l. Može se naći i u nekim aditivima u koje dospeva u procesu proizvodnje (alginska kiselina) u količini do 50 mg/kg po EU propisima.

    Formaldehid se u manjoj količini može naći u morskoj ribi, gde nastaje prirodnim putem raspadom trimetilamin oksida. Ne znam koja je osetljivost korišćene metode, ali bi sadržaj u rečnoj ribi trebalo da bude zanemarljivo mali.

    Član 3.585

    Da li neko može da mi pošalje priloge Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i drugim zahtevima za aditive i njihove mesavine.
    Hvala!
    anablagojević@yahoo.com

    Član 15.603

    Molim Vas da li mi netko može sa sigurnoošću potvrditi da li je E 120 -košinela dozvoljena u mesnim narescima – sterilizirana konzerva. Hvala unapred, i dosta mi je hitno.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.