• Autor
    Članci
  • Član 812

    Pozdrav svima na sajtu, trazim odgovor na pitanje koje me muci neko vreme unazad, a za koje nema puno mesta na kojima mogu naci odgovor, pa se obracam svima koji nesto znaju da pomognu!!! Naime pitanje glasi koliko je plasticna ambalaza zdrava za cuvanje namirnica, da li je tetrapak ambalaza zdravija i koliko /bitno ili ne…/ Na internetu se mogu pronaci informacije da plastika ispusta u hranu /ili vodu, sok, pivo…/ izuzetno toksicnu materiju DIOXIN, naravno u malim kolicinama koji se ipak godinama talozi u nasem organizmu, polako unistava nas imunitet i kasnije dovodi do teskih oboljenja u organizmu. Da li je bolje kupovati flasiranu vodu u staklenoj ambalazi, da li izbegavati uopste plasticnu ambalazu za cuvanje hrane i pica??? Molim savete i sugestije, a najpozeljnije je strucno misljenje. Unapred zahvalan Dragan, Beograd.

    Član 1.085

    Kao sto si sam rekao,danasnja savremena istrazivanja govore o DIOXINU,kao stetnoj materiji iz plasticnih masa.Pored toga svi je koriste za hranu PP,PE i njihove derivate koji se razvijaju sve vise tako da sa napredovanjem tehnologija napreduje i tehnologija ambalaze.
    Za sada na ovom nivou ona je bezbedna za pakovanje hrane.

    Član 1.232

    Pozdrav svima,
    mene bi interesovala da li postoji laboratorija gde se vrši analiza ftalata u plastičnim ambalažama ili u dečijim igračkama. Da li neko radi preko HPLC-a? Unapred zahvalna, Agata

    Član 3.046

    Bognaragata – probaj na Institutu za opštu i fizičku hemiju – telefon 218-7690

    Ftalati se uglavnom koriste kod proizvodnje PET-a, mislim da su PP i PE zdraviji. Ne zaboravite da su i pakovanja tipa tetrapak, elopak i sl. takodje iznutra oslojena sa PE, a i metalne limenke za piće i hranu su takođe lakirane iznutra. Jedina stvarno zdrava ambalaža je staklo.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.