• Autor
    Članci
  • Član 812

    Neko skoro rece: „Ova nasa civilizacija je toliko napredovala, da smo ostali bez zdrave vode, hrane i vazduha- sve ostalo imamo.“ Molim da povedemo diskusiju na ovu temu, nadam se samo da smo na dobrom mestu za to… Ako ni u cemu drugom onda narod u Srbiji vodi po broju raznoraznih malignih oboljenja, kardio-bolesti i slicnim tegobama. Koliko je kvalitet hrane i vode koju konzumiramo kriv za to? Sta uraditi da bude bolji? U forumu -ambalaza- sam poveo temu o stetnosti plasticne ambalaze, na ovom forumu zelim da pitam kako se izboriti sa aditivima i konzervansima u hrani i picu???!!! Da li se neko ozbiljno bavio temom- koliko za nekih, recimo, 60 godina zivota prosecan covek unese konzervansa/citaj:OTROVA/ u svoj organizam i kako to deluje posle par decenija???

    Član 812

    Pitam se dalje da li uopste mozemo to izbeci ili se sa time pomiriti???!!! U vodi za pice/cesmovaci/-kancerogeni HLOR…flasirana voda je konzervirana i upakovana u plasticnu /kancerogenu/ ambalazu, deci kupujemo sok koji u najboljem slucaju sadrzi 50 posto soka ostalo…ko zna cega ima…kazu jedite voce i povrce a onda u casopisu Blic nadjem ovaj naslov
    „Nema kontrole prisustva otrova u hrani
    Jedemo povrće s kancerogenim materijama
    Autor: Marija Škrbić, Ivan Mišković | 19.06.2008. „… meso-nezdravo, kazu sad da cak i kravlje mleko po najnovijim istrazivanjima nije pogodno za ljudsku upotrebu…dalje… beli secer, industrijska so, beli pirinac vec je odavno poznato da su nezdravi…dalje…nije tesko naci na internetu kako se pravi obicno rafinisano ulje kojim se izdasno sluzimo u svakodnevnoj ishrani i kakve sve otrove unosimo preko njega- pogotovu prilikom przenja…/da ne spominjem teflonsko posudje koje je kancerogeno, a koje 90 posto Srba ima u domacinstvu…dalje…

    Član 812

    …to isto teflonsko posudje mislim da je u SAD zakonom zabranjeno za upotrebu…hocemo li da povedemo temu kako se pravi obican, beli, NARODNI HLEB i sta se u njega sve stavlja prilikom pripremanja /aditivi i slicno…/ crni je jos gori / belo brasno samo vestacko obojeno/…dalje…suhomesnati proizvodi-pastete, virsle, salama / da li treba i o tome puno sta reci, sem da je to dno ljudske ishrane!!!/…slatkisi za decu, grickalice, zvake sa vestackim zasladjivacima, vestacke boje, vestacke arome, razne koka-kole /kofeini, ortofosforne kiseline…/, razni ice-tea proizvodi, …Da ne spominjem sredstva za higijenu i kozmeticki preparati/www.prirodnakozmetika.com pa idite da vidite…to je tek skandal o kojem se cuti!!! OTROVI, OTROVI, OTROVI!!!PROFIT, PROFIT, PROFIT!!! TAKO BIH MOGAO DO SUTRA DA NABRAJAM!!! Voleo bih da me neko demantuje da su sve ovo gluposti, dezinformacije i moja paranoja i da nisam u pravu… STA VI LJUDI MISLITE O OVOME I KAKO SE BORITE, AKO SE UOPSTE BORITE ???! VELIKI POZDRAV I DUG ZIVOT!!!

    Član 812

    Deo teksta iz Blica od 19.06.2008.
    Tokom proteklih nekoliko dana „Blic“ je pokušao da sazna koja služba je nadležna za kontrolu voća i povrća proizvedenog na područjima blizu velikih zagađivača poput pančevačke Rafinerije, Kolubarskog basena, Topionice „Bor“, „Železare“ u Smederevu i drugih – i kako se odobrava i kontroliše prodaja tih namirnica. Međutim, nismo uspeli da dobijemo odgovor i pored brojnih poziva koje smo uputili na više adresa.
    U Ekološkoj inspekciji ljubazno su nas uputili na Poljoprivrednu i Sanitarnu inspekciju, objašnjavajući da takve vrste kontrole nisu u njihovoj nadležnosti. Sanitarni inspektori kazali su nam da oni ne kontrolišu ništa od pomenutog, dok su nam u Poljoprivrednoj inspekciji objasnili da se oni bave isključivo kontrolom kvaliteta voća i povrća.
    – Poljoprivredna inspekcija kontroliše isključivo kvalitet voća i povrća, i to kako u unutrašnjosti tako i na graničnim prelazima na ulazu u našu zemlju, a propisi za domaće proizvođače i uvoznike su isti. Znači, u našoj nadležnosti su kontrola deklaracija, klase i organoleptike i to pre svega procenta vode u određenoj biljci. Za kontrolu rezidua, pesticida i herbicida zaduženi su Fitosanitarna inspekcija i Ministarstvo zdravlja – kaže za „Blic“ Nenad Vujović, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i kontrolu organske proizvodnje.
    U Fitosanitarnoj inspekciji kažu da ni oni s tim nemaju nikakve veze, već da kontrolu ostataka pesticida u voću i povrću koje se prodaje na pijacama obavlja Ministarstvo zdravlja, gde su to negirali.
    Zagađeno zemljište oko Beograda
    Organski zagađivači kao što su polihlorovani bifenili i policiklični ugljovodonici pronađeni su u zemljištu u okolini Beograda. Smatra se da su dospeli u zemlju prvenstveno zbog lošeg upravljanja opasnim otpadom, ali i nakon NATO bombardovanja.
    I TAKO DALJE I TAKO DALJE…
    NIKO SE DO SADA NIJE POZABAVIO OZBILJNIM ISTRAZIVANJEM O POSLEDICAMA BOMBARDOVANJA OSIROMASENIM URANIJUMOM NA SRBIJU I ZAGADJENOSTI ZEMLJISTA IZ KOJEG JEDEMO „ZDRAVO VOCE I POVRCE“…

    Član 812

    DA LI JE OVO ISTINA???

    HRANA

    Sve što se od hrane pravi ili prerađuje u fabrikama, zasigurno ima hemijske dodatke koji napadaju jetru. Hranite se sa neprerađenim prirodnim plodovima.

    Kupujte sitno i neugledno voće, a nikako ono genetski modifikovano i napajano hemikalijama. Kupujte samo prirodnu, organski gajenu hranu. Perite je dugotrajno. Pazite da razlikujete ujede insekata koji su poželjni od progoretina hemikalija. Određeni pesticidi mogu izazvati trovanja, smrt i kancer.

    Ne pomišljajte da koristite veštačke zaslađivače! Naravno ne koristite žvakice, bombonice i sve šarene laže koje ih sadrže. Neke od hemikalija u sintetičkim @@@icama napadaju DNK ćelija, tj. remete procese u njima.

    Ne koristite konzerviranu hranu, jer konzerva ispušta teške metale, tihe ubice, u hranu. Uzimajte svežu prirodnu, zamrznutu prirodnu ili sušenu prirodnu hranu

    Ne koristite hranu koja je u kontaktu sa PVC folijama, plastikama i sl.
    Dosta plastika i srodnih materijala je kancerogeno ako se izlože toploti.
    Ne koristite plastične čaše za tople napitke, niti kašike i viljuške od plastike.

    Ne koristite plastične, već staklene posude za hranu i vodu.
    Određene plastike na toploti ili pod dejstvom hrane ispuštaju kancerogene materije.

    Ne koristite plastične daske za seckanje hrane, sadrže Triclosan.

    Teflon je izazivač raka. Aluminijumske i emajlirane posude su nezdrave.
    Koristite prohromske posude, staklene posude, porcelanske posude i staklene tegle koje preostanu.

    Koristite samo voćne sokove i pazite da u sebi ne sadrže veštački dodatke, sintetičke vitamine! Naše telo ne reaguje isto na veštačke i prirodne vitamine. Ako piše da je dodata limunska kiselina i antioksidant – odbijajte takve sokove – jer nas obmanjuju da su 100% prirodni. Prirodnim sokovima se ne dodaje NIŠTA!

    Ćelije ljudskog tela kroz svoju membranu puštaju samo prirodan C vitamin, dok sintetičkom ne dozvoljavaju ulaz. Vitamini osim onoga što se uči u osnovnoj školi da svaki ponešto radi u telu, još bitnije deluju različito u različitim odnosima. Dakle odnos vitamina u jabuci i odnos u nekom drugom voću deluju različito i imaju različite uticaje na telo. U tabletama odnos je uvek isti. Tablete sadrže i otrove koji su dodati da povežu vitamine u tabletu (nosioce, ispunjivače, boje…). Dakle ne koristite sintetičke vitamine u tabletama, kao ni sokove kojima su sintetički vitamini dodati…

    Izbegavajte uveženo voće i povrće. Ono se prska hemikalijama kako ne bi istrulilo na dugom putu. Bere se zeleno i ponekad se prska hemikalijama da sazri ubrzano. Strano voće ni po čemu nije ekološki podobno, jer prenosi strane bolesti, na njega se troši puno energije za transport, može potisnutu domaće vrste, uništiti domaću proizvodnju…i naravno imate li enzime ako ste rođeni ovde za lako varenje recimo papaje…

    ZA DECU I BEBE

    Ne koristite bočice za bebe od plastike – polikarbonata. Ne zagrevajte hranu zajedno sa plastičnim bočicama ili cuclama , jer tada ispuštaju otrove u hranu. Koristite staklene bezbojne bočice za dojenje ili prirodno dojenje preko majčinih grudi.

    Ne koristite igračke od sintetičkih materijala. Koristite pamučne i neofarbane drvene igračke.

    Uklonite slike, postere i sl. iz dečije sobe jer boja sa njih isparava i ostaje na prstima. Napravite kolaže od suvog lišća i sl…

    KOZMETIKA

    Koristite prirodne mirise-eterična ulja, a nikako hemijske dezodoranse, jer osim hemikalija sadrže i teške metale. Ne kupujte niti koristite kozmetiku, toaletu i parfeme sa sintetičkim sastojcima. Kozmetiku sa upozorenjem „Mogu izazvati alergiju/can cause an allergic reaction“.

    Kozmetika često sadrži hemikaliju Phthalates koja ne piše u sastavu i zabranjena je za decu ispod 3 godine jer utiče na hormone. Ta hemikalija čini ujedno i plastiku savitljivijom.

    Iza reči Parfem/Parfum u sastavu se kriju hemikalije koje ostaju trajno u organima ili izazivaju alergije, a čije ime je namerno izostavljeno.

    Naučnici su utvrdili da farbe za kosu mogu izazvati rak kože. Koristite prirodne boje za kosu, crvenu i plavu kanu.

    U najskuplje parfeme se stavlja alkohol dobijen ubijanjem kitova…a većina parfema se testira na kućnim ljubimcima (zeke, mace, kuce, majmuni) dok im se ne otvore rane.
    Ljudski telesni mirisi su bitan deo komunikacije / privlačnosti polova. Ne prikrivajte ih. Higijena se podrazumeva.

    Kupujte i koristite 100% prirodnu kozmetiku, sapune i šampone koji ne sadrže sintetičke sastojke. Ako želite saznajte kako se pravi 100% prirodan sapun!
    http://www.os-slatine.skole.hr/izrada_sapuna.htm

    Ne verujte pričicama koje se nalaze u reklamama ili koje se nalaze na prednjoj strani pakovanja. Takođe ne verujte ni prodavačicama koje ni same nisu obaveštene o štetnosti pojedinih sastojaka i kojima je cilj da vam proizvod prodaju ma kakav on bio.

    Štetne sastojke nećete naći ni pod KEY INGREDIENTS, ACTIVE INGREDIENTS ili OUR CHOSEN INGREDIENTS nego samo na poleđini pod INGREDIENTS (znači kompletan sastav) ili INCI INGREDIENTS (važi u Evropi) što je još bolje. Ako na proizvodu nije dat kompletan sastav nemojte ga kupovati.

    Prvo potražite parabene koji ispoljavaju hormonalnu aktivnost(methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, buthylparaben, isobuthylparaben) u drugoj polovini spiska. Ako njih ima u proizvodu nema potrebe dalje da čitate – ne kupujte ništa sto sadrži parabene!

    Izbegavajte proizvode koji sadrže sodium hydroxymethylglycinate i sastojke koji imaju reč urea u imenu (imidazolydinyl urea i diazolydinyl urea).

    Ne kupujte ni kad se u imenu sastojka nalazi neki broj (polysorbate 20, 60, 80; PEG-75; PEG-100 stearate; quaternium 15…)

    Izbegavajte sastojke napisane velikim slovima kao sto su: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, DMDM Hydantoin, EDTA, PCA… (vodite računa jer su proizvođači konvencionalane kozmetike počeli da pribegavaju još jednom triku-sve sastojke pišu velikim slovima tako da ne mozete lako da primetite ove skracenice koje su ranije lako upadale u oči).

    Izbegavajte silikonska ulja čija se imena završavaju na „methicone” i „methiconol” kao što su na primer cyclomethicone, dimethicone, dimethiconol…

    Za izbegavanje su i svi sastojci čiji se nazivi završavaju na „th” kao što su sodium laureth sulfate, oleth-5, glycereth-25, ceteareth-20…

    Ne kupujte proizvod koji sadrzi kancerogene derivate nafte: mineral oil, vaseline, paraffin, petrolatum, paraffinum liquidum, petroleum jelly, microcrystalline wax, FD&C ili D&C boje…

    Izbegavajte propylene glicol, butylen glicol…

    U šamponima, kupkama i pastama za zube ne sme da se nađe, pored gore navedenih sastojaka, ni sodium lauryl sulfate i sodium laureth sulfate.

    Ako vam je lakše iskopirajte ovo upustvo, odštampajte ga i nosite sa sobom kad krenete u kupovinu kozmetike.

    Još jednom bi smo naglasili da moramo da shvatimo da neće ništa opasno ODMAH da nam se desi, osim možda neke alergijske reakcije na neke od sastojaka. Sve ovo o čemu pišemo dešava se posle DUGOGODIŠNJEG IZLAGANJA štetnim sastojcima koji se gomilaju u organima jer dolazi do zasićenja i telo ne može da ih izbaci. Ako već vodite računa šta jedete zašto ne bi vodili računa šta vaša koža „jede“ jer veći deo onoga što nanesete na nju ZAVRŠAVA U VAŠEM KRVOTOKU.“

    Član 812

    Nažalost živimo u vremenu kada su hemikalije prisutne u svemu.
    U poslednjih 50 godina napravljeno je 80 000 vrsta hemikalija, a broju mešavina se ne sme ni razmišljati. One su prisutne u svemu, hrani, vodi, vazduhu, dečijim igračkama, kompijuterima…

    Problem je u ceni koju plaćamo zdravljem, o čemu nas ne informišu i često je nismo ni svesni! Hemikalije se tokom proizvodnje ali i upotrebe proizvoda prenose u vazduh, vodu, hranu i ulaze u ćelije biljaka, životinja i ljudi.

    Oko 300 štetnih hemikalija se može naći u telu „zdravog“ evropskog čoveka!*Izvor WWF

    Dve grupacije hemikalija su posebno opasne za opstanak živog sveta na planeti:

    1. Istrajne, bioakumulativne hemikalije

    2. Endokrin ometajuće hemikalije

    Prva grupa istrajnih, bioakumulativni hemikalija ostaje veoma, veoma dugo u telu i nagomilava se naročito u mastima.
    Nepoznate su njihove posledice na nas u malim količinama i trajna izloženost.
    Zna se da su otrovne i kada dospeju u životnu sredinu nemoguće ih je ukloniti!

    Druga grupa endokrin ometajućih hemikalija imitira, blokira ili ometa hormone kod ljudi i životinja! Mešaju se i preuzimaju biloške procese, stvarajući neurološke i probleme u ponašanju, defekte u razvoju organa i polnih organa.

    Poneka hemikalija druge grupe ima i osobine iz prve grupe.
    To znači da se mogu preneti sa majke na plod, tj. novorođenče, a defekti se ispoljiti odmah ili u vreme odrastanja!

    Na samo 14% proizvoda piše šta zaista sadrže u svom sastavu!

    Na samo 21% proizvoda stoje odgovarajuća zdravstvena upozorenja…

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.